Как да станат ученическите раници по-леки

Държавната агенция за закрила на детето увери, че ученическите раници могат да станат по-леки, работят по въпроса с МОН, чакат предложения и от децата.

Обратно в новината

Коментари - Как да станат ученическите раници по-леки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За да може тези деца да станат зрели хора един ден , трябва още на тази възраст да дават идеии за проблеми от този тип! Като ти е тежка чантата, кажи как данамалим теглото? Аз знам само,че с помоща на куненска електронна везна видях, че малките тетрадки са под 100 грама, големите около 300 грама и учебниците 300-400 грама. КОЛКОТО И ДА СМЯТАМ, НЯМА КАК ДА ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 5 КИЛОГРАМА ЗАЕДНО С ЧАНТАТА?!

за да се внедри обучение с таблет в образованието има две основни причини: 1. Застаряващи учители, които имат сериозни проблеми, когато трябва да си сменят батериите в дистанционното на телевизора. 2. Силните лобита на издателските къщи в МОН.

В Норвегия, хартиени учебници и помагала вече няма. Учи се само от таблет. Съгласен съм с предложение по-долу - един таблет с всички учебници вътре и една две тетрадки. Специализираните предмети, като рисуване и подобни, няма как да не ходят с блок и бои, но за общообразователните таблета е достатъчен.

Щом тези две агенции опряха до "предложения от децата" е време да се замислим дали пък имаме нужда от тях? Явно е, че само гълтат пари

Книги имам много, но хладилника е празен ...

Преди 30год такова чудо учебно помагало нямаше и се оказва, че тогавашното поколение е по образувано от сегашното, значи какво следва от това? Излишни, натоварващи и скъпи неща! Най лесния начин да се олекоти раниците на децата е да се оставят учебниците в училище, както го правят във всички нормални държави,дори и в Русия е така още от преди 50 год. А ако се спре с поръчките кражби за отпечатване на учебници и се купят на всички деца по един таблед още по лесно ще стане!

Като майка на първокласник мога да кажа, че е напълно достатъчно децата да имат по един учебник и една тетрадка (с празни редове) на предмет. Всичко останало просто дублира съдържанието на учебника. Може госпожата да си позлва повече помагала, но е излишно и децата да ги имат.

Таблетчето с всички електронни учебници за даден клас и една тетрадка за писане. Стига с тия стари глупости:книжен учебник с две тетрадки задължително.

Когато ни пробутват поредния данък, такса, глоба, ограничение и въобще рестрикция, свързана със скубане на пари от хората, то вият до небесата как било по другите западни държави в Европа. А сега никой не ще да черпи опит от тях, интересно!

Това дете все пак тежи към 40 кг.А моето е в трети клас и тежи 22 .Няма изгледи скоро да стигне поне 30.Раницата и е 9 килограма и я нося аз.Учебниците не са големия проблем а многоро помагала и сборници които ги задължават да носят..

Това дете все пак тежи към 40 кг.А моето е в трети клас и тежи 22 .Няма изгледи скоро да стигне поне 30.Раницата и е 9 килограма и я нося аз.Учебниците не са големия проблем а многоро помагала и сборници които ги задължават да носят..

Критикуваш предлагаш предлагаш изпълняваш Така си измиващи ръцете от проблема и прехвърляш топката на другите

"Децата да предложат решение", а умните глави в министерството за какво са?

Годината е 2017!!! Таблет около 500 гр. + всички учебници 0 гр. (Електронни издания на "Просвета" 6 лв. на година) + 10 листа А4 около 100 гр. = 600 гр.!!! После си разпределя лисите по папки у тях и накрая може да си снима с таблета да си има архив за в часа. Толкова ли е трудно!?!?!? Но иначе е "хубаво" да текат сериали в медиите по темата...

По всеки прадмет има по 2 тетрадки + учебна тетрадка, атлас, речник, сборник и какво ли още + гуменки за физкултура. Да се закупят шкафчета за коридорите на училищата с ключ и някои неща да остават там.Голям проблем ра раниците по 8-9 кг. за дете 20 кг.- това е престъпление.

Като баба на ученици мога да заявя категорично, че най-лесният и достъпен начин да се намали тежестта на чантите е да се премахнат помагалата, които вървят с всеки учебник, в които често на страница се дописват само по няколко думички.Те са полезни само за издателите,а на децата не само, че не помагат, а създават усещането, че са научили нещо, което всъщност им е подсказано.От министерството да не си крият главите в пясъка, а да обърнат внимание, че тези помагала освен че тежат в чантите тежат и на бюджета - държавен или семеен, все тая.Остава само да се появят помагала, в които да се изтриват с монетка закрити думички като в игрите на късмета!После се твърди, че децата не знаели, ами като домашното им се състои в попълването на две-три думи в текст, който напълно съответства на текста в учебника?! Много по-разумно е да се помисли за таблети за всеки ученик, които са скъпи , но пък ще служат на ученика за няколко години напред, които да се закупуват с намаление от родители с по-малки финансови възможности , разсрочено или със заем - струва си!

