Можем да си поставим "умен електромер" от 1 юли

Ако неговите показания се разминат с фактурите, ще можем да обжалваме

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а умни УПРАВЛЯВАЩИ, дали можем да си поставим, от коя да е дата?

...лошото е че няма от къде да ги намерим....

Инсталираме, ама 50 киловата. Що за новини са това? Пускайте ги в сайта на едрите индустриалци, не в дир-а за простолюдието!

Каква е тази глупост-инсталирана мощност над 50 киловата.Това значи,че никое домакинство няма да го ползва,защото кой има 50 квт инсталирана мощност в къщи.Едно семейство може да има максимум до 20 квт. мисля.Моля пояснете това

Обажданията до Енергото се плащат, защото започват с 0700.Така е.

tonk11

Въпроса сега е статията ли е написана неграмотно или този дето са му взели интервю е неграмотен?

Море, море, електромеро не мое да е по-умен от мене .

А мога ли да си сложа още по умен електромер който не отчита когато не ми се подава ток с параметрите който трябва Примерно по договор чакам 220 v а ми идват към 160 - (за справка Дружба, Малинова долина и други)

Под думата "всеки", трябва да се разбира "консуматори с мощност над 50 кВ". С други думи, от средна фирма нагоре. А дядото с пенсията ще си плаща "по график". Как да не върви човек към обобщения за разслояване на населението по финансов статус, на фараони и мърши?

умните плямпания по медиите е правопропорционално на очакваното покачване цената на тока. Т.е. продължава манипулирането на матр'яла. А, сега някой умен тук да ни обясни с думи прости какво иска да ни втълпи господина от Комисията ??

колко да е умен. Всичко ще зависи от решението на електромера за кого да работи. За работодателя си Енергото или за нас наемателите му ...:))))))))))))))

Темата с умния електромер е за смекчаване на напрежението по повод ПОВИШАВАНЕТО ЦЕНТА НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА! Цената на ел. енергия в България е СРАМ за Т. Н. КЕВР!

Нашите електромери отдавна са умни, но достъп до данните им има само Енергото. А ние за да получим някакви данни от електромера трябва да клеичм пред него и да следим цифричките, които показва и да си записваме. Защо не ни дават подробна справка, каквато те имат, а ни дават само ново-старо, разлика и това е? Или поне линк, откъдето който се интересува да може да си я изтегли.

Както казваха някога - сподели своя опит и знания, плиййз !

Това като помпата на такситата ли е?

А ще се обявят ли цените на тези електромери софициално одобрени за верни показания? Аз и сега имам един преди главния предпазител вкъщи, който си ми вади всякакви справки и струваше по-малко от 40лв.

Значи вече ще ни рекетират "умно".

И с умния електромер всеки може да плаща пиково потребление индивидуално. Когато потребяваш за даден 15 минутен период над средното за месеца (в квч), плащаш за пиково. За битови потребители това означава на практика че винаги плащаш за пиково. Да ни е честита новата пре*бавка. Също така и като ги хакнат и крадците винаги знаят кога си си и вас или не си за да могат да си действат на спокойно.

Винаги имам някаква консумация вкъщи. Най-малкото хладилника не се изключва, дори и при продължително отсъствие.

Copy paste и си хабите и палците да пишете тъпотии.. над 50кв искат промяна на мощност, около 3000 пари ми искаха само за услугата. За битовите клиенти не става, промиват Ви мозъчетата..

Моят явно е"поумнял" отдавна, щото сметката ми "поумня " с повече от 200% при една и същи начин на живот

"Умен електромер" можем да си поставим, но умен министър-председател, не можем.

.

Какъвто народът - такива и управниците му. От масата глупаци не можеш да избереш умен, понеже няма такъв.

Ми то моят електромер си е "умен" и сега, почти колкото оня с мушамата. След четири оплаквания в ЧЕЗ, ме електромерът ви е нефелен, преди три дни на -,после дойде техник и ви каза, че джилезуто било наред и ако искам проверка, трябва да си платя. Обясних му възпитано, че ще му платим с един между очите, и отвих бушона. Да, ама електромерът продължи да отчита консумация, и на техника нещо му стана късо съединение. Дъра-дъра, свали го за подмяна, и така - вече два дни съм без ток, и го търся тоя примат да му преоформя физиономията! И това - с прост електромер. Представям си какво ще стане, ако ни турят "умни". Е те тогива нашио началник на ЧЕЗ че требе да си смени снимката у паспорто!

НЯКОЙ, от "герберопитеките", се е уредил с МИЛИОННИ КОМИСИОННИ,а ???

