Арменец вдигна паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата направи арменският бизнесмен Карен Алексанян. Културно-историческият комплекс е издигнат в Плиска.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само дето кирилицата е КРЪСТЕНА на св. Кирил, но е съставена от Климент Охридски.

Крайно време е България да обяви пред света с пълен глас и гордо вдигната глава, че кирилицата е създадена в България от българите св. Климент и св. Наум. Византийците Кирил и Методий са създали ГЛАГОЛИЦАТА, която няма нищо общо с кирилицата. Крайно време е да започнем да наричаме кирилицата БЪЛГАРСКА АЗБУКА, каквато тя е на 100%, за разлика от глаголицата, която с пълно основание може да се нарича славянска - създадена е от византийци за чехи, а се е използвала най-дълго от хървати. Поклон пред братския арменски народ, преживял ГЕНОЦИД, но не загубил ценностите си.

Че кой ти пречи да си я наричаш както си щеш. Я пусни в Уикипедията старобългарски език и ще видиш че само ние си го наричаме така, а макетата "старомакедонски" - според целия свят е старославянски. Къде е проблема?

Браво!!!

Браво и поклон,сега ако възстанови и Голямата Базилика България ще се възроди,съгласно пророчество на Ванга

Арменец вдига паметник на кирилицата, италианци строят в Рим паметници на велики българи, мюсюлманин построи българската църква в Чикаго. А ние сме велики и наведени в кръста...

....евалла че се намери един по-българин че да свърши нещо възрожденско по таз нашта тъжна земья.... заслужаваме си орисията!... най-големият враг на България са българите!!!!!!!.... други не ни требат!...

"По думите му кирилицата тръгнала оттук, обиколила целия свят и сега е намерила покой в Плиска". Това "намерила покой" звучи много грозно бе! Жива си е още кирилицата.

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби" Kомплексиран народ- Aрменският

За съжаление нашата история се е писала винаги с чужди пера и вносно мастило. На царските троновете на нашата държава са сядали пак чужденци през последните 120 години а преди това падишах. Моля, влезте в положението на този изстрадал и силно комплексиран народ, за който единствената светлинка я вижда не в бъдещето си а в някакво имагинерно минало!

Каква кирилица? Цивилизованият свят към когото се причисляваме пише на латиница. Следователно ние трябва да въведем незабавно латиницата, за да се приближим към тях вместо да се асоциираме със северноазиатската сатрапия, с монголските варвари, с кръвожадните терористи, с жестоките и вечно пияни негодни за нищо алкохолици, пишещи на кирилица. Кирилицата трябва да се забрани като проводник на руското влияние и като инструмент на петата колона и незабавно да приемем латиницата

я отиваи да опъваш ластика на макака продажнико мръсен.ти си за растрел без съд и присъда.

Сингапур се отказа от латиницата и премина на опростено китайско писмо. Там е бъдещето, латиницата е бита карта.

до кога ще заблуждавате хората за покръстването? какъв княз Борис какви 5 лева , българите са приели Християнството още през 3-4 ти век!

И то преди новата ера! Може и да си прав, не съм специалист. Но това е общоприето. Предполага се, че разни учени глави са правили разработки, написали са публикации, защитили са ги пред други учени глави. Ако ти мислиш, че имаш сериозни основания за своето твърдение, докажи го на научна конференция на СУ, повече ще ти вярваме.

Даже и да сте прав, при Борис, християнството е станало официална религия. Поне според досега известните доказателства...

Интересно е все пак да се знае, каква е била официалната религия по днешните български земи преди идването на прабългарите и славяните.

за красивата лъжа и грозната истина. Красивата лъжа не вреди на този, който я изрича, а на всички останали, които й вярват. Грозната истина не вреди на никого с изключение на този, който я изказва. За това не вярвайте. Вярва само този, който не знае. Мислете с главите си, а не с продължението на гърба си.

Aз доволен!!!

