За втора година Тодор Живков ”посреща” в Несебър

И тази година билборд с лика на Тодор Живков посреща гостите на Несебър и Слънчев Бряг.

Обратно в новината

Коментари - За втора година Тодор Живков ”посреща” в Несебър | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, малоумници, нали се пенявехте навремето, че комунистите били богати, а останалите - бедни? Защо днес във вашата мрачна демократична територия говорите за бедни, за аутсайдери, непрекъснато споменавате в коментарите за изпаднали милиони граждани, за които няма изход? Къде е логиката - имахте държава, в която строяхте къщи, ходехте на море, не си продавахте децата и живеехте като хора. А днес сте просяците на Европа, бели негри, заложници на една просташка милиционерска хунта на мутри и айдуци! Тук властва лъжата, дивата алчност, корупцията и нов тип фашизъм. Егати демократите, егати наивниците, егати лапнишараните сте вие!

Проблема е, че народа ни е толкова опростял, че не може да се усети какво и защо му се случва!!!! Трагедията на България е пълна!

Не мога да повярвам, че сме толкова разединен народ, че едни гледат острани безучастно, сипят само ругатни и чакат някой друг да оправи страната, а те да се възползват от евентуално променените от други- добри условия, за да се завърнат в родината, или да заживеят както те си знаят. Ако днес сме "просяци","бели негри", дължим го на наивинитета си .Допуснахме непросветени, егоистични, алчни,неосъзнаващи що е народ, родина и държава- предатели,самозвани демократи да ни управляват в името само на личния си и на чужденци интереси. Да не забравяме прословутия "Оня списък" предаден от Доган на чуждо разузнаване.Но, всичко тече ,всичко се променя- защо не се обединим , да се огледаме ,да поизгладим различията си, да решим какво бъдеще искаме, кой е готов да застане начело и с обща подкрепа и всеобщ труд контрол да сбъднем общонародните цели и да възобновим България..Докога ще сме орел , рак и щука? Докога ще чакаме друг да ни оправи ?Къде е духът български? Давайте идеи за обединяване и обновление и ако трябва заедно да открием своя "Данко"! Стига мрънкане!

Много е лесно. Война или национална катастрофа. Тогава се събужда българина.

Голям "познавач" си на социализма, хайде виж Скандинавския модел и не ми задавай отговори:)))

popov

Да задавам отговори?! Скандинавски модел и социализъм?! Момче, някой много жестоко те заблуждава, много жестоко се заблуждаваш!!!

Късопаметни идиоти!!! То бива, бива простотия, но тази надмина всички! Да ви е честит и билборда и комунизма, дето го градихме за "Другарите" 45 години! "Боже, колко мъка има на този свят, Боже..."

Нямаше човек без работа, нямаше неосигурен за утрешния ден.Бай Тошо взе държавата с феодално развитие с ралото и я остави с атомна централа. Затова е умилението към него малоумници такива.

ако е вярно, че на времето си хан Тукту е водил ожесточени разпри за властта с Ногай и го е убил , значи си се въплътил в духът му. Не търпиш различното мнение, и непременно "мачкаш","убиваш"всеки .Това тук е форум за различни мнения ,а не Марсово поле, ако пък в главата си сте двама, нещата са изтървани.

popov

Мамо мила кретене, кликни на Гугъл да видиш къде е Марсово поле!!!

И ти, бъди жив и здрав, и се пази от капаните за БГмишки!

Струва ми се, че в "затвора" си ходил в престижно, безплатно, езиково училище, образован си и грамотен, въпреки, че понякога залиташ, в една от двете посоки:)

Върхът сте, Хане ! ... И ако позволите (понеже не съм хан) : --в Семейството -- втора кола само когато е нужна... Телевизор за чий във всяка стая ?!; --Финансите -- и двамата Наравно Отговорни; .....-- a в Обществото -- като си се събират по женски -- не да се нервят от писаните тъпотевичности на кака-Ни Илиана ( Раева ли е, Сиракова ли ? ... Отде да знае човек?!) до бате Бобчо, ами да Разговарят за Бизнес и/или Обществено Развитие ! ( Пък ние завалиите -- каквото можем ще им Помагаме и занапред.) ----- Та не й се горещете на Вашето момиче -- ще й мине !

