Вече до 1200 лв. помощи за безработица

С публикуваното изменение на Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1 юли 2010 г., се премахва горната граница на размера на обезщетението за безработица.

Обратно в новината

Коментари - Вече до 1200 лв. помощи за безработица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

евала

Ухааа, по 1000 лв на месец ще ми дойдат добре.

На всички плюещи против тази справедлива поправка- ако работите на трудов договор си погледнете фиша, там има една удръжка наречена фонд ПКБ - професионална квалификация и безработица. Средствата от този фонд се използват за изплащане обезщетения за безработица и курсове за преквалификация на безработните. Тази удръжка е вид застраховка срещу нежелана безработица и отделно от всички друг осигуровки. Следователно след като мен ме осигуряват на 1200лв. и плащам за този фонд всеки месец от заплатата си 5 пъти повече от този, който се осигурява на 240лв., е редно ако ме съкратят да получавам 5 пъти по-голямо обезщетение.

.... Най-после ! Аз се връщам в България. Получавам в момента 5100 лева и понеже Eвропейските норми се зачтат навсякаде в Европа - ще получавам като безработен 60%, т.е. 3000 лева чисто , като само си вея "патката" наляво и надясно , еха-а-а-а .... ! Това и Бай ви Ганя с гюла не може да го извади като пари ... Е, бре-е-е-е !

Mного пари за безработен...значи по-хубаво човек да не работи..

Добре, но не му е сега времето!

Колко време може да се точат помощи?

Аз от 12 Юли съм временно без работа и бих вземал от борсата около 350 400 но няма да отида. Със зъби и нокти ще се боря да намеря работа за 2 3 месеца до като съм безработен. нямам намерение да се редя на опашки за подписи и за помощи заедно с някои деградирали елементи. Обидно е...

Успех!

браво пич, това е истината, човек трябва да изпитва и вътрешно удолетворение от работата. не всичко е пари, но за жалост те са водещото верую днес

Здравейте, Може ли някой да ми отговори, ако си напуснал по взаимно съгласие и си се осигурявал на 2000 лв. работил си повече от 5 години колко ще ти е обезщетението. Благодаря ви.

нула лева-ти си напуснал,а не са те съкратили,т.е. не си си изгубил работата.

Ако напуснеш по взаимно съгласие, май няма да вземеш нищо - все пак не съм 100 % сигурен, щото отдавна съм бил безработен.

Тази вечер чух по телевизията от някакв аслужителка на НОИ, че напусналите по взаимно съгласие ще получават минимално обезщетение за срок от 4 м.

Някъде при съобщаването на тази новина за 60% обещетение, чух че "мярката е временна, до края на 2010г, после щяла да се преразгледа" - Накой от коментиращите знае ли нещо повече за временността ??? Някакси го смотолявиха като го съобщаваха и после никой не го споменава... ?

а 2000лв не е ли административен таван, бе?

ЗАЩОООО????

При освобождаване от работа не по вина на работника да се изплаща обещетение от всеки работодател за 3-5 месеца средната заплата на самия работник и да се премахне обещетението от Държавата при безработица!За това време безработният да си търси работа, а не да получава 1200 лв от Държавата и да работи без трудов договор за още 2000 лв?!На кого помага в този случай Държавата -на "бедния "безработен или на богатия работодател и неговите хора???Някой може ли да ми отговори? Уважавам работодателите и се стремя към тях ,но смятам ,че е време и те да поемат част от отговорносттите в България, най малко за това ,че всеки е криел осигуровки през последните 20 години и то не малко! По този начин ще благодарят на Законодателите, че им позволиха да забогатяват законно.и ,че са добри работодатели и са още на пазара ,както и за в бъдеще!Какво по добро от това?

защо отваряте условия за по голям дефицит на нои,или няма да увеличаваме данъците,но за осигурителните вноски не е сигурно' или чрез косвени облагания ще компенсирате преките данъци.

Напълно неадекватно решение на фона на общата криза и призивите за икономии. Разбира се, че има много несправедливости, но това ли е най-належащото? Имам съкратен познат, който казва, че не е луд да започва работа в следващите 11-12 месеца, след като ще получава по 1200 лв.

За'' нашите '' хора ,висок таван при безработица.

