ГЕРБ и АБВ договориха отстъпка за патента на такситата

Таксиметровите шофьори ще могат да избират как да работят. ГЕРБ и АБВ се споразумяха да се намали долната граница на патентния данък.

Обратно в новината

Коментари - ГЕРБ и АБВ договориха отстъпка за патента на такситата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И тия алчни хорица не искат промени,искат да бачкат без да си плащат данъците,е затова България никога няма да се оправи,полиция и правосъдие и те не желаят,промени,само има закони за хората с минимална пенсия и минимална заплата

Здравейте, Аз съм собственин на магазин за хранителни стоки и плащам ДДС и корпоративен данък на Р България като съвестен и добронамерен гражданин. Смятам се за патриот и се боря за просперитета на тази държава. Чувствам се обиден някаква гилдия от "Таксиметрови шофьори" да се смятат за недосегаеми, да правят извръщения с клиентите и българския народ, който живее на ръба на мизерията. И някакви си смръдливци като господин К. Ризов, за който дори не се знае дали има и средно образование. Ясно е, че лобира за 2-3 големи фирми, за да укриват доходите си и да не внасят данъци в държавата. Мисля, че това нещо е обидно за целия български народ. Драги съграждани, кажете ми сега, как да ни се оправи държавата, когато най-вероятно партиите ни се продават за пари на едрите риби в бизнеса. Бакшишите ли са най-велики в тази държава или са над закона, или пък Б.Б. се продаде за жълти стотинки на смръдливите бакшиши. Как може лятото на 2015 г. лично ПП ГЕРБ да бъде основен вносител на промените в този закон, касаещи таксиметровите превози, а сега твърдят, че било грешка в Наредбата. Кажете ми сега, граждани на Р България, това не е ли лобизъм и от всякде е видно, че големите са си платили на ПП ГЕРБ, за да отменят закона отново. Призовавам Ви всички ние да заемем активна гражданска позиция и да не позволяваме такива безчинства. Т.е. ако политиците сега променят закона за таксиметровата дейност и оставят бакшишите пак да се измъкнат безотговорно и безнаказано и пак да не плащат никакви данъци, призовавам всички граждани на тази държава да се съберем пред Парламента и да искаме оставката на правителството, защото не заслужаваме да бъдеме продадени отново. С уважение към народа ни и дане забравяме, че сме българи. Георги Петров

След съсипването на страната от Герб и 4-ната коалиция ,тежко им на следващите,ако се навият да управляват.Най-тежко ще бъде на населението в България.

Външният дълг на България достигна 73% от БВП.Замислете се !

Хунтата и чакалите покрай нея са готови на всякакви сделки стига да им се позволи да тарашат държавата и хората още малко.

Днес гледах репортаж по Канал 3 с интервюта с министъра и с колеги таксиметрови шофьори от протеста(качен е в сайта им). Една част от колегите които се изказаха заявиха че са против патентния данък , а реално протеста би трябвало да е в подкрепа за него ! Изобщо май са им пратили СМС-те да отиват да блокират , без да им обяснят за какво да го правят !

На всеки, който си прави кръчмарските сметки, мога да кажа: Опитай и поработи професията Таксиметров шофьор. Какви пари се изкарват - ще се убедиш сам ! Ама някой да ми казва, че на Иван приятеля му казал, че братовчед му разбрал от снаха му, че изкарвал 2,3,4 или 5 хиляди лева на месец, ми прилича на играта - РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН.

И един лев над минималната да изкарвате пак трябва да си платите осигуровките и 10 процентния данък ! Пък вие искате нищо да не плащате !

Вчера около 16 часа по системата в нашата фирма се пусна съобщение че който желае може да отиде пред стадион В. Левски за среща с министър Московски в 18:00 часа. В 19:00 такситата блокираха моста ! Случаенос - не мисля ! Нищо чудно и министърчето сам да е инициатора на блокадата за да се изиграе тази сценка на гърба на всички останали жители на столицата !

Ба си държавата дето Менда и прави законите. И с частни единични случаи убеждава колегите си. Непоклатимата им логика е ,че тоя закон (още не е влезнал в сила но хиляди шофьори държаха изпити за превозвачи и се изръсиха по 200 лв за да го спазят) няма да бъде спазван, затуй го отменят !!!!!!!!!!! То политиците ни и законите за корупция не спазват ,как не са се сетили да ги отменят.

