Мощите на Светите братя Кирил и Методий за първи път ще бъдат показани в България

През 80-те години на миналия век те са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир "Есфигмен"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кирил и Методий не са светци в истинския смисъл на думата, защото не са извършили никакви чудеса или изцеления. Произведени са за светии за заслуги.

Като в ДС, а? Само дето званието не е майор или полковник, ами светия.

Както народът ни е пръснат по света , така и мощите на Светците ни са разпилени по страните из му?!

И за къв чеп ни е било това. Прабългарите са имали своя собствена азбука и календар. К&M са привнасяли от Византия, че да отслабват българските традиционни ценности, а сега им се кланяме. Сега вместо да ползваме българските букви и календар, ползваме византийската азбука и папския календар.

И кои са точно "българските букви" че ми е много интересно? А вземи ги напиши, та всички да ги научим. И да започнем да пишем на български. Колкото до азбуката. С нея и покръстването цар Борис-1 обединява народа в който е имало най-различни етноси по него време. Ако не беше го направил, днес нямаше да я има България.

Заповядай, глупако невеж! Да беше чел малко повече за българската история! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%B8 От утре да си ги научил и да почнеш да пишеш на български! А това дето предателят Борис бил "обединил", за избиването на боилските родове заедно с децата ли имаш предвид?! Цялата българска аристокрация унищожена заедно с културата, битовете и обичаите! Нищо чудно, че допреди "обединението на народа" сме побеждавали всички, а след "обединението" бързичко сме паднали първо под византийско, после под турско робство!

Викаш "Възродителни процеси" и асимилации е имало изконно отдавна по нашите земи....

Трябва да си доста извратен, за да се кланяш на останки от умрял човек.

Ти тогава защо ходиш на гробищата, да посетиш гробовете на близките си?! Там не посещаваш ли останките им и не плачеш ли пред тлението им?!

Що реши, че ходя по гробове? Да не съм някакъв извратеняк, че да ходя да се кланям пред остатъци от трупове? Предпочитам да поменувам делата им, а не някакви вехти кокали, каквито и плъховете оставят подире си. И кое те кара да мислиш, че близките ми не са кремирани?! Да лъжеш ли се опитваш, или си мислиш, че ме познаваш, или какво?!

Ти не изповядваш християнски, а антихристиянски ценности. Кремацията е антихристиянски акт. Ти не си с Господ, а със Сатаната. Господ Иисус Христос е казал, който не е с Мен, е против Мен и така не ви е оставил място да лукавствате.

Каква е тази Солунска архиепископия?!

Колеги съфорумци, дето не схващате смисъла на мощите, Ясно е, че 45 години материалистическа пропаганда промиват много мозъка, ама опитайте да схванете, че според правилата на духовния живот има физически обекти с висока енергийна стойност (не знам как да го напиша по по-ясен начин). Един познат даже беше си замервал енергията след посещение на св. Гора и бил супер зареден :) На мен все още ми е смешно, но някакъв си професор го мерил, та защо да не му вярвам. Сериозно - по нашите географски ширини почитаме и телата на умрелите си. Неслучайно се прощаваме с тялото, измиваме го, поставяме го в ковчег, слагаме цветя, уважаваме гробовете. Не сме като мюсюлманите да хвърляме голо тяло, увито в чаршаф в земята.

И с какво си е "замервал енергията" този твой познат? И какви собствено са "правилата на духовния живот"?

При някакъв си доцент във ВМА. Не знам какво да мисля по въпроса. Всякакви самозванци има.

Не знам как мога да пиша за правилата на духовния живот във форум като този. Започнете с А и Б на вярата. Няма как да стане другояче.

Защо, какво му е на писането :)) В друг форум как ги пишеш тези правила? И кой точно доцент във ВМА мери "енергийната стойност"? Да не е било с гайгеров брояч!

Не го попитах навремето, но твърдеше, че имало апарат, който мерел енергията. В никой форум не мисля, че е редно да се пише по въпроса. Има достатъчно литература по въпроса, тъй че всеки с желание да може да се въцъркови.

А някой като ти пише на мейла, че е нигерийски принц, който иска да му пазиш един милион долара и само да си дадеш банковата сметка, и на него ли вярваш ей така, защото го е казал? И като не мислиш, че е редно да се пише по форуми, защо го правиш? И коя е тая литература по въпроса за мерене на "енергийната стойност", като изключим ядрената физика, където да имаш висока "енергийна стойност" значи, че накрая ще те погребат в оловен ковчег?