В "нормалните" държави един такъв билборд би предизвикал само лека насмешка, а в България предизвиква възторг, носталгия и умиление.

Какви коментари,заради един билборд,на брой,колкото цената на бензин а-95,майтап бе AR-15:))) Това е България!

По би ти отивал ника Rosa Luxemburg или Clara Zetkin! Може и Надежда Крупская или Валентина Терешкова! Само се чудя какво правиш във форума! Тук се изисква интелект, правопис! Белене, Дахау и др. се пишат с главна буква, а след запетайките се оставя разстояние! Не е то като да си седиш в крематориума на Красном площаде и да правиш с...ки на мумията на татарина Улянов...

Ти май се корна от картата ви, с черепите?:))) Никнеймчето ти е много шик!

Прост народ - слаба държава!

Няма държава и никаква държавност на територията България!Управляват ни безмозъчни ченгета-бандити,мутри,закърмени и отгледани от престъпни комунистически родители!Главатар на управляващата банда престъпници е ученикът на комунистическия сатрап Т.Живков!Как инъче би се допуснало някакъв си олигофрен с про-комунистически възгледи да плюе на цяла една държава и да си изгражда билборд,възхваляващ един диктатор и унищожител на българската нация!Този факт е известен ,както на регионалната,така и на централната администрация,но действия за отстраняването му,както и санкции за стореното няма!В България,комунизмът си бил отишъл,но явно комунистите не са мръднали и на йота от властващите позиции!Управляват ни милиционерчета,като Б.Борисов,който не бил комунист,но не се бил и деполитизирал(задържал партийния си билет),както и физкултурник-милиционерчето Цв.Цветанов,който не бил деен комунист!И на всичкото това,тази престъпна шайка заблуждава изкрейзилия вече българин,че следват европейската ценностна система и провеждат европейска политика!Простотии от 1001 нощ!

само змии и гущери ли консумирате, че само това бълвате? Демокрация е, избрали сме вече... Кой искате да ни управлява- вие ли? Смятате , че имате талант за това? Опитайте, знаете как става! Ама надали...

Живеем в свят на дуалност:всяко нещо има две страни- плюс и минус-за да различаваме добро от зло, истина от неистина. Какво пречи да оценим достойно доброто сторено от Живков?Имаше и недобри неща,но повечето бяха поносимо добри,защо се страхуваме да признаем истината?Днес всичко ли ни е ОК? Новите демократи-рушители на изграденото от Живков трезво трябваше да преценят кое да се руши и кое да се надгражда, а не да се съветват с Ран и Ът...

Тъкмо гледах по ТВ-то реклама за дамски тампони - в аптеките има десетки видове различни дамски тампони - Но в същността си са си дамски тампони ! ----- същото е сега и със всички други стоки и услуги - Основната разлика е че едно време хората можеха да си позволят да ги купят тия дамски тампони, а сега не могат :)

Нашия 10 Ноември си беше чист вътрешен преврат в ЦК на БКП организиран с помощта на КГБ и участието на ДС - погледнете кои са на власт тогава и сега - милиционери и роднини на хора от вишия партиен ешалон ..... Тия хора наистина си построиха Швейцария - 12 милиарда евро на година е оборота на мафията в България :)

А къде е ДЕМОКРАЦИЯТА! Аз защо бях по площадите.

Белене като лагер е закрит от бай Тошо.Сега е затвор за криминални престъпници./това е за малоумниците/

Абре,хей приятели Къде намерихте биографията ми ? И какво Ви накара да я четете?!? :-) Толкова ли е интересна? :-)

Дочо-вците едва ли някога ше си дадат сметка, че немалко част от днешните негатививи са ни "завещани" още от времтео на "ръководителя". За по-младите или позабаравилите: България бе (само)изолирана, порутена, изостанала и пр. още тогава. За Дочо-вците естестевно това не е вярно, щото панелката, заплатката, московеца и пр са уж били ОК. Бе, като ви е било толково хубаво, ще се не пренесете в Сев.Корея, бе, ваща м.ма, болшевишка?

Ние предпочитаме КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай.

Нещастнико, радвай се на мизерната сегашна България! Но вероятно, ако при "гадните комунисти" не си си построил къща или купил апартамент, сега щеше да живееш в сламена Къщурка!