Ако господата собственици на големите фирми изкарат пак феодално зависимите им шофьорчета да блокират цяла София , предлагам всички засегнати данъкоплатци да блокираме достъпа до техните офиси : ОК и За 1 евро- ул "Боян Магесник" 1 , Уелоу такси - Никола Габровски 1, Радио СВ такси- Асен Йорданов 9, Такси с Експрес - Житница 23 !

Ще ти се някой да ти се води по кръчмарския акъл ! Ела да ти сипя едно питие.

Гроздан Караджов Снощи столичани, а и цяла България, станахме свидетели на зле замислено и слабо изпълнено артистично изпълнение на таксиметровите шофьори. Целта му бе да се изнерви максимално обществото, за да преглътне по-лесно запазването на привилегиите на таксиметровите картели да не плащат данъци и осигуровки, и да не отговарят на елементарни условия за сигурност. ТАКСИТА БЛОКИРАХА "ОРЛОВ МОСТ". БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ Сцената е Орлов мост. Изпълнителите са стотина от хилядите феодално зависими шофьори със своите таксита, които блокираха снощи софийското кръстовище в час пик. Сценаристи са собствениците на няколко големи таксиметрови фирми. Фабулата се развива като блицкриг спонтанно организирали се шофьори на таксита се събират, блокират пътя, бързо се появяват депутат-вносител на удобния закон и министъра на транспорта, започват и приключват преговори, и кръстовището е опразнено. Обещанието на управляващите е Народното събрание да изпълни всички изисквания на такситата. Нищо, че те с в ущърб на обществото и на бюджета.

Продължение: Е, аз не съм съгласен! Аз смятам, че таксиметровите фирми и шофьори трябва да имат права и задължения, както всички останали производители, търговци, учители, лекари и т.н. Те трябва да плащат данъци и осигуровки! Те трябва да гарантират сигурност, добро обслужване и коректно отчитане на услугата, която ни предлагат, а ние ползваме! Законите трябва да важат за всички! Ако гласуваме промени в закона за автомобилните превози, с които да се отмени изискването от 1 април т.г. таксиметровите фирми да са регистрирани превозвачи, ние на практика ще дадем право на такситата да са над закона! Ще дадем ясен знак, че всеки тарикат може да живее на гърба на обществото, стига да успее да организира достатъчно шумен протест! И че властта е склонна да накаже примерните данъкоплатци, които чинно си вършат работата и спазват законите, само и само да угоди на една достатъчно добре организирана прослойка.

Пак от Г-н Караджов Какво е положението сега? Големите таксиметрови фирми сключват договори с шофьори или ООД-та регистрирани с минимален капитал. Тези компании управляват и получават приходи от хиляди таксита, но не носят отговорност за тях нито за тяхната безопасност, нито за плащане на данъци и осигуровки. Таксиметровите шофьори пък отчитат мижав оборот, защото таксиметровите апарати не са свързани към НАП и лесно се манипулират. Съответно, не плащат и ДДС, а в най-добрия случай, ако изобщо се осигуряват го правят на размера на минималната заплата. Никой не ги контролира, защото не са регистрирани като превозвачи. И ако някой е недоволен от тях, няма на кого да се оплаче! Освен ако не познава Арменския поп! Но се съмнявам, че и той ще му помогне. И всеки опит да се промени това положение се проваля заради заплахите с протести на такситата. Същото се случва и сега. Предлагаме регистрация на всички като превозвачи! Протести! Предлагаме свързване на апаратите с НАП! Протести! Предлагаме изисквания към колите! Протести! А става въпрос за значителни обороти! Да приемем, че средният приход на ден на едно такси в София е 100 лв. Ако средно двама водачи работят с една кола, това са 4000 лв. на месец, 50 000 на година. В София има регистрирани 8000 таксита, а в страната са два пъти повече! Въобще не знам колко са нерегистрираните, сигурно поне още толкова! Оборот от над 30 милиона в София и поне още толкова в страната означава поне 1 милион ДДС на месец. Няма такива постъпления в НАП. Фирмата, която снощи блокира Орлов мост има 900 таксита, от които само 4 (четири) броя са нейна собственост, а внася по 2 лева на автомобил на месец ДДС!!!??? Тоест декларира месечен оборот от 10 лева на таксиметрова кола!

Мнооооого са ти кръчмарски сметките ! Само един незапознат с професията може да ръси подобни глупости и други незапознати да му вярват ! Ръси си глупостите - не ми пречиш.