На нигерийски принцове и принцеси по мейла не отговарям, та даже и не кликам на линкове :) Относно моя познат - човекът говореше доста сериозно. Каква енергия и как мери - съжалявам, но не разбирам. Фактът бил, че след досег със светини се подобрявали енергийните му стойности. Не смятам, че става дума за гайгеров брояч, но отново казвам - мен тези енергетики не ме впечатляват. Зная достатъчно излекувани след молитва хора, че да ме интересуват подробности за меренето на енергиите.

Е защо така на нигерийските принцове и принцеси не отговаряш, пък на тоя твой човек, дето мерел "енергийните стойности", веднага си му повярвал?! :)) И колко хора са били "излекувани след молитва", че гледам, че масово търчат по болниците като се разболеят, даже поповете и владиките?!

Значи, да обобщим какво наговори! Обясняваш на "колегите съфорумци" как те "не схващат смисъла на мощите", защото "45 години материалистическа пропаганда" им е "промила много мозъка", но ти, за разлика от тези заблудени "колеги" си наясно с "правилата на духовния живот", защото "един познат" си е "замервал енергията" при "някакъв си доцент във ВМА", който твърдял (въпреки че не си го попитал!) как "имал апарат, който "мерел енергията". :))) Абе да попитам в контравъпрос на твоя, попът ли ти е промил мозъка в църквата, или така си си бил винаги :))

Не е ясно защо така настървено се заяждате. Има уреди за измерване на енергията. Не знам как се казва точно, но си слагаш дланта върху един екран и стрелка показва колко е отклонението. Веднъж участвах в такова измерване

И вие сам приблизително може да си измерите енергийното състояние за деня като поставите една нова, несгъвана банкнота на дланта си и видите колко ще се огъне след време. Ако сте починали добре, може да се огъне много, ако не се огъва, значи към момента липсва енергия.

Нито Константин Кирил е известно къде е погребан, нито Методий, така че какви са тези мощи???

Хайде сега. Да не се опитваш да кажеш, че коленичещо-молещата се тълпа, която вярва в големия бял баща на небето и че всички човеци са плод на кръвосмешение, ще вземе да разправя врели-некипели суеверия?!

Вм сто за идеи да се говори за хора Няма концепции има емоции. Да се разнасят трупове и остатъци от трупове , за да им се кланят е християнско. Има го от древни времена. Дн с само другарите комунисти го правят - справка мумията на Ленин в Москва. Християнство и комунизъм в същината си са от общи създатели - хора целящи посредственост, шаблон и страх.

Безбожник, светите мощи ще сравнява с балсамираните трупове в мавзолеите. Не се и усещаш, че водиш нескопосна атеистична пропаганда. Ама толкова ви е пипето.

Защо, на вас пипето ви колко е като се кланяте на останки от трупове? Египитеските мумии и те ли са свещени?

Върнете ги в България! И напомнете на травестита от Кремлин от къде им е дошъл езикът и азбуката!

Нямаше как да не споменеш Кремъл, нали! За пари ли го правиш, или не можеш да заспиш иначе! За травеститите няма да питам, защото явно са ти лична тайна фантазия, ха..ха

Дори като живи Кирил и Методий никога не са стъпвали в България. В славянска страна да - Моравия, която сега е част от Чехия. Майка им е бълтарка, но баща им грък, знатен византиец. Братята са били много образовани и са служили на Византия. Ти имат три, за съжаление неуспешни мисии в чужбина: 1. При арабите; цел - да ги накарат да се откажат от исляма в полза на християнството. Очакван провал. 2. При хазарите. Неуспешен опит да спре тяхното повлияване от юдаизма. Путин е един такъв хазар. 3. В Моравия. За да се отслаби влиянието на Рим. Тогава до схизмата са оставали още два века, но борбата за влияние м/у Рим и Константинопол е била вече доста силна. Тогавашната политическа, местна обстановка е била следната: Възход на Византия, но временно отслабване на България. Губим три поредни войни с Византия, суша ни мори. Византия все още не е могла да превземе България, но е оказала натиск за покръстването на страната ни. Целта е била на границата си Империята да няма езичници, а хора, които изповядват същите религиозни вярвания. Така и става в 855 г. Но след време се установява, че българите не желаят да слушат проповеди на гръцки. Кирил и Методий се явяват хората, които се очаква да оправят нещата. Кирил създава от разстояние вид писменост - глаголица. Тази писменост също се оказва не много практична. Слава Богу, на сцената се появява един от следовниците на братята - Св. Климент. Той поправя нещата и нашата азбука е създадена. Тази азбука трябва да се нарича Климентиница, не Кирилица. За заслугите си към Византия братята са канонизирани в свитии. Който е бил в Солун е видял красивата църква Св.Св. Кирил и Методий.

