Коментари - Одобрявате ли въвеждането на военно обучение за учениците по 5 часа годишно? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

..5 дни годищно,,...военно/трениров.лагер,както ,,преди ,,1989г.,

аз изкам за 45дена да са на лагер, както беше и в периода до клетвата в казармата

Категорично НЕ ОДОБРЯВАМ! Ако ще се прави подобно обучение, да се прави като хората. Което значи минимум два часа седмино (както физкултурата) и от кадърни преподаватели, а не от някой пенсиониран фатмак, дето разбира само от пиене и строева подготовка.

Тоест искаш да ги опънат днешните снежинка както си трябва на брутален буут камп? Или да ги учат на военни стратегии? За тва си има специализирани училища , който иска да ходи. Фатмака със строевата подготовка и обширните познания по алкохол е достатъчен, за да ги научи при евентуален конфликт как да си спасят задника и този на родата и приятели. Пък, ако ти икаш да погдотвят всички да са годни за бъдеща мобилизация вече е отделен въпрос.

Двете са несъвместими. За обучение? Форматите са тежко тъпи: 1. 6 месеца всяка събота и неделя, денонощно. Тоя човек, освен че работи, събота и неделя да си играе на войник? Това става само за римляни. 2. В размер на цялата годишна отпуска от 20 работни дни денонощно - 2 г. Иначе тези хора ги изкарваме от икономиката. А така пък ги изкарваме от семейството. И то се разпада. За 5 часа не можеш да научиш дядо си как се отваря входната врата с чип или код. Нас ни трябва професионална войска. Щото и без това, освен Македония и Сърбия, всеки друг съсед ще ни бие като маче у дерек. За тия, които не са ни съседи - да не говорим. :)

Навремето във вида в който беше съчетаване хем полезни военни умения,хем социално-културна вечерна програма с елимент на ученическо творчество.Имам много хубави спомени

Престъпниците от фактиКамен Симеонов, ГабриелТодоров,Николай Радев Недялков,блокираха мои приятели ,днес 28.04.2023 година-ще сигнализираме всички медии-френски,руски, италиянски, испанки,немски за нарушаване правото на свободно слово и коментарии.Факти са против Русия и Путин.Те са подлоги на най-престъпната страна в света -сащ.Коментарът е излишен!!!

Шегувате ли се? 5 часа годишно, означава "НИЩО"! Да, един мъж трябва да има някаква , макар и бегла, представа от военно обучение. Такова е призванието на мъжкият пол, още от древността. Да бъде ловеца, да бъде защитника на семейството. Сегашното идиотско поколение - женчовци. Просто ме е яд да ги гледам. Убили малко куче, снимки си правили - това е тяхното разбиране за мъжественост.

Всеки може да управлява дрон... в природата най опасните животни са женските, когато си защитават малките. Просесионална армия отжени майки ни трябва.

Ма кви са тия глупости? Първо да преминат обучение министрите във МВР И военните, щото границата на България е широко отворена за всички бизнесмени правещи канали...

С тези 5 часа най много да се изпотрепят един други . Ама това е в + за управляващите колонията - на тях им трябва територията ,ние не им трябваме .

Смехотворно е 5 часа годишно.Поне час през седмица, което е 20 часа годишно за учебна година, ще е нормално и вече от някаква полза за тях.

Съм за... Един месец годишно ловене и отстрелване на мигранти по границата в реални условия... Така се съчетава полезното с приятното...

За 5 часа не могат дори да се предават на врага безопасно да ги научат. И съм напълно против! Защото нямаме кадри, които да направят качествено обучение. Нито материална база. Всичко би се свело до намиране на работа на пенсионирани фатмаци. А единственото, на което могат да учат е маршируване, за което преподавателят трябва да бъде изправен до стената. Дори с някогашните кабинети по "гражданска отбрана", пак не могат да научат децата на нищо полезно, защото разглобяването и сглобяването на автомат (дето засича изключително рядко) е безполезно обучение, а пари за патрони и стрелбища (дори армейски с фиксирани мишени от фиксирани позиции) просто няма. Гориво и транспортна техника пък хептен. Дано поне МО има наблюдатели по полигоните в Полша, където НАТО-вски инструктори подготвят украинците, та белкем научат нещо...

