Новият трик на КАТ за глобите е незаконен

Недопустимо е след плащане синият шофьорски талон да бъде задържан заради стари задължения, искайте да ви го върнат, коментира омбудсманът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре е, че омбуцмана се включва адекватно и своевремнно за да даде яснота за нерегламентирана практика на бившите милиционери. Поздравления! Ако може да даде и яснота кога/ дали проверките на пътя са законни в случаите, когато господата с Астрите се крият в храсти с цел "сгащване" на нарушител. От компетентен в тази област човек знам, че те са задължени да спират за проверка на места, които са видими от разстояние.

tonk11

Добре де, някой няма ли да пита тоя/тая омбу-нещо си как е законно държавата да събере глобите от недобросъвестни водачи?

Това как държавата да си събира глобите не е работа на онбуцмана. Закона е закон и трябва да се спазва от всички, и най вече от държавата. Ако се промени закона и в него пише да се задържа талина при тези обстоятелства, тогава да го задържат...

И като те спират попълват лексикон: Какво работиШ, чи караш такава кола? Наркоман ли си? :Х :D тиа като цяло накрая ще излязат незаконни със самото си съществувание. Колко пъти сте виждали да спират на места, не позволени за това? Или да говорят по телефон? или Без колан? или в нарушение на посоката на движение без включени светлини? :D -- Трябва лопата и всичко от начало..

Аз отказвам да им давам подобна информация. Като питат какво работя - директно им казвам, че отказвам да давам информация. Ако се опита да се заяжда и да ме сплашва, му казвам, че ако съм длъжен да отговарям на такива въпроси, тази информация е щяла да бъде записана в документите, които съм длъжен да им покажа. И без това подпитват само за да преценят колко "почерпка" могат да си поискат.

Този административен произвол ще спре само, когато началниците на КАТ, които го вършат бъдат уволнени. Това е безобразие - нарушавате права и законни интереси на гражданите и после ги пращате по съдилища. Това са години разправии и разходи. Безобразие!

Трика е,че хора с неплатени глоби чакат да мине давност за да не ги плащат. Глобите трябва да нямат давност и след първата година да има съд и конфискация. Поне така е в нормалните държави, където не загиват толкова хора в глупави инциденти по пътищата.

Пример от нормална държава: Глобяват те и ти пращат писмо по пощата с указания как да платиш. В писмото си пише, че ако не платиш в указания срок глобата автоматично се увеличава с 50% и започва да тече нов срок за плащане на увеличената глоба. Ако не платиш увеличената глоба отиваш на съд. Съдът глобява минимум 600 Евро плюс още толкова за покриване на съдебни разноски. Ако и това не платиш в срок полицията като те хване те сваля на място от колата и я конфискува, след което те пращат отново на съд. Съдът този път те вкарва в затвора, може да е само за два дни, но ти се води влязла в сила присъда. Не можеш повече да получиш чиста полицейска справка, която се изисква за много работни позиции, например касиер в супермаркет.

Поредната защита на престъпниците от комунистите. Да каже омбуцманът как да се събират глобите.

Абе държавата е незаконно да иска пари. Предлагам да е незаконно и да дава!

На мен ми се случи също интересен казус в едно селце на 50 километра от София ! Карам си аз в селцето дори под ограничението от 50км и накрая на селото полицейска с радар и 3-ма полицаи единия скача на платното и ме спира с палката не гася колата пускам аварийки добър ден -Добър ден - Видя ми се че караш без фарове ! А аз карам на дневни светлини! И му казвам а той не не на мен ми се видя че караш без!!! Питам го мога ли да сляза да видя може излизам гледам всичко свети казвам му ела и виж идва вижда и ми казва е преди малко не светеха казвам му че не съм магиосник и няма как да съм ги пуснал след като съм слязъл от колата и вътре няма никой а той ми казва : Сега ще спориш ли с мен по голяма глоба ли искаш??? Е отнесъх фиш за 30 лв А някой да ми каже как да се оправия в такава ситуация нищо не можеш да му кажеш!

въпросче? И на каква база по-голямата глоба? Защото не си търсиме правата за това всички ни дерът!

