Нов закон в Испания разрешава на жените да си вземат отпуск по време на цикъл

Проектът на Министерството за равнопоставеността на половете беше одобрен от парламента през февруари

Обратно в новината

Коментари - Нов закон в Испания разрешава на жените да си вземат отпуск по време на цикъл | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А трансерите каквоооооо ?? Не е честноооо !!! А и на нормалните мъже като им стане дайте поне един следобед , де !!!

Неравнопоставеност ! Тия в менопауза какво ?? Да духат супата ???

Тоест реално женските са получили привилегията от всеки 4 работни седмици всеки месец, поне една да са в отпуск? И то с "неограничена продължителност"? Как ще докажат колко са им "силни менструалните болки", или и за това ще трябва да се разчита на пословично известната женска дума? И да позная ли кой ще изработва заплатите, които ще си им текат през това време?

вие сериозно ли? Вие в живота си жени нямата ли че с такава омраза говорите за тях? Женските, хоси се гръмни, селъо гнусен.

Кое дали е сериозно? С какво точно не си съгласна, че веднага прибегна към вулгаризми и призиви към самоубийство?

Равноправие или предимства? Жените искат да имат равни права, никакви задължения и много предимства само и единствено по полов признак. Това е шизофрения на разбиранията. Е, как искат да имат еднаква заплата, като не искат да работят еднакво с мъжете? Като се вземе предвид и несигурността за довършването на някаква започната задача и нещата излизат от контрол. Когато доказаните професионални качества се заменят с полови признаци, резултата е винаги негативен за колегите, фирмата и обществото.

ръководителки трябва да спомагат да направят работната среда по-благоприятна за жените. Защото изначално основите са поставяни от мъже и условията са като за мъже. Това, че бна някоя даам и се е налагало да се държи като мъж за да стигне до ръководна позиция не означава да се озлоби срещу очакванията на останалите жени, а да направи така, че на другите да не имс е налага да жертват семейство и деца ( и да работят пред припадък ако има тежък цикъл), за да растата в кариерата.

Насрочена е живото-спасяваща операция за детето ти. Хирурга е жена, но се пада тя да е в цикъл. Ти си ОК да отмениш операцията за по-нататък, надявам се? Пращаш детето на училище. Учителката е в цикъл. ОК си децата сами да се занимават няколко дена? Имаш дата да купуваш къща, представителката на банката не се явява и не праща парите, отлагаш къпуването за друг ден, но няма къде семейството ти да живее междувременно. Ти си ОК с това? Спука ти се тръба, лее се вода в къщата, водопроводчика е жена в цикъл. Чакаш търпеливо няколко дена надявам се? Запали ти се къщата, звъниш на пожарната. Пожарникарката е жена в цикъл. Ще дойде след 3-4 дена. То хубаво с тия привилегии, но ще трябва да се живее с последиците.

безработни, и жени не сте виждали щом смятате, че на която и да било жена ще и се наложи цяла седмица да остъства заради цикъл, всеки месец. СДтава въпрос за максимукм ден-два и не задължително всеки месец дори.

на работа явно не ходите, защото явно не знаете, че съществува такова нещо като заместване когато си в болничен. Когато щях да си раздам детето, Пешо, моят лекар ми каза така: ако не съм свободен аз като дойде време да раздаш, еди кой си или еди кой си лекар ще са на линия. Един от трима ни ще е . На работните места кпито не са екплоатационни дупки, съществуват екипи и възможност за заместване ако на някой вземе и му се случи нещо.

Тъй де, тъй. Оправдания много, само и само да си получите привилегийките. Този "заместващият", той (или тя, ако и тя не е в цикъл) няма ли си работа по времето, когато се налага да замества поредната, която се оплаква от това, че се е родила жена? Понеже говорим за всеки месец по 4-5 дни, все пак.

Нямаше да съм мулти-милионер, ако си мислех, че все някой ще е под ръка да ми свърши работата, ама хайде. Разбира се, че е по-готино да си ненадежден, отколкото да си надежден, ако резултатите са едни и същи, но те не са. Нищо не говори така добре за убежденията на хората както техните резултати.

колко силни и вилни мАже тук, бе! Знаете ли, че женските хормони са в основата на рака на гърдата при жените, а? А знаете ли, че всяка бременност разцентрова телата им? А вижда ли ли сте жена по време на лечение от рак на гърдата? Е, дано видите! За да разберете, че това, през което преминават жените за да ви има ВАС е кошмар, който може да им струва живота! А случайно знаете ли как отговарят лекарите, ако ги попитате за риска от рак на гърдата при нераждали жени? Не знаете. Отговарят:Е, и при тях има. Правете си изводите какъв е и защо не се дискутира точно това. Следващият път когато сте толкова яки мАже в разни форуми се сетете за майките си, съпругите си, дъщерите си и елате пак да храчите срещу жените и това, през което преминават ВСЕКИ МЕСЕЦ! Българският неандерталец е ударил дъното на интелектуалното си развитие!