От една страна децата трябва да имат понятие от военно дело, история и принципи на религията и полова култура. Такива неща трябва да са заложени в образователната система без значение дали идеята е децата да стават военни или да се занимават с религия. Общата култура изисква някакви базови познания по тези теми. Когато един човек с богата обща култура трябва да взима решения в живота си, ще бъде по-адекватен да го прави. За армията си има академия, в казармата за 9 месеца скатаване няма да станете военно грамотен.

Като начало, военният музей в София (и аналогичните в страната), могат да направят поне по една учебна зала, където да мога да заведа децата, да им покажа лекото стрелково оръжие, да пипнат/хвърлят граната, да има стрелбище, където поне основите на стрелбата на средни дистанции да попият... Обаче не - дори по експонатите не можело да се качват!

Напълно излишно! Голяма тъпотия. Какво толкова ще научат за тези 5 часа?! Те за 100-на часа нищо не попиват от даден предмет, та камо ли за 5...Пък и те си знаят, вижте Сашко от Перник и не питайте. Детето с аутизъм успя "да оцелее" 9 дена в дивата природа и то в късна есен, пък какво останало за останалите дечурлига!

Военно обучение ДА. Но джендар обучение НЕ

Стига вече с това джендър! Всяка втора дума ви е джендър. Никой не е въвел такова обучение в Бг. И няма да въведе. Какво се преструвате на големи пичове? Докато сте разни селски бекове, всъщност.

По 5 часа седмично.

кви 5 часа, кви 5 гривни! Интензивно обучение и през ваканцията на стаж в Донецк, Луганск. В България мнозинството не подкрепя хунтата в Украйна и трябва да се намери начин да поправи тоз проблем… ДЕПМ ДВБВГЗ

Може при ISIS да ги изпращаме. По голяма тъпотия до сега не бях чел. На кой въобще му дойде тази глупава идея , трябва да го обесят. Повечето неща в статията се учат в училище, как да се реагира при определени бедствени ситуации. И с тези 5 часа не може да го научиш гащите да си върже , камо ли нещо свързано с оръжия . И после ще говорите ама те имат военно обучение....

Каква деградация и падение на духа на българина. Да си спомним ли Шипка, или Сливница, или Одрин,, завоя на Черна, оня дето с 4 оръдия и овчари е спасил Кюстендил. Да си спомним ли за майките на днешните протестъри, които се женеха за "жълти копчета" и ако един младеж не е бил в казармата и не се е клел в знамето на България си оставаше да обслужва "Мара Шепова" гледайки момта на мечтите. Времена и нрави само преди години младежите се биеха за момиче, днес момите се бият за момче (на което му става). Че днес има момичета които не само мечтаят за Калашника, за танка, за хеликоптера, за самолета и подводницата -ами вече и се усъвършенстват по пътя на мечтите. Та се стига до там мъжеството на младежите да се мери с дозата, с пътечката, с дрифта, да е жена на някой мургав мачо с пари.

За 5 часа годишно, даже няма да се научат да слагат противогаза, едва ли ще се научат да поставят турникет или шина. това е законен начин за разходване на едни пари отправени към определени хора. Вчера гледахме един капитан втори раанг как със самочувствие обясняваше -"Бях там" Какво ли да кажат Дилишмена или Франсъза дето са обиколили цялото земно кълбо от 35 ЮШ до 72 СШ плавали и през Суец или Панама. От тях няма да чуеш и тук бях. С което искам да кажа ЧЕ НА ВОЕННОТО ДЕЛО СЕ ГЛЕДА КАТО ДОХОДОНОСЕН БИЗНЕС - Питайте генерал Шибеков; дарителят на военното оборудване в Кабул

Въпроса е адски тъпо зададен ! Няма родител който да каже ДА искам детето ми да стреля с калашник и да ходи на война , но ако става на въпрос за военно обучение да знае как да реагира на различен тип сирена къде има бомбено обежище за какво служи противогаза , да се научи че при кризистни ситуации е много важно да се запази спокойствие и да се реагира адекватно.......... е съвсем друго обучение. Ама то нали проповядват религия в училище ...... що пък да няма и военно ......... да хващат ония палячовци "депутатите" на военно учение защото ще им трябва като ги погне народа в най-скоро време!

