Имат ли наистина BG фирмите 13 милиарда лева пари в брой?

Счетоводните баланси на хиляди фирми показват големи суми пари в брой, които на практика липсват, а за тях не са платени никакви данъци.

Обратно в новината

Коментари - Имат ли наистина BG фирмите 13 милиарда лева пари в брой? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещо има неясно! Парите немогат да са в касата на частната фирма. До тук добре. Да ама банката не е нещо по-различно, а частна фирма. Да помислим значи за какво е всичко това? Все пак само мислете /нищо е казвайте на глас/ и ако измислите как, пазете си парите, и не в банка, ако може!

НАП обещава да не санкционира нарушителите, които си признаят веднага, преди да се е стигнало до ревизия.

Данъчните се чудят защо тези пари не са по банкови сметки, а стоят в каси, без да носят никакъв приход от лихви. Някой данъчен знае ли какви са лихвите по разплащателните сметки?

значи ,,банките,, могат, а частните фирми -не??? и това ако не е ,,комунизъм,,!!!

o-o, господата са открили забравената сива икономика

Поредното мислил-недомислил, учил-недоучил на министъра на финансите. Преди време същият г-н, ревна на ББ, "...пусни ме да 'ида в частния бизнес, щото те мойте връстници, милонери станаа, а аз...". Изглежда не е могъл да стане там и тогава милионер... Но сега измислената глупост е за милиони... Това показва акъла на ?-ят г-н. Нищо не разбира от икономиока, а още по-малко от макро-такава.

Ганьо "бизнесмена" не може (или не иска) да загрее, че парите на фирмата не са негови лични. За едни 5% става дума. Пуста алчност...

Стани и ти бизнесмен, поработи няколко години и ела пак да си говорим за тия 5%...

Много важно уточнение!!! Ама какво да се прави, като този бизнесмен се пръкна с Указ 56, който играеше роля на сурогат на ТЗ. Така си и свикна наш Ганьо. "Фирмата" е моя и парите са си мои.

ми чии са парите ганьови, да не би ти да си му го изкарал?!! малки мазни тролчета.

За фирмите не знам, ама Слънцезасенчващия със сигурност ги вади без проблем от спестявания.

Целия форум сте наивници. Парите на каса са даден рушвет. Фирмата печели държавна поръчка, изпълнява я и накрая и превеждат пари по банка. Сега фирмата трябва да си плати рушвета. Тегли го от банка, дава парите в брой и счетоводно те и остават на каса. Абсурдът е, че тези дето са ти взели рушвета сега те клатят втори път. Освен подкупни са и рекетьори.

.....фирмите, "биле" имали, пари в брой?????? ами, къде да ги внесът, в kтб ли ??? ;)

Sm3hurk0

"Данъчните се чудят защо тези пари не са по банкови сметки" Аха.. искате да ги откраднете и тях ! Аман от държавни крадци ! А да Ви ѝ ... у ....

Докога ще търпим чиновници да определят икономическото развитие на България?

До местните тролчета от НАП: Касовите липси не са скрит дивидент. Това е недоказана хипотеза и повод за рекет от страна на министъра на финансите. Би трябвало Горанов да си отиде след подобна изцепка. Но не в България, разбира се.

плашат на черноработници....излиза евтино. в германия според зам-мин. на икономиката черният пазар е 54 милярда евро.

Още нещо: държането на пари в банка носи само загуби за юридическите лица - само такси, лихви няма. А ако си купуваш кола купи я на фирмата си - тя и всичко по нея ти е разход. А ако има кухи наличности шефът да си пише една много яка заплата и така да ги изчисти. Така или иначе върху нея не се дължат осигуровки, а само данък доход, който е същия като данък печалба.

Не си много умен...да не напиша нещо друго... Това са пари върху които са платени данъци и единственото което не е платено е данък дивидент, който е 5% със заплата освен данъците до 2600 плашаш 10% над 2600...