Това е от Гроздан Караджов : 1. Трябва ли таксиметровите фирми да плащат данъци и осигуровки, така както плащаме всички ние? Или да продължим да си затваряме очите, когато ни лъжат, че нямат оборот? 2. Трябва ли таксиметровите фирми да носят отговорност, когато техен шофьор наруши правилата и, не дай си боже, причини катастрофа? Или те да продължат да бъдат целите в бяло, независимо какви безобразия вършат наетите от тях лица? 3. Трябва ли държавата да положи усилия да събере приходи от всички граждани и фирми? Или ще отстъпи под натиска на една гилдия, само защото тя може да блокира кръстовища, пътища и да вдига олелия? 4. Таксиметровите шофьори ли са най-привилигированата прослойка на обществото, та да се ползват от незаконни екстри, за които останалите граждани и фирми не могат даже да мечтаят?

А какво ще прявят КАТ, какво ще прави съда, ако всички финкции се вменят на "големите фирми" ? От фирма превозвач, че станат падари - охранители. Мнооооого си некомпетентен.

Всички плащат данъци и осигуровки, само тия не плащат. Я фак и у лево. Има бакшиши, дето изкарват по 4-5 бона на месец и плащат 300 лв патент.

не ти е вярна информацията... 4-5 хиляди, ама на седмица... Взимат повече от депутат !

Само вижте кой са собственици на големите фирми в столицата които инсценираха вчерашния протест и напират за тоя смешен патентен данък : прословутата ПИБанк и Ц.М. собственика на Юлен и половин Банско, Ал. Петров резача на пръсти и гърменият с гранатомет, една трибуквена варненска групичка от приятели и т.н. и т.н. !!!

ГЕРБ (мутрите) са страхотни с принципите си.При първият по-голям протест, и клякат! Така беше и с тока за бизнеса, и с полицаите, и с къмпингите, и с такситата , и т.н.

Гоцето да не е купил на другия син таксиметрова компания, че е толкова разтревожен?

Бакшишите са същите като полицаите - НАГЛОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ! Средно си докарват по 2000лв на месец, но хич не им се плащат данъци както плащат нормалните трудещи се в тази страна!

при 300лв патент това означава 25лв на месец или 250лв печалба за таксиметровия шофьор на месец или 8.50 на ден печалба. Кой от тях изкарва по малко от 8.50 на ден че ревът?

И като изкарват толкова много, защо не станеш таксиметров шофьор?

не съм си намерил живота на пътя, че да го прахосвам по тоя тъп начин

Защо тъпаците в парламента правят компромиси за сметка и здравето на хората. Първо защо се вдигна изискването за 8 годишни автомобили? От къде на таксиметровите компации ще са само на име, което го дават срещу заплащане. Реално те нищо не контролират

Тези са една от най-разглезените групи в София. Паркират където им дойде. За спирането за пътник не говоря - според тях са в правото си да го направят където си искат. А и ние някак си ги пази. Напоследък е доста популярно да се изпращат снимки в БТВ и в електронни медии на идиотски паркирали коли. И не съм видял нито едно такси. Скоро видях снимка на куриерски бус, паркирал на забранено, но все пак на място, на което не пречи (според автора го прави всеки ден). Съвсем на близо бакшишите от години са превърнали една лента за десен завой в стоянка и въпросният автор няма как да не ги вижда редовно и тях. Но те са ТАКСИТА.

Какво искат пак тези, от които половината са криминално проявени, една трета те таксуват като за самолет, а останалите качват само ако харесват посоката и не носиш повече от ръчна чанта, а във всичките е кочина, а облеклото - гнусно за гледане.

Като си такава баровка, си карай таралясника и не се качвай в такси !

зная,че каквото и да коментирам ,ще предизвикам различни противоречиви мнения, но защо винаги като се обсъжда една тема се пише предимно за София,в малките градове няма Метро ,няма дори и редовни линии за автобуси , градския транспорт спира след 19 часа ,таксито е единствената възможност за хората да се придвижат за празник или за болест. ще питате защо тогава не стачкуват тези в малките градове, защото никой няма да ги отрази, няма да се разбере за протеста им. Иначе смятам ,че всички,които пишат тук имат коли и знаят какво е да поддържаш кола, допълнително в таксито всеки ден се качват различни хора, с цигарата , с работните панталони,с патерицата и мокрите панталони не прани от лятото, един дъжд и цялата кола е в кал не само отвън. Разбирам,че държавата иска да събира пари и така трябва ,но нека е разумно. Лекарите станаха еднолични търговци , сега и такситата ще станат всички превозвачи. Да му мислят и другите отрасли, не искам да предполагам за следващи промени.

Въвеждане на денонощен градски транспорт и строеж на метро и в София ще се орегулират нещата с такситата и няма да има блокади! Само те имат изгода да няма денонощен транспорт.

