17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И в Гинци където през селото минава река Нишава която извира от връх Ком тотално пресъхна а не е пресъхвала от много години. явно цялата вода се прехвърля на северната страна на планината, Не знам колко е законно и надали е законно ,но се обрича на безводие южната част на западна стара планина.

ми както е казал народния гений, дето е текло, па шъ тече!

Сигурни сме - то и в Перник беше така ;) Иначе колко дъжд валя в Своге през последните 48 часа, че реките магически текнаха?

За Своге не знам, обаче в София преди 2-3 дни валя прилично. Освен това вавовикът е относително разтворима материя. Не е изключено да се отворила някоя кухина с обем от сорта на 300 000 кубика и да е изяла всичкия дебит до момента, в който се е запълнила.

Глупости

Своге и Искрец да се задвижат и да пуснат в действие незаконния, но многодесетилетен водопровод, който минава покрай Козле!

Жителите на Своге да вземат да поискат справка от НЕК колко ток са произвели ВЕЦ-овете по време на сушата и колко произвеждат сега. Информацията трябва да може да им се предостави официално по закона за достъп до информация. Оттам ще разберат защо чудодейно им е изчезнала и после отново появила водата след като се "разсмърдя" работата.

Новата мода сега е, Суша. Промиване на мозъка от Климатичните промени. Само дето спират кранчето на реката и става суша. Ще ни морят, без вода, храна, мръсен въздух, вируси, газ...ние не им трябваме и няма да се спрат докато не изчезнем.

Отбили всичката вода, реката да не пресъхнала - маловодието им виновно. От снощи многоводие ли настъпи или змеят, дето изпи водата, я повърна? Или затворихте савака към тецовете на ВИП енергетиците?

никой досега не се е досетил, че засушаването е резултат от маловодието! за 10 000 години никой! браво на експертите от нек!

НЕК са лъжци,в България няма суша,ни една друга река не е пресъхнала,просто някой бе отбил водата от реката за собствени нужди,а този някой бе близък до властта...

а ВЕЦ-овете по реката работят ли?

В обяснението на НЕК има един сериозен пропуск. В района от около седмица и половина до вчера валеше почти всеки ден и то не малко. Само се чудят как да се оправдаят...

И от къде се изсипа толкова вода в реката сега? Вчера къде валя дъжд?

Четете ли статия та бе??? Реката се пълни от карстов извор, което означава, че идва от пещери и явно някоя се е запушила. Случвало се е и друг път и след като налягането се повиши и отпуши мястото на запушване всичко си тръгва по същия начин! Това го казаха още същия ден! Слумвало се е и преди! Не е нужно да вали или нещо подобно...

ама разбира се, че не нужно да вали, за да се вдигне нивото на карстовия извор и се отпуши. То нивото така си вдега, само.

НИЩО за работата на ВЕЦовете!!! в Момента ВЕЦ Кокаляне работи на ПЪЛНИ ОБОРОТИ....

Вие какви смешки сте .... веднага като спря водата скочихте първи да обяснявате, как нямате нищо общо ....

Е как ще се върне пълноводието на реката без нито един дъжд?.. Ня@КОЙ по пътя краде, това е.

Обясниха го как става и какъв е механизмът на внезапното изчезване и връщане на водата. Имаше мнения на геолози и спелеолози, и по телевизията, и в статии тука в дира. Престанете да пишете глупости за кражби на вода по трасето. Това не река да крадеш вода по трасето. Това е подземен извор на река. И това не се случва за първи път. В края на 70 -те и в началото на 80-те години е имало същото явление на внезапно изчезване и внезапно връщане на водата на същия този извор, при това в 3 поредни години.

Niki_leo (нерегистриран), Да бе, вдигна се врява и изворът... се напълни и отпуши. Корабче плува ли, плува ли?...

През 1978, 1979 и 1980 г., когато се е случило същото пак ли някой частник с вец е откраднал водата? Тогава беше социализъм и всичко беше държавно. Абе вземете ги ползвайте тия глави по предназначение, мислете с тях.те не са само за красота.

Niki_leo (нерегистриран), Тогава бяха пълноводни години. Нещо ти се губят май :)

Защо не почиствате коритата ако от такива реки зависи водоснабдяването на град ? За какви ли не идиотщини давате пари , а за нещо жизнено необходимо стискате свинктери !

"Според хидролози пък причината за пресъхването на реката са наноси, които са запушили достъпа на водата до водоизточника или пропадане в подземните пещери." Става въпрос за наноси, които са под земята в подземните пещерни системи, където е изворът на реката. Няма нищо общо с почистване на коритото на реката. Четете по-внимателно, за да не пишете глупости.

брех тез наноси , те като шлюз бе изведнъж се затварят и отварвт ... като кранчето в кенефа ти викаш а :))

Точно така се затварят и отварят, но не е шлюз, а запушване от наноси на тесните места в подземните пещерни системи. Съответно там се набира повече вода при мястото на тапата и в един момент налягането избива тази тапа и водата тръгва отново. Обясниха го не помня вече колко пъти и по телевизията и в статии тука и пак има неразбрали, които всичко обясняват вецове и кражби на вода. Не може да се краде вода от подземен карстов извор с вец. Това са пълни глупости.