Да през живково време беше хубаво и прекрасно, но само за определни хора. Да незабравяме, че тогава е било режим, който е смачквал останалите хора. Този режим е промил мозъците на милиони хора и ги е накарал да си мислят че живеят хубаво и щастливо.

Въпроса е там че хората казват че е добре след като са минали години и могат да сравнят. Ще каже ли някой че е било добре по времето на СДС? Май няма желаещи. А за подтиснатите -- теб как те подтискаха?

А Лукановата и Виденовата зима що не ги споменаваш? А това, че от 23 години БСП е управлявала 14? И Филип Димитров, и Костов са много виновни! Да, защото не забраниха червивата пасмина като Сухарто, не изкараха на стадиона червените престъпници като Пиночет, или поне не направиха лустрация като в Чехия, Полша и бившето ГДР! И Боко е виновен, че не вкара крадците от Тройната в затвора!!! И остави такива като теб да пишат във форумите тиради в прослава на Позитано 20! И еколозите да протестират срещу Закона за горите и едновременно да защитават Белене. След 20-на години сигурно ще сте затрили всички българи, но едно да знаете - циганите и турците ще ви го върнат! Тъпкано!

Ами ако прочетеш малко по-горе какво съм писал - за възможностите и реализацията нямаше да намекваш, че съм "забравил". Или ти си на принципа да "оплюем" всеки който не мисли като нас?

Простете -- ама нали няма да я сменяте Вашата половинка зер ?! :-) ( Замислил съм да Ги накараме да са Наравно с Нас .)

Аз предлагам на тоя където му липса Живков да му се наложи режим на водата, режим на тока, да му са даде теливизор Рубин и една лада 2007 да кара. Тия лади още ги произвеждат в земята на изобилието.

втора ръка кола-веднага,лежи под нея ,когато има пари и време;висока заплата;много кръчми,чалгее,само пропусна апартаментчето от мама и тати, от татово време:))))

Абе пусти симпатизанти на Тато, що не щат да гласуват за вас хората? А? Власт ако искате, тръгнете на избори! Или фащайте гората от мандра на мандра. Я си налягайте памперсите! :D

що се нервиш,бе момко,оди скачай,щом не си червен:)))

е,такъв е матряла,но ако се сбъдне желанието ти и ти ставаш на тор,умнико,хонор

Не си парв. Казах - работех работа, която за другите беше "лоша" и "трудна". За тогава вземах месечно между 500 и 800 лева. Спокойно - не съм крал или убивал :) просто работата не беше "престижна" за повечето хора, но на мен си ми харесваше. За пътуванията също грешиш - писах вече - беше трудно, но не и невъзможно. За колите, жилищата - така е, чакане и то не 5 за кола а дори и 10 години, за жилище и повече /но имаше и програми за млади семейства където за две три години ти даваха жилище/. За вилите - незнам не съм имал и сега също нямам :)

Когато сложиха билборд на Хитлер в София средствата за масово оглупяване "изпищяха". Когато сложиха билборд на диктатора, продажника и убиеца Тодор Живков същите средства считата за нещо нормално да се снимаш до него да му се издига паметник и т.н.. А тази част от населението, която тачи диктатора и за тор не става. Най добре е да падне атомна бомба над тази държава.

нали на 22 май т. г. "Рихтер" удари Перник и София? И как отвърна на удара "империята" на МАФИЯТА? Подпали гората. Не само над България, над Земята - Гея, върху слънчевите системи на Хелиос, Танг Ра, Алциона съм "Пуснал" един фотонен облак. Пирамидите и NASA вече "запяха" нова песен. Само гледай как "ще се стричи сакъза" на тези, дето са се запътили към Сирия.

Pesho

При този диктатор и продажник е построено повечето от това което виждаш наоколо. Също при този продажник България постигна развитие, за което сегашните "независими" демократи могат само да си мечтаят. И БГ беше много по-независима тогава отколкото сега. Макар че промитият ти мозък едва ли ще схване всичко това.