Карен Алексанян, България ти е благодарна и признателна!!! Шапка ти сваляме! За идеята, за финансирането, за жеста, за труда, за съпричастността към културата на един християнски народ, който винаги е бил и ще бъде братски с арменския! Нищо, че продажния ни парламент, изкомандван от не по-малко продажния ни премиер - американо-турска подлога гласуваха декларация, която не назова трагичните арменски събития с точното им име - геноцид! И това ще стане един ден! Никой не е забравен и нищо не е забравено! Поклон пред талантливия и храбър арменски народ!!!

Най-накрая попаднах на една хубава новина! Похвала за този човек. Мисля си, че арменците май са единствения народ, който нищо лошо не ни е направил...даже напротив!

Уважение и признателност към Човекът КАРЕН АЛЕКСАНЯН! (независимо от подбудите важен е крайният резултат!) Де факто, един арменец направи това, което не са направили хилядите, зовящи се интелектуален елит, а 240-те биологични единици, само-провъзгласили се за политически елит, дори не посмяха да назоват ГЕНОЦИДА над неговия народ с истинското му име! Досещам се още и за една брадата биологична единица, която е патологичен пример за пристрастяване към "шотландския дестилат", с неизменна пура в уста и дори не носеща българско име ("назначена" от една също такава като нея да представя Българската култура) и която би трябвало да не се шляе из Лувъра, а да целуне ръка на арменеца, който е в пъти по-голям българофил от него!

Минусът е от мен заради "българската посредственост". Не се връзва някак си, последствен народ да бъде извор на общочовешка култура. Но, всеки вижда у другите това, което иска да види.

Да ама кирилицата е РУСКА АЗБУКА!

Кирилицата е въведена след повече от 100 години при руските племена. Ако говорим за клавиатурната подредба, то БДС стандартът пасва най-точно за писане на българска реч. Всъщност мястото на всяка буквичка си е плод на доста сметки, в които след репрезентативна извадка от солиден обем български текстове е съставена таблица, която оценява вероятността за поява на съответният символ в произволна и смислена звукова подредба (дума). Лошото на фонетичната подредба (кирилица за програмисти), е че много от буквите остават скрити според клавиатурното надписване, а някои дори граничат с клавиша за отказване, което е предпоставка за груби грешки!

Що се казва "Кирилица", а не Матвеевка, например?

Освен това тя е и сръбска и монголска и македонска (под въпрос е националността тук :))). Кво толкова, създадена е в България! Ползват я и други народи. Няма лошо. Посто ние сме ги просветили :)

БРАВО ГОСПОДИН АЛЕКСАНЯН, ДОБРЕ ЧЕ ИМА ХОРА КАТО ВАС, ЧЕ АКО ОСТАНЕ НА НАС БЪЛГАРТИТЕ - ВСИЧКО Е ИЗГУБЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК ТАКА СЕ ОКАЗА, ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ - ТЕЗИ КВАЗИ ДЕМОКРАТИ СА НИ ПЪРВИ ПРИЯТЕЛИ???????????????????????

Мобилните ни оператори с тяхната шльокавица обаче всякак си се мъчат да я ликвидират. Ето как: Vie izrazhodihte vkluchenite MB na maksimalno dostignata skorost. Mozhete da aktivirayte ednokrate paket za mobilen internet na ...

На критиците ще кажа - човекът, може да не е направил точно исторически паметник, но го е направил с желание да почете кирилицата и това, което сме дали на света. Никъде на прочетох да е ходил при бащицата за пари или да е ползвал еврофинансиране. А за феновете на БГ реализма ... вие се кланяте всеки ден пред стотиците паметници изградени от Делянчо с вашите пари...ако не се сещате става дума за лафките. Пафкайте цигари, пийте кафета, четете гадни вестници и критикувайте. Евала на този човек.

Адмирации за г-н Алексанян! Достойна постъпка на свободен човек! Според мен, има голямо значение, че човек с небългарска националност почита и признава извора на нашите букви. Ние си знаем, но нека всички да виждат този извор! Вкл. и руснаците да го виждат! То, има много богати, но не всеки богаташ си пада по добрите жестове. Впрочем, минах по коментарите и всеки нихилист и турски трол получи по един минус от мен. :)

Ква кирилица бе? В кой век живеем?