Женски хормони си е имало същите открай време, а рака на гърдата от няколко десетилетия се е влошил много. Много малко кърмачки - това е един проблем. Друго, изпитваш голямо състрадание към себе си и твоите хора, но не знаеш, че и мъжете са хора и също изпитват болки, най-редовно, хващат рак не по-малко от жените, на доста места ги бият, тормозят и избиват за нищо, виж например съвсем близко до България кой истински страда и кой го разкъсват снарядите и го откарват на носилки без крайници, не страдат Украйна и Русия, а руските и украински млади мъже. Жените са си ОК в общи линии. Изнасят ги на хотели в най-лошия случаи. Повечето мъже не са там доброволци. Не се оплакват, но и те изпитват болка и страх. Не стоиш по-високо от “неандерталците”, които явно доста мразиш.

Аз съм мъж и наистина Ви разбирам. За съжаление природата така го е измислила. Жалко! Не съм праисторически примат. Извинявам се от името на неандерталците и ще сложа един лайк. Пожелавам ви Късметът винаги да е с Вас! Да сте обичани и щастливи!

Женските случайно да провяват разбиране към мъжете по някоя линия?

Че кой ви кара даа "минавате през кошмара", че "да ни има нас"? Да не са ви сложили пушката на челото да се възпроизведете като ви зацъка биологичният часовник? И като са женските хормони в основата на рака на гърдата, мъжете ли са ви виновни? Има операции за превантивно отстраняване, а аз не си спомням да съм виждал кампания за рака на простата, докато всяка година навсякъде постоянно кичат лентички и слагат реклами и правят безплатни прегледи на женските цици. Жените постоянно получават нови и нови привилегии, за които мъжете не могат и да мечтаят, и пак не им стига, вечно са онеправдани и недоволни.

Истината е, че тежкият цикъл е ужасно нещо, трябва да дъниш кофеин до откат, за да може да си що-годе нормално продуктивна. От това пък може да заиграе кръвно. Да не говорим за ставането сутрин, след като сънят ти е бил повече приличащ на припадък. Но и така се изкарва някак, въпросът е, че наред с всичко неимоверно засилва и съскането.

То щом има “съскане” дали си даваш сметка колко е привличането от 1 до 100, което е същото като уважението, което е същото като любовта при жените. Сигурно не толкова високо. Някои път като мъже забравяме, че нещата не са двойчни при жените изобщо. Но да се върнем на темата за парите. Кой ще плаща за тия смехории? Кой луд изобщо ще бачка?

Много внимателно с исканията ! Преди ЕС и САЩ се управляваше от мъже ! Сега се управляват от жени ! Сериозно бих се замислил да заслужавате някакви такива облага !

Да, Испания явно отиде на кино, но то целия Запад е така. Абсолютна дискриминация срещу мъжете. Момичетата от малки са така. Направо да им дават дипломи без да ходят на училище. Защо да ходят на училище щом на работа няма нужда да ходят? Изобщо тези хора нацяло не мислят вече и всичко дойде с това печатане на пари. Защо изобщо някой трябва да работи като парите са нещо, което държавата раздава. Парите не са вече труд и усилия и жертви.

По скоро трябва да взимат отпуск преди цикъл,че тогава най-много съскат.

Подкрепям.И без това целия месец са нацупени,заядливи и все с претенции.Поне няколко дни да си починем на работното място.

да си стоят у дома да си гледат цикъла или децата, и въобще поне на работа мъжете да си починат от тях.

Тия мангали съвсем изтрещяха.. Полудяха на тема жени, si o si глупости, сега и тая простотия.. Какво му е равнопоставеното на тоя закон? Чиста дискриминация срещу мъжете. Ако мен ме сърбят топките и аз ли да излизам отпуск?

Как така менструални облекчения за жените в Испания, при положение, че в любимите на българите задокеански щати, жените не моогат да ползват платено майчинство? Я да се поправят испанците веднага.

Ето обективта причина да им се плаща по-малко, след като работят по-малко.

Мъжете имаме по-малка средна продължителност на живота, а се пенсионират по-късно, де ти равенство.

Стани жена.

Той не иска да става жена, а просто пита защо е дискриминиран.

