Остър недостиг на лекари не само в България, а и на Балканите

Десетки медици напускат страните си в търсене на по-добри условия и заплащане

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дори и по 5000 лева да им дават на лекарите, те пак няма да се върнат. Липсва много техника, много лекарства, добрите практики от западните болници не се прилагат у нас. Не е въпрос на развързване на кесията.

Само маааалко да увеличите Фноските и Сичко си е екстра!

Би било удивително ако имаше излишък на лекари. Всеки лекар който понаучи западен език може да работи на запад срещу заплащане на порядък по-добро. А българите са бедни. Отдавна е казано - да го духат бедните. Това е.

Хората намаляват - здравните заведения и болниците се увеличават,къде е логиката...

те и пък и едни лекари, не дай си боже да стигаш до тях ... само пари им дай и не ги търси !

Навремето имаше един американски филм,в който футболист казва в съблекалнята на друг...Ако искаше да си богат,да си станал лекар..домовете на лекарите се открояват с разкоша си там,,,,тука гледаме мутренски и цигански дворци на ахмаци,които не си знаят и ЕГН-то...егати държавата...язък....тия 800 лв., месечноколкото взима лекарчето,един депутат изкарва за 5 дни,без дежурства,нощен труд,операции,и без мозък...отделно и от далавери си докарва...не е обидно...отчайващо е

ако си пил на корем,пушиш якоо,дебел си и не си гледаш здравето,и западните лекари няма да ти помогнат,ако са платени от държавата,защо ще ти искат пари

Корупцията убива, и на това ниво

логиката е в далаверата на управляващите,дават се доста пари на отгворен партиен човечец от управляващите,които се не наядоха бе,няма кой да ги спре,прав си

за утешение на хората ли е написана?

Не стигат не само лекари, но и учители, двете професии с най-голям обществен натиск и с най-големи изисквания!!! Дали им е достойно заплащането и отношението към тях?!

без описаните характеристики, поведението им и алчността е същата!

АКО НЕ ПРИВЕДЕТЕ ЗАПЛАЩАНЕТО КЪМ НОРМАЛНО СКОРО НЯМА ДА ИМА И КОЙ ДА ВИ ПОГРЕБВА!

не е въпрос на развързване на кесията? всички болници са търговски дружества! Всички вече са бизнесмени, не лекари! Кой ще те лекува, след като трябва да върти бизнес?

ПОД СЪЩИЯТ ЯТАГАН МИНАХА И ИНЖЕНЕРИТЕ .

За какво са ви лекари - чичко Гугъл и президента са ви достатъчни.

Ми как без премиера, ма?

Мда, сега съм добре като инж., няма кой да ми заеме мястото :):):)

Недостигът е много опасан. Това означава, че всеки лекар и най-некадърният, някъде практикува. Един анестезиолог, който уби пациент в Пирдоп защото беше фиркан, след няколко години уби друг в Стара Загора, отново пиян. Анесезиолози обаче няма и не бих се изненадал вместо да е в затвора и в момента да практукува някъде.

Със сигурност на нашите лекари им е добре в България! Спомнете си какви тлъстк данъчни деклараций подадоха в НАП през месец юли тази година!

Нямат право да се оплакват от здравното министерство. Системата за специализация на младите лекари е сигурно една от на корумпираните. Не може всяка година да завършват стотици а да специализират единици...

Нямат право да се оплакват от здравното министерство. Системата за специализация на младите лекари е сигурно една от на корумпираните. Не може всяка година да завършват стотици а да специализират единици...

Трябва да се промени системата на специализация! Само контактите помагат да се намери място! Трябва планиране на специалистите! Излишък от едни и недостиг на други - да се намалят бройките на някои специалности,които са прекалено много. София остава пренаселена с болници и специалисти,за сметка на провинцията,следователно завършилите не би трябвало да остават в София,а да отидат там ,където има недостиг,но... Първо трябва да минат курс на специализация за няколко месеца през съответна клиника по специалността .За да се справят със спешността. Да работят под надзор на по възрастен колега през тези години. Да имат периодичен стаж при специалисти докато вземат специалност и не на последно място - специалистите да не си крият занаята и знанията,а да ги предават на по- младите. Очевидна е липсата на приемственост. За тази цел има механизми по цял свят( данъчни облекчения за обучаващите ,по- високо заплащане). И не на последно място - адекватни заплати.

И как така се получава -хем недостиг на лекари хем бум на фалшиви болнични листи. Не вярвам Лильто и Асен от Столипиново (Кумлука) да ги изписват, валидират, продават

Стряскащото е, че досега това заглавие е привлякло интереса на около хиляда човека. За сравнение новината, че кобилкина е бременна е прегледана 23 000 пъти.

Ам Цецо кауна с нападките си, както и шефа ми Еднокнижния Буда така са им постлали на лекарите, че няма как да не бягат. Нямате си идея как става работата със специализациите. Никак просто. Корупция, връзки и затова и бягат. Прави са. Лекарят у нас няма статут, а бива мачкан при гроб.