Арменецът е сбъркал, но иначе е похвално стореното от него, поне като замисъл. Сбъркал е, защото братята Кирил и Методий нямат нищо общо с т.анр. "кирилица"! Кирил и Методий са автори на глаголицата, която обаче няма почти никакво приложение в България,а само в Хърватия в леко изменен вид. "Кирилицата" е въведена от цар Симеон в Преслав, а не от Борис Първи в Плиска! И той я въвежда не като видоизменена гръцка азбука,а като азбука много по-древна от гръцката, в която липсват нашите звуци Ч, ДЖ, Ш, Щ и др. Има безспорен писмен документ, който изрично казва,че цар Симеон въведе "българските букви", който документ умишлено и целенасочено се премълчава или изопачава,когато стане дума за него! Та тая азбука трябва задължително да се нарича българица, а не кирилица и е вече крайно време това да стане! Така че арменецът е направил нещо,но е сгрешил и избързал.

Винаги ще има ЗА и ПРОТИВ,защото историята ни е пренаписана стотици пъти на който както му е угодно.Винаги истината ще е някъде по средата.Хвала на този човек.

Защо се получава така, че се налага легендата за това късно покръстване през 9 век? Всичко идва оттам, че българската народност на Балканите в по-голямата си част възприема най-ранните християнски ереси като арианството. Арий е един от духовниците, които издигат първата ерес в Христовата църква през 4 век. Арианството е следвано от несторианство, монофизитизъм и други ереси, които са предизвиквали Вселенски Събори по темата. По нашите земи разновидност на тези ереси идва под името павликянство. Но по времето на налагането на християнството като вяра в държавен план по нашите земи 4-5 век, ересите, не признаващи Светата Троица и принизяващи божествената същност на Христос, завладяват голяма част от населението. Население, което е българско и което не стои и чака до 865 г., а се покръства от епохата на св. апостол Павел. Всъщност през 865 г. е наложено възвръщане към догматическото християнство и излизане от ересите. Това се приема като покръстване на българите. Този факт се потвърждава и от самата история на йеромонах Паисий Хилендарски. Той пише: когато след някое време дунавските българи се отвърнали от Православието в езичество, Бог избрал блажения цар Борис-Михаил за българския народ и го просветил със свето кръщение И тоя ВТОР (!!!) просветител на българския народ завършил живота си богоугодно и свето (Паисий Хилендарски История славеноболгарския

кирилицата е едно, покръстването друго. по разни времена и зор. ех, Карене..не пикай върху садено от други. Иначе, благодарим за почитта към аз, буките и ведите... между другото.. както са избивали арменци, така и българи и гърци е избивала отоманската империя. и не само. ако за вас обезщетение, тогаз и за нас. но надали може да се плати с пари или кръв. е да, хамериканците платиха към 2008 на индианците около 3-4 млрд долара...но на колко индианци и колко и кога.. ............. ние, Карене, имаме паметници на буквите на всяка клавиатура тук и другаде. да ви даде Бог и на вас. без оборотни е-та. Благодарим за уважението и подаръка. Да си жив и здрав.

Много ми харесват скулптурите, както и идеята! Браво!

Баданарката на кича. Чалгата с скулптурата. Явно чалгата е заразна на много нива...

Вежди-то щеше да се справи далеч по - добре, викаш... нечалгарски.

Само защо изобразителната стойност на направеното е толкова ниска? Не видях такъв коментар до тук и съм много учуден. Червен камък с пластика с посредствени кичозни мотиви... бе имаме бая естети, но явно в България няма място за тях. Там, където изкуството е принизено до всевъзприемане на всяка посредственост, нацията пропада. Хора, като скулптурни предмети, онова което виждат очите ми, е просто долнопробно. Хубаво да има увековечаване на азбуката, но извинете! Половината от мисията не е никаква мисия! От доста време българската нация е всеядна на изкуство, т.е. освинена. И факът, че тези творения се отнасят до азбуката, не означава че са стойностни. Ако изкарам няколко курви да покажат на шкембетата си азбуката, пак няма да ми прилича на достоен продукт. Баси ниското ниво, на което попадна България! Такава пошлост нямаше преди 44-та. А сега не можем да се оттървем от сурогати. Най-пошлото е всепоглъщащата индиферентна публика, която всъщност е и причината за падението.