парите са за яхни. любовници, къщи, коли или не декларирани приходи и от там и неплатено ДДС, бг мошеннически бизнес не плаща данъци, ДС не е свикнала да си плаща, тя само краде

Нещата се представат неточно и некоректно. Напълно логично и обяснимо е да има известно разминаване между приходите и наличностите в банковите сметки, но чак пък толкова милиарди. Има разходи, които особено по-малките фирми не могат да оправдаят, а и магат да си харчат за лични нужди. В големите компании счетоводството няма да додусне такова нещо, там всичко се изпипва. А това за данъците с бошлаф. След като приходът е официален той формира печалба и на нея е платен данък. Идеята на данъчните е да принудят собствениците на фирми да обявят, че липсващите пари са раздадени като дивидент, за което да платят 5% данък и да занулят балансите си. Това обаче става при еднолични фирми или при при малко съсобственици. При много акционери не е така просто.

Аз си имам фирма с двеста хиляди лева в касата. Преди месец ми се наложи да взема НАЗАЕМ 120 000 лева, за да си купя ново Ауди. Взех ги от касата на фирмата, разбира се. Парите ще ги върна в едногодишен срок от заплатата си, като съм написал съответната разписка и запис на заповед. В какво точно нарушение на закона ме обвиняват?

Само да те светна че банковото лоби прокара един закон... и ако си писал тия 120 000 лв че си ги взел от касата в брой ... подлежиш на глоба от 60 000 лева

Ами аз си ги вземах от касата в продължение на 1 месец, по 4-5 000 лева дневно. Така бива ли?

Глупости на търкалета. Парите ги няма защото са похарчени за неща за които не се издават фактури. Това може да са както рушвети, услуги без фактура и заплати под тезгяха, така и мурви и пътувания в чужбина, които все още не са оправдани с фиктивни фактури за да излезе отчета на кантар.

Изобщо трябва да си мегапрост министър да искаш всички фирми да си разпределят дивиденти и да останат без пари. Фирмата ЕПЪЛ повече от 10 години не е плащала дивиденти.!!!!! Защото тези пари им трябват за всякакви дейности които извършват.

И какво излиза, повечето от коментиращите очакват държавата, съдилищата, прокуратурата, конглокенцията и пр. да спазват законите и правилата, но за тях самите да може да се направи изключение защото законите и правилата не са добри, времената са трудни, лихвите са ниски и т.н., и накрая се чудят защо живеят в маймунска държава.

И като ги платиме тия 5% ще стане ли държавата по-малко маймунска? Я ми кажи кой ти е дилъра, искам от същите хапчета...

Не мрънкайте, ами ги внасяйте нЕкъде накуп тия пари......да са ми по-удобни...:))))

Ще си платя като поп данъка да ми се махат от главата. Вместо да произвеждам БВП сега ще трябва да тичам по банките и им пълня гушата с комисиони. НО ОТТУК НАТАТЪК ще искам фактура за всяка ролка тоалетна хартия и преснимането на 1 лист документи, и какво ли още не. Да дойдат от НАП и да видя как ще преценят колко съм изср*л в работно време. Всичко което може да мине разход ще мине - досега не си правех труда за дребни неща и затова се стигна до тая ситуация. Не е проблема в плащането на данъците, а в това което получаваш срещу тях. А то е - дупки по улиците, несигурност, и отвратително отношение от всякакъв вид държавен служител (с малки изключения тук-там).

Всеки сериозен форум трябва да има тест за интелигентност. Ако го преминеш- тогава коментираш..

80% от коментиращите сте толкова тъпи, че нямате право да си отваряте устата, па камо ли да коментирате. Да не говорим, че не може да осмислите написан текст, нито знанията да го асимилирате. То затова Бг е такава трагедия, щото и най-простия се има за компетентен и иска да управлява. Примери колкото искаш...

Моля, някой да ми каже как точно се нарича това, когато управляващите си правят каквото искат, а народът блее ли, блее? Може би тъпизъм, може би фашизъм, може би идиотизъм,, геноцид? По-нагли, мръсни, долни същества от тия ко....а едва ли може да има някъде по Света. Що за идиоти са това? Теглят 16 милиарда и на никой не дават обяснение за какво ги теглят, кой ще ги изплаща, къде ще ги вложат, защо ги теглят, след като сме цъфнали и вързали и с икономиката, и с безработицата, абе всичко ни е на шест. На шест, ама без десет! Е, наистина няма такава държава и такъв глупав народ като българския!

