МВР откри откраднатите картини без една (снимки и видео)

За платната били платени над 10 000 лева и е предстояло доплащане

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако единият купувач не беше занесъл картината в полицията нито антикваря щеше да се обади, нито полицията щеше да открие нещо. Чудя се, ако никой не съдейства и закрият фейсбук полицията как ще си върши работата

много краде тоз народ

Пак добре известни престъпници.. Да не са им звъннали по телефона да им се примолят да ги върнат?

Аууу, "Антична пишеща машина"?!?! Или е от времето на ''Антична Македония".... А може би е от Древен Египет? За този период, поне имам жокер "Обади се на приятел" - отивам да попитам египтолога д-р Васил Добрев. Той сигурно е срещал някоя карикатура на тая машина по стените на пирамидите....

tonk11

Не разбирам от картини ама ако това са ценни картини и струват по 1000 лева бройката или не струват, или не да ценни или някой се гъбарка и ни прави на шашави.

Не е малоумно, а е факт! Купувача на картината видял инфото по ТВ за кражбата, занесъл картината в районното и казал от кого я е купил.Това е цялата работа.

Бах тая "античната пишеща машина.", трябва да е на поне две иляди и кусур години та да е антична. Сигурно е била на Александър Македонски и сега макетата от Скопие ще изфабрикуват един документ за собственост и ще си я искат. Мдаааа......

Тази неоткритата не е на Владимир Димитров Майстора!

Владимир Димитров /Майстора/ , по нищо не отстъпва на най-прочутите френски импресионисти. По мое лично мнение с много от платната си ги превъзхожда. Трагедията му е, че е БЪЛГАРИН...И то не лична а някак всеобща. Защо? Ами защото неговите платна днес, въпреки несъмнената си гениалност, дори на йота не се доближават като цена до подобните на който и да било западен импресионист. Ако картина на майстора стигне до търг е възможно да се закупи за цена от 10-15000лв, което е смешно. В същото време западните импресионисти се котират върху десетки МИЛИОНИ долари. Така, че българите сме дискриминирани и посмъртно. Тъжно. Но най-важна е оценката там ГОРЕ. Другото е суета и търговия...

Картините на Майстора на търгове държат цена от 50-100 хил.лв.Сравнението с френските импресионисти е смешно.Все пак те са създатели на този стил.Дискриминация няма,Жул Паскин,с български произход се котира високо.

Цената на изкуството и стойността му са различни неща, приятелю. Всичко е в душата, културата и невъзможното за изказване. Оцеляват нещата, които винаги ти говорят и те вдъхновяват, независимо от времето и парите. Майсторските неща живеят вовеки.

Благодаря за хубавите слова! Точно така мисля и аз и много ми е мъчно за това, което виждам и усещам сега. А Майстора е нещо наистина много Голямо.

Ако аз имах парите на управниците на Булгаристана(така Майсторът е наричал България) щях да му откупя картините по 2-5мил.евра всяка...и да са наредени в Нац.галерия! ,но ситуацията тук е друга ,а картините му са взимани от разни олимпийци за по шише ракия или за жълти стотинки през комунизма. Жалка история.

Според закона,дори за убийство има давност,мисля 20 години.Така и за картините."Добросъвестен" купувач,може да ги легализира след срока за давност и да ги изкара от нелегалност.

Не може. Виж закона за авторското право. Остават за наследниците, а при липса на такива към държавата чрез министерството на културата. Няма как да сключиш законна сделка без разрешение на наследниците. И тука няма добросъвестен купувач, защото не можеш да направиш покупка без договор от автора или наследниците му.

Слагайте ми ако щете и 1000 минуса, но аз на тази история не вярвам. Знае от световни случаи как се инсценират уж кражби, а всъщност се заменят оригиналите с копия. Оригиналите се продават без търгове, а тези които плащат за тях плащат и големи суми на специалисти които оценяват автентичноста. Така едно копие става оригинал. Не представлява дори никакъв проблем самото платно да изглежда старо, съответстващо за времето си. А и антикварина казвате не знае, че това са картини на известни художници- орта будала едно към кесим го кара като купува и продава... А народа цъка с език и казва- Браво на полицията, колко са кадърни....Евтина рекламна дейност му казват на това хората със здрав разсъдък.

Безспорно има логика в това, което казвате, но когато се подменя картина в музей. За частен дом подмяната е възможна без всичкия този шум и медийно внимание. Кой ще тръгне да проверява автентичността на картини в частен дом? Или дори, ако има във фамилията и други съсобственици на картините, въпросната платена "експертиза" може да бъде извършена след подмяната и всичко да им е точно, без да ги разнасят по медиите.

