Откриха късноантична баня в центъра на Варна (снимки)

Всички сгради са изоставени по една и също време - след средата на 6 век, не е изключено причината да е било сериозно земетресение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ОХ БАНЯ, ОХ КЕФФФФФ................... САМО САПУНА ДА ОТКРИЯТ, НО ДА НЕ СЕ НАВЕЖДАТ МНОГО МВОГО

Schilo

Не могат ли да отчуждят парцела? Вярно, че в т.нар. "Гръцка махала", където копнеш все нещо излиза, ама добре би билопри такива находки да бъдат отчуждавани имотите на справедливи цени за да може повече хора да имат достъп.

Кой е адресът на находката?

когто във Варн е имало баня - София не е била на никоя карта :)

Salve! От името на гражгданите на Сердика-Улпия Траяна известна от 14 в. повече като София, уведомявам гагаузите заселили се на мястото на гърците в град Одесос и превърнали го в голямо мръсно фекално село, че когато Варна е било название на селската местност (хора) на град Одесос София отдавна е била един от главните градове на Римската империя, а преди това столица на тракийците-серди. Римския император Константин Велики даже е планирал първоначално имено в София да премести столица на Римската империя, но после е решил, че ще е добре тя да е на море ... и затова е избрал Византион - днешен Истанбул. Варна даже не я разглеждал )))

Schilo

Е, най-старото злато е намерено в некропол точно до Варна, ама нищо. Тогава и римляни не е имало.

Св. Цар Константин Велики приема регалиите на император на Изтока и Запада пред стените на Сердика. Границата изток-запад минава през Солун-Кюстендил-Сердика. В Сердика е и дворецът му, докато се строи Бизианти(он) като столица. През 341 г в Сердика се провежда вторият ВСЕЛЕНСКИ църковен събор уважен от всички катедри на Изтока и Запада. Събора е свикан от Констатациите- синовете на Константин Велики. Главен докладчик е епископа на Доростолската епископия на Мизия с епископ OYPФIЛА, създадена от Константин Велики. През 6-ти век в Сердика е епископския престол на епископ Богомил - изповедника на наследника по кръв на Константин Велики, имп. Юстиниан Велики Управда. Юстиниан строи за своя учител и изповедник епископ Богомил сердекийската "Св. София", заедно с другите и сестри в Родината си в Охрид и Цариград. До днес тези три черкви са уникални по размери и архитектура и световно наследство. Юстиниан погребва епископ Богомил в сердекийската "Св. София"(Божествената Премъдрост). Епископ Богомил написва Житие на Юстиниан до неговата 30 годишнина(преди епископа да почине) на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. На Роден език. Юстиниан не е знаел гръцки а латинският му е бил ВАВАРСКИ. Житието е открито в Атон през началото на 17-ти век от босненския католически епископ Мърнавич. Мърнавич дава житието за превод на латински на украински униат. Мърнавич заверява житието на латински при нотариус във Венеция. А до Варна, в Силистра- ДОРОСТОЛ, е епископския престол на гетите в Мизия. Първи епископ е OYPФIЛА, втори е ученикът му Авксентий. В Доростол, в този книжовен и духовен център, ЕТИКУС ИСТРУС прави реформа на българския език и на него дължим ГЛАГОЛИЦАТА в днешният и вид и СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И ГРАМАТИКА. Там наблизо е и ДУНАВ МОСТ Едно, построен от Константин Велики. В Доростол, ПЪРВИ книжовен и духовен център на България, е предпочетен и от КАНАС(къназъ) Муртагон да си построи двореца - мраморен дворец копие на двореца на император Диоклетиан. И тия "археолози" ще ми предполагат че във Варна са живяли малагисти и араби?

Schilo

А бе има много история по нашите земи. За съжаление не можем да се възползваме от нея. Много поколения от рода ми са живели в този район на Варна, там съм роден и израснал и аз, там сега живея. Играехме си като деца из термите, още не бяха "облагородени" в сегашния им вид. Все нещо изкачаше, та ни даваше храна на въображението.

Всички сме уж големи българи, а сме един дол дренки. Кой от София бил, кой от Варна. Всички градове тънат в лайна, защото където видим дупка я мислим за кофа за боклук. Стига сте се превъзнасяли и хвалили, че Левски и Ботев сигурно и в гробовете си са се обърнали с лицата надолу.

А за най-старото обработено злато в света, няма да говорим. Че човешката цивилизация се е зародила във Варненското езеро, също. Че първото българско отбранително съоръжение е в Аспарухово. Че "Тук ще бъде България" е казано на варненския плаж. Че София е клоака на хора, болни амбиции, партийни секретарки и корупция, няма да говорим. Щом ви е добре да живеете в тоя кенеф - София, живейте си. Само да можеше да спрете да крадете от "провинцията", щеше да е много добре. Иначе и Варна стана селска - да. Защото това е политиката на София, да ви сера на неподплатените претенции!

Всичко далеч от морето е провинция!

Тъпи шопски цървули!!! Няма друго "голямо мръсно фекално село" като Орландовско-Малашевското! С "реки" като Перловската и Владайската - най-обикновени канали! Съсипахте цяла една държава, за да си направите селото столица! Цяла държава, да ви е*а галошите прости! Ако Сердика е била нещо само в 4 век при Константин Велики, то Варна ВИНАГИ е бил град от първо значение! През всичките векове за всички държави - Римска, Българска, Източно Римска, Османска! Затова варна има стратегическо значение и за османците, та първата железница е между Русе и варна - първите 2 най-големи града! В това време София е тъпа,мръсна, неизвеста провинция! Дървени глави, за които от Искъра по-дълбоко и от Витоша по-високо нЕма! Ако цяла България си запази ресурсите, там ще умрете от глад в това сухо, безплодно шопско поле!

Стига с тези глупости: Левски срещу ЦСКА. От Варна съм, за мен Сердика, Доростол, Плиска Преслав или Охрид са като родни градове не ги деля и не ги псувам. Тъпо е , навярно си футболен фен, вземи порасни.

Биха ли ми обяснили арехеолозите, защо от 6-ти век до сеха има натрупани над 2 метра слой върху тези сгради?!? Кое събитие е довело до подобно затруване на цяла антична Варна?!?

Гувернантката не е числтила редовно. Мърлячи. Не е ли при всички атични градове по този начин?

Откриха значи. И кога отваря?

А клозет кога ще открият.

откриха го. На тези координати 42° 42′ N, 23° 19′ O