Папата обяви, че Тайният архив на Ватикана вече не е толкова таен

Отсега нататък огромният масив документи, ръкописи и папируси вече ще се нарича официално Ватикански апостолически архив

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мда, в архивите изобщо няма тайни. Мхм

Ако е възможно, някой да ми обясни какво е това чудо "изграден от подсилен цимент". Ако иде реч за "cemento armato" или "reinforced concrete", то много вероятно е да става дума за "стоманобетон". Но "подсилен цимент"... Навярно общата ми култура не се простряла до там, че да ми е дадено да знам. Моля, по-знаещите да попълнят моите незнания!

Папа Пий 12 е обвинен, че не е взел официална, осъдителна позиция срещу Хитлер. Поради това е наричан още папата на Хитлер, въпреки, че е участвал косвено в заговор за убийство на Фюрера. Папата има свои агенти в фашистка Германия и поддръжници сред висшите офицери на Хитлер. Атентата в един от бункерите, където е бил и Хитлер, не успява. При взрива са убити доста немски офицери, но бомбата не нанася и драскотина на Хитлер. Просто една абсолютна случайност му спасява живота. Бомбата се намира в оставена чанта под масата, но е подритната от немски офицер, който я мести в друг ъгъл на масивната дървена маса, с масивни плоскости вместо крака и ударната вълна се отклонява в посока противоположна на Фюрера и той оцелява в поредния атентат.

откакто Дан браун го публикува не е таен

Да не вземете да извадите и писмото с въпросите на Княз Борис I?

само бг архив е в Русия

но част от античната ни литература е във Ватикана.

Почти цялата е там и няма да ни я отворят дири за да я видим.