Умишлено се използват по-тежки хартии, за да се увеличава разхода на хартия, от който печели и печатница и издателства......

В ЮК и ЮСА, страните с най-много нобелови лауреати, колко тежат ученическите раници? Не откривайте пак топлата вода.

Децата трябвало да предлагат решения според Агенция за закрила на детето? Те ако имаха решения тая агенция нямаше да съществува? Чиновническа наглост!

FuckTheEU

Защо се търси под вола теле вече десетки години?! То не било олекотена хартия, то не било учебници от няколко части, друг дебил по-надолу пък искал да премахва картинките - тежали видите ли.... Решението е само едно - два комплакта учебници! Едното си стои вкъщи и по него се учат и пишат домашните, другото стои в училище и се държи в шкафчето. Въпросът е защо нищо не се прави по въпроса?!

не са необходими 2 комплекта за всяко дете. В даден час само един пети клас има математика в училището, другите имат друг предмет. Нужни са само 30 бройки допълнително в едно училище.

И издателската мафия да си прави поредните печалби дето ще печата в два екземпляра поредните си картинки и глупости....Обикновенна хартия а книжки с картинки който иска да купува на детето си за по добро огрампотяване и развитие на интелекта. Училището е за знания а не за гледане оцветяване на картинки и попълване на празни квадратчета.

всичките им решения на русофиилстиците са тъпи. Дай да храним издателствата да продуцират 2х повече учебници, 2х повече химия за производството на хартия и химикали, 2х повече боклуци по контейнерите след година. Ай... мурзилажа сте уникални. Хората гледат как по-малко боклук да правят, вие гледате как повече боклуци да натворите по земята. Дай да изсечем всички дърва и замърсим всички реки...

има толкова много безработни... да се отворят места за носачи на раници.... иначе казано Санчо Пансовци.

Как няма да са тежки след като са печатани учебниците за трети клас на дебела хартия и са пълни с картинки и това което наистина е необходимо за знания е едва 1/3 от тях. Каква е тази мания да се учи по картинки сякаш са в детската градина???Да не говорим за учебните тетрадки които са същите и за един куп ''помагала'' дето трябва да ноиясят ама едва ли използват..

Имам две деца - в 8 клас и в 3 клас. Раницата на дъщеря ми я носих дълго време до класната стая, само и само да я предпазя от тежката раница.Не знам дали успях, надявам се да няма проблеми за в бъдеще. В интерес на истината раницата на сина ми е по-лека. Но се опитвам и неговаат да я нося до класната стая. Абсолютно съм против тежките раници и обвинявам отговорните институции, че чрез тежките раници травматизират хиляди българчета. Няма никаква причина в съвременния технологичен свят децата да носят тези тежки раници

И къде пускат родители да се разкарват до класните стаи като хамали на раниците??? А задавате ли си въпроса този ''технологичен свят'' дали е достъпен до всички ученици и как ще да им навреди сега отколкото да им помогне??

Как ще им навреди, бе, скъпо изкопаемо?

Как да станат ученическите раници по-леки??? С по два учебника на предмет - един за клас един за в къщи Този за клас - от държавата с парите от намаляване субсидиите на партиите

Решението е елементарно: ВАКАНЦИЯ-А-А-А!!!!

от години има чанти на колелца. е по скъпи са. но на децата не им се налага да носят всичко на гръб. а това с гардеробчетата... я погледайте малко тийн филми от щатите - там гардеробчетата са на почит - има де да вкараш някое по гърчаво хлапе и да го заключиш... добро место да рекетираш и издевателстваш... със сигурност няма да се навият да назначат отделен пазач дето да стои да въдворява ред в помещенията с гардероби... по реално е да се създадат нов тип тетрадки - по десет листа. може и да се обединят в една - рядко хлапета имат повече от 6-7 часа.тала с една тетрадка 60 листа те отиват на училище. това със разделянето на учебниците на части е стар номер - така вместо да дадеш 20 лв ти купуваш 3-4 части по 7-8лв. но поне е решение за теглото. 2 химикала и 2 молива са повече от достатъчни. несесер с 30-40 цвята? айде нема нужда да гъделичкаме егото на децата от толкова малки. има време да научат къде се намират в социалната йерархия. не напразно в елитните училища по света децата са само с униформи и без украшения. и така да обобщим за 6 часа/ден: 1. 6 учебника по 80 страници - 480 страници. (аз чета и по дебели книги. понякога в рамките на един ден) 2. една тетрадка по всичкология или 6 малки по 10 листа. 3. несесери със сякви боклуци? - 2 молива и два химикала. както и линийка/триъгълник и транспортир може и комбиниран вариант. бои за рисуване и екип за физическо не се носят всеки ден. а да - и до черната дъска да се направи специален шкаф където със влизането хлапетата си оставят телефоните. иначе ползата от училището клони към нула.

