Остър недостиг на лекари не само в България, а и на Балканите

Десетки медици напускат страните си в търсене на по-добри условия и заплащане

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ам Цецо кауна с нападките си, както и шефа ми Еднокнижния Буда така са им постлали на лекарите, че няма как да не бягат. Нямате си идея как става работата със специализациите. Никак просто. Корупция, връзки и затова и бягат. Прави са. Лекарят у нас няма статут, а бива мачкан при гроб.

Стряскащото е, че досега това заглавие е привлякло интереса на около хиляда човека. За сравнение новината, че кобилкина е бременна е прегледана 23 000 пъти.

И как така се получава -хем недостиг на лекари хем бум на фалшиви болнични листи. Не вярвам Лильто и Асен от Столипиново (Кумлука) да ги изписват, валидират, продават

Трябва да се промени системата на специализация! Само контактите помагат да се намери място! Трябва планиране на специалистите! Излишък от едни и недостиг на други - да се намалят бройките на някои специалности,които са прекалено много. София остава пренаселена с болници и специалисти,за сметка на провинцията,следователно завършилите не би трябвало да остават в София,а да отидат там ,където има недостиг,но... Първо трябва да минат курс на специализация за няколко месеца през съответна клиника по специалността .За да се справят със спешността. Да работят под надзор на по възрастен колега през тези години. Да имат периодичен стаж при специалисти докато вземат специалност и не на последно място - специалистите да не си крият занаята и знанията,а да ги предават на по- младите. Очевидна е липсата на приемственост. За тази цел има механизми по цял свят( данъчни облекчения за обучаващите ,по- високо заплащане). И не на последно място - адекватни заплати.

Нямат право да се оплакват от здравното министерство. Системата за специализация на младите лекари е сигурно една от на корумпираните. Не може всяка година да завършват стотици а да специализират единици...

Нямат право да се оплакват от здравното министерство. Системата за специализация на младите лекари е сигурно една от на корумпираните. Не може всяка година да завършват стотици а да специализират единици...

Със сигурност на нашите лекари им е добре в България! Спомнете си какви тлъстк данъчни деклараций подадоха в НАП през месец юли тази година!

Недостигът е много опасан. Това означава, че всеки лекар и най-некадърният, някъде практикува. Един анестезиолог, който уби пациент в Пирдоп защото беше фиркан, след няколко години уби друг в Стара Загора, отново пиян. Анесезиолози обаче няма и не бих се изненадал вместо да е в затвора и в момента да практукува някъде.

За какво са ви лекари - чичко Гугъл и президента са ви достатъчни.

Ми как без премиера, ма?

АКО НЕ ПРИВЕДЕТЕ ЗАПЛАЩАНЕТО КЪМ НОРМАЛНО СКОРО НЯМА ДА ИМА И КОЙ ДА ВИ ПОГРЕБВА!

Не стигат не само лекари, но и учители, двете професии с най-голям обществен натиск и с най-големи изисквания!!! Дали им е достойно заплащането и отношението към тях?!

ПОД СЪЩИЯТ ЯТАГАН МИНАХА И ИНЖЕНЕРИТЕ .

Мда, сега съм добре като инж., няма кой да ми заеме мястото :):):)

за утешение на хората ли е написана?

Корупцията убива, и на това ниво

Навремето имаше един американски филм,в който футболист казва в съблекалнята на друг...Ако искаше да си богат,да си станал лекар..домовете на лекарите се открояват с разкоша си там,,,,тука гледаме мутренски и цигански дворци на ахмаци,които не си знаят и ЕГН-то...егати държавата...язък....тия 800 лв., месечноколкото взима лекарчето,един депутат изкарва за 5 дни,без дежурства,нощен труд,операции,и без мозък...отделно и от далавери си докарва...не е обидно...отчайващо е

те и пък и едни лекари, не дай си боже да стигаш до тях ... само пари им дай и не ги търси !

ако си пил на корем,пушиш якоо,дебел си и не си гледаш здравето,и западните лекари няма да ти помогнат,ако са платени от държавата,защо ще ти искат пари

без описаните характеристики, поведението им и алчността е същата!

Хората намаляват - здравните заведения и болниците се увеличават,къде е логиката...

логиката е в далаверата на управляващите,дават се доста пари на отгворен партиен човечец от управляващите,които се не наядоха бе,няма кой да ги спре,прав си

Би било удивително ако имаше излишък на лекари. Всеки лекар който понаучи западен език може да работи на запад срещу заплащане на порядък по-добро. А българите са бедни. Отдавна е казано - да го духат бедните. Това е.

Само маааалко да увеличите Фноските и Сичко си е екстра!

Дори и по 5000 лева да им дават на лекарите, те пак няма да се върнат. Липсва много техника, много лекарства, добрите практики от западните болници не се прилагат у нас. Не е въпрос на развързване на кесията.

не е въпрос на развързване на кесията? всички болници са търговски дружества! Всички вече са бизнесмени, не лекари! Кой ще те лекува, след като трябва да върти бизнес?