"Там, където изкуството е принизено до всевъзприемане на всяка посредственост, нацията пропада" - например Франция с онези кичозни Айфелова кула, Бобур и стъклената пирамида насред Лувъра в Париж.

:)

Каква хубава новина.! Да е жив и здрав този българси арменец! Народът е жаден за подобни новини. Още веднъж поклон пред този ЧОВЕК!

Пред кич не се покланям. Има си нива на култура. Патриотизъм, поднесен пошло, не е за поклон. Изработеното е тотален кич, бзвкусица за пример за долнопробна скулптура в учебник по изобразително изкуство. Бих чел на детето си за азбуката, бих го накарал да се гордее с нея, но не бих го закасил с този кич, па ако ше да е на най-патриотичната тема. Понеже пошлостта най-лесно се крие зад истински ценности, както в случая зад патриотизъм или Бог знае зад какво, но гледам как са лапнали кичозната въдица населението и приблява в ритъм.

Не знам художестената стойност, но идеята е великолепна и за пръв път виждам подобно нещо. Ще заведа децата да видят нашата ,българска азбука.

господине! мен пък ме трогна тази новина , тази постъпка. на подарен кон подковите не се гледат. че...да бяхте го направили пък вие - да не е кич. или поне можехте да поемете инициативата и да посъберете лепти за паметника.

Много ми е интересно, докога в Русия ще използват българската вражеската Кирилица! Излагат се! Крайно време е да си разработят собствена азбука, ПУТИНИЦА! Некадърници, уж "велика" държава, ама всичко там е крадено от други народи!

Колкото по рано я заменим с латиница ,по-добре. Замисляли ли сте се какво са направили братята. Разликата с гръцката азбука е 7-8 знака. Отделя ни от останалия свят,обърква ученето на чужди езици,а да не говорим за непрекъснатото превключване на клавиатурата.

или евреин? Отврат!

И когато китайския мандарин стане най-популярния език, пак да сменяме клавиатурите, така ли ? Понеже не си пазим историята и заветите на предците - затова сме на тоя хал.

ти си много глупав! имаш честта да пишеш и четеш на една от най-мощните азбуки създавани някога от човек! втората по значимост и великолепност азбука редом с латиницата! кирилицата превъзхожа останалите азбуки! вярно е, че има взаимстване от гръцката и от глаголицата, но като цяло е по-мощна от тях! много по-красива, изчистена! безспорно латиницата е върха, но веднага след нея следва именно нашата азбука! това го запомни и се гордей! не бъди глупав! чети! ей тъй някога ще го кажеш това сред хора и те ще ти се смеят, и ще им минеш в графа - ГЛУПАК! ще те отбягват а ти ще се чудиш защо:) арменската азбука също е хубава, но доста завъртяна и с много букви:) и е третата по мощ в света! пак ще ти ги изредя: 1 място - латиница(взаимствана от древна атина и обогатена от рипляните) ; 2 място - кирилицата(взаимстване от гръцката и глаголицата=кирилица:) ; 3 място - арменската ; 4 място - гръцката ... петата ще я оставя за домашна работа:) издири я! научи си урока и пак заповядай да плямпаш из форуми и комент форми! лумпенчо:) та запомни ли, че има 5 значими азбуки в света ни сега ей по това време:) и ти пишеш на втората по значимост и първа по мощ?! останалото са логограми и тем подобни извращения, за които ти спомена, че затормозявали учащите:) ама си твърде глупав и няма да разбереш и 20% от написаното от мен... достоен си за съжаление!!!

прекрасна азбука ! а защо с нея такива глупости си написал ?