Редно е такива с неплатени глоби да ги препеащат към нас, с гаранция ще платят възможно най-бързо.... особено като разбере колко му е лихвата за забавяне. Първо се пробва с хубавото - казваш му "ела, и си плати". Ако не дойде или се прави на много ербап - му се отива на посещение на крака, провежда се един разяснителен разговор и му се обяснват какви са последствията при неплащане. Пак "с хубавото", без скандали и заплахи. Просто разяснение. Ако пак не вземе от дума - му се налага лихва, и се кани да плати с лихвата. Ако и това не помогне - се прави втори разяснителен разговор. Този път не много приятен. И след това, ако пак не плати - се пуска към ЧСИ, и 100 лева неплатена глоба му излизат 1000 лева, че и отгоре. Само няколко такива тариката да минат обряаботка, и да се разчуе за тях - с гаранция другите тарикати ще се редят на опашка да плащат глобите в срок.

Ми то си е така от миналата година задълженията след като си информиран и не си ги платил отиват към ЧСИ нищо ново! И излизат солено написано си е в уведомлението!!!!

Нещо не си наясно! Глобите от КАТ отиват към публичен изпълнител в НАП, не към ЧСИ. Също така тези суми не се олихвяват

на мен ми взеха талона, че съм подминал знак стоп првд кметството на една община в едно селско градче. Караш побед8н булевард и в един момент на булеварда има знак стоп! Той зарвян на майка си отзад, монтиран по-ниско от норматива, над негондруг знак, пред него се паркира, и естествено като го виждам в последния момент, а към кръстовището не идва никой, колкото инбавно да карам, колата 7ма поне 9м спирачен път с 30км/ч, не спирам с муцуната на колата на средата на кръстовището, а продължавам. Естествено тъпите куки идват след 1 км и ми вззимат талона. В онлайн системата, в която уж могло да се плаща онлайн, след месец се появява, че съм имал нещо нещо невръчено, но не показва какво. Е как да го платя, държавни кретени?! Междувременно отивам в КАТ и се оказва, че талонът ми още пътува от провинциалното градченце със служвбна поща... то няма и 100км, той още пътувал. Удължиха ми ауана с още 1 месец, да си карам с него. Питам а що не мога да платя веднага онлайн, а трябва да ми взимате талона и да ми губите времето 100 пъти да ходя до кат все едно съм най-големия престъпник в държавара бе, кратуни ниедни, мрете да тормозите хората със слабоумното си поведение!

Малко ти е! Не спрял на стопа и се жалва... хахах. И се научи да пишеш.

ще се разпиша! Не спирам, щото е нарочно така набучен, че че да не се вижда, като се паркират незаконно пред него, слабоумен държавен ибрикчия!

Другия път ще спираш! Глобите не са направени за удобство!

дето се присмиваш на хората, ще те видя тебе като тв глобят за нещо, дето ненсе вижда, че е там, докато ненсе надъниш в кръстовището. Тъпак слабоумен, понеже знаците се бучат от необразовани олигофрени като тебе, територията е на такова дередже.

Добре, че няма глоби за неграмотност, че цял живот ще плащаш.

Ако Стопа е извън нормата,защо си тръгнал да плащаш,а не подадеш жалба?

tonk11

Щото се прави на интересен.

КАТ очевидно не работи. Време е да бъде разформирован и съставен на ново с чисти кадри

Така и не се разбра какъв е тоя зор КАТ да събира глоби? Да не би да е щото НАП вместо да събират, бяха натоварени да разпределят кинти по "наши" фирми? Катаджиите всички им знаем интелектуалния капацитет - на кой хрумна, че могат да свършат някаква работа, за която се изискват познания по финанси, право, социология и народопсихология?!

Хората няма да плащат глоби заради досадно многото неадекватни знаци по пътищата, ползвани като хранилки за "бедните катаджии"! И докато в закона съществуват правнинорми като "несъобразена скорост". Кой не е попадал в ситуация на магистрала с разрешена 120-140 км/час скорост да си потроши колата я в дупка, я в бабуна да не говорим за виадуктите където зеят процепи по няколко десетки сантиметра. Отделно стои въпросът за цената на винетките и качеството на пътищата съобразено с доходите. Напоследък се говори и за стикери за евростандарти 4, 5 и т.н. Окичаха колите като коледни елхи само и само да скубят от притежателите на МПС. Те са най-репресираната и онеправдана част от обществото...

ВСЪЩНОСТ КАТАДЖИИТЕ СА БУКВАЛНО ОЗВЕРЕЛИ ДА СЪБИРАТ ПАРИ. На времето вършеха и работата за която им се плаща. На пример да се регулира движението , превенция ,помощ на водачите и други такива...

