Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена

Политическият климат в Германия е поляризиран заради изборните успехи на антимигрантската крайна десница, по-специално в бившата комунистическа Източна Германия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре че беше това падане,като падна стената и вече по домовете ни престана да ни е студено,проимахме прозорци,проимахме бани и тоалетни в къщи,имахме вече какво да ядем,с какво да се лекуваме. Вече се сложи край на гейската първа класа която единствено живееше добре до падането на стената. жалко само че оттогава пък ЮЖна Африка се съсипа.

имаше шанс за подобрение, ако русия си беше научила урока и беше станала демократична и приятелски настроена страна към останалия свят. а не да продължава да се превъоръжава, за заграбва чужди територии и да войни нови войни (грузия, чечня, украйна, сирия и т.н.). за съжаление нищо в русия не се е подобрило, с изключение че партийните конспиратори, агенти и доносници станаха олигарси и сатрапи. нищо добро не може да се очаква от такива престъпници

От кого ще търсиш сметкс бе смешник ? като половината нация бяха членовете на БКП и техните семейства, а останалите бяха “кандидат-членове” пак на бкп !! Просто след 10 ноември кандидат членовете заедно с некадърната, но амбициозна и гладна за власт част на треторазрядните членове на бкп завзеха властта с неприкритата соросоидна помощ отвън и .. дереджето е каквото го виждате ! Това са простите факти !

От както американците изпуснаха Крим, вкараха света на кучето в г..а. Само и само да направят мръсно на руснаците, и ето ти, нова "Студена война". Нали уж демокрация носеха, а.......

"крайна десница"... франс прес..... Те ако чуят Атака или ВМРО в България - то незнам тях как ще ги означат.... като супер дупер естремно естремна десница ... на 10та степен.... АфД-то е просто консервативна партия което преди бяха Партиите на Меркел и на Байерен - ЦСУ-то... сравнете програма на АФД-то с програма на ЦДУ-то на Меркел от преди 20 години... едно към едно... че Меркел е комунист и че обърна консервативна партия на лява партия си е нейн проблем...

проблема не е в мигрантите , тоя въпрос беше истерично раздухан от удобни медии по поръчка на службите , но те /службите / видяха шанс за натиск над населението ,естествено с ползи за политическата и финансова мафия която дирижира пазарите и живота ни , като прибавим и това че планетата иска да се отърве от нас , то усещането за катастрофа е съвсем реално

... само в "мирната" им "религия", идеологически близнак на нацизма!

мигрантите бяха организирани от руснасите със съдействието на турция ,в отговор на украинските мероприятия , какви религии и какъв нацизъм те преследват ?

ме преследват ли? "Преследва" ме въпиющото ти невежество! Ако тези, които милозливо величаеш като "мигранти", бяха натирени от РУСНАЦИТЕ в ГЕЙропа, нищо по-лесно от спирането им нямаше да има за НАТО, чиито членки са почти всички страни, през които тия навлеци се намъкнат насам - като почнем от Испания, та стигнем до нас и Румъния. Ама НАТО мълчи като комунист на разпит и НЕ при припознава ислямофашистите ("мигрантите" демек) за каквато и да е опасност, "режисирана" дори и от РУСНАЦИТЕ!!! Що ли???

Когато германците скандираха Ние сме народа 1989г. бяха борци за свобода и демокрация. Сега скандират пак същото и пак искат свобода и демокрация и са крайнодесни нацисти. А покрай тях и унгарците и поляците за компания. Меркел може много лесно да открие причината за възход на националистите просто като се погледне в огледалото. Преди ЕС да клекне пред безумните леви политики националистки партии в Европа нямаше, сега са 2-ра или 3-та политическа сила в страната си. Крайнодесните групи бяха малки маргинални групи от футболни хулигани, сега растат и разширяват влиянието си. Управляващите в момента ЕС могат само да се радват, че засега ПЕГИДА и останалите нямат силни и умни лидери, но и това ще стане накрая и тогава вече ще пропищят.

Съгласен съм,че преди 30г.германците скандираха Ние сме народът!Виж обаче какво пише на стената -Ние бяхме народа!? Използваната форма за минало време на глагола "съм" на български се превежда и като минало несвършено ,и като минало свършено!Аз бих го превел по следния начин на германците -падането на стената не ви свърши никаква работа ,ама и вие вече не сте народ!?Нещо по-лошо от минало свършено!