ХА-ХА-ХА! Ти си СМЕХ в залата, бе, брат ми!!!К'во развитите при Татула, к'ви пет лева?!? Това може да си го мислиш, ако никога не си излизал на запад от Белград по времеjf на комунизма! Типично мислене на затъпял комунист, отраснал и реализирал се в червения парников буркан! Ама в крайна сметка всеки си мери нещата със своя аршин! Като ти се ще да вЕрваш колко е било убаво при Тато - вЕрвай си. Комунизмът беше строят, при който се чувстваха значими и стойностни най-големите бездарници и прошляци. Просто защото тогава нямаше спрямо какво да се съизмерваме, освен спрямо самите нас и евентуално "братушките", в сравнение с които наистина бяхме сто пъти по-добре!

Да, беше постигнала огромно развитие и изнасяше компютри за Япония! Само че не компютри, а кюмбета, не изнасяше, а внасяше, и не от Япония, а от Албания. И най-независимата държава бяхме, почти щяхме да стамен 16 съюзна република в състава на СеСеСеРе-то. Докъде може само да падне човек от лизане на токчетата на Мая Манолова :):):) Но аз ще кажа на др. Найденов, ти кво си мислиш!

Аз също съм ял от всичко и не съм се лишавал, проблем нямам, тези около мен също.

Ти не си чел достатъчно!Била съм на бригада в консервен завод и с очите си съм виждала консерви с домати да се товарят на тирове за Италия!Работила съм в химически завод, който работеше 60 % за второ направление - Западна Европа! Изнасяхме за Австрия и Италия!Стига лъгахте бе!

Изнасяхме електрокари за Япония! Където им вадеха акумулаторите и ги претопяваха на мед! Даже си и внасяхме черноработници оттам (е ся където Japan, там и Вьетнам). А пък другите социалистически републики в пустинята какво правеха, да знаеш! Внасяха пясък по трето направление и изнасяха вода по четвърто, защото такава е партийната линия!

Точно тай и компания са от най-виновните и за днешния хал на нещата. Я да видим сега: Представете си, че по времето на комунизма България беше един сравнително нов автомобли, който се караше серсемската, не му се правше ремонт и не му се сменяха консумативи и после да го препродаваш от собственик на собственик и той серсем, като предишните. Е такъв автомобил е и България днес - "бракма" карана лошо, поддържана лошо и без основен ремонт...

Pesho

Виж медалите на олимпиадите или броя на хората, които живеят в БГ и тогава ми приказвай кога са скапали колата.

Е, и? Кое е било в повече, медалите или онези синичките и червенички хапчета, които на медицински език се наричат анаболни стероиди (явно това понятие е свръхсложно за теб). Та да те светна, че второто е било с десетки килограми в повече от първото, което говори за адски ниска ефективност!!! Но за комуниста значение имат медалите, човешкият живот - не!!! Всички комунисти - долу под земята! (лозунг в мини Марица Изток). Там ви е мястото.

Не само ги е страх,но и беснеят,че има доста хора,които са живели добре при соца,а на младежите апартаментите са от родителите,пак от онова време....

По онова време работех работа която никой не искаше да я работи /то ест не съм бил "червен", "комунист" и прочие които веданага ще Ви дойдат на ум. Получавах заплата която не можех да изхарча - учудващо - нали! Сега пак работя, при това на повече от едно место - но заплатата ми не стига. По онова време беше сложно да излезеш извън соцлагера, но не и невъзможно. Сега мога да пътувам почти по-целият свят /ако имам разбира се финансови възможности/ Ха сега кажете ми кога е било по-добре.

абе кво ти трябва да пътуваш. нема кво да видиш.

Не си прав. Човек трябва да има възможност да сравни /дори и само за себе си/ как е при едните и как е при другите затова тогава това наистина беше от минусите на онзи строй. Но сега направиха така, че да нямаш желание да се сравняваш с другите, защото основният ти проблем е да преживееш "накак си"

Ето това е основната разлика между тогава и сега. Тогава имаш възможности, но беше трудно да ги реализираш. А сега лесно можеш да ги реализираш стига да са ти оставили такива възможности.

Гербавите панически ги е страх дори и от вече покойния Тодор Живков!

Гербавите ги е панически страх от тия където забравят че държавата фалира няколко пъти по тошово време и разтягат локуми че било много хубаво по тошово време. Аз съм чувал някакви истории от сорта на две семеиства натъпкани в един двустаен апартамент, десет години чакане да си купиш кола, репресии, корекоми, забрана на някои хора да учат...