120 140 е максималната скорост, никой не те ограничава да караш по бавно

По бавно! Например с 60 така ли? Има много такива като тебе по магисъралата! Защо се качваш на нея, като до нея има път на който може и с 30 дс си караш. ИСКАМ ДА ТЕ ВИДЯ КАК СЕ ЗАОБИКАЛЯ ДУПКА НА МАГИСТРАЛАТА С 100 ДА КАЖЕМ. Българина е странна птица, там където може да кара с 140 кара с 60, а там където трябва да кара с 50 кара с 100!

И от какъв зор няма да си плащат глобите??????

А от какъв зор ченгесарите ще нарушават закона?

Да ми дължиш пари, и аз да си ги поискам - не е нарушаване на закона! Големи тарикати сте всички.... като ви глобят - ще плащате.

Да си "искаш дължими пари" по начин извън закона се нарича рекет. Ще се научите да спазвате законите, ченгесарчета.

Разбира се, че ще си ги искам. Дори ако трябва - и бой ще ядеш, ако парите са повечко, че и лихви ще платиш, че може и без кола/апартамент да останеш... зависи колко имаш да ми даваш. Такива като теб са ербап по форумите, иначе като ми ги докарат "в офиса" стават много кротки, много обещават и се кълнат как ще върнат парите, ако ме разбираш кво искам да кажа. Редно е такива с неплатени глоби да ги препеащат към нас, с гаранция ще платят възможно най-бързо.... особено като разбере колко му е лихвата за забавяне.

Малоумничък, да?

... в по-долния коментар нещо много филми си гледал. Я си напиши номера тук да ти звънна да те видя какъв "ербап" си и да те посетя аз в "офиса" ти? Шушляк скъсан!

08877 777 771 - Антон. В Пловдив идва ли ти се? Ако не си от града ще пратя хора да те докарат, но ще ти струва 300 лева. Ама едва ли ще се обадиш, нали така?

"Набраният код е грешен". Ербапчето се оказа мишок.

Тоест нарушавайте закона, карайте с превишена скорост, не плащайте глоби, никой не може нищо да ви направи! Това ли се поущрява !

Явно да. Ама и кат са са бой - един не спря на стоп, удари ме, 112 кзват - оправяйте се сами, аз настоявах да дойде кат - дойдоха, и се сараха на мен, че съм ги извикал.... нито направиха проверка за алкохол, нито за наркотици. Още повече, според единия - “на тоя стоп не му е мястото там”....

Тоест се поощрява точно нарушаването на закона, щом на ченгесарите им се позволява безнаказано.

Това не е сериозна новина дори, как пък кат решава да налага глоби без да спазва законите :О

Не е достатъчно само съобщение на факта, трябва и принуда! Но нали ще им пратите колеги, как ли ще стане тая работа? Някой тук да са му върнали някой лев? Черпнята от мен!

Поставете се на страната на обикновения катаджия.Ще глоби някой със скъпа кола--ще го уволнят. Ще направи забележка на някой приятел на депутат,олигарх,приятел по тенис на Него-ще го уволнят. Ще сезира за нарушения и неправилна транспортна схема-за която са платени сумата пари и отишли още толкова, знаем в кой джоб - ще го уволнят.

Ковачева, кога ние, които си плащаме редовно и всичко дължимо на държавата ще почувстваме справедливост??? Докога тарикатите ще са та върха на пирамидата??? Предложихте ли адекватна мярка за събирането на дължимото или това не ви влиза в задълженията??? Искаме строгостта на закона и справедливостта да се усеща в тази наша България!

Ковачева, кога ние, които си плащаме редовно и всичко дължимо на държавата ще почувстваме справедливост??? Докога тарикатите ще са та върха на пирамидата??? Предложихте ли адекватна мярка за събирането на дължимото или това не ви влиза в задълженията??? Искаме строгостта на закона и справедливостта да се усеща в тази наша България!

Никакъв респект към кървенските ни полицаи.. Когато почнат да спират мутрите с големите и скъпи коли и джипове тогава ще си платя някоя глоба.

Ще ви разкажа една истинска случка. Преди няма и година спират в София мой приятел в 2 през нощта за проверка за алкохол. Дрегерът отчита 0 промила, но го проверяват в системата и откриват 20 лв неплатена глоба. Взимат му книжката и талона на колата, след което му казват: Иди да си ги платиш утре и ще ти ги върнат в КАТ. Той ги пита: Добре де аз как да се прибера сега? Отговор: Карай бавно и внимавай да не те спрат други колеги. Това колко е законно от страна на КАТ. Ако може някой от тук защитаващите КАТ да отговори

Твоя приятел да не се прави на интересен и да си викне такси.

