17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре, че са били морските държави, защото сега още щяхме да се лутаме по евразийския хартланд и да се ограждаме зад окопи и стени. Да тръгнеш на пътешествие с 5 кораба и 300 човека в неизвестното, като има опасност да загубиш 100 от тези триста още в океана, да просвещаваш и образоваш диви вражески племена, не е като да си стоиш окопан зад градската крепост и с набези и интриги да колонизираш съседните племена. Кой колко е избил демократично може да се види по това, че на 11млн кв.км живеят 140 млн души. Геройството на мореплавателите и конкистадорите е без прецедент в световната история.

те, туземците са си умирали от кеф да ги просвещават и цивилизоват. И това просвещаване и цивилизоване са им донесли само нови болести, бедност и глад. Искам да те видя тебе как ще заквичиш на умряло, ако кацне някой кораб на високо-развита извънземна цивилизация и те решат да те просвещават според техните си разбирания.

Ценостти, демокрация и пр. малоумни кукички за овцете. Ето ви истинското лице на прехвалените ви нации. Били се били с "туземци"??? Били са се коренните жители на дадена територия!

Лошо подготвено и организирано нападение от страна на испанците. Практически въоръжени с почти същите оръжия, влизат в бой с голяма маса врагове. Магелан е разчитал на паниката от огнестрелното оръжие ( и подкрепата на корабите, които не са успели поради рифовете да се доближат ).

една маша на колониализна и геноцида по-малко

Обиколката на Магелан доказва,че Земята е езеро с няколко континента. Просто корабите са плавали между континентите и Магелановата експедиция доказва,че Земята е плоска.

Плосък ти е мозъкът на тебе и гладък без нито една гънка. А земята си е кълбо.

днес има паметник на Лапу-Лапу и се чества като национален герой

Те обаче предоставят неопровержими доказателства, че Земята е въртящо се кълбо, а моретата са неделими водни обекти. Благодарение на оцелелите моряци картографските данни на древните гърци и римляни са отхвърлени като погрешни и несъстоятелни. Картографски да, но като цяло факта, че земята е кръгла е била добре известна още от римско време. Дори имал доста точни за времето си данни за диаметъра. Естествено да, точно при Велигите Географски Открития се картографират другите контитенти и наистина става революция в картите.