Създавайки изцяло нова азбука, която е равноотдалечена от латиницата и гръцката (и в която фонемите и графемите на някои знаци умишлено са разместени), византийците създават трайно разделение между България и цяла Европа, последиците на което се усещат и до днес (справка — произходът на термина "6liokavica" и фактът, че половината българи и до днес не могат да разчетат пътна табела за населено място от Ниш на запад). Значителни прегради са създадени пред достъпа до всякакви чужди текстове. Съществено се намалява мотивацията да се учи четмо и писмо (какво ще се чете?). Изобщо, подъл номер, откъдето и да го погледне човек. Но... чувствайте се просветени, де.

Аха. Китайците са едни такива "непросветени". Хилядолетия си тънат в "непросветеност" горките. Арнаудов, много хора с твоето мислене емигрираха и не се сещат изобщо за кирилицата. Свободната воля е над всичко.

Мислията на св. Кирил и Методий е финансирана от василевса. Кирил и Методий написват глаголицата, в която фонемите и графемите са съвсем чувствително различни от гръцките. Ако говориш за днешната ни азбука, сравнена с гръцката, то днешната не е нито поръчка на византийците, нито е работа на Кирил и Методий. А си е български продукт, създаден от Климент Охридски. Така че за злоумишлено объркване не може да стане дума! Пишеш големи глупости. Освен това бъркаш епохите и силите тогава със сегашните. Днес България е встрани на Европа, от чиято азбука според теб се различаваме объркващо. Само че тогава България е била по-скоро център, отколкото периферия. Даже според някои източници назапад в третата декада на 9 век България е била най-голямата империя в целия свят. Така че твоята шльоковица тогава не е имала нито смисъл, нито е била цел, нито някой е мислил, че ще пишеш такива големи глупости. :-)

Слава Богу. Това е велика милост, благодат и радост, както казва дядо Неофит. Пък вие, злобарите, злобейте. Вас нито някой ви пита, нито пък мнението ви има значение или ще отнеме от славата на светите братя.

кирил славянобългарски???? стига, бе нещастници! тоя ромей не е стъпвал в България, не е знаел български и "азбуката" му не е ползвана по нашите земи! ааа, и ние несме славяни, несме били славяни, и никога няма да станем славяни! това, че хан ювиги аспарух е изтрепал местното население и им е завладял нивите не ни прави тяхни наследници! ние сме БЪЛГАРИ!!!

Свети Кирил Славянобългарски??? Бетер сме македонците. Когато са родени братята българското царство е било все още до Стара Планина ...

Колко трябва да си извратен, че да разкарваш кокаляци напред-назад?

ми пунтираме россияните! те без кокали и мумии немогат!

21. И ето, когато погребваха един човек, погребвачите, като видяха това пълчище, хвърлиха тоя човек в Елисеевия гроб, и той, като падна, допря се до Елисеевите кости, оживя и се изправи на нозете си. /4 Книга на Царете, гл. 13/ Има и други примери.

Глупости на таркалета! Върнатите от Рим са си в Солун, в храм Св. Кирил и Методий там! От какъв зор Солун ще ги дава на други?! И то на една невзрачна келия край Карея, която претендира да се нарича Светогорски манастир "Есфигмен", но не е :) Истинският Светогорски манастир "Есфигмен" е зилотски и не е в общение с другите, камо ли със солунския митрополит. Т.нар. архимандрит Никанор пак продава ментета на балъците:(

Ехо, 11 май е денят. Не 24 май.

До 9 септември 1944 година денят на Кирил и Методий е бил 11 МАЙ! Абсолютно си прав/а.

11 май си е все още. Просто по Новия календар 11 става 24-и. Та... астрономически е вдругиден.

Около 886 г. Борис приема в България прогонените от Великоморавия ученици на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий. Така новосъздадената от братята Кирил и Методий азбука – глаголицата – и богослужението за славяните достигат до българските земи. Благодарение на подкрепата, която Борис оказва на Климент и Наум за мисионерската и просветителската им дейност, Кирило-Методиевото наследство е съхранено за Европа и славяните[18][19]. В началото на 10 век в Преславската книжовна школа[18] се разработва нова азбука, наречена кирилица, на основата на гръцката писменост и глаголицата.

Моравците са били по-дълновидни от хас.Изгонили ги и си оставили латинската азбука.А наш ПРОДАЖЕН княз борис за да остане на престола угодил на византийците които по този хитър начин си осигурили влияние над БГ. Но зашо св. Кирил и Методи православната църква чества на 11.05 а 24 е комунистически празник .Стига вече!!!

