Онкоболният млад лекар д-р Наков победи в съда Медицинския университет в София

Сагата му започва, след като е отхвърлен от асистентското място в катедрата по "Гастроентерология"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много ми е интересно как ще преподава, когато за него не е желателно да се среща с много хора!? Според мен това е непремерен риск или тъпа амбиция.

Причината д-р Радислав Наков да не бъде допуснат до втория етап на изпит към Катедрата по гастроентерология е ниска оценка от първия етап. Това обясни пред "Хоризонт" професор Иван Митов - декан на Медицинския факултет към Медицинския университет в София. Журито от конкурсния изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София е допуснало до изпит д-р Радислав Наков, но резултатът му е бил под изискването от 4.50 оценка, за да се яви на устен изпит, уточни проф. д-р Иван Митов: „Двама от кандидатите са били оценени около 4. По тази причина журито не ги е допуснало до устен изпит. Сред тези двама е и д-р Наков“. След като д-р Наков е допуснат първоначално до изпит, комисията е преценила, че той може да се яви и не може да се твърди, че заболяването му е причина за оценката му, категоричен е професорът: „Не мога да си представя такова нещо. Ние тук провеждаме стотици конкурси. Здравословното състояние на хората не може да бъде причина. След като е допуснат до изпит, той трябва да бъде оценен според това, което е показал на изпита. Има много хора с онкологични заболявания, които си изпълняват задълженията, разбира се, когато състоянието им позволява това“. Доктор Наков не е внесъл жалба относно казуса https://www.bnr.bg/post/101188665/prof-d-r-ivan-mitov-nisak-rezultat-e-prichinata-d-r-radoslav-nakov-da-ne-bade-dopusnat-do-usten-izpit

Съдът е взел решение на 23.07.2020 г., с което заклеймява резултата от конкурса на Академичния съвет на МУ-София като невалиден и нищожен. МУ-София е осъден да заплати всички разходи по делото на д-р Наков. Административният съд обаче няма правомощия да отмени конкурса и да назначи нова или допълнителна проверка по случая, тъй като това е в компетенциите на университета. Академичният съвет на МУ-София не е спазил изискването за форма и не е изложил мотиви за вземането на длъжността асистент по конкурса. Също така, в протокола не се съдържали никакви обсъждания, мнения и други становища от членовете на Академичния съвет. Установено е още, че съставът на Комисията по конкурса-проф. Владимиров, проф. Генов и доц. Пенчев, е провеждала всички конкурси през последните 6 години, въпреки че според нормите на Закона за развитието на академичния състав е изрично посочено, че за членове на комисията не могат да бъдат избирани лица, които са били нейни членове по процедури за заемане на академична длъжност в едно и също професионално направление през предходните две последователни години, когато има достатъчно хабилитирани лица. При направената справка на официалната интернет страница на МУ-София се установява, че има 7 хабилитирани преподаватели. Нарушена е била анонимността на изпита, като един от кандидатите останал около половин час насаме с членовете на Комисията. Това създало впечатление за предварително определен за спечелил съответния кандидат.

Административен съд София-град установява още, че Правилникът за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на длъжности в МУ-София противоречат на Закона за акедимичния състав, тъй като е създаден въз основа на обявена за противоконституционна разпоредба на закона и не следва да се прилага.

А сега покажете писмената работа на двамата с 4 и на тези с шестици ,макар ,че шестиците най- вероятно са си знаели въпросите предварително. Място се печели най-лесно с конкурс за наши хора .

Браво на момчето и всякакви успехи.Най-вече здраве и пак здраве.Ще победи

Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. ------ Явно представянето на медицинското удостоверение е условия за допускане до конкурс. Нормална практика не само за кандидатстване за асистент. А в България ваденето на фалшиви медицински не е проблем.

От прочетеното разбирам, че онкоболните са клинично здрави (според господина). Не разбирам тогава защо държавата в лицето на Здравната каса плаща клинични пътеки за тях, както и лекарства.

Нищо не си разбрал, но и да се напъваш, няма смисъл!

болният лекар вдъхва невероятна вяра в пациентите си, за силата на медицината! тъй де

Браво!!! Безобразие, не се ли виждат тия дъртаци че са професори с памперси, повечето клинични алкохолици, кретени и гешефтари. Никой не знае колко ни е писано на живеем, и никой няма храво на брои годините, дните и часовете на другия. Но понеже у нас ПТП отнемат повече животи от болестите и войните в третия свят, е много разумно да намерят начин публично да се извинят на обществото. Ми те така утре ако им дойде някой болен и пострадал човек ще откажат да го лекуват защото е болен. Много откриватели, музиканти и учени са живали кратък но смислен живот, трябва да разкараме паразитите от образованието сега!!!

Навремето не казахме на Данчето да не става кмет на София, а да си гледа болестта! Напортив! Насиилхме я!