ЕВРИКА!!! Балони с хелий !!! по 2 балона на раницата... да не са 3 че може да полети :))) В кръга на шегата :)

дано не те прочете някой депутат, че току виж го е предложил в НС.

Раниците на децата ще станат по-леки, когато от храните премахнат всички отровни химикали, т. е. на куково лето. Твърде много хора се изхранват покрай тежките раници на децата.

от министерството на издръжка на данъкоплатеца сутринта ми обяснява по телевизора, как детето подало жалбата трябвало да не носи излишни учебници и пособия, и ако го спази това, чантата му щяла да бъде 3кг. Долна лъжа!!! Всеки ден преглеждаме по програма чантата на моето, няма грам излишно в нея, самата чанта е олекотена... и пак тежи 9кг! Вместо да се оправдават с децата да си седнат на задниците и да издадат учебници с по-малко, но смислен материал, да разкарат десетките помагала и проблема е решен. Ако пък наистина не знаят как се решава кардинално този проблем да отидат в скандинавия и да черпят опит.

Смятам, че децата трябва да свикнат да четат от хартиен носител - светът ни все още не се е напълно дигитализирал, пък и няма нужда. не е въпросът само в това кое излиза по-евтино. Обаче хартията на учебниците е ненужно плътна и тежка. Това може и да е с цел трайност и здравина, но досега съм видяла достатъчно разпаднали се учебници, та значи няма смисъл. И подкрепям идеята да се раздели учебника на части, както учебните тетрадки.

Аз пък не смятам, че хартиения носител трябва да се използва повече. Все едно да се смята, че е добре да се пише на малка дъска с калем (тебешир) както са правили бабите и дядовците ни. За това има технологии - да се ползват. За производството на хартия и мастила се прецаква толкова много природата (не говоря за рязане на дърва), че просто е немислимо в 21век да ползваме все още хартия за учебници.

Ще ти го кажа така - аз не съм спряла да чета, само замених хартиения носител с четец;) И пак чета - който иска, намира начин, който не иска - си търси оправдания!

Защо тетрадките и учебниците трябва да се носят у дома, като децата от първи до четвърти клас са в училище цял ден и се предполага, че са си написали и научили уроците?! Да се носят в петък и да се връщат в понеделник!

Sm3hurk0

И накрая, като се установи, че детето си е играло повече от колкото е учило - бъдете сигурни, че няма да се търси отговорност от учителите... Всички ще викат по родителите.

За да си припомнят и родителите някои основни правила. Пък и се предполага, че родителите ще искат да се осведомят какво учат децата им. Освен това някои деца имат нужда от допълнителни упражнения и в къщи - не е приятно, но ... може да не се бърза, да му обясниш по своему и така да научава по-лесно и т.н.

Къде точно децата до 4 клас са по цял ден в училище???Някои май коментират да се намират на работа или просто да замазват непрофесионалните ''реформи'' в мон

Sm3hurk0

Тази раница тежи, колкото дрона ми ! Аз докато го сваля до колата се поизморявам...

Колко години трябват, за да се направят е-учебници, при положение, че те се създават в електронен вид, за да бъдат после отпечатани на хартия? Повечето помагала са излишни, дори вредни, защото улесняват децата. По-добре да напише цялостно 2+2=4, отколкото да попълни само 4 на празното място. Не е нужно да се ползват тетрадки. Могат да се носят 5-6 листа, на които да се пише и вкъщи да се прикрепят в папки, които пак ще представляват тетрадки, но няма да носят по 200 бели листа на ден излишно.

Мине се не мине -и айде пак откриваме топлата вода... И двете ми деца са вече отдавна извън системата на родното образование, пораснали, а сега чета същите "екзистенциални" въпроси, вълнуващи търсещите чиновнически души;)) А то е измислено - рационално и с грижа за здравето на децата - от много държави преди нас...

Раниците са тежки - факт.До училището се носят от баби и родители. Много тетрадки и помагала.Ние имахме 1 буквар и 1 аритметика и блок за рисуване.Децата са умни,но не бива да се товарят с тази тежест.

Забранява се издаването на учебници на хартия. Всички учебници, използвани в българските училища, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са достъпни в електронен вид, онлайн. Така тежестта на ученическата раница ще се намали поне два пъти. А спестените пари със сигурност ще стигнат за електронна книга или даже таблет.