Да вмениш на един млад човек, че да се жертва и да убива, за да пази живота на баба си или на майка ми се вижда някак перверзно. Няма как да останеш човек след като си убил човек. Не, не и не изобщо на убиването!

Убиват ги баба му, майка му, него или в обратния ред, а той вика -Не, не и не…( ааа, това във втория случай не работи)

Фуражки, каскети, калпаци... Все капи на куха глава, пълна идиотия е това с военното обучение, дай понеже вече не ни става да размахваме калашници че и децата да учим на това. Тренировка за оцеляване при катаклизъм, оказване на първа помощ, и лагери не за учене на дисциплина, а за изграждане на умения за работа и екип им трябват на децата.

5 часа годишно .това е смешно .какво ще научат? Глупост .Ако въведат воено убочение трябва да е като преди през цялата учебна година. А след това военен лагер и там да се научат на дисциплина и да умеят да стрелят .защото това е целта на военното убочение. Да борави с огнестрелно оръжие е отговорно нещо .но наи добре е да вземат примера на Швеция. Относно защита на държавата и суверенитета

Нали сме в нато.Едно време подарихме на макетата танковете си.Съкратиха яко армията,че нато ни уж пази ,а сега подготвят децата ни за пушечно месо,а толкова малко деца ни останаха.Манипулаций яко

Да, одобрявам!

Умните хора създават неща полезни за развитието на човечеството. Военните учат как да увиват и унищожат всичко създадено от умните .

си прав. Шапкарите не блестят с акъл. Но голяма част от развитието на техниката се дължи на военно-промишления комплекс /е да де - на спонсорите му/.

Почти си прав! Не е обаче тяхно дело! Развитието се дължи на инженери! Не на военни! Военните да имбецили!

КАТО ТЕ ГЛЕДАМ НЕ СИ ОТ ОТБОРА НА УМНИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ .

БГ военните са идиоти! Нека има първа помощ, умения за оцеляване при катаклизъм! Но не и от военни! Тези са дебили! Те знаят само как да врънкат за пари! Никакви оръжия и бомби! Това е идиотия от идиоти обърнати с хастара навън! В учебните стаи имат място лекари, гражданска защита, пожарникари... в никакъв случай военни и попове!

Хайдеее... това изоглавено, просто говедо, модератора на Дира пак е трил коментари по свой вкус... Дира като медия не е цвете ама с тоя боклук-модератор съвсем се излагат.

От така написаното нищо не стана ясно, но пък си гласуваме и философстваме. Какво ще учат тези 5 часа - първа помощ при бедствия и аварии, маршировка, разглабяне на Калашников или AR-ки, ще прескачат огради с противогаз на главата? Щуротии. Да набиваш крак на плаца си беше идиотско. Синът ми има повече стребла с гладкоцевна пушка, AR и постолет от наборен войник преди 1989 г. /Имам разрешително, водя го/. Прилично се спрвяше и със спорта. Е сега го мързи и не ще вече. Та на въпроса - стане ли война ще си довършва образованието в чужбина и толкоз. Не съм го отгледал, за да става кашик. Който няма акъл - да става професионален войник и толкоз.

Да бъде изнесено обучение поне две седмици, в максимално реални условия. От часове в училище няма смисъл.

Миличка Лина какво означава максимално реални условия - сутрин да копаят окопи, на обяд да стрелят по тях с картечници, следобяд да превързват ранените и вечер да погребват мъртвите? Ти ако си ходела на "военно" най-много да те е опънал някой от класа и толкоз.

като знаеш толкова марш на фронта с русия и се върни да дадеш пример! Дрисла!

Какво изнесено обучение? Ще почнат истерии за храната, ще снимат с камерите разни ъгълчета с олющена боя или непочистена тоалетна, баня, ще реват за мляко и плодове в менюто, ще се заядат за най- дребното, ще качват снимки в нета... Най- много ще пискат родителите, сякаш е дошъл краят на света. Не си е работа!

Какво означава "Одобрявате ли?" За такова нещо не се пита искаш ли или не искаш. Щом трябва, издава се заповед и се действа без обяснения. Това не е гей-парад, че да те питат искаш ли или не искаш!

