Общините искат 2% от подоходния данък да остава в тях

Администрацията може да подготви законодателни промени за по-голяма финансова самостоятелност на общините, смята Силвия Георгиева

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Идеята е добра, ако тази част от удръжката ми за ДОД отива в общината ми по местоживеене, а не там, където е регистриран работодателят ми. АКо това не стане по този начин, София ще гълта пари от много хора, които работят отдалечено из страната за фирми, регистрирани в София.

За какво?? За да могат дерибеите по места да се гушат още повече?? Големи тарикати сте извъдихте.

Вечно намусената чешмеджиева... Коментари, но не и за свободните?

YCBM

В общините се краде като за последно. 2/20 или 200% все няма да е достатъчно. Там просто ще потъва, както и на много други места където гербавите и дпс са изградили стабилна система за източване и кражби.

По постоянен или по настоящ адрес ли ще е ? Стотици хиляди хора не са на актуални адреси

за да имаме подобна децентрализация следва да имаме създадени условия за бизнес, които да носят дохода. в случая не са налице условия. ако се създаде подобна организация, следва да се намалят средствата отпускани от бюджета към общините със сумата на преките данъци, задържани от тях, което няма да доведе до по-добро състояние на общините, а само до преразпределение. Ще имаме общини, които се справят добре поради наследени големи бизнеси на територията им, но ще имаме и общини които ще са на прага на мизерията поради липсата на такъв бизнес и лиспата на перспективи за основаване на нови. Ясно е че само общините с голеи предприятия имат сметка от това, но според мен те говорят приходите от преки данъци да се добавят към сегашните средства, а не просто да се смени източника, което е доста нагло.

Общините да спрат да ревът, а да почнат да дигат данък сгради. Позорно нисък е ! 200 лева за апартамент на стойност 100 000 е смешно. Данъкът за такъв имот в Европа е поне между 500 и 1000 лева ! И събраните пари наистина да отиват за инфраструктура, а не за социални плащания( подпомагане на ромите). Крайно време е да се започне оправянето на кварталите вътре- градинки, малки улички, канализация, кабелизация. Това прави красив града, а не мегаломанските проекти- партийни касички!

2%?! Ами в Швейцария 90% от този данък остава в общините. И ако една община се отнася зле хъм хората и фирмите, те напускат и общината остава "на сухо".

София смуче от цяла България.

Всъщност е точно обратното. София дава над 30% от БВП на страната (над 100 млрд.), а в нея остават около 1.5 млрд. Това, което "изсмуква" София е, че инфраструктурата и услугите не издържат. Защото населението е 1.2 милиона човека, но в работно време стават над 2.5 милиона. Отделно, една голяма част от живеещите в София не плащат данъци в нея, а по местата, където се водят на постоянен адрес.

Това не е ли нарушение на макрорамката на бюджета? 2% отчисление за общините, при условие, че прибират данък върху мпс, данък върху недвижимите имоти, всички местни такси си е направо алчност.