Това да даваш на какъвто и да е безработен 1200 лева е нещо като дървено желязо. Помощи за безработни идващи от държавата не трябва да са над 1 минимална заплата - колкото да има какво да ядеш. Който иска повече да си прави застраховка. А осигуровките заради които сега вдигат тия обезщетения са безумни - най-високият данък в страната и най-малко плащаният. На първо място - държавните служители, те никога не плащат осигуровки. След това и другите гледат да скатават. Държавата да спре да прибира 30% от доходите на работещите.

Al, и ти не си чел КТ. Държавата ти удържа застраховка безработица. От там идва обезщетението, т.е. - ти вече си си го платил.

това е най достойното правилно и справедливо решение на правителството-този който работи и внася за бюджета големи вноски е редно и даполучи по-голямо обещетение.Така хитреците и внасящите възможно най-малко в бюджета трябва и да получат най-малко.Учете работете -и ще бъдете подпомогнати ако това се случи ина Вас спаведливо.Още веднъж достойно решение -това е българско и човешко отношение грижа и внимание за работещите български граждани.

Поли, прибави и платено образование, платено здравеопазване и пенсионното осигуряване и все едно си в САЩ.

Хубаво да се увеличат обезщетенията за безработица, но от къде пари в бюджета и с това ще увеличи дефицита.Синдикатите не казват от къде ще дойдат тези пари и леко пързалят Бойко, нали са си комунисти.Да бяха предложили това да стане в предишното правителство, но тогава мълчаха .Правителството трябва да стимулира производството и дребния бизнес, а не да толерира безработицата и сивия сектор.

"...възстановява господството на основния принцип в осигуряването - пряка връзка между принос и права по отношение на всички осигурени лица..." Ами да ми възстановят правата и за получаването на пенсия. Не да се осигурявам върху 2000 лв., а да получавам 700 лв. Т.е.:внасям осигуровки и здравно върху 100%, а получавам пенсия 35% от осигурителния доход. Писна ми да издържам малоумни идиоти, дето са все с професия "безработен"

бравооо минималната заплата не я проминихте на фона на тази беднотия бравоооо

nego, що не се гръмнеш бе, човек! Значи, аз се осигурявам на 2000лв и държавата ми взема около 450 от тях, комшията и той получава 2000лв, но се осигурява на 300 и не плаща нищо - и после, еднакво обезщетение? Днес да не е ден на отворените врати в Психото?

лавро: полуидиот ли си? И двамата нищо не заслужавате, мен какво ме интересува ти колко си получавал, ако ще и 2 00000000 да си получавал, защо държавата трябва да ти плаща докато си смучиш палците вкъщи. Писна ми от кретени които не могат да четат но акъл дават!

nego Значи на мен, пък ми писна от идийоти като теб. За 2000 лв заплата, 130лв са соц. осигуровките бе тъпанр с тъпанар, за 5 години 130х607800 лв. и накрая като те съкратят 6 месеца по 240лв1440лв. на това ли му викаш честно бе глупак мръсен. От тъпанари ми писна.

nego, ти не си полуидиот, ти си завършен идиот,цървул такъв. хората си плащат от заплатата фонд БЕЗРАБОТИЦА,/старотоПКБ/ и щом плащат ще искат и да получават пропорционално обещетение. КАПИШ ИДИОТ

само мързелите са недоволни от това...ами мили хора да сте учили навремето, да сте си извоювали голяма заплата, за да получавате голямо обещетение ако загубите работа. Откъде на къде аз който получавам над 2000лв от 3 години ще взимам колкото някой мангал от строителството.

Ще бъде ли наистина преизчислено обещетението от 01.07.2010 год.на настоящите безработни

Целият КСО трябва да се промени. Работещ пенсионер съм и се осиг- урявам на 2000лв.Пенсията ми на- раства с22.69лв.,но не ги получа-вам заради тавана.Къде е стимула да си лоялен към осиг.система??!!.

Заради такива като теб "пенсионери" младите хора напускат България. Сигурно си на нещо държавно и цоцаш до последно.

Ето идеален пример за КРЕТЕНЩИНА!! Господина работещ пенсионер се осигурява на 2000 лв независимо дали работи или не, но преди 1989 се е осигурявал на 120 или на 150 лв, хайде ако е бил АПАРАТЧИК може да е взимал 500-600 лв, и видиш ли ти сега че 5 или 10-на години се осигурява на голяма заплата трябва да му даваме 1500 лв пенсия той за целия период при социализма е дал 5-6 000 лв за осигуряване а сега за 2 години пенсиониране ще си "изяде" всички вноски за цял живот. Това се пенсиите е олигофрения, не трябва въобще да го има,французите са хитреци и затова са го измислили!