Вчера едва гледах от болка и след няколко хапа. Не винаги е така, но понякога си трябва. Едва ли на някоя жена ще ѝ е удобно всеки месец да го заявява като причина,ако наистина не се налага, така че според мен е приложимо.

“Приятно” е като ти падне желязото втория ден като е най-гадно и ти прилошее. Припаднах на път за работа веднъж по тази причина.

Тука разни недоволни са слагали минуси, но истината е, че жените са и напълно непродуктивни умствено по време на цикъл, изпадат в мозъчна мъгла. Доказано е, че за предпочитане е да се спре работа за 2-3 дни, иначе неползотворното напъване ги съсипва и разболява.

А на училище да ходят ли в тия тежки дни? Все пак още от началното училище това е ситуацията. Да им пишат шестиците без да ходят и на училище - защо не? Иначе са в неравноправна ситуация по тая логика. Няма лимит на тия простотии. Откъде изобщо идват това богатство, което така смело раздават? България ще плаща за тия смехории с инфлация. В Испания няма да наложат данък менструация. Всичко ще е инфлация на еврото.

на жените работата им е да раждат и да си гледат децата.

Аз не съм съгласен. Мъжете ако имат и половин кило мозък в главата ще се сетят, че най-хубавата и сладка и важна и удовлетворителна работа е точно да се гледат деца, а другите глупости като управлението на някакви машини или технологии или администрирането на някакви изфабрикувани процеси са второстепенни. Жените, боли не боли, трябва да ходят да бачкат. Каквито работници са, такива и възпитателки са, толкова се и грижат и развиват деца. Тук даже ги изкарват нетрудоспособни по сума дни в месеца. Никога не бих поверил най-важната работа нацяло на друг човек. Макс наполовина, ако се докаже за качествен човек.

и на училище не съм ходила един път по тази причина, като те свие стомаха и хапчетата не помагат, какво да правиш? И на лекция едвам съм издържала веднъж, а като трябваше да се подготвям за презентяция на работа веднъж и имах тези болки, обикалях час около стаята докато горе-долу мина от хапчето и тогава щак късно вечерта успях да се подготвя.

Но защо мислиш, че болката и временната неспособност да работиш е нещо типично за жените и атипично за мъжете? Мъжете също изпитват болка по съшия начин и може да им е трудно да се фокусират от физическа или емоционална болка. Примерно може да имат хемороиди и да изпитват изключително силна болка и пак някак си се борят в работа. Познавам такъв човек преди да се пенсионира. Или си контузват кръста и много месеци ги боли кръста и някак си работят. И този случаи знам от друг колега. Много го болеше също. Едва стоеше седнал. Може нещо да ги разсейва като емоционална болка. Примерно развод, смърт в семейството. Някак си бачкаш. Ако грам не можеш, обясняваш на шефа си, че днес не си в състояние. Не е това равноправие да има закон за жените. Закон за болка разбирам. И мъжете ги боли. Особено предвид колко мъже вършат тежка физическа работа съпроводена с болка. Хиляди руски и украински мъже се бият в момента на война. Много от тях изпитват всякакъв вид неудобство и голяма болка и едва се фокусирват от ужас, че ще умрат съвсем скоро, а примерно са млади и имат деца и им се живее съвсем истински. Никой не казва и дума за страданията на мъжете. Пак жените са на фокус като само на няколко стотин километра това се случва. Айде успех

Това е полова дискриманация!

равнопоставеността на половете .... Що за шизофрения.... Но факт е че познавам няколко жени който много тежко минават цикъл....на повечето им се излекува след като родиха.....

Минава след разчждане. И при мен се получи в началото но сега пак се сгадняви като преди.

Ами раждай пак тогава. Ти сама си даваш отговор.

А аз като казах на работа на висок глас, че съм се надървил, ме уволниха.

Уволниха те, защото ни го показа колко е надървен, а не заради високия глас.

Но няма нужда от закон. Просто за жени с проблемна и болезнена менструация се издава болничен. Има жени, при които дори не се усеща, за тях защо да важи? И най-накрая да адресираме слонът в стаята - кога жените ще се пенсионират на същата възраст като мъжете?

да раждате деца.

Е то тогава като сметнеш болничните, майчинските, менструалните отпуски и т.н и кога ше ходят на работа. После защо живеят по-дълго от мъжете макар, че се пенсионират по-рано

В днешно време най-дискриминираният е хетеросексуалният бял мъж на средна възраст

Кво ти пука, нали не си от тях?

"Министерството за равнопоставеността на половете " Мъжете могат ли да взимат подобен отпуск? Къде е тая равнопоставеност?