А какво е това: Едни собственици на фирми решават че могат да си приберат печалбата без да платят данък дивидент. А този данък е някакви си смешни 5%. Не стига че в България данъците са смешно ниски, ами ние дори издигаме в култ тези които крадат от тях. Замислете се: те крадат и от вас(имам в предвид честно плащащите си данъците).

Криенето на данъци в един момент беше въпрос на оцеляване. Помниш ли когато данък печалба беше 25%, а дивидент - 10%? Някои фирми държат натрупаните каси оттогава. Сега друг е въпроса защо СЕГА не са ги изчистили - отговора е че досега не са търсени тия пари. Обидното е в начина по който един министър излезе и заплаши данъкоплатците. Далновидния министър ще излезе и ще каже "знаем за проблема и ви даваме срок 1 година да го решите".

Да обереш някой е проста работа. Да обереш каса в имот е малко по-сложно. Да оберш банка трябва да си професионалист. Да обереш обаче няколко хиляди фирми в цяла държава и изпълител да са бирниците - те за това си трябва Организирана Престъпна Група, ама по-голяма и по-организирана от тази на Ал Капоне. И всичко е тииихо и всички си траят. Сещам се за такава група, но ще ви кажа коя е АМА ДРУГ ПЪТ.

На тези пари са платени всички данъци. Изключение е данък дивидент: 5%. Той обаче е дължим само ако парите са изхарчени и не са налични, т.е фирмите са извършили скрито разпределение на дивидента. Лошото при тези случаи е глобата (освен плащането на данъка) а тя е доста солена - 25%. Иначе, тук реплики от сорта скъпи екскурзии, луксозни почивки и др. са просто прах в очите на обикновенния българин.

Има и още една подробност дивидент може да се разпредели само до размера на натрупаната печалба на фирмата, т.е. Ако имаш неразпределена печалба 20 000, а в касата 100 000, плащаш 1000 данък дивидент, собственика взема 19 000 и изкарваш от касата общо 20 000. останалите 80 000 обаче трябва да се покажат на данъчните...

От кога да имаш пари в касата е престъпление??????? Каква е изобщо тази вандалщина срещу фирмите в България. От къде някъде, ако имам пари в касата трябва да дойдат да ми ги броят от НАП????? Тези от ГРЕБ са най-наглите копелета в съвременната история на прехода. Значи излиза някакъв недооблизан финансов министър и обеснява, че да имаш пари в касата е равносилно на престъпление ????? За всички злоради тролове, който плюят по бизнеса. Утре ще станете и вие престъпници ако имате пари в брой или ако изобщо имате нещо. Но тогава няма да има кой да ви подкрепи!!!!

Не е престъпление да имаш пари в касата. Нарушение е да имаш пари в касата по документи, а да липсват реално. В повечето случаи, това в скрито разпределите на печалбата и ощетява хазната с 5% данък дивидент. Но трябва да си мега прост собственик на фирма, за да "икономисаш" от това. Забележете, тук става дума за фирми с милиони лв. вероятно разпределени скрито печалби. Не за малки фирми, които едвам да свързват двата края.

Самия закон е престъпление - да се търсят налични пари за които вече е платен данък. Твои ли са тия пари или не?

Въобще не си наясно. Заплахи са пращани и на ЕТ, които не дължат данък дивидент, разбира се, при това с каса 4000. Просто масово изнудване - ще дойдем да ни покажете парите. Като им се покажат парите дали няма да дойде някой и след тях?

Е защо да нямам пари в касата, не искам да ти изтеглям от фирмата. Ако догодина дойде криза, с какво ще оперирам. Изобщо трябва да си мегапрост министър да искаш всички фирми да си разпределят дивиденти и да останат без пари. Фирмата ЕПЪЛ повече от 10 години не е плащала дивиденти.!!!!!

А ако парите в пасива на баланса са не от печалба а от банков кредит пак ли трябва да се плаща дивидент?