Ми стани водач на автобус... нощна смяна и да те видим. В България никой не цени и не уважава труда на българина, включително един-друг не си ценим труда.

МЕТРОТО ЩЕ НАМАЛИ И УРЕГУЛИРА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ПРЕВОЗИ В СТОЛИЦАТА!!!

За намалението е така, но за регулирането - никак.

Не ми се вярва да не са се осигурявали и да не са плащали данъци.Нали имат разни номера към общината,касови апарати,джи пи еси, радиовръзка с диспечери ,техн. прегледи на колите....ако някой си е бъркал в носа вместо да събира парите, значи той си е гламав.

А не след дълго същите тези 100 000 бакшиша ще реват и вият на умряло, че "скапаната държава им ДАВА ниски пенсии" - не че един лев са внесли в "скапаната държава", ама наистина е скапана, щом им го позволява. Направо съм бясна.

Па фани един бакшиш и той ще ти излекува бяса

Неразрешен протест. Гърция, Турция и много други държави използват водни струи и техника за справяне със ситуацията. Нашите са учение с Бистришките тигри.

Еееееехе значи приема се некакво си там закон че у българистът мая видите ли еди кои си протестира и тетка ви минка веднага го отменя закон чета за да нема напрежение за да сме си на влас да си грабваме мангизи и т.н. ЗНАЧИ АКО СТАНЕ МНОГО НАПЕЧЕНО ТОГАВА СЪС САМОЛЕТЧЕТО И ПРИ ИМОТЧЕТАТА КУПЕНИ С ПАРАТА НА НАРОДА В ЧУЖБИНА А ТАКА ГО РАЗБИРАМЕ НИЕ ТОВА ЛЕКО ПОВЕДЕНИЕ

Вместо да ги арестуват, глобят и съдят за терор над гражданите, им играят по свирката. Бъъъъси държавата!

Гоце нали ще трябва да папка нещо. Да посвърши някаква работа на свойте другари които го подкрепят. Че ако не бяха тези другари кво щеше да прави......

Още от зората на 90-те Боце е твърд като разтопен сладолед, когато излязат хора насреща;-).

Да разкажа как се прави? 1. Регистрираш си фирма 2. Към тази фирма си регистрираш таксиметров апарат 3. Взимаш от общината разрешително и имаш стикер 4. Залепваш стикета на колата си. 5. Поставяш си таксиметровия апарат и помпата към него. 6. Закриваш си фирмата, не ти трябва някой да гледа данъци. 7. Работиш цяла година. Другата пак същото.

ДА ОБЯСНИ МЕНДА СТОЯНОВА и само да и кажа че 200 милиона се укриват годишно така - патка с патките

Не е нужно да си регистрираш фирма. Всеки от големите превозвачи предлага кухи фирми на чието име да си фискализираш апарата.

Chefo77

А защо е касовия апарат изобщо, след като няма значение какви са доходите за плащането на данъци?

Страхотна наглост! Това на практика значи, че разрешават на бакшишите да плащат 300 лева данък годишно - по 25 лева данък на месец или 80 стотинки на ден. С какво са по-специални от всички нас тези хора? Защо аз лично плащам повече данъци годишно, отколкото всички таксита във Варна за цялата 2015?!

Правителството ни е с твърдостта на китката на Станишев. Какви реформи въобще да очакваме, като 20 некъпани бакшиша и 30 минути протест променят закони?!

През 1982 година американските пилоти правят национална стачка. За една нощ Рейгън като президент и главнокомандващ изкарва всички военни пилоти с бревет за гражданска авиация и възстановява трафика. В резултат на това всичко се нормализира, много от стачкуващите са уволнени от работа и от тогава няма нито една национална стачка на пилоти в САЩ.

Е, КАКВО ИЗЛИЗА ЩОМ НАПРАВИШ СТАЧКА И СТАВА КАКВО СИ ИСКАШ.ДРУГИТЕ ДА ЛАПАТ МУХИТЕ И ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ. ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ, КОИТО ПОЛИТИЦИТЕ СЪЗДАДОХА

240 миризливци в народното събрание които се плашат от 300 смрадливи таксиджии ХА ХА ХА АКО Е ЗА ПО СЕРИОЗНО НАПРАВО СА НИ ПРЕДАЛИ ПРОДАЛИ И Т.Н.

Защото политиците ни или четат "Винету", или изобщо не четат, за да са наясно, че да си силен политик, означава да можеш да казваш НЕ!, а не ДА, ДА, ДА, ОООО ДА!! на всяка простотия.