хора осъзнайте се все пак се намирате във България,всяка казана дума е лъжа :) така че внимавайте и успех.

е това е голяма глупост и бюджета ще ни страда постоянно. Да се дават пари някому понеже загубил работа? Ей така подарък? Голяма глупост останала отпреди социализма. С какво заслужава един човек да взима пари от бюджета даром, взимайки пари може би от болниците, от училищата, от пенсиите на хората? Там където се заслужава да се взимат пари. Това изяде бюджета на страна като Британия където над 12 милиона души смучат от бюджета, спят по цял ден вкъщи, пушат треви и купуват плазми но иначе безработни. Голяма олигофрения е и се вижда от форума, че системата може да бъде прецаквана. Колкото до пенсиите не е правилно да има таван но това също трябва да се обмисли, хора пенсионирани преди няколко години, вярно на заплата примерно 1000 или повече лева, е да но останалите 30 години от стажа ако са били по на 200-300 лв (социализма) как да взимат пенсия 700-800 лв като са внасяли по 30 лв в продължение на 30-на години? Въобще това с пенсиите също е една от големите глупости на века, всеки трябва да инвестира част от парите където си иска а не държавата да му ги взима и накрая да се получава така че държавата НИКОГА няма тези пари който са взети а попълва дупките с други вземания. Така е навсякъде! Примерно в Америка са паникьосани от вече 3-4 години за това когато baby-boom поколението се пенсионира окончателно как ще покрива вноските по пенсиите и че ако не се вземат мерки до 5 години ще е късно и ще им фалира пенсионната система!! Запъртъци като дедото да мълчат с примерите за 4 държави в западна европа който се крепят в 80% на суровините си , 15% на високи технологии и 5% късмет от местоположение.

Га тези хора плащаха по 500-600 лева данъци на месец ти де беше ва...Що рИвеш сага?? Така било е и пак така ще бъде - който е дал повече, повече ще вземе! Лошо е, че чак сега нещо в тази посока става в нашата страна ..ама а дано!

Наистина си много прост. Аз при положение, че внасям осигуровки върху 1500лв заплата заслужавам ако остана без работа да получавам повече от теб, който си някакъв боклук с 300лв заплатка, основно образование и пълен тъпак!!!

образование не знам дали имаш (реално!!!),НО ВЪЗПИТАНИЕ-НУЛА,ЕЗИК НЕ НА ЖЕНА ,А НА МАГИСТРАЛНА РАБОТНИЧКА

Не си наясно с удръжките от заплатата по ТД - една от тях е точно за безработица - т.е., държавата не отделя от данъците, а връща застраховка, която така или иначе си направил.

Ей, много прости хора коментират тук, тц,тц,тц..... Като не познавате законите и кодексите, защо се изказвате и пишете тук. То е ясно, че щото сте анонимни, ама имайте мярка в простотиите. Първо, от датата на влизане в сила на изменението, всички, вкл. и тези в заварено положение, ще получават 60% от осигурителния си догод. Естествено, от датата на влизане в сила, не от преди това. Второ, за да получаваш пари за безработица, трябва да си работил или поне осигуряван поне 9 месеца, не става като оня тъпак по-долу един месец да работиш, после 6 да получаваш. Трето, в зависимост от трудовия стаж имаш право на от 4м мисля до макс 1г. и ако в рамките на последните 3г си получавал пари за безработица, после нямаш право следващите 3години. Освен това аз получавам на макс осигурителен доход и не съм шевче или връзкар, а икономист, работещ като IT и смятам, че напълно заслужено, ако остана без работа, ще получавам по 1200лв, че дори са малко. Защото всеки месец само от мен, без да броя удръжките от работодателя ми, дамам да държавата по 500лв данъци и удръжки. А тия от вас, които нямат и по 40лв удръжки и данъци, не могат после, като останат без работа, да пищят, че не са равни с мен. НЯМА КАК ДА СТАНЕ - ВЕЧЕ НЕ СМЕ В КОМУНИЗМА, ВСИЧКИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПОРАВНО!!!!!!!!!!

Браво!

точно така! и на мен ми омръзна да ми отъргват кожата всеки месец! И да плащам за мангали и туркини!!! А накрая за нас нищо!

