Алма Матер вдига таксите за обучение

Софийският университет "Свети Климент Охридски" вдига таксите за обучение.

Обратно в новината

Коментари - Алма Матер вдига таксите за обучение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно неверна и подвеждаща информация, таксите се дигат със сто лева. А в статията се представят само изключенията , за да има новина. Хуманитарното образование трябва да е напълно безплатно, тъй като повишава капацитета , културата и общото ниво на цялото обществото. Сами виждате, че прост народ бавно върви напред , каквито и добри приложни специалисти да има. Холандският, датският и финландския механик , ел инженер и лекар не е 10 пъти по-добър и работещ от българския, но взима над 10 пъти повече и това се дължи именно социалната и хуманиарна култура на обществото , която е много висока. Тук виждаме да дигат високо таксите именно по хуманитарни специалности. Изумително е, че точно специалности, които касаят най-бързо развиващия се регион в света от 50 години , се вдигат- Корея, Япония . А всеки контакт с този регион може да носи на България огромни ползи.Тъпо.

така или иначе цените и услугите поскъпват,защо да не бутнем валутният борд и левът да започне да се обезценява,а и парите от корупция също ще се обезценят,както по татово време!

глупав е не този,които взема пари,а този които ги дава!(съвременнна българска поговорка)

той, ако е глупав няма да има пари. Щом дава - значи има, щом има - значи не глупав.

точно във образователната систем е и наи голямата и рафинира на корупция! резултатът-българските псевдопеофесори ,учни и учители взимат пари на наивните и глупави родители,но истинска икономикма от истински инжинери и технолози не могат,а времената са вече други светът прогресира и напредва бързо.държавни иместни служители,политици и нищо непроизведащо общество българия си остава бедняшката колиба на европа,от това и комлексиран за малоценност български елит,които не може да създаде уважавана и просперираща държава!

Образованието е най-важният елемент заедно с здравеопазването за един народ. За съжаление това не се разбира от неуките ни и необразовани управници. Борисов говори винаги само за пари за едни милиони които е дал, а простотията му блика през носа му. От него гледат останалите и си казват: е този не е прочел една книга, а пък може да управлява държавата. От тук и всички останали проблеми-учителите са виновни, лекарите са мошеници, децата ни няма нужда да учат, ще си купят някоя дипломка от някой от хилядите фейк "университети". Така не бива, нацията ни ще загине. Трябва поощряване на образованието, не качване на таксите. И контрол на учебният процес.

Каква нация, какви глупости? Кой го интересува? Всеки се оправя сам и успяват кадърните, образованите и трудолюбивите.

При социализма учеха висше с предимство децата на комунистите,а сега ще учат децата на тези,които имат пари. И нищо не се е променило,само са се сменили някой.

Кое не е вярно,че пишеш минус . Явно си много млад и нямаш поглед върху нещата.Простено ти е ,защото не се усещаш,че те манипулират.

Висшето образование в чужбина струва поне един тристаен в София на родителите.То да не е само таксата.Какво като е ниска.Имам дъщеря която учи арихитектура в Холандия.Под 1000 евро на месец не и стигат за квартира и храна.За удоволствия да не говорим.А това че студентите се самоиздържат е сомо за малко от тяхТрябва як родителски гръб и много пари.За релизация в Холандия и дума да не става.Не те искат никаде.Единствения шанс за момичетата е брак с много по възрастни холандци.Това е то.Другото са пълни лъжи.Иди и виж.

и да получи стипендия. После да се явява на конкурси за работа и позиции. Светът е голям!

Затова ли си я пратил там да учи? За да върже някой холандски дъртак? Аз имам познати, които се изнесоха с дърти западняци още в зората на демокрацията. И никакво висше в чужбина не им трябваше. Но благодаря от такава "кариера" и от такъв "живот".

В Берлин - сем. такса на сина ми, вкл. и карта за целия градски транспорт - 300 евро...Някакви коментари?