Похвално.. и без това като в цикъл не вършат работа.....

А мъжете, какво могат?

Това, което ти не можеш.

Това ме подсеща като нашия кодекс на труда, според който можеш три пъти в годината да си вземеш почивен ден заради махмурлук.

"министърката на равенството Ирене Монтеро заяви, че това е "исторически ден за напредъка на правата на жените"" А в министерството на "равенството" разбират ли, че така жените имат специално предимство спрямо мъжете, базирано на пола! Значи всички са равни, ама някои са по-равни!

Искаш да имаш месечен цикъл ли бе? Тъпак... Жена ми преди да роди, всеки месец се гърчеше и стигахме до спешна помощ. Нямаш представа за колко жени това е наказание.

Ша са отнася ли и за трансжените?

Ти си я издържай като има този проблем. Все пак тя си е твоя жена. Защо някой друг мъж да плаща, който даже може да си няма жена? Ти ебеш, а друг да плаща? Кой точно да е тоя будала? Всеки който се върже към еврото ще плаща с инфлация между другото? И друго има. Ти сам го каза “преди да роди”. Ами да ражда по-бързо. Какво толкова и се церемони, че и други да плащат? Ти си изчаквай с резервирана жена, колкото искаш, ама и си плащай. Доста егоистичен закон.

А що това жена, уточниха ли вече?

И кое му е равнопоставеното - жените си вземат отпуск по време на цикъл - това е 1/4 от месеца. А спрямо това кога един мъж по здравословни причини може да си вземе отпуск през 1/4 от месеца? Да ви сера у устата на принципите на еврогейското лаене!

Медицински документ от лекар трябва да има. Иначе си прав, в частните фирми всеки месец хората си взимат по 3 до 5 дни болнични. Звъня на личната, казвам, че ми е лошо и бам 3 дни болнични.

Това му се казва равенство, че и същите пари ще искат... Нека има социални помощи, обезщетения и т.н. но да се правят такива въртележки за накакво измислено развенство, каквото няма как да има.

Социалната помощ не премахва болките и неудобствата, които изпитва жената по време на менструалния цикъл.

В случая май става дума за болнични, защото ще им дойде нанагорно ако вечно вземат за това платен отпуск. Но пък менструацията болест ли е?

И затова безработицата при жените, която е и без това 17%, със 7% по висока от мъжката, нарастна на 19%. Просто работодателите не искат да губят планово, вземайки жени на работа. Все пак болезнен мензис имат само 2% от жените, но да излезат в болнични, които дори не ги пишат такива, могат всичките 100%.

От овчи глпости

Това е готино! Обяваваш се за джендър и ползваш мензис отпуск с бележка от доктор от местния ЛГБТ клуб. Кеф!

"Премахнати бяха бариерите, които улесняват достъпа до аборти и промяната на пола на транссексуалните." И испанците се поевропейчиха.

А мъжете с махмурлук кога?

в България може да го въведат за путлеразстите в мензис..ха.ха

Ходи да се прегледаш, че от много тролене навсякъде ти се привиждат путлерасти в мензис

Ти трябва да си в постоянен отпуск по такива причини, все отпадъчна кръв и лайна лееш тук!

Точно това да е в основата на "законопроекта за равнопоставеност на половете" ми се вижда малко странно, меко казано.

Те отдавна в Америка всеки закон е по име обратно на резултата. Примерно скорошния закон за борба с инфлацията е някакъв огромен държавен разход гарантиращ по-висока инфлация. Пътриотичният акт / закон е някакъв противоконституционен закон ограничаващ свободите. Закона за запазване на мира ще е примерно огромно увеличение на военния бюджет и субсидиране на някакви войни.

Тогава мъжете би трябвало да могат да си взимат отпуска/болничен за махмурлук - все пак нали целиме равнопоставеност на половете!

И сега можеш да взимаш. Запознай се със закона.

Значи досега законът е забранявал на жените да си взимат отпуск ако са в цикъл?

ако всеки месец си вземаш по 3-5 дена.. т.е 30-50 дена Кой има такаво отпуска!?!? и иска да я ползва, за да си стои вкъщи и да се гърчи в болки... НО пък не е болен, за да му дадат болнични...

Чудесно, жените стават още по-ценни на пазара на труда.

Преди няколко месеца новината беше представена по друг начин - пишеше, че ще се дават болнични за това. Ама като си сменяте списвачите както курвите спонсорите, нормално е да няма приемственост в развитието на дадена новина. Поздрави и четете поне, щото да пишете ви е трудно.