Нямаме право да връщаме подаръците в магазините

По-големите търговски вериги дават подобна възможност като жест на добра воля, съобщава Европейския потребителски център България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Което пишат в дир.бг Дават ви подвеждаща информация

Защо взимате на работа деца-идиотчета, които пишат неверни неща, дават тъпи заглавия и въобще не са в час???

Крайно време е търговците да се научат да се грижат за клиентите си. Правила за връщане на стоките има навсякъде. У нас в България е чудо ако успееш да върнеш нещо! В Европа по принцип и в общи линии, няма проблем. Истински рай за потребителите обаче е не долюбвана та от много хора ...Америка /казано в разговорен смисъл/ и по-точно САЩ. Работил съм 3.5 години за Мейсис и вече над 4 години за Нордстром и имам личен опит от още няколко големи вериги магазини / вкл. За храни/ . Въпреки написаните правила, клиента на практика може да върне всичко, във почти всяко състояния и аз като продавач нямам право да откажа на клиент да приема стоката обратно, дори ако е купена преди повече от 2 години и няма никакви доказателства предоставени от клиента, освен твърдението му, че закупил стоката от нашия магазин. Единствено за мое спокойствие, мога да се направя на “не достатъчно компетентен” как това да стане или “много зает” с друг клиент и да извикам менъджери да се заеме със случая. И в двата магазина са приемали обратно, дори една обувка, след като е открита покупката в компютъра чрез кредитната карта на клиента, а той твърди, че е трябвало да има чифт, но като се при рак в къщи в кутията имало само една обувка. И в двата случая, втората обувка не бе открита в магазина!

И как възпитанието на цели поколения лигави индивиди — дотам интелектуално и психически неспособни да понасят последствията от собственото си решение, че да искат да ти върнат двугодшен употребяван тостер или лява обувка — помага на възхода на индивида и повишава благосъстоянието на нацията?

Я па тия! Они че ми кажат!

Защо се заблуждаваме. В България никога не ти връщат парите. Предлагат ти най-много замяна. Дори и когато нямат подходящ размер или артикул, който да може да замени върнатия.

то това става на всякъде - нямаш ли касовата бележка ти издават ваучер за магазина.

Извода е : Подаръците в пари Парите във валута ...... И магазините да правят каквото прави вятъра ..........

Има много по-прост вариант, който спестява цялата дандания - "подаръците" в плик, пък те да си купят каквото искат. Даже за който му е неудобно да подарява пари, има подаръчни ваучери.

Статията е писана от олигофрени, основният смисъл е, че Може да се връщат стоките при определени условия. Ганьо Балкански в олх иска за 3. 50 лв. да си земе Адидас. Да го духат бг търговците, купувам от Amazon и ebay и немам грижи.

Пенчо, бре чети .Тука не става въпрос за онлайн търговия, там правилата са други. Става въпрос за купуват ти от селския МОЛ миналогодишен модел цървули после ги виждаш в амазон на половин цена и виждаш и актуалмия модел цървули. Егото ти се разбунтува и тичаш към МОЛа с искане да върнеш подарените ти цървули

Ако купя на някой подарък и той не го хареса и иска да го върне, ще му купя пак подарък нанайци... Баси - поне малко уважение може да се покаже! Вярно е, че не всички подаръци се харесват, ама поне може да покажеш уважение, а не да се начумериш и да кажеш: дай касовата бележка, че ти е скапан подаръкът и искам да го върна!

Затова подарявай пари, там вероятността някой да иска да ги върне, защото имал същите или не му харесват е минимална... :)

или вложи мисъл какво наистина би харесъл този на когото подаряваш.

Може да се стигне до 2 капана ---- при банковият капитализъм е един Капан, при който животът загубва всякакъв смисъл!

Във Финландия няма никакъв проблем със връщането на стоки в магазините! В повечето случай дори не трябва да обясняваш причината! Налагало ми се е да връщат ,предимно детски дрехи и в Германия,Италия и Франция.Също не се налагаше да се обяснявам! Къде ли са тези 27 държави...

Едно е да ИМАШ ПРАВО. Другото е те да имат ДОБРА ВОЛЯ. Те НЕ са длъжни. Но го правят стига да имаш касов бон. Ти като подаряваш подаръци - оставяш ли касовия бон вътре?

и за САЩ.

Като не си харесвате подаръците има няколко варианта: 1) Пускаш го в ОЛХ или Базар 2) което е по-прието при нас - Предварително какзваш от какво имаш нужда. И без това българина трудно намира излишни пари така, че си е най добре да знаеш какво иска човека отсреща за да не се издъниш

Живея в чужбина. Купих си веднъж дънки на известна марка. При първото обуване, мястото до колана горе се скъса.Пръста ми направо проби плата докато ги обувах. На другия ден отидох до магазина. Без да се карам с хората обясних какво се е случило.Бях хвърлил бележката,защото не смятах да ги връщам. Дадоха ми чисто нови, от същия модел без проблем.

А ако ти шибнем един шамар?

Европейски потребителски център България - тези освен да ближат за друго не умеят. Готови са да проадат майка и баща, за да докажат, че клиентът е виновен.

Нормални практики, онлайн може да връщаш, понеже не знаеш какво си купил, не си го видял. С'а ясно че в света на конкуренцията търговеца най-вероятно ще го вземе обратно, дори да си го купил на място, нищо че не е длъжен, иначе някоя кифла или катил ще опищи фейсбука.

Не знам, кои са тези 27 страни, явно Германия е изключение... Но за всички членки на ЕС трябва да важи поне следното - електроуред имаме право да върнем до 14 дни след закупуването му, без да даваме дори обяснения, защо искаме да го върнем. Останалите подаръци или покупки... Зависи. Но в Германия най-често може да се върне неизползвана стока до месец след придобиването ѝ, срещу стоката и касовата бележка. Да не лъжат много българския народ тези журналя, ами бегом, да си търсим правата!!!

Имаш право да върнеш електроуреда без обяснения, но трябва да го направиш с документа за плащане. Иначе кой ще върне на продавача заплатеното ДДС? Подаръците са друга работа, защото се счита за некултурно да се подаряват с фактури или касови бележки. Затова изрично става дума за подаръци.

Прав си! Мислех, че се подразбира, но правилно си вметнал, Таласъме :)

За това от амазончето Чиста работа

И като го подариш на братовчеда от Шумен, тогава той как ще го върне?