Боклук

Да, 24 май, което си е истина е въведен от комунистите. По григорианския календар, новия стил. В Царство България са празнували 11 май, по Юлианския календар, стария стил.

А. Македония е била преди България. Писано е за нея между 37 или 50 та година. А БЪЛГАРИЯ Е ОСНОВАНА ПРЕЗ 630Г . КЪДЕ Е 600 ТА, КЪДЕ Е 50 ТА Г.....

Сега отвори един атлас по история и ВИЖ КЪДЕ Е ДРЕВНАТА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ. Съвсем на различно място на стотици километри от днешна "Македония". При това древните македонци НИКОГА не са говорили на български диалект. Ако беше така. старогръцките историци щяха да пишат за това.

Държава Македония не е имало никога...областъ да!!!!

Имало е някога за кратко някакво малко нещо като херцогство, което е носило името на областтта, в която е съществувало. Изключително кратък период, с регионално име. Пример: България се намира върху области: Тракия, Македония, Дунавска равнина, Добруджа... Нито една от тези географски области не се казва България. Т.е. имаме самостоятелна държава, която не е област, а обхваща области. Македония е област. Имало някакъв местен владетел, който се паднало да не е васал за кратко време. Това обаче не прави държава, нито история. Украйна е подобен проблем днес. Един вид Покрайнина на голяма държава. Чували ли сте едно нещо да е покрайнина на себе си? Е, Украйна, ако беше истинска, щеше да е покрайнина на себе си. Но всъщност е покрайнина в Руската империя. Трябва да внимаваме в тези неща и ще разберем доста от проблематиката днес, също къде са скрити лъжите. Пардон, да не забравя! България е споменавана мноооого по-рано от годината, която знаем като година на основаване. Освен това всъщност десетките тракийски племена и кралства, които са носели различни имена в зависимост от доминиращите владетели и обединения и разделения - са всъщност България от момента, в който започва да доминират по-едри владетели. Името България се споменава във византийкси източници мноог по-рано от 681 г. Не бъркай учебниците по история с истинската история.

За първи път ще стъпят в България. Нали са българи..., Но се оказва, че не са българи. КЪДЕ СА БИЛИ РОДЕНИ? В МОРАВИЯ. КЪДЕ Е МОРАВИЯ СЕГА? В ЧЕХИЯ. КЪДЕ СА СЕ ИЗУЧИЛИ? В СОЛУН....НЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИ.

Що не им оставите кокалите намира!

Очаквайте на 24 май на гроба на Кирил и СЕВЕРНОМАКЕДОНСКА ДЕЛЕГАЦИЯ! Която дори може да изпревари нашата.

Ако показват мощи на Кирил , значи костите им са ИЗКОПАНИ ОТ ТЕХНИЯ ГРОБ. И в момента не се знае кой лежи в уж гроба на Кирил. Ватикана и италианците нещо ни лъжат, че това бил гроба на Кирил и ние се убиваме да носим цветя и да пращаме делегации на 24 май, на един съмнителен гроб.

Гледайте руския филм за Кирил и Методий. Ще си направите извод дали ни уважават, дали ни обичат, дали ни признават историята и дали искат да живеем в раздор с измислената от СССР държава - Македония. После пак им целувайте на руснаците каквото намерите и милейте пред ореола на свети Путлер.

каква история ве тъпанар? 500 години под турско, около 300 години под византииско. историята ти писана от гърци. Кирил и Методит никога не са били бълнари, само в тъпите кратуни на дребния булгаристанец мое да са били бълнари . ббаахаха

Македония не е измислена от Русия, а ОТ АНГЛИЙСКИЯ АГЕНТ ТИТО! ЮГОСЛАВИЯ СКЪСА С РУСИЯ В 1948 ГОДИНА когато Сталин разобличава Тито като британски агент. От 1948 ДО СМЪРТТА НА ТИТО В 1980 ГОДИНА ЮГОСЛАВИЯ Е ЗАПАДЕН СЪЮЗНИК И ИМА ВОЕНЕН ДОГОВОР С НАТО. На погребението на Тито през 1980 година присъстваха ВСИЧКИ ЗАПАДНИ ПРЕМИЕРИ И ПРЕЗИДЕНТИ! Вътрешната политика на Тито напълно се одобряваше от Запада.

Schilo

Какво общо има София с делото на светите братя? Ако трябва да бъдат положени някъде за поклонение на българска земя, то това са първите столици- Плиска и Преслав. Все пак, там са посрещнали след Великоморавския им период, от там техните ученици са продължили делото им.