Един активист на ГЕРБ ми обясни,че с това и други последващи решения на кабинета щели да загубят изборите. Но го притеснявало по-скоро факта,че това било целта да се влезе в нова спирала на криза,политическа и финансова ново, удряне на дъното, ново връщане на власт с още по-тежки проблеми с още по-големи заеми. Отработена схема.

По-скоро един Кутев ти е дал опорна точка. Едва ли има някое правителство, което ще стимулира неплащането на данъци и как плащането на данъци води до финансова криза!

Какво става? Нали имаме работеща икономика, излишък в милиарди, безработица почти на нула, и накрая какво? Ще започнат да ни ровят и под дюшеците само и само да ни окрадат и последния лев, за да пълнят хазната и от там да крадат, да крадат, да крадат. Това е ГЕРБ. Лъжат, мажат, крадат, изобщо пълни боклуци. Всеки да си направи извода накъде сме се запътили с такива "кадърни управляващи".

Смехурковци . . . . . . .Отива някой, прави ревизия на касата и . . . . . при липси варианта е само един - касиера краде. Обаче вероятно, той с РАЗРЕШЕНИЕТО на МОЛ-а е дал пари срещу РАЗХОДЕН ОРДЕР и има подпис. Например - "глутницата" на Симеонов дето ходи да почива на плажа, той може и да не е взел, но другите задължително са минали през касата и са взели пари срещу разходен ордер (зер иначе трябва да плащат от собствения си джоб, а как се дават собствени пари, те не са пожарникари или командировани полицаи) и след това със съответните счетовдни документи трябва да ги отчетат. Та не е противозаконно в една каса да има и 1 млрд лв, ако няма съответната наличност или документи, МОЛ-а да съди касиера . . . . . . .не е виновен този дето е изял зелника, закона му го е дал, оничя 240 депутата и МФ, там е заровено кучето. Има ли нещо противозаконно, да ги пускат на Цацаров . . . . . . .ама аз никъде не прочетох нещо подобно . . . . . . та за какво е тази статия, редактора да си получи хонорара, значи е изпъкник задача на МОЛ-а на Дир-чето, с каква цел . . . . . . Мол-а си знае . . . .

До "минусчето" - Чукни в нета, в закона за счетоводството и виж какво пише за ПАРИ в КАСАТА, сметка 511, или питай някой счетоводител . . . . .

Икономиката не е счетоводство.

Ти чел ли си го тоя Закон за счетоводството, който така смело цитираш? И да - икономиката не е счетоводство. Счетоводството върви след бизнеса, не обратното, освен ако няма счетоводна фирма.

Селски, я ни разкажи на нас, неуките за мястото и ролята на сметка 511 в счетоводството? Да наблегнем на деривативни финансови инструменти, които не са определени като хеджиращи инструменти в хеджингово взаимоотношение - там е и мястото на с/ка 511

Ще се случи следното. От фирмите 1-2% ги имат реални пари на каса и ще ги покажат, макар че за да не изгорят покрай другите ще платят дивидент на една част. 40% ги нямат на каса и ще платят целия дивидент за да ги оставят на мира. 40% ще се пробват да ги пуснат уж на заем на този или онзи и да платят част от данъка (колкото могат). Останалите просто ще вдигнат ръце, защото са на фирми които или са фалирали, или са на ръба. Ефект - 100 000 нови безработни в края на годината, от които 40% директно на Терминал 2. В банките - дупка от минимум 1 млрд. лева. Рязък скок на социалните плащания. Силно забавяне на икономиката заради липсата на оборотни средства и намаленото търсене от бившите фирмаджии и техните служители. Стотици хиляди кредити ще станат необслужваеми. Заради едни 650 до 1000 млн. лева които търси бюджета ще се заформи такава КРИЗА, че Данъчния министър Горанов (не е финансов такъв) ще влезе в учебниците по политикономия в раздела (Как да убием една икономика с email и за 14 дни).

А догодина - спад от 15% до 20% от данъчните приходи, освен ако не вдигнете данъците, вкл. и с куци мерки като ограничаване плащанията в брой, данък "транзакция" и прочие простотии.