В Комунистическия европейски съюз, в който пак се записахме по погрешка има 15 000 лобисти, официално регистрирани само в Брюксел. Техния бизнес ни докара дотам, че за 10% от енергията /ВЕИ-та и Американски централи/ плащаме 33% от цената по фактура! И да им таковам и свободния пазар - не съм се родил за да си следя в реално време ни електромера, ни водомера ни п.ткомера!

Ото, много от нещата които твърдиш, че не са така или онака можеш да отидеш в Норвегия и да видиш на практика че е осъществено- и то не в полза на потребителя. Всяко домакинство има такъв умен електромер, всички са писнали от нарастналите цени на тока след въвеждането им, много хора се оплакват здравословно от тези електромери. Следенето на хората какво точно правят в момента беше изказване на контролната комисия по тези въпроси и млъкнаха бързо и се въведоха тези електромери, а хората имат проблеми с плащането на сметките за ток. Пари, пари и пак пари за Еврософри трябват- макар че Норвегия не е в ЕУ, но има договори в които участва. А и можеш да смениш тези които ти доставят тока, но парите за кабелите които ти го докарват и вкарват в къщата плащаш на предприятието което е собственик- демек нищо не е по- евтино.

Явно нищо не си разбрал от това което съм написал. Безсмислено е да се хабя да ти обяснявам. Енергетиката е сложна материя и не е за лаици.

Държавата да започва да строи АЕЦ Белене със собствени средства ако иска да има реален пазар на електроенергия. Другото е мимикрия от която няма никакъв смисъл нито полза. И когато ножа опре в кокала ще започне строежа защото много ше боли. Но ще е много късно. АЕЦ Белене вече я платихме веднъж чрез закупуване на въглеродни емисии. След като я платим и втори път чрез таксите за пушек едва тогава ще започнем да я строим. Плащаме луди пари за покупка на емисии и на практика денги улетают у воздух. Лошо няма. На Ганю акъла винаги му идва късно и по трудния начин.

130,2 млн.евро (254,6 млн.лв.) достигнаха приходите за страната от търговия с квоти емисии CO2 от енергийния и индустриалния сектор през 2017 година. Това е с 54.6% повече спрямо предходната година съгласно данните на Европейската енергийни борса (EEX), където се търгуват съвместно емисиите на 25 държави членки на ЕС.

И 1 милиард лева за въглеродни емисии е платила само държавната марица 2 за 6 месеца. Да не споменавам другите тецове. А тези 130,2 млн.евро (254,6 млн.лв.) дето държавата е изтъргувала са заради АЕЦ Козлодуй, която не отделя вредни емисии. Ако не е АЕЦ Козлодуй "приходите за страната от търговия с квоти емисии CO2" ще са на стойността на жлътнатите ти гащи. Без АЕЦ Козлодуй държавата няма да разполага с квоти които да продаде.

Най-големият разход на ТЕЦ "Марица-изток 2" за 2018 година е този за емисиите CO2 - 363.3 млн. лева. Тази сума реално представлява 57% от общите приходи на дружеството, които през миналата година са били 636.7 млн. лева.

ОБАЧЕ :D

В Англия дето им е писнало да плащат сметките на Европа знаете ли как е? Електромерът си го гледаш On-line. При закупуване на жилище или ползване под наем има статистика на имота колко е харчил всеки божи месец имота. Демек колко енергийно ефективен е. Така е и за газта. Та да се върнем на електромерите, ама анализа е и за газта. Тия две устройства броячите им са с, флашки или карти, които ги зареждаш с пари във всеки РЕП, бензиностанция или магазин. Няма как да ползваш енергия без да си заредиш което ще ползваш. Ако живееш постоянно си правиш двегодишен или едногодишен договор в който плащаш прогнозни стойности които сам си определяш, а се отклониш фрапиращо от тези стойности цената става друга.

Това изисква огромни инвестиции, които трябва да бъдат изплатени от потребителя през цената на ел. енергията. няма как да стане в България. Ще предизвика революция.

В България, не е проблема цената на тока, а надбавките, все ми е едно дали ще си гледам електромера на телефона или в таблото. Погледни една английска фактура и една българска, ще ти увисне ченето. Да не говорим че в някой държави смарт електромерите са забранени, по ред причини, справка - интернет.

Хубаво го е казал Маркс: "Един призрак броди из Европа - призракът на комунизма!" Нерде свободен пазар, нерде "задължения към обществото"! Нерде ВЕИ-та, нерде Американски централи. Комунизмът погълна цяла Европа.

Такса "задължение към обществото" плащат промишлените потребители за да могат битовите потребители да получават електроенергия на цени по ниски от пазарните определени от КЕВР.

Виж си фактурата от ЕРП-то и тогаз се изявявай по форумите!