Еми, не трябва :)

Добре е да се поучим от швейцарците. как се обучават, как се мобилизират и т.н. Военното обучение не е тема за кръгла маса и гражданско обсъждане.

Поводът е глупав. Може така да ги обучават и за първа помощ. Иначе преди при коментирано за военна служба съм казвал, че за военно обучение могат да ги пратят 2 седмици, да изстрелят по някой куршум и да не се плашат. Плюс пунктове за взимане на оръжие по региони при необходимост. Да се въоръжат до 1 час. Но това е за много кофти ситуация. Не знам дали си заслужава в съвременният свят.

В израел има едни такива ортодоксални евреи дето не пипат оръжие. Освен това израел още от създаването си е в състояние на война.

Загуба на време за децата през която могат да научат нещо смислено. Казвам го заради всички рамбивци в кавички в тоя форум . Наборния войник е пушечно месо . 5 командоса могат с лекота да ликвидират 500 наборници. Ако искате патриотична служба нека да не е военна а държавна . Определено време да се дава труд за държавата. Така ще има полза . От казармата файда никаква

За нежните китки със сигурност няма, но за истинските мъже е безценно .

Затова трвбва да има обучение за да не са 500.

Щом по твое мнение 5 "командоса"-(каквото и да значи това) могат да ликвидират 500 наборника с лекота (като се вземе предвид че наборниците са минали някакво базово военно обучение) ,за колко време ше ликвидират 500 напълно неподготвени кибика хванати от улицата и пуснати на полето?

ЗА КИБИЦИТЕ ВРЕМЕТО ЩЕ Е ОТРИЦАТЕЛНО

Още по време на втората световна война комуникациите в американската армия се извършват с едно такова дето прилича на много голям мобилен телефон. В българската народна армия основната комуникация се извършваше с ТАП. Имаше едни апаратни дето разгъваш 11-метрова антена, която на всичкото отгоре покрива доста малка площ. Да не говорим че от бойните машини 1/3 въобще не можеха да се движат, пък от останалите половината не можеха и да стрелят. Норматива за бойната авиация беше една ракета годишно. Такива глезотии като симулатори не съществуваха. Наборните войници винаги са представлявали само и единствено пушечно месо. Вие наистина ли държите да превръщате децата си в пушечно месо???? Още в средновековието победата е била на страната на тоя, дето има повече професионални войници.

Пълни глупости забравящ факта, че всички до опредвлвна възраст така или иначе ще бъдат повикани на фронта. Зависи от ситуацията може и да ти връчат пушката и да не ти обяснят, как да я ползваш. Но реално страхливците и без това щв тръгнете дс бягате

Тези подиграват ли се? 5 часа годишно. И какво са ревнали някои. Едно време имахме военно обучение в гимназията и не сме умрели. Хайде стига сте ги закриляли “дечицата”.

Доста далеч сте стигнали с военното обучение в училище и наборната военна служба.

Сигурен ли си моето момче? Как мислиш какво ще стане когато в всеки дом има зареден автомат?????? Защото по швейцарската система кара 6 месеца после се прибираш с цялата си екипировка заедно с автомата и патроните. Я си го представи в българските условия?

Ще се озорят с толкова допълнителен материал! Пък и не отива да учат маршируване, младите, свободни от предразсъдъци умове. Децата трябва да се учат, че има поне 32 пола, не как се защитава родина!!!

Да учиш докато помъдрееш

Децата не се купуват в Кауфланд когато са на промоция, за да ги ползва някой малоумник за пушечно месо!!!

това обучение драги с нищо не ангажира децата !! По-големия проблем са такива като теб трудно мислищи и още по зле с празни кратуни. Като види детете за какво става въпрос и хич няма да му е до война и хич няма да се връзва на глупостите на такив акот ГЕРБ, ПП, ДБ, СДС и всичката веро атлантическа паплач!

Има достатъчно държави по света където има ЗАДЪЛЖИТЕЛНА наборна служба ,някъде тя включва и момичетата .Това с нищо няма да навреди на и без това разглезените ви деца,които инак ги бива да гледат безсмилени клипчета в тикток . Пет часа са крайно недостатъчно ,но е някакво начало . Спрете да мрънкате ,ами вижте какви лигочи сте отгледали ,ако не дай си Боже нещо се случи ще бягат да си спасят първо телефончето . Аман от тъпи родители.