След като НАП знаят че очевидно има проблем беше редно да дадат срок на фирмите например до края на 2018 да решат проблема и тогава да плашат гаргите. За 14 дена не можеш да платиш 100 000 лв дивидент по банков път, защото ще ти вземат поне 300 лв такси.

Ефектът вече е видим - чувам от няколко места че при редовни търговски отношения досега вече се наблюдава силно забавяне на плащанията между фирмите. Покрай дребните фирми ще изгорят и големи търговци, което допълнително ще изстуди икономиката!

Много точен коментар! Браво! Но, все пак - едно допълнение. Предизвиквайки тази криза, ГЕРБ умишлено залагат падането си от власт в/след края на председателството на ЕС - т.е., юни - юли 2017 г. Просто вече няма от къде да се краде на едро в България и съществуването на ГЕРБ ЕООД се обезсмисля. БоБо и някои други ще се оттеглят да се наслаждават на заграбеното. Останалите ГЕРБери ще се спасяват по единично и кой - колкото и както може. И на власт идва БСП - в противовес на новата партия - плашило на Слави Трифонов.

Така ще е, докато не се научите, че данъците се плащат, ще живеете в държава без икономика и ще се жалвате като да не казвам какво и ще продължавате да давате Гръците като пример за това как най-добре се крадяли пари. Племе бантустанско.

Направи фирма, поработи няколко години и пак ще седнем да поприказваме. Аз черпя - с фирмените пари дето не съм разпределил дивидент за тях!

А вие като пишете статията в последните 2-3 години проверявали ли сте колко са лихвите в банките? Не? Я ги проверете.

Парите в брой липсват, защото са купени стоки без фактури. После тези стоки се продават също без фактури, и сивата икономика процъфтява. Този трик е широко разпространен от търговците на едро. Илиенци- смей ли НАП да влезе там.

Пак започнаха с манипулациите... Какви лихви дават банките, че не разбрах? Ако липсват 13 милиарда, бай Боко ще изтегли още 130 милиарда заем. Той това го умее..

Щом балансите го показват значи са минали през касов апарат и са платени 10% данъци. Тук накъде- както казваше професор Вълчев, директор на централната банка за някакви 500 -600 милиона дето се търсеха.

"големи суми пари в брой, които на практика липсват, а за тях не са платени никакви данъци. " Лъжа с дупка. За да останат на каса значи е имало печалба - съответно са платени ДОСТА данъци. При 13 млрд. на каса това са около 4 млрд. данък МИНИМУМ. КОЙ КОГО ЛЪЖЕ??

чак сега ли разбрахте далаверата бе господа управляващи-смешници?И за какво получават тлъсти заплати,откъснати от храната и здравето на достойните възрастни и млади българи?Или сте некадърници или задници хрупащи лакомо...... Че и се хвалите с некадърността си!Наглеци!

Абсолютно поръчкова статия, внушаваща как богатите шефове на фирми с по 5-10 човека персонал харчат пари за скъпи луксозни неща и така се настройва народа, че НАП са добрите и наказват лошите. А големите каси в малките фирми са трупани с години предимно от дадени рушвети, закупени стоки без документи и заплати на ръка, разлини от тези по ведомост - така тези фирми просто са оцелявали при кривата наша икономическа реалност с рекет от монополисти и държава.

Проблемът не е в и на НАП. Те са пределно наясно със ситуацията и за това досега си траеха. Чиновниците от НАП знаят, че бизнесът който крепи България - мкиро и малките фирми са на последни издихания. Проблемът е в управляващите, защото за пореден път парите на куп свършиха. А ако няма "на куп", ГЕРБ не може да управлява. Изкуствено надуват балона за успешната икономика - с консервативните бюджети. При реално очакван ръст от 2%, те приемат 1.5. Скапват реалния прираст до 1.75 - бият се в гърдите за великото преизпълнение от 0.25% и харчат излишъка без да минава в парламента. Задава се криза, иде и краят на еврофондовете - те спират постепенно до 2020 г. Ама ГЕРБ са свикнали да лапат. Трябват реализирани излишъци - и натискат НАП, които са принудени да съдират по 100 кожи.