За времената ще видим, тогава германците се измъкнаха от комунистическата окупация, може да го направят пак. Аз лично имам чувството, че Меркел и компания са си поставили за цел да докарат крайно десните на власт и не се спират пред никаква глупост, за да го постигнат.

Когато стената падна никой не каза на немците че ще превръща Германия от просперираща държава в убежище за терористи от цял свят с техните данъци.Крайно десно не може, а крайно лево си е супер. Айде у лево хазарски харпии!!!

Стената падна, руснаците си тръгнаха, а американските окупатори останаха и не мислят да си тръгват.

Да си чувал за НАТО? А руснаците ги изгониха.

големи внушения, голяма пропаганда, голяма лъжа, голяма цензура на едни малки хора. години наред германските политици свикнаха да нямат реална опозиция и по този начин можеха да правят каквото си поискат за сметка на данъкоплатеца. сега се яви реална опозиция и агресията срещу нея разбива всички граници на що -годе нормалното политическо поведение. водейки до бяс, с пяна на устата и продажните им медии. може би пък да има от какво да се страхува режимът на меркел и социалистите, след едно толкова дългогодишно безметежно управление, довело до абсолютната диктатура на "праведните" партии и несменяемите и вечно ротиращите по държавните постове политици. за политиците, за които да изпълнят заветите на вожда и учителя - сорос е много по-важна задача от исканията на народа не мога да намеря абсолютно никакво оправдание. . също така много бързо се забравиха напълно действията на "тройханд", който разпарчетоса де що може от гдр-то и го раздаде на свои хора или го закопаха в дън-земята, както прави всеки хедж фонд. целта бе, да не би случайно някое предприятие от гдр да стане конкуренция на "западните" такива. последва масова безработица на територията на бивщото вече гдр, масово бягство на запад и пълно разочарование от низостта на лъжите на политиците и хищността на строя, който в същност бил победил. на практика и в останалите соц. страни не се случи нищо по-различно. конкуренцията бе смазана тотално и разпродадена за 1 пробит долар, и останаха само производителите от "запада" от където сега си купуваме целогодишно пластмасовите им домати. гутериш бил казал, че "студената война" се била завръщала, но това е така, само защото сорос смята така.

голямата грешка е че не трябваше прехода да е мирен а да се търси отговорност от всеки комунист със същите средства които използваха. Сега нямаше да се вайкаме че сме последни и да гледаме как второ поколение вонархо-комунисти тънат в охолство и са като европейска западна аристокрация...децата им учат в най-престижните ВУЗ в света а народа пак се облизва и са аргати на същите червени ...но вече червени капиталисти.

Е така Ото ептен щеше да опъва уши от глад. А ся си цица спокойно от счетоводителя Цеко, плюе комунистите и мляска чорбичките.

И това става под благосклонния поглед на западните гейтаци,политици.....Считам че има договор между западния свят и бившите соц държави от източна Европа.Нещо от сорта "Ще си крадем заедно от соц наследството,ние ще ви браним и живота си "кипи".

най великия жив политик МИХАЙЛ СЕРГЕЕВИЧ ГОРБАЧОВ коита бутна желяэната съвеска клетка и отвори вратата освободи народите държавите да си иэбират как да живеят съюэават с който държави искат по тяхно желание ,пожелание эа дълголетие наГОРБАЧОВ

Унгария и Полша, днес не поставят отново под въпрос правовата държава, а въпроса за ОТНЕТИЯ СУВЕРЕНИТЕТ, с оглед света да се управлява от корпоративния елит. Моделът, който наложи "либералната демокрация" е тотално сгрешен по отношение обективния ход в развитието на обществото и сега управляващите берат плодовете на сгрешения модел. Бтркзит е само началото на края на този модел.