Срам за теб! Какво са дали светите братя знае цял свят. Какво е значението на тяхното дело знае всеки грамотен българин. А разликата между двете азбуки е огромна. Ти можеш да пишеш и с пиктограми. Никой не ти пречи. Гордея се с нашата азбука. А глаголицата е единствената християнска азбука. Първият й знак е християнският кръст. Благодарение на тези букви и делото на двамата братя има българи днес. Горди българи!

ИВАНОВ ЛЕСНО Е ДА ОПИКАЕШ СТЕНИТЕ .... БЪДИ МЪЖ ОСЕРИ ТАВАНА .

Доживях! Така трябва да се представяме пред света!

Един арменец направи паметник на признателноста към делото на Кирил и Методи. Един български президент преди 12-3 г. искаше да смени кирилицата с латиница.

Браво на човека,никой от нашите паралии няма да се сети за подобно нещо.Ние,българите сме само родолюбци по националните празници и особено на маса.През останалото време се плюе всичко родно.Жалко е.

Бъди жив и здрав, Човече!

И като си помисля как модулират по учебниците близката история... какво остава за по-далечната. Изобщо, всичко което стига до на от книги и медии трябва да се гледа подозрително. Т.е. това е паметник на една красива (за нас!) история... Все пак, да е жив и здрав човека за доброто дело и думи!

Арменците са добри в бизнеса и с парите като евреите НО са по свестни от евреите! Браво!

Невероятно добра идея ! БРАВО !!!

Имайте предвид, че по целия свят възприемат кирилицата като руска азбука. Трябва да се замислим дали като евроатлантическа държава не е подходящо да започнем да използваме паралелно и латиницата, която ни сближава с демократичния свят!

Ехх троле, троле ..днес каква беше калцоне , маргарита, варадериана ?:))

САМОТО ИМЕ "КИРИЛИЦА" НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО - ЗВУЧИ СЛАВЯНОФИЛСКО И РУСОФИЛСКО :)) ... ПУТИН ПАК Е ВИНОВЕН С АГЕНТИТЕ :))

Те затова руснаците я наричат руска, щото са демократи ....

Браво на човека! Направил е нещо! Обаче, от някои коментари тук, направо ме е срам!

Всичко е много хубаво ,но защо кръст?Христос прикован на кръста е изпитвал огромни мъки.

Това е ясно за всеки християнин - защото на Кръста Хрисотв стана спасението на човеците и възстановяването на връзката им с Бога. По един парадоксален и премадар начин Бог превръща най-голямото злодейство в човешката история - измъчването и кръстната смърт на Богочовека - в най-великото благо за човеците, поради което и Христос претърпя всичко, макар че можеше с едно двмижение на волята си да го избегне. Затова са и думите на св. апостол Павел: "словото за кръста е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия".

В пърлвото изречение да се чете "Кръста Христов", а във второто - "премъдър". Простете за техническите грешки!

Bravo!!!!!!!!

Да, браво, ама... да се пише на латиница в новмина за паметник на кирилицата май не върви, а?

Браво на този арменец. За разлика от разни турски агенти и Шпиони в ДПС, които правят всичко по пръчка на Реджеп Ердоган.

Тука от вонята на тия продажници "интерславянските" атакисти и комунета се не диша вече. Колкото и да ви е яд, ние сме Българи и няма да станем слуги на "руския" император Путин (по дядо Епщайн и по майка Шеломов). Изяжте се, гниди червени безродни.

ШАЛОМ БРАДЪР ! 3- МА ВЕЛИКИ УКРАИНЦИ - ВЛАДИМИР ЖАБОТИНСКИ - ОСНОВАТЕЛ НА ЦИОНИЗМА И ТРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ИРГУН - ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ - БЕНДЖАМИ НАТАНЯХУ 9 РОДЕН ( БЕДЖАМИН МИЕЛКОВСКИ )

Може ли и тази хубава новина да я осер..те бе серсеми русофилски и русофобски ?!!

Браво ма на Армения и братята Кирил и Методи дали азбуката на Европа. Днес цигани нямат писменост, кюрди държава, Арабите са срам! България и българите са сред елита на Европа

а днес българите имат ли държава? и ако имат каде ? хахахха :)

Погледни географската карта... Там катуна ти го няма!