"НАП обещава да не санкционира нарушителите, които си признаят веднага" Защо държавата дундурка големите длъжници и опрощава дълговете им. Защо постоянно се правят ревизии на малки семейни фирми с по 5 000 л оборот и се налагт непосилни глоби, а тези с 1 милион на каса се опрощават?!?!? Защо на фирмите се опрощава 5% от данъка, а на служителите не?!?!?

"Най-често обясняват, че просто са изтеглени от банкова сметка и ги няма налични, тъй като са ги похарчили за други неща, обясни Зорница Петрова, управител на счетоводна кантора." От каква банкова сметка да ги изтеглят, нали са в КАСА! Божеееее, боже..... По-голяма глупост не можа ли да каже Зорница?

Когато една фирма (например печатница) изтегли 100 лв. в брой от банковата сметка, те започват да се водят "в каса". Ако с тези 100 лв. печатницата купи хартия и получи фактура, 100-те лева стават разход. Ако с тези 100 лв. собственикът на печатницата както истински кавалер нахрани и напои на обяд ревизиращата го симпатична блондинка, служителка на НАП, или плати на зъболекаря, за да му направи една пломба (като и в двата случая, естествено, не получава фактура), тези 100 лв. продължават да се водят като налични в касата, макар че на практика ги няма в нея. Това ти казва г-жа Зорница. Вместо да призоваваш всуе Господ, вземи направи една фирма и бързо-бързо ще научиш как стоят нещата.

Аре стига глупости бе! Кви 13 милиарда на каса бе? Естествено че не са там тези пари. По бюлетина на БНБ, в края на юни 2017 г. парите в обращение са били 14.214 млрд. Изобщо. Извън касите на БНБ. Толкова. Водят се на каси, но ги няма. И не са пръснати по командировки и барадаци. Дават се за подкупи, реални (недекларирани) заплати и са оборотни, защото ако не си с единия крак в сивото, си умрял след по-малко от година. Толкова за бизнеса в България. Убихте го, а сега ревете. Това е.

В касите могат да се държат суджуци без проблем.

1300 фирми x 1 000 000 = 1,3 млрд.лв 10 000 фирми x 100 000 = 1 млрд.лв Или ОБЩО: 2,3 млрд.лв. Как ги докараха до 13 млрд.?????

Баце, математиката не ти е силната страна. 1300 фирми НАД 1 000 000 (няма горна граница). 10 000 с пари между 100 000 и 999 999.

Липсващите "пари в брой" са основно 2 пера - платени подкупи на държавни чиновници и заплати "на ръка". Корупцията няма как да се осчетоводява и ако някой трегне да плаща данъци върху нея, ще фалира. И ако ГЕРБ си мисли, че може едновременно ХХХ до края и душата в рая, явно са олиго. френи

Гербаджии, забравихте бързо 2013-та. Следващият път ще има повторение на събитията от Унгария 56-та. Тогава унгарците набързо се саморазправиха по стълбовете с политическите комисари.

Тредна, почти невъзможна работа е тая. Като ги гледам колко са нагуцяли всичките, няма такъв стълб, дето да им удържи теглото и да не се превие или счупи. Друго ще трЕбе да е! :))

Ама вЕрно ли, бе?! "Данъчните се чудят защо тези пари не са по банкови сметки, а стоят в каси, без да носят никакъв приход от лихви." Това, в България ли носят "приход от лихви" парите по банките? Че от кога на лихва от под 1% и то преди данъка му викат с гръмкото ПРИХОД?

Същите дето подкараха стадото към кланицата проспаха (нарочно) съсипването на КТБ, затуй са на каса :)

Данъчните се чудят защо тези пари не са по банкови сметки, а стоят в каси, без да носят никакъв приход от лихви. една банка е давала лихви и тя банкротира. На другите лихвите са отрицателни. Инак как ще отчитат печалби.

" фирми и микропредприятия с по няколко души персонал твърдят, че имат общо 13 милиарда лева в брой във фирмените си каси" Спестени от безобразно ниските заплати в България!