Всичко което Хитлер на можа да направи на СССР ,го направи ГОРБАЧОВ

Националистическата съблазън се прокрадва навсякъде" Ха ха ха това изби рибата :)))

Интересни констатации – още едно доказателство, че неолибералната „демокрация“, която по неестествен път са насажда в Европа, е сбъркана като модел. Ценностите на този модел не са по вкуса на нормалните хора с нормален морал. Говорим за онези държави, в които има силни граждански общества. България за жалост не се отнася към тях и точно по тази причина, в продължение на десет години привидно се възмущаваме от статуквото, а реално не правим нищо, за да го променим и да подобрим живота си (справка – последните избори). Но „студената война“ не е в резултат на тези различия. Тя е състояние, което и преди и сега се налага от „силните на деня“ капиталистически държави с единствената цел, да реализират още по-голяма експлоатация по отношение останалите държави. Причините са повече икономически, отколкото политически. Преди студената война се обясняваше с „враждебния и опасен“ социалистически лагер, начело със Съветския съюз. Сега всички държави в Европа са капиталистически, пък студена война пак има.

...Ледена война!? ...

може ли да ми обясни КАКВО ѝ е "КРАЙНОТО" на "КРАЙНАТА десница"? Напъват се да я пришият към националСОЦИАЛИСТИТЕ, които, ще ме прощавайте, ама десни (за крайно- или безкрайно- пък да не говорим) НЕ са били...

Ако не бяха ужасните политически грешки на Меркел и последните френски президенти, сиреч ако не се бяха случили кризите в Либия и Сирия и последвалата ги мигрантска криза, нямаше да има Брекзит и нямаше да я има тази тази "мрачна атмосфера". Да не говорим за това, което направиха в Украина, криза, за която се правят че я няма, макар да е надвиснала и само Бог знае кога ще избухне. А сега, щом партята на бабичката загуби поредните избори, веднага се говори за неонацизъм, национализъм и пр. В Макронезия (както някои наричат вече Франция) положението е същото.

Народите, които са били под руско влияние, са равноправни и уважавани. Народите под американско влияние са мачкани икономически, политически и военно. Съвременен пример - България

Хахахах, роснак да те уважава. Личи си, че имаш съчма в главата.

..а твоята с налягане! ..на въздуха вътре..

И културно. Културното унищожение е най-важно. И за пострадалите, и за прилагащите го - защото е необратимо и действа в дългосрочен план. За разлика от смешните ембаргота, кризи и подобия, които се налагат по три на седмица и се пренебрегват от всички в почти същата бройка.

Кой те мачка бе, охлюв? И при социализма си бил същия смачканяк със 100 лева заплата. Хайде да не изреждаме народите под американско влияние, че там са най-развитите в света. Който може, си го може, останалите хленчат.

Скъпи ми охлюве-нудист, най-пресният пример за такива народи под "такова" влияние е Ирак. Имаха там някакъв нефт, ама както се видя - "развити" под "благотворното" US влияние, та дрънкат...

Преди 30 години, западните бюрократи удариха Джакпота. Те държаха в ръцете си едни Асаци и можеха да спечелят всяка игра. Но поради високомерие и най-вече, поради невероятна некадърност, изключитено лошо си изиграха картите. А днес, дори са на път да загубят ...

Западните германци 75 години са мачкани от американците и им е внушавана вина -затова са кротки и смирени и толкова податливи на всякакви либерални глупости. Обратно -Оситата бяха третира ни от руснаците като равноправни партньори ,даже бяха водещи в соц .лагера - те нямат чувство за вина и овчедушието на "западнчците" им е чуждо

Водещи - къде? Към комунизма ли?

НЕ и към ислямофашизма;-)..

А бе селтак,аз съм работил в бившата ГДР и по-добре от теб зная как ги третираха но на теб главата ти е пълна само с лозунги и демагогия-няма шанс да прогледнете и да поумнеете явно

PEYTSCH

2015 промени Германия и ЕС повече отколкото 1989...Меркел знае защо, ние няма да я запомним с добро...

Орките се множат и разселват, елита на Европа не ги иска, а ги препраща на соц държавите. Обаче и те не ги искат и тогава нямали евро ценности. А защо никой не ги иска.

НА ТЕЗИ ТЪРТЕИ ОТ ГДР ИМ НАЛЯХА ТРИЛИОНИ МАРКИ ПОМОЩИ. ТЕ ПАК СА НЕДОВОЛНИ И СИ ИСКАТ СССРЕ. АМИ ДА СЛОЖАТ ПАК СТЕНАТА И ДА ГИ ОСТАВЯТ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ. ПРОВИНЦИИТЕ НА БИВШЕТО ГДР И БЕЖ ТОВА СА ФИНАНСОВА ЧЕРНА ДУПКА, ДЕТО НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯ .

Я да се запитаме направо: Източна Германия е живяла и е опитала друга ценностна система, друга идеология. Десетилетия живее с текущата. И може да ги сравни. И правят извод, че този живот и ценности днес са очевидно по-лоши от предните. И почват групово да се възмущават. Искат по-добро. И наричат по-добре предното, което е демонизирино и заклеймено като Ужас, Нечовешко и т.н. Западната Германия е живяла винаги при Едно и няма база за сравнение. Какви ли изводи да си правим.

Най-хубавото е, че в Алтернатива за Германия са предимно млади хора, много от тях са родени след "революцията", но са възпитани от предното поколение, което сравнява, и са наследили неговия морал, който е много различен от западния.

ЗАЩО СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА СЕ НОСИ НАДОЛУ , КАТО ВЕСЕЛО ДЕТЕ ПО ДЕТСКА ПЪРЗАЛКА ! ТОЙ Е ЕДИН ОТ КОНСТРУКТОРИТЕ НА ТАЗИ ПЪРЗАЛКА !

Русия така и не можа да преживее това, че си загуби част от подластните страни. Ето го резултата.

Ислямофашизмът кога се роди в Русия да вземеш да припомниш???

Авторът на статията е бил стажант при Дойче веле. Същото многословие и празнодумство.

Трябва да има огради(клион) Така няма да има никаква миграция. Кяма да има нелегален внос. Военните на границата.

Ами хората вече взеха да се събуждат след като ги зомбираха преди 30 години с някакви си западни ''ценности и демокрация''.. Събориха стената за да завладеят още малко от другата страна ама за собствения си просперитет защото и до сега Източната част е много далеч от това дето обещаваха.

виждал си Германия само на снимка. Като ти гледам писанията дори не знаеш дали в е северното или южното полукълбо. Зомбиран келеш.

Е, хайде, хайде. Посредниците между нас и западащия свят излязоха от мода преди десетина години. Не си ти този, който ще обяснява как е там и колко сме тъпи тук.

абе и 100 плюса да си набиеш сам - пак няма да знаеш къде е Германия. Пиша ти от Германия където съм вече 18 години.

Ама вие в джунглата където явно се намирате с такова архаично мислене май и снимка не сте виждали ака че си останете там с фантасмагориите си,,,

До многоточието. Обидите към другите не ти помагат и не те правят да изглеждаш по-умен. Ти си христовматиен пример за това, че средата не може да повлияе изцяло на индивида. Толкова години в Германия и все същия дълбок провинциализъм.

А защо е много далеч? Наистина ли не си зададохте този въпрос, наистина ли не схващате, че сега берем плодовете на соц-режима, на интригите на любимата ви Русия ..... Кой се е събудил? От какво се е събудил? Що за тъпотии говорите? Давате ли си сметка, че в ншите държави нищо не се промени, поробителката Русия така е не ни пусна, поне в България управляващите не се смениха, само се преименуваха. Каква демокрация, какви 5 лв.? Защо изобщо говорите глупости? Отчайвам се, като ви слушам тъпизмите, наистина. Няма шанс за България с толкова едноклетъчни в нея .... Горката ни държавица :(

Не се коси! Важно е от време на време да даваме по 3-4 млрд на САЩ. За самолети, примерно. И всичко ще е чудесно.

Наистина няма шанс, с умници на които все някой им е виновен. Дали руснаците, турците или американците... Любимите оправдания на всеки некадърник.

ти пък къде я разпозна "демокрацията" по света? Нвма такова нещо с изкл. на 2-3 държави (като Швейцария,и Скандинавия напр.). Навсякъде им назначват управници., навсякъде масово шпионират населението. "Нов световен ред" се нарича. Язък за хубавата гръцка дума "демокрация".

много си е гот в източна германия - нряма нито една джамия!

Някои ръководители разбират колко голяма е била тогава грешката и последвалите ги провали до какво са довели Европа ! Защо ли никой не се сеща да пита тези които бутнаха стената какво мислят ?!

В мрачни времена живеят народите от поне 30 години. Времена на орките, не на хората. Хубаво е, че мракът е започнал да се спуска и над главите на елитите. Само така те могат да се върнат към човешкото в себе си.