Абсолютно си прав ;), освен за 1 - нямаше право да получаваш помощи пак в рамките на 1 година от записването в БТ, не 3 ;) Иначе, и мен ме осигуряваха на към 1300, но после получавах мизерните 200, заедно с всички, осигурявали се на 300 и няколко, все сигани ;)

Защо си мислиш ,че сме се доближили до Европа.Тук също е пълно с далавери.Отдавна се говори за това ,че заплащането за безработица ще се промени и някои фирми не спят.Знам фирма която не работи от година ,но служителите нито ходеха на работа нито бяха пратени на борсата естествено не получаваха и заплати ,но ги осигуряваха на големи заплати да не кажа максимума и това само на хартия данните са в НАП ,но парите не/вече и така можело /.Освободиха ги преди два месеца.Вот ти тебя високи осигуровки и високи обезщетения .НАП да си търсят парите по съдебен път.

Да ама докато фирмата не плати осигуровките работниците не вземат никакви пари това го знам от опит.

Време беше, след като ми удържат повече да има и някаква възвръщаемост. А който взима под масата и се осигурява на минимум за него е все тая и няма смисъл да роптае.

Докато не се осигури възможност за Човешки доходи на пенсионерите трябва да има ТАВАН ! Не е Хуманно едни да умират от глад и студ през зимата, да не могат да си позволят здравни услуги, а други "шефчета", нагласени с връзки на апетитни постове да живеят царски на гърба на бедната ни, окрадена държава ! В допълнение вижте отново коментара на Далаверов ...

Демокрация и капитализаъм, брато. 25 години ако не си забелязъл, свърши комунизЪма.

Кажи го на германците - там капитал и капитализъм бол, което не им пречи да извършват и социална политика - естествено там си следят изкъсо плащането на данъци - не като тук !

НАЙ ПОСЛЕ НЕЩО КОЕТО НИ ПРИБЛИЖАВА КЪМ ЕВРОПА

Едно добро начало ... което отново (и отново, и за кой ли път ! ) се отнася за лицата с достатъчно-натъпкани джобченца (за които се казва, че са максимум 5-7 процента от активното ни население) ; отделно - процентът всъщност е константа за всички (също отново) .

Някои джобчета не са натъпкани залудо. Не става хем да не се осигуряваш на пълните кинти, хем после да вземаш като балъка, който се кьорави и мъчи за да му вземат 1/3

Дървосекач, има едно условие - да си си внасял осигуровките. В момента аз съм осигурен на максимума и не получавам нищо срещу това. Ако искаш да си представиш по-точно, ако заплатата е точно 2000 лева, взимат се 1500, а другите 500 лева ги прибира държавата, без да дължи нищо особено. Евентуално една по-висока пенсия, ако я доживее осигуреният. А понеже съм с "много добра заплата" не получавам и детски. Тук е мястото да кажем: "Привет на всички цигани, дето без да са внесли и една стотинка в хазната получават детските". Така, че принципа е много добър - сега мога да гледам по-спокойно на перспективата да ме уволнят. Ще ми е гадно, но все пак ще имам 6 месеца в които без да губя докрай стандарта си на живот ще мога да си намеря друга работа, а не панически да трябва да се съгласявам на каквото и да е.

ПАДА ЛИ ТАВАНА И ЗА ЗАВАРЕНИТЕ СЛУЧАИ,АЗ СЪМ ОТ ЯНУАРИ 2010 ДО ЯНУАРИ 2011 НА БОРСАТА И В МОМЕНТА ТАВАНА ОГРАНЧАВА ПАРИТЕ ,КОИТО БИХ ПОЛУЧАВАЛА КАТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.

Много интересна възможност! Колко време човек трябва да се е осигурявал, за да получи обезщетение за безработица? И колко време ще го получава?Да взема да бачкам един месец за 2000 и после 6 месеца да ми плащат по 1200. После пак един месец на работа и 6 месеца лежанка.

Трябва да работиш минимум 9 месеца за да получаваш обезщетение. То е и в зависимост от осигурителния ти стаж.

И после колко време ще получавам по 1200? А стаж имам достатъчно - над 10 години мисля е съвсем достатъчвен стаж, нали?

Получаваш 60 % върху средносто си възнаграждение за последните 9 месеца и нямаш право на отново на помощи в рамките на 1 година, откакто си се регистрирал в БТ. Явно не ти се е налагало да опираш до там, та съвсем не си наясно. Системата си е измислена нормално.

А какво става с настоящите безработни? Ще им бъдат ли преизчислени обезщетенията?