Да, но те го пускат да си ходи без досументи. Моят приятел не се е правил на интересен. Просто ги е попитал как да се прибере. юи какво да прави с колата, която е на улицата, където е забранено паркирането?

Те са му взели книжката, а не личната карта. За да се вози в такси не му трябва книжка. Айде не се правете на дървени философи.

Май май вие сте философи. Ако той си остави там колата, по закон има 6 или 12 часа (не си спомням колко е) да я махне. При положение, че е на място, както вече казах, където е забранено паркирането, 100% ще му я вдигнат с паяка. След това ходи се обяснявай на тоя и оня. Освен това, оставяки там колата, независимо за колко време, КАТ пречат на движението по тази улица. Аман от разбирачи. Не искам да кажа, че не трябва да се плащат глоби. Трябва да има ясни и точни механизми, които в момента няма

В нормалните държави глобите от КАТ отиват в НАП, който знае абсилютно всичко за теб. Получаваш от НАП мило посмо да си платиш глобичката с всички такси и ако не го направиш или ти пробират парите от втъщането ма данъците, тоест връщат ти по малко данъци или ти запорират всички сметки. И като ти запоритат всички сметки получаваш черни точки от банката и тя или прекъсва отношенията си стеб или нилога няма да ти помогне, ако ти трябва нещо от банката. Да не говорим, че това се праща в централния ригистър ма банките и те всички знаят, че НАП ти е запорирал сметките. Заради това повечето нормани хора прости си плащат глобитеь

В нормалните държави няма ченгета по улиците с палки... А и другото което е да си видял наши ченгелче да спре някоя по скъпа кола???

Не само че има ченгета с палки, а има ченгета на колела, които джъткат между колите и те глобяват солено, защото си си хванал телефона и също така има ченгета, които глобяват пешеходци и колоездачи за неспазване на правилата. Ако си колоездач и минеш на червено получаваш същата глоба като водач на МПС и веднага взимаш наказателна точка, която си ти се пише назависимо от това, дали имаш книжка!

Да, ама в България НАП спи. Там не запорират нищо. Само съвестните се издължават навреме. Другите чакат да изтече двугодишната давност.

Ами цялата ни държавна администрация е изпаднала в апатия. Хората трябва да бъдат подбирани със здрави конкурси и да получават адекватно възмаграждение.... Знам, знам, някой пак ще каже, че калинките и пеперудките ще получат отговорите на въпросите...

Тази се оказа и по тъпа от Мая ! Пълен провал ! Много важно престъпниците да не си плащат ! На теб кой то плаща заплатата , путко задремала ?! Да не би нарушителите да са повече от тези които спазваме законите !

илиянчо,по-кротко малкия. Още трябва да растеш на мозък)

Трябва да има ред и закон по пътищата , ама за всички , ама някой са по равни ???? Неграмотни с книжки ? Нарушители с 40 провинения шофират ? А за това , че вече колкото с по-голям камион и джип си с по-предимство е факт по пътищата ни и от там тръгва всичко останало ? Ами 10 000 служебни автомобила , ами държавният слугинаж , и то нещата се навързват за хаоса по-пътищата !

Омбудсмана ги защитава! И тук възниква въпроса, кого трябва да защитава тая, джигитите, които газят, или хората, които спазват правилата за движение!? Кой е поставил тая идиотка на тази позиция????

Тая идиотка много се загрижила за джигитите бе, дано някой джигит мине през нея или близките и!

А тук книжката която ти е в джоба нищо не значи. Също имаме точки които са електронни - ако свършат книжката се преустановява но си я задържаш. Айо те спре полицай и ти провери книжката че е суспендирана - това си е директно арест за до 30 дни

Само със смяна на министъра и шефа на кат може да има някаква положителна промяна.

са умишлено така направени, под диктовката на враговете на България, че да защитават нарушителите и престъпниците. За да има постоянен хаус и безредие. За да има тарикати, за да има байганьовщина. За да се роят тарикатите За да няма просперитет. За да напускат България свестните хора. За да се откажем от ЕС. И за да ни яхат бившите господари.

Пише се хаос,а не хаус.Защо си тъп и примитивен? Аман от ганьовщина!

червените боклуци се хващат за някоя случайна грешка и обиждат. Явно много си засегнат от казаното по-горе.

след като си платиш глобата от 20 лева веднага ти пише нов акт за неплатени глоби.