Ако наистина тези картини са били ценни и скъпи Отдавана да бяха заменени , откраднати и продадени ! Това е някаква PR акция за да се забележат и да им се вдигне цената ! Скоро ще ги видите да се предлагат по акционни !

Малоумно е да се съобщава информацията, че купувач е занесъл картината в полицията. Известно е, че средствата за масова информация плащат за информация, но и този, който я е дал и този, който я е популяризирал от егоизъм поставят този човек в уязвимо положение. Наистина парите правят хората безчувствени и безскрупулни зомбита. А полицията отново губи героичния си ореол.

Цяло чудо е, че тези картини години са висяли по стените на къщата без никаква охрана и не са изчезвали.Такова нещо най-малкото се застрахова и се съхранява в трезор.Браво на полицаите, които наистина адски бързо откриха картините, а дано и собственика им вече има разума да защити подобаващо това национално богатство!

Откраднати тези картини нямат никаква стойност. За това са и продадени на вехтошари за жъти стотинки а не на колекционери.

требва да можеш да фащаш вътъка не секо нещо... години, години и години ценителите н България живееха с убеждението, че сички картини на маейстора са вече извесни и описани... и ОПААААААААААААААААА! БООООООООМ! СЕНЗАЦИА! пОЯВИХА СЕ 9 /ДЕВЕТ/ КАРТИНИ НА МАЙСТОРА НА ТЪРГ! Тогава ИЕгор марковски оспори, че това не е възможно. Търгъ се провали. Обаче, биде доказано, че предложените картини са оригинали. И! Тез, дет се интересуват и се счита достойни да ги притежават, стигнаха до собственика, местото и т.н. Та, изпратиха си лейтенанти да ги гепнат. Силно подозирам, че тез, намерените, не са тез, дето са били откраднати! Оригиналите са сменени с копиа, които изплуват, а нашиа човек хем потушава шумъ, хем пичели време. Ако това не естанало: нема страшно. съгъ са веществено доказателство, най-лесно е да бъдат подменени в полициата.....Знам какъв ше е края. нашия човек ПИЧЕЛИ, наследника - ГУБИ! Вече никога нема да види картините на майстора на стената в тех. или копиа, или нищо.

Само едно не можах да разбера..., колко трябва да е малоумен онзи, който ден след като е станал "притежател" на крадени картини ги слага на... "тезгяха" за продажба:)))?!?

Най-накрая и МВР нещо да открие :) Сефте!

От една частна колекция - в друга. Ми приватизация, като едно време, но вече незаконна, и с НЕизтекла давност.

Голямо БРАВО на полицаи и следователи!

Немога да повиарвам. Че всичките картини са намерени. Но без една и то толкова бързо са намерени, от полицията. Трябва да се наградяд вситчките служители. Които, са очаствали В тази акциа защото, са свърши ли много добра, работа. Дано, намериат и другата картина.

невероятна държава ...

Днес на обед картините бяха 16 "Общо 16 картини бяха откраднати от къща на столичния бул. "Сливница", собственост на Павел Антонов - син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. " Сега ги редуцираха на 13....

Никой колекционер няма да купи крадена катина на Майстора. За това са ги продали за жълти стотинки на вехтожари. Полицията е притиснала вехтошарите и е стигнала до крадците.

По вероятно е купувача на 1 от картините както пише горе е отишъл в МВР и им е казал при кой вехтошар да ги търсят.

Тези картини са "поръчани" от човек,който разбира и търгува с изкуство.Крадците само са изпълнители,които нямат представа от художествени качества и името на Майстора.За тях е една дребна плячка.Важно е да се разплете пъзела и да се стигне до поръчителя.

Не си прочел статията.

Няма ли модератор да озапти "изкуствоведите" в бездруго компрометирания от трольовете "форум"?

Покрай винетките тъкмо си мислех,че само некадърници управляват, но се намери някой да върши работа

Boian radev ima stotici otkradnati kartini i iloni. Niama li koi da rasledva plechivata kosmata maimuna?

Boian radev stariat kosmat bprec izmamnik i skril lipsvachtata kartina.

някой можели да ми обясни какво е антична пишеща машина

яяя, един може! хайде, смо..тльо, чакам обяснението!

От каменната ера.

Колко трябва да си проС да държиш тези картини така по стените.

а според теб каква е целта на изкуството?

Наистина много тъп въпрос.Купуваш си картина и я слагаш на стената,или в сейфа. За някои хора е инвестиция,а за този човек наслада за очите.