Софийския Университет дига такси , а ГЕРБ и БСП , научете се да четете тъпунгери , омръзна ми от тъпи Гашници -Цецки Цачеви !

в престижен Германски Университет срещу символична семестриална такса и работа като хиви в университетска лаборатория за 8 евро/час.

След скандалните данни за малката "Кобра" и раздаването на дипломи в юридическия факултет, както и да увеличават цените след толкова тежък и срамен удар не ми е ясно с какво ни убеждават, че образованието в България си струва парите? Самата безсрамна система показва тежък дефицит на морал, възпитание, дисциплина, разрушение на държавата в полза на враговете 'и. Ясно, че не може да се продава обвивка, но изглежда че тъкмо диплома и фасада продават, за да се каже къде е учил, а не да се види какво знае. Напоследък е много зле съдържанието.

в областта на точните науки, като математика, физика, химия, дават стипендии, а у нас искат такси ?

Погледнете "си" стойностната релация заглавие-съдържание и сравнете резултата с квото си искате, което обаче мое да се пипне... вие журналките (нема да кажа кой ви викаше така) сте вредни и опасни за обществото и тепърва ше почвате да патите. Щото сте най-неграмотната прослойка. И най-наглата!

Нали се сещате колко ще падне още нивото на студентите. И без това качествените учат в чужбина , поне 10 хиляди от 30 хиляди завършили се пробват навън. Тук и без това рядко остават студенти на ниво, може би само информатика в СУ и медицина . защо да остават тук при тези такси, когато в Германия , Франция и Дания образованието е безплатно , цените същите, могат се издържат с работа сами, за разлика от тук, получават по- престижна диплома, съвременни и реални знания,трупат ценен езиков и социален опит , изграждат връзки за бъдеща кариера в богати държави още като студенти, по -лесно могат да намерят работа на запад и винаги могат да се върнат тук с гарантирана работа и по-добро заплащане от завършилите тук. Всъщност нивото пада не поради преподавателите , а поради това , че оства шкарто, пълна селяния и затова преподавателите се съобразяват и свалят изискванията иначе и 10 процента няма да завършат, те не могат да покрият 8ми клас и средно без преписване. Елитните СУ и Пу не могат да си запълнят бройките до края на септември поради изтичане на елит, а шкартото предпочита места , където ще завърши без да стъпи и Су също се принуждава да приема амбициозни неграмотници.

И в СУ като в държавага - царе на тупането в гърдите. Жалко за свестните, жалко за България.

а какво стана с оня простак Вано Митов от Медицинският Университет? Дето взимал такса на германски студенти в Колн от 25 000 евра, а в МУ касата влизали само по 1000 евра. Чу се че е наредена проверка на цялото му семейство за 5 години назад. А онова педерастчето на Александровска болница К Ангелов-дето продава стай на студентите в общежитието навремето, а сега вкара болницата 70 милиона дълг. Няма ли да има разследване и за този урод!

"Повече ще се плаща за редовно обучение по Японистика, Кореистика и Южна, Източна и Югоизточна Азия от 600 лева на 1 000 лева. " Какви 1000 лева бе, алоу? Това е за задочното обучение на докторанти във факултета. За специалностите, увеличението е от 590 на 690 лева. Пише го на сайта на СУ. Какви журналя само, грешно предаване на информация. Очеизвадно е, че куцо и сакато завършват Журналистическия факултет и после стават журналя. Мъкаа, мъка!

Идва БСП на власт,на тях умни хора не им трябват,сега ще навдигат таксите за висше образование,ще орежат заплатите на учителите и ще досъсипят образованието!! Важното е овце да има,не е важно да има образовани хора! На БСП електората е овчи,изкуфели старци,цигани,простолюдие без образование,престъпници и корумпирани боклуци...

БСП отново ще разтуря седенки...

Седенките ги разтуряше Даниел Вълчев-НДСВ,сега РБ,ДБГ.