как да противодействате на КАТ - като ви пишат БЕЗУМЕН акт, намерете дупката(едва ли ще е трудно), до патрулката и пишете като възражение. намерете кой член беше -> КАТ са задължени незабавно да обезопасяват /означават - опасен участък, и уведомят незабавно стопанина на пътя или там когото трябва едва ли някой тюфлек го прави. Така ще оправим пътищата...И НЕ НАРУШАВАЙТЕ ПРАВИЛАТА!

idio

В държавичката в която всеки е тарикат, спазването на правила е повод за подигравки. Плащането на глоби ? недопустимо . Ние сме държава от тарикати, ние не плащаме! Нормалните хора се изнесохме в държави в които има закони. Спреш със предницата към тротоара, а има знак "back to kerb" - $200. Няма да платиш ли? хаха :) ще те спре първата патрулка след изтичането на срока и ще ти откачи номерата. Не плащаш само когато не си в нарушение. И затова внимаваш да не направиш нерушение. Тръгнеш на жълто, ама пресеччеш стоплинията на червено ??? $400 на секундата. Няма и да си помислиш да тръгнеш на жълто повече. После "ама те имат закони, имат ред, пътищата им са идеални, обществата им работят" ... ами да, така е. А вие прядължавайте не да си спазвате законите, и да се чудите как и глобите да не си плащате :) успешна и безаварийна!

ДА БЕ, ДА! kak ako kaрам малка колица да не спра напреки, като за 2 тира?

Джапанка, откога нискотарифния съпорт на Дирника го преместиха в чужбина? Очевидно не можеш да четеш и не разбираш, че става въпрос за незаконно отнемане на талон. Все едно да си платил глобата, но отново да ти свалят номерата.

Само не ми е ясно едно, кой те пита тебе къде си?След като си там, защо четеш и коментираш за живота ТУК?!?!?!? Аман от такива като теб, нали избрахте тоя циркаджията да НИ ОПРАВИ държавата, прибирай си се тук и недей много зна.

Оставам с впечатлението, че единственото законно в случая е, ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ГЛОБИТЕ!!!

"Недопустимо е след заплащане на конкретната глоба синият шофьорски талон да бъде задържан от КАТ заради стари глоби на водача, гласи становище на омбудсмана Диана Ковачева" Омбудсмана май не знае, че в страни като България срещу средностатистическите граждани всичко е допустимо... Катаджията ще вземе талона, ще направи мръсно, после вие ходете да се разправят със седмици и го търсете по административен и съдебен път, ако имате достатъчно нерви, пари и свободно време!

Много идейно. Просто запишете имената на куката, номера и от кое районно е....и го предупредете, че ако не ви върне талона, ще го съдите. Егати и мутренската работа става в тази държава. нали имаше избори...айде да видим тези, които дойдат дали ще променят нещо в тези оплетени закони, които само се тълкуват, без и капчица чснота за обикновенния човек.

може да съдиш КАТ ,но не и него.

Този омбудсман кого защитава - още малко и дрогите ще ни избият по пътищата, а такива многознайковци все търсят вратички в закона за да ги измъкват - докога?

дали изобщо могат да се оправят "спагети" законите които са натворили Ръбълълите калинки

idio

лесно е - направи като мен. има два начина да си оправиш рухналата барака (намери си някоя полусрутена къща за визуализация): 1) изриваш всичко с булдозера, и строиш наново. 2) просто се преместваш в нова къща. Аз избрах 2. няма вече закони - спагети, има ред и законност

прав сим но е "заварено положение"

но това доказва че КАТ са терористична ОПГ , те не се грижат за превенция, регулиране на движението, създават хаос в движението с тъпотията си, ЗАЩОТО МИСЛЯТ САМО ДА РЕКЕТИРАТ.

В белите държави ти тресват една лихва от 400% пък ако искаш - не плащай бе ! После има бързо производство, конфискация и т.н. Само в България 30 години борба с проблема "как да си съберем глобите"

То живеем в незаконен свят и така ни се съобщава всичко за доброто на човека, но светлина отникъде

Пишете бе, пишете името на "умника" началник в КАТ, който се опитва да началства без да мисли, че законите се отнасят и за милиционерите. Кой е наредил това безумие?

idio

Ама вие по-добре коментирайте как да се промени члена, така че държавичката ви да може да си събира глобите, а не как да намирате вратички за неплащане, оставени нарочно от "законотворците" на "прехода". Затова държавичката на хитреците, далаверажиите и тарикатите е в такова състояние. Щото всеки тарикат е хитрец. И затова и си избирате главния тарикат баце за началник

Щом е държавата "ви", не се бъркай. Това са си вътрешни работи. Гледай си в собствената паница и бъди щастлив :)