Комунистическият Дир умишлено ви подвежда, че ще можете да си поставите "умен електромер". А в действителност това изобщо не се отнася за битовите абонати, а само за големи абонати - с над 50 киловата мощност. Дир = комунистически манипулатори.

Електромерите и в момента показват консумацията в реално време, а не през 15 мин.

Доколкото разбирам става въпрос за електромери, при които ще може да се извлича информация не само колко са показанията в момента, а и колко са били в определен момент назад във времето. Например, ще може да се извлича и информация колко е била консумацията от еди колко си до еди колко си часа през предишната седмица, предишния месец или др.

Недей да предполагаш!!! Човек е мислеща тръстика... ЧАЛЕВА Е просто тръстика. А ти... трай си

На 26 май ще се сменят електромерите в ГЕРБ

ДИР що подвеждате хората с тъпи заглавия?Икакво им е умно на тия електромери? Някой ги продава и трябва да върви търговията ли? Набутаха се хората с доставките от свободния пазар, сума дилъри фалираха и клиентите се мятат от тоя на оня и все тая. Изкарват виновни РПТ-тата, а никой не се замисля, че няма нужда от НЕК. Няма да стане по-добре, нищо не се прави ,за да е по-добре на хората, на малкия бизнес. Да са живи и здрави, ама всичко си има край.

Става дума обаче за клиенти с обект с инсталирана мощност над 50 киловата. Е ми с това трябваше да започнете!

За битови клиенти е безсмислено да се монтират такива електромери. Защото ще отчитат и свръх скъпа върхова енергия и сметките на битовия абонат ще скочат двойно.

Един от проблемите с битовите електромери е че отчитат произведената мощност като консумирана. По този начин не можете да си монтирате 4-5 фотоволтаични панела с микроинвертори на къщата и да си намалите сметката, както е в нормалните държави. Идеята на ВЕИ е да са близко до консуматора, но мафията измисли друга схема. Затова са и тези ограничения.

Можеш да си монтираш фотоволтаични панели, доста ентусиасти го направиха но във финансово изражение ползата е никаква.

Е как да започнат с това, като целта на Дир-а е да ни внуши, че за нас се отнася това, за да можем после да ревем срещу правителството защо не ни го дава. А то изобщо не се отнася за битовите абонати. Така се прави в червената пропаганда - лъжи и манупулации, манипулации и полуистини.

аз разбирам под тази дума да си избирам от коя централа да си купувам ток не от НЕК който е монопол в момента. ...с раздута администрация и схеми за кражба на огромни парични средства като яловия проект Белене например.

Няма страна в света в която битовия потребител да си избира от коя централа да си купува енергия. Чисто технически това е невъзможно. Нормален пазар на енергия в България ще има когато се въведе в експлоатация един или два блока в Белене. Сиреч след 20-30 години в най-добрия случай. Няма как да има свободен пазар след като няма предлагане и няма какво да се търгува.

С Белене тока ще мине 50 ст/кВтч, Това ли е нормален пазар

Можем да си поставим "умен електромер" от 1 юли, но никой не може да ни налее акъл в главата. Свободен пазар - УРАААА !!!!! Да живей !!!!

Ти точно няма да можеш да си сложиш такъв електромер. За да го разбереш, трябва да прочетеш статията. За това обаче очевидно се нуждаеш от наливане на акъл в главата. Но както самият ти си констатирал, на теб не може да ти се налее акъл. Точно към такива хора са адресирали статията комунделите от Дир-а - към хора, които не четат и вярват на всяко заглавие, което някой им напише, след което са готови да псуват властта.

Тъй като в Енергийната комисия а и в самия Парламент няма нито един енергетик депутатите днес са сътворили колосална глупост. Промишлената енергия ще скочи до небесата а от там и цената на почти всички стоки и услуги. След няколко месеца ще има писъци до Бога. Ще имате възможност сами да се уверите.

Не, мерси.. По-добре умен министър-председател..

Но не комунист

Поради невежество и глупост този е дрънкал идиотщини като пиян поп на Великден. Въпреки предприетите законови "мерки" цената на свободния пазар не само няма да намалее а напротив - рязко ще се повиши. Няма да ви обяснявам защо тъй като не искам. Ще ви оставя сами да станете свидетели. На регулирания пазар /битовите потребители/ цената ще е такава каквато я определи КЕВР.

Е много ясно. Някой да не си е помислил, че на "свободния" пазар токът ще поевтинее? Трябва да е пълен идиот. Защо се прави този псевдо пазар? Това е за да се оправдае НЕК, държавата и еди кой си, че не е виновен за цените. Подобно на т.нар. делегирани бюджети за училищата - директорите да вземат решения и да се оправят, а после се чудят Що Така Стана. Не смеят да изгонят ученик да не изтърват паричките. Същото е с тока макар някой да не вижда аналогията - става въпрос за измиване на ръцете, че вината е в някой друг.