Правилно, някои хора напуснали родината ни, дори бяха осъдени на смърт, а роднините трябваше да пишем навсякъде защо са избягали, сега знам, че , ако имам пари мога да тида навсякъде, свободата е скъпо нещо , за нищо на света не искам да се върне онова време, добре, че дойде 10 ноември племенника ми да види майка си и баща си, е да напусна България, но така е светът е такъв, никога вече КОМУНИЗЪМ !

Като се погледне, това доказва свободата която сме получили (не извоювали), но това е привидно, защото ако се осмелиш да погледнеш лошо някого или му кажеш нещо неприятно можеш да бъдеш пребит (не от властта), а независимата съдебна власт на правовата ни държава ще защити правото на биещия със всички инструменти на правото.

По пътя за Несебър някакъв идиот от БСП ( БКП ) е написал върху камък до пътя, че при комунизма се живеело добре. Сигурно- ако е някой стар комунист може и да е живеел добре. Комунистите бяха най- мързеливите, а и сега е така. Някои станаха и мутри.

Goro ( нерегистриран ) 13.08.2012 16:04 По онова време работех работа която никой не искаше да я работи /то ест не съм бил "червен", "комунист" и прочие които веданага ще Ви дойдат на ум. Получавах заплата която не можех да изхарча - учудващо - нали! Сега пак работя, при това на повече от едно место - но заплатата ми не стига. По онова време беше сложно да излезеш извън соцлагера, но не и невъзможно. Сега мога да пътувам почти по-целият свят /ако имам разбира се финансови възможности/ Ха сега кажете ми кога е било по-добре.

Съжалявам, че не си спомням точно кой французин го бе казал но звучи така " Не бих искал да живея в Индия, но не искам да ми забраняват " Та това е свободата, а ние до Свиленград с открит лист пътувахме и то, ако ти разрешат, да не говорим, че ти вземаха къщата пък можеш да получиш гарсониера, че ти продаваха апартамента не ти на когото искаш, а на когото реши Общината, че акаш 10 години за кола, 15 за апартамент, и т.н. и т.н..............Жалко щом има още хора с такива мисли...............

защото бяха на далавера, т.е. ползваха привилегии.Сега същите и децата им пак са добре - пак от далавера.Българина е "тарикат" и майка си продава ако има неща по- така.И винаги е с тези, които са на власт, защото...Не съм политически ангажиран и не желая но наблюденията ми показват как едни и същи хора бяха "сини" после "за царя" после не знам си какви.Все някой да ни оправи...И това са същите от БКП - то нагаждачи.

Още един дегенерат с къса памет се прави на интересен.

При Тодор Живков народа живееше перфектно! Здравеопазване без нито една стотинка,просто те лекуват кокато имаш нужда. Образование,качествено на световно ниво,плащат ти стипендия и ти подсигуряват общежитие.Предприятия колкото щеш,работа колкото щеш.Всички български граждани си направиха къщи или си купиха апартаменти и вили. Никой и по никакъв начин не е ровил по кофите за боклук.До това положение ни доведъха коромпираният мафиот Бойко Борисов и неговите изедници. Бог на ги накаже и тях и целият им род до девето колено.Амин.

ТОЛКОВА ДОБРО БЕШЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО при комунизъма, че цяла България се разболя след Чернобил, А ония мързеливи изедници в БКП нищо не казаха. И сега е така.....

Нали комунистите са атеисти ,кога станаха вярващи , а колкото до вилите и къщите ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ПАДАШЕ / затова сега сме на изх. позиция/! А до заводите , имитирахме работа и си почивахме за събота и неделя ,защото толкова плащаха и произвеждахме супер некачествена продукция , която само руснаците купуваха /ама сега и те се изучиха та затова пропадна соц./!

Ти може и да не си работил, само да си се подпирал,но нормалните хора работеха.Доколкото за краденето евала на тая държава в която всичките и граждани до един могат да открадът и да си построят къщи и вили. Живота беше сто пъти по добър манипулато такъв.

А да си спомняте, че съботите и неделите в различните окръзи беше различно говоря за 1975 гоина, почивахме в различни дни заради ел.енергията , а имахме Козлодуй, хайде стига с тези " хубави социалистически придобивки, " само този който не е виждал страните от западна Европа и Америка може да говори така, аз съм ги виждала " МЕРСИ " НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА КОМУНИЗЪМ .............