Я ми кажи държава с боеспособна наборна армия? ?????

Пак не сте разбрали за какво иде реч ! Не става въпрос за боеспособна армия ,а за еелемнтарни базови познания за оцеляване . Питайте тъпите изрелци защо там е задължително за всички . А,да и най-елементарен пример за боеспосбна наборна армия беше нашата през 70-те и 80-те години . Капиш ? Или още сте били родени тогава,но знаете !

Българската народна армия е била боеспособна армия. Не ме карай да се смея хлапенце. За тая работа хората са измислили професионалните армии. Грубо казано-в съвременните бойни действия един професионален войник се равнява минимум на 20 наборника.

Абсолютно вярно ! Може да се образоваш първо каква армия сме имали . Даже съм жив свидетел ,ама кой да ви учи на тези неща в наши дни. Гледайте филми и стреляйте на плейстешъна хахахаха

Айде пращай твоите в казармата а не с чуждо дупе здрасти да си правиш . Казармата е загуба на време ! Един наборен войник е пушечно месо за един професионален . Всички които сме били в казармата го знаем

Вие сте питекантроп явно ! Кой ви говори за наборна служба да има ? Говорим за базови знания за оцеляване и адекватно реагиране при кризисна ситуация . Боже.боже !

Личи си ,че сте от изнежените родителски тела , косъм да не падне . А.моралните норми сведени до нула.

И по 5 часа човещина седмично .

Хлапетата ли с няколко часа обучение ще защитават държавата? Или по руски образец важното е там да знаят накъде се насочва автомата пък другото са подробности? Не случайно по света се набляга на професионална високообучена армия. Точно защото в съвременната война се изискват високо обучени специалисти. Времето на мобилизираните огромни маси хора хвърлящи се напред с ура на щик, отмина още когато изобретиха картечниците.

Военните са дебили и нямат място в училище! Както попчета и подобни! Изроди! Търсят си деца за заколение!

Всеки затъжил се за казарма, срещу подходяща такса мога да му я демонстрирам нагледно. Мизерия, и тормоз са гарантирани . Още от средновековието се разбра, че професионалните армии имат огромно приемущество пред всякакви мобилизирани милиции и други подобни. Ако някой иска да става военен-да отива и да става военен.

Категорично - НЕ!!! Няма да позволим да баламосвате децата ни и после да ги използвате за пушечно месо!!!

Викаш директно да сваляме гащите, а?

ти твоите отдавна си ги свалил

От къде може да дойдат заплахите за България сега и в бъдеще? Само от Турция и от никъде другаде.

ЗАЩО ТОЛКОВА МАЛКО?

В САЩ и UK има скаутски движения, на които обучават младите как да оцеляват в непозната среда, как да дават първа помощ напострадали, как да се държат по време на природни бедствия, пътуват извън страните, за да се запознават с различни култури и естествено как да боравят с оръжие, ако се наложи. Може и тук да го наречете както искате, важно е какви са дейностите. Преди демокрацията ни водеха една седмица на лагер на планина и ни обучаваха точно на такива неща. А сега ще откриваме топлата вода, която сме забравили как се ползва, защото е била комунистическа придобивка.

Първо скаутските движения не са военна подготовка. Второ не са задължителен предмет в училище.

не си спомням преди демокрацията някой да ни е водил една седмица в планината. Имаше час по военна подготовка,един пенсиониран сержант ни говореше какво да правим при ядрен взрив и как да държим автомата напред,че като се разтопи да не капе по краката ни

Ако искаш мир, готви се за война

Значи си пълен идиот.

Това са го казали древните: Si vis pacem, para bellum, Платон. Всички войни са спечелини от подготвените. Неподготвените престават да съществуват като нация, народ, племе, държава и т.н. Та кой е тъпия?

По-добре подготвен за бой и никога да не се налага да се прилага подготовката, отколкото незнаещи и неможещи дали фира при първия конфликт. Идиота кой е?

Започва се от училище. Всеки един гражданин на тая страна трябва да знае какво да прави при военен конфликт, природен катаклизъм и тн. Всеки трябва да знае от къде се хваща АК и как се стреля, как се оказва ПП , как се реализира и укрива, как се предава информация. Неможещите първи ще си идат...