Пазара не е псевдо а нормален пазар. Просто предлагането е малко а търсенето голямо. И цената расте. И ще продължава рязко да расте защото търсенето ще се увеличи а предлагането ще остане същото.

Пазарът ни е манипулиран. Не са допуснати за търговия всички производители, наши и чужди. Предлагането би било огромно! Това търсенето да се увеличи са розовите сънища на енергийната мафия. Има огромен резерв за повишаване на енергийната ефективност

След днешните промени в закона почти всички производители /без американците/ излизат на борсата. Ползата ще е никаква. Ще имаш възможност сам да се убедиш.

Ото, ако сте прав, означава, че промените са с цел да не се промени нищо. Както обикновено!

А не ви ли казаха, че ще се въведе във всички домакинства? Първо тези с над 50, а после за всички. Ще ви кажат както казаха на норвежците- колелцето което отчита употребата е изтъркано и не отчита точно- ползвате повече отколкото плащате. С този тип електромери се знае точно- сега е включен кафимашината ви, сега перете, сега....В Норвегия се опитаха да кажан, че това е всъщност поредното следене на хората, но бълзо млъкнаха- не знам защо.

Често ги сменят,това не увеличават ли сметката.Тая Нуша само ,,угажда ,,на обирниците.А евтиният ток от Козлудуй,а вецовете ги дадоха на турците да ги ,,експлотират,,

Въвеждането на такива електромери за домакинствата е лишено от всякакъв смисъл. Както за домакинствата, така и за ЕРП. А ВЕЦовете са си на НЕК. Но те не са производители а регулатори. Това, че в позледно време се опитват да ги използват за производство е голяма глупост от техническа гледна точка.

На доходите и пенсийте,токът ни е скъп.Много важно на колко минути ще отчита,важното е крайното потребление и ,че цената е много висока за нашите доходи.

Грешиш. Не е скъп. Напротив евтин е. Няма друга страна в Европа където 2/3 от населението да се отоплява с ел. енергия като в България. Именно защото цената на ел. енергията е висока спрямо доходите. За това европейците ползват алтернативни източници на топлинна енергия а не електричество.

Ще може, ама не за вас. Комунистическият Дир ви лъже в заглавието, за да можете после да псувате властта затова че не ви дава такова нещо. А пък то изобщо не става въпрос за битови абонати.

mathur

Това е за герберските избиратели,мен не ме засяга защото аз си Плащам,за разлика от циганите!!!!

а на майккави в путката един умен електромер а

Тези "умни" електромери са за предприятията. И не са никак "Умни". Такива електромери АББ, Сименс И Шнайдер предлагат поне от 30 години. И на който му е трябвал такъв електромер вече си е сложил.

С какви глупости ни занимавате, кое домакинство има "инсталирана мощност" над 50 киловата ??! Това са си 10 електрожена да работят едновременно. Кажете си, че е само за промишлени обекти, а домакинствата ще надплащат остатъка.

По-скоро 40-50 електрожена ;)

От 1 юли всеки един потребител на ел.енергия ще може да поиска от своето ЕРП да му инсталира "умен" електромер. .....Става дума обаче за клиенти с обект с инсталирана мощност над 50 киловата. Хахахаха :)))

И сумата за монтажа ще е?

Енергото колко милиарда дадоха за лечения на ракови заболявания? Как така не са дали, тия умни електромери не облъчват ли всички живущи и не водят ли до допълнително повдигане на шанса за ракови заболявания?

Тези "умни" електромери са за предприятията. И не са никак "Умни". Такива електромери АББ, Сименс И Шнайдер предлагат поне от 30 години. И на който му е трябвал такъв електромер вече си е сложил.

Колега, хващай една ролка кухненско фолио алуминиево и се завивай на няколко ката, че тези електромери ще са на рядко и за производства, но водомери с дистанционно отчитане отдавна се монтират, всичкте ти съседи имат WiFi, 2g, 3g, 4g скоро и нагоре мрежите са с национално покритие, ефирните телевизия и радио ги има от доста време, естествените източници на електро-магнитни лъчения, като хм, слънцето, космоса, мълниите - няма кой да ги забрани със закон.. хаха и не на последно място - облъчването с простотия от медиите, ама него няма да го спреш с кухненското фолио :D

В Норвегия поставиха такива- резултатът е Високи сметки за ток и хора които се оплакват здравословно от вълните които изпращат импулсите. Да ви е честито. Писах ви и преди че ще ви ги сложат- фраскахте минуси.