мда... и после хвани дали хлапето учи или прави нещо друго. не е ли по добре да се разработи някоя технология и да се записват директно в мозъка информацията? има няколко филма по въпроса.

Едно време, когато образованието ни беше на ниво, никой не ни мереше ученическите чанти. Освен това пишехме, четяхме и пеехме без да ни казват, че сме "функционално неграмотни", защото не бяхме. Сега ще хранят децата с киноа /за по-евтино и като стимул за българското земеделие/, мерят им чантите, обучават ги колко е добре, ако имаш двама еднополови родители, а ти специално не е нужно да знаеш кои са истинските ти родители. А с какви знания излизаш няма никакво значение. Те това е домокрация! Как да не искаш да си демократ?!?!?!....

затова има толкова много неграмотници точно от ОНОВА време.

Това е да си на държавна служба, като във вица с адвоката. Още по мое време се решаваше този въпрос и все се обследваше. Е бая хора са се пенсионирали с тия раници, /ние ходехме с тежки чанти а в началните класове мъкнехме куфарчета/Сестра ми имаше изкривяване и изправителните лагери не помогнаха. Те още решават. Майната ви , всичко в света е решено, сега поне може да направите копи пейс.

Ние, родените през 1966 бяхме първите по "новата система" с УПК-тата.

Учебниците се оставят вкъщи, на училище само с тетрадки. И малко да се спрат "писателите" и издателите на шарените книжки, наречени учебници и помагала.

Ще чакате децата да ви дават решение?! ЗА КАКВО ТОГАВА СТЕ ТАМ??? Стойте си у вас, като не знаете как да решавате създадени от вас проблеми! За да пълним гушите на 4-5 издателства, трябва да икривим хиляди деца! МИЗЕРНИЦИ!

Така ще е, като по всеки предмет има по сто допълнителни помагала и тетрадки. Ама нали трябва да се пълнят гушите на производителите на учебници. Направо се чудя моето поколение как изкласи без всичките тия помагала, тетрадки, тетрадчици, сборници и сборниченца. Да не говорим, че пък сме и доста по-грамотни от сегашните деца.

Да напавят учебниците електронни. Какво толкова го стискат това. Ако искат и да ги печатат и което дете или родителите му не искат да ползват таблет или еКнига ако искат да си ги купуват.

ако не ви кефят таблети и батериите им - те ви eBook Reader - DistriRead Icarus omnia 7 - 120 лева на дребно че и цветен отгоре на всичко, че и с Wifi.

Децета до 7клас трябва да бъдат на целодневно обучение ( до обяд на училище , следобед самоподготовка ).След края на деня се пребират БЕЗ НИКАКВИ РАНИЦИ.

Самоподготовка ако на занималнята им обръщат внимание и насочват и помагат. В момента поне моят опит показва, че единственото което правят учителите на занималнята е да наблюдават децата дали са под покрив и дали няма да си извадят очите едно на друго. Когато си вземам детето, госпожата казва: "Детето си написа всичко." Поглеждам после вкъщи - нищо от написаното не е вярно. Т.е. учителката е гледала да се е запълнят само редовете. И други родители от други училища са ми споделяли същото, Масово е така, такива ли са директивите, не знам.

Явно проблема е във вашата "учителка".Имам двама сина в 3 и 6 клас проблеми нямат никакви.А раниците са просто ужас.

На моя син, в 4-ти клас, 8 кг. Ако искайте вярвайте, факт.

Един Lenovo TAB2 A10-30F 16GB на дребно струва 200 лева. Ха сега кажете ми колко струват учебниците напечатани на хартия от първи до 4-ти клас дето ги сменяте всяка година.

Какво има да му мислят, електронни учебници е единствения начин. Колкото по-бързо се въведе, толкова по-добре. Но издателствата няма да са съгласни. Хартията за тях е свещена. Без нея няма да могат да вземат по стотина лева от дете всяка година.

Все пак трябва да се научат и да пишат ръкописно.

Става дума за учебници не за тетрадки.

Като се олекоти хартията, от която се отпечатват учебниците. В момента тя е гланцирана и за учебници, и за учебни тетрадки и освен дето е тежка, на нея е трудно да се пише с химикал (в първи клас започват в някои от часовете) и с флумастер.

Чукча писател - имало такова предложение. Смятам, че е правилно да се възприема. Висок клас, нисък клас хартия - глупости на търкалета. Напишете, че леката хартия е от висок клас, та да се кротнат снобите и отпечатвайте на нея. Ние пишехме на по-нисък клас хартия, но почерците ни са по-хубави от тези на следващите поколения.