Да не се казваш Альоша.

Не е важно имет,важно е че говоря истини,а те не ти харесват,та реши да ме питаш за името.

Pesho

Съгласен съм че се живееше по-добре. Но затова беше халтава работа у се издъни. Това което се произвеждаше не беше много добро качество и не се продаваше. Социализма не се развиваше достатъчно бързо за да оживее. Освен това БКП си дадоха сметка ча ако го направят капитализъм ще си живеят още по-добре. Добре беше докато траеше, но не беше възможно да трае много.

Лекуваха те, лекуваха! Особено инакомислещите по психиатрии и "специализирани клиники". Виж, моят прадядо беше пратен 45-та 25 години на лечение от Народния съд затова, че имал 25 декара земя! По година на декар, кой ти ги дава! Че и малко след първата година един милиционер решил да смени терапията с по-силна, която прадядо нямало как да издържи! Ако искаш, можеш да видиш как са лекували, само напиши Голи оток 1971. в тубата. Държавата е непосредствено на запад от нас, но прекрасното лечение е същото.

Кое по-точно да се заимства? - Дисциплината си я имало и преди 9.IX., а селското стопанство си е имало кооперативи. През комунизма циганите се толерираха - един пример слънчогледовите семки дето се продаваха от тях масово, от къде мислите, че са ги "взели"? Или пък за гигантските съветски трактори, заради които се наложи да се изкоренят по един ред лозови масиви, за да могат да минат и трамбоват почвата. Да не забравяме и учебната система, която се въведе, където повтарянето и заучаването като папагал бе по-важно от мисленето. Никъде тоталитаризма не е постигнал нещо хубаво все е било грандоманско и ненужно. А при нас тоталитаризъм от съветски тип близък до феодалният строй ни загроби за десетилетия напред. А за този с билборда мога да определя като болен човек с промит мозък или къса памет.

Твърдението "но остава най-бедната страна" не е верно! Правилното е: "но стана най-бедната страна"!

Pesho

Точно.

Доскоро пред дома се мъдреше билборд с Азис..Честно,предпочитам Тато да гледам,не онзи урод

Здравейте, Колежке ! ... Абе Вие/вие чухте ли се с Ники ? ( Да, Младенов ! .... Да, за скромното Предложение относно Работата във Ватикана !! )

Здравейте, Колежке ! ... Абе Вие/вие чухте ли се с Ники ? ( Да, Младенов ! .... Да, за скромното Предложение относно Работата във Ватикана !! )

Много правилно.А че после СССР спря да дава пари и държавата фалира ,съответно в момента изплащаме марципана от по 8ст. никой не го отчита...

Че то Булгаристан си е пълен с Тодор-Живковци!!! Не виждам какво толкова му има на билборда ,все едно над деветдесет процента от населението е нагло,нахално,просто и подмолно като Бай Тошо....,само се очаква да се опулят като него когато го свалиха. Като гледам не е далеч момента. Ха-ха-ха....! !

Те от демокрацията така се опулиха че от това повече не може.

Тоя па,бзе да сваля населението:))

Лека-полека Бойко Борисов си подготвя почвата за връщане на тоталитаризма макар и в най-уродливата му форма- мотренско-мошеническо-некадърно управление на една държава....., но защо си мислят, че някой изобщо ще прави паралел между единия и другия след като той е бил един прост, ама прост охранител? Явно в скапаната ни държава вирее какво ли не и каква ли не измет- това е!! Ще слага билборд, а го е страх д аизлезе и д апротестира- ето това сме ние!!!

Някой друг идиот пък може да реши да сложи билборд с Митьо Очите. Други пък може да искат да изтипосат Сталин или Хитлер. Няма ли контрол върху съдържанието на билбордовете в Община Несебър?

Господа, управлява ли деградирало общество държава, то хвали бившите си величия за да скрие провалите си. Хвалят Чърчил и премълчават провалите на трите десанта замислени и ръководени от него - в Галиполи през Първата световна война, в Нормандия през 1943 и през "Market Garden" 1944. Морета прахосана народна кръв! Хвалят Тато и мълчат за 4-те фалита на българската държава, ръководени и замислени от него - от кой друг? Морета прахосани съдби и народни сили!