Умнико, таксите ги вдига СУ, а не правитество или която и да е партия. Ясно е, че не си от най-умните, но да те светна - ВУЗ-овете са автономни учебни заведения и сами оределят таксите си.

Az ,maika mi mi e raspraviala 4e kugato e bila stodendtka sas oshte 3 neini sestrite vav Sofi. onivirsited -togas obo4enieto e bilo napalno bisplatno. I vapriki 4e sme ROMa nie oporito izo4avame naukite-eto az stodiram PRAVO vav München,no nee besplatno obo4enieto mi na mene.

Май не е много успешно obo4enieto ti na tebe?

Ами то поне да имаше нещо насреща към тия високи такси, а? Отиваш там, учат те някакви остаряли задници, които са още през 70те години и за които още има СССР и официалният език в целия свт е руски! После се оказва, че тоя напикаващ се професор ще те изпитва, ама той горкия си няма идея, видиш ли, че в това, което преподава има 100 новости...

Как така да няма - инспекторки безброй дал господ, вълнуващи опашки пред канцелариите, тук-таме свястен преподавател, ... Това нищо ли е? Пък има и интернет, за който иска да знае нещо.

Май отдавна не си влизал в университет, ама не си нито първия, нито последния, който говори за неща, от които няма представа. Само да ти обясня: мноооого отдавна "професорите с памперси", за които говориш, ги пенсионират на 65 максимум и нито ден по късно. Ама не се протеснявай, не си единствения в тая страна, който се чувства длъжен да плюе по всичко, независимо за какво става дума.

На запад пенсионната възраст е доста по-висока. Нивото е определящото - и на преподаватели и на уч. планове.

Абе вдигнете малко изискванията към кандидатите, че вече не се търпи! Всеки втори неграмотник е с диплома от СУ! Не е нормално филолог (БГ) от СУ да пише по-неграмотно от инженер по дърварство от ЛТУ. Не е нормално учител по английски (английска филология/СУ) да прави повече правописни грешки от учениците си! А хилядите филоложки, психоложки, социоложки и всякакви други кокошки, които са завършили там, изобщо не искам да ги коментирам. Аз лично не бих плащал толкова много за диплома от университет с подобна репутация.

Че какво му е на инженера по дърварство от ЛТУ? Освен че по подразбиране е грамотен, той е на това отгоре и инженер. Не разбирам логиката - защо някакво филологче ще го превъзхожда?

Е, и софтуерно инженерство има в СУ, ама нещо общо с името на специалността имат само тези, дето са ги обучили фирмите, в които работят от началото на следването си.

То ниските такси бяха единственото нещо, което караха хората да се записват в университета. Тъпа идея.

Грешиш. Единственото, което може да подтикне някой да се запише зорлем и без желание, е ако е безплатно. То е ясно, че който се записва и дава някакви пари, знае защо. Нищо няма да се промени като бройка кандидати, ще видиш. Доказателството е, че там, където са намалили цената, не се е засилил интереса.

На запад ги свалят и дори премахват-на изток ги вдигат!Къде сте истински протестъри точно сега да им спретнете ама един истински протест и да ги откажете завинаги от тези упражнения!?За качеството да не говорим-махленско!?

Къде пък си видял на запад да ги свалят? Знаеш ли колко струва едно следване на запад - без да смяташ дори квартира и останалите разходи? Тука пишете разни образи, дето не сте излизали от село, ей...

На запад, поне в някои части на запада, таксата струва по-малко от при СУ, на пук на по-високият стандарт на живот!

вдигате обаче и дипломантите се повишавата и реализацията става все по трудна и все по трудна и дипломите стават излишни

А качеството?

Не обиждайте гимназиите моля! Там все пак преподават дипломирани учители , а не второкурсници и администраторки.

мое да дигат таксите ама като са ниски критериите ко прайме

Обясняваме колко сме велики и ревем за още държавни пари за "науката"

При Бойко Борисов не беше така!

бате ти Бойко е вече в учебниците по история ..