Хубаво е да се знае #КОЙ е баща му?

Защо?

защото баща му е шеф на гастроентерологията във вма и си го взе да работи при него и да го пробутва напред, а целия зор е че този иска да става професор, а пътя натам минава през асистентско място. явно връзките на баща му не стигнаха чак до там, че да го уреди за асистентско място, което е учудващо де, защото не трябват чак толкова много връзки, особено ако баща ти е шеф на отделението. а този е супер голям натегач, беше шеф на еквивалента на комсомолската асоцияца в медицинския университет и от малък гледа да се подмазва и натяга. тази история няма да приключи така, ще продължи да използва заболяването си и да се опитва да се набута отново. те не са му отказали да го правят асистент защото е болен, а защото не са му стигнали връзките, а той понеже няма какво повече да направи използва болестта си за да се представи като жертва. разбира се ако не го познавате няма как да знаете. като всичко в БГ и това е миризлива и срамна история как кариеристите и лекетата гледат да напреднат с цената на всичко. защото такива хора все пак успяват да постигнат целите си сме на това положение, цялото ръководство на страната е изградено от подобни индивиди.

До Асистент : Интересна информация! А да споделите нещо за връзките на успелия кандидат...или там нещата са непорочни!!!

ако е така, както пишеш...нещата се намесТват...на местата си...няма случайни случайности...

Защото е протеже на влиятелния си баща. Нека всички карти са отворени на масата, за да е ясна цялата картина.

цялата картина НИКОГА няма да ни се изясни, на нас...

Браво и много време да бъде в това състояние в което е сега за да може да сбъдне мечтата си да лекува и преподава знания а не лицемерие както ония в журито....

Да ти се връщат хубавите пожелания

Чудесна, чудесна новина!

Това е справедливост! Ако се научим да се изразяваме правилно, а Българския език с главно Б е може би най-богатия от към изразни средства, ще можем да намалим агресията и противопоставянето около нас, а и в цялото общество. ''Победа '' има съвсем друг смисъл и в случая не е нужно да се споменава. Не може да се изказваме само в стил, ''супер-ужас''. Намирайте подходящите емоции и думи за различните житейски ситуации! Това ще ни спаси като общество!

ПРАВ си!-Побеждаваш слабия, при победа.А СПРАВЕДЛИВОСТА е победа над силата.

Всяка победа създава чувство за доминация , а справедливостта връща това което ценностната ни система приема за нормално ! Стремежът към доминация, води до агресия, реваншизъм и така до безкрай ''битки''.....в главите на хората.

с тея думи и философствания...справедливостта е в ж.р - мени се...досега беше при стачкуващите, а сега е при противниците им...и за това е нужна само една БУРЯ...и малко вятър...

БългарскияТ, богатияТ... Учете и граматиката на българския език!

Трябва да започна да обръщам повече внимание , защото нямам навик.

“ Неговата мечта е освен да лекува, да преподава и знанията си.”.....WTF словоред на български език?!?!

нищо нередно не виждам в словореда де...

може би една чертичка след е-то...

след е-то...

Не слагайте само минуси, а отговорете на въпроса - Как може едновременно да си онкоболен (въпреки сгрешеното заглавие) и клинично здрав - според статията? Статията ли подвежда или има нещо друго. Онкоболен и клинично здрав са противоположни.

Клинично здрав означава, че заболяването е в ремисия.

Точно, следователно "онкоболен" е неподходящо, грешно, употребено в заглавието! Толкова минуси получих, за това, че показах че има грешка в статията. Явно някои си мислят, че защитавам комисият, а всъщност съм си патил от един от членовете ѝ. Аз му пожелавам Здраве и Любов, както и на тези с негативно мнение!

онкоболен в ремисия...така поне ще знаем, че не е НАПЪЛНО здрав, но не е и НАПЪЛНО болен...?

Attention whore. Ама нормално е - хроничните заболявания винаги водят до характеропатии и психични отклонения. Като знам българската образователна и здравна система едва ли някой го интересува заболяването на този човек.

Гербераст, нали?

Онкоболеният?

Последно - онкоболен ли е или е клинично здрав? Не става ясно!

Хаха в втори клас не правят такива правописни грешки... как не ви е срам ?

А ти в първи ли си, че не знаеш да напишеш във втори, а не в втори?

Коментиращите пишат от таблети, телефони и може винаги да се допусне греша която не е от незнание както вие веднага определяте за разлика от списващите материалите

Поздравления за доктора. А дира да се научи да проверява това, което пише, че напоследък прави смехотворни грешки.

Не знам кой ви е редактор ама сте смешни със заглвията си . ОНКОБОЛЕНИЯТ ИЛИ ОНКОБОЛНИЯТ ? А да не е спиноболеният ? или некакъв друг боленият ? Дирници .