Местата за студенти пак повече от кандидатите

МОН предлага на МС да одобри 54 731 места за прием на студенти след завършено средно образование - с около 3000 по-малко от миналата година.

Обратно в новината

Коментари - Местата за студенти пак повече от кандидатите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какъв е стимулът младите да записват висше? Голяма безработица и ниско заплащане, което те принуждава да имигрираш някъде където не ти признават дипломата. И все по - малко кандидати ще има докато са на власт тези които неглижират проблемете на образованието и нуждата от младите хора в България и тяхната работна сила.

Намалете псевдопрофесорите и псевдодоцентите, тогава ще са нужни по-малко студенти да ги изхранват...а и БАН да се закрие с неговите 42 института...

Вече като чуя "студент" си представям мазен селски дебил в народна кола, смърдящ на чесън и фригидна селска кранта с недоразвит мозък.

се описваш.

Ако аз бях такъв, нямаше да го казвам, а щях да реагирам по твоя начин, олигофрен...... Издаде се.

Тази институция в този си вид трябваше да се разтури. И под баобабите няма такова чудо - местата повече от кандидатите! Тогава? Значи се приема куцо и сакато, само мир да има. И после един ден? Пак ли ще ревеме и упрекваме учителката за некадърниците, плъзнали по постове и палати? Това започна в пълна мяра с въвеждането на уродливия делегиран бюджет, според който най-вкусно било манджа с грозде, чер пипер и пудра захар!

И тук в Америка има лек спад на студентите до нивото на 2015та. Миналото лято разгледах бизнес парка в София и ми се видя пълен с западни фирми и БГ служители -компютърни специалисти. Със сигурност тези със среден 2.51 ще им е трудно да си намерят работа. Техен си проблем. Да са си натискали задника и да са чели.

Е какво се чудите?Миналата година завършиха родените през 1996г. пика на финансова криза и бедност и съответно и най малко родени.То е похвално,и благодарности на родителите,че са родени деца в тези времена,но и тази година ще бъде малък випуск/р 1997г.,след това 1998г./ Нароиха се и еднакви специалности,особено икономически в технически или агроуниверситети и чак сега се усетиха,че няма специалисти в инженерните дисциплини в различни области.То не може всички да са предприемачи или мениджъри.Така ,че малко регулация и намаляване на бройките не е лошо.

Нещо не ножеш да го сметнеш. Миналата година завършиха набор '98. Сега са,'99

дето заминават да учат в ЧУЖБИНА, колко заминават на ЗАПАД, и колко в прехвалената Русия на Путин ???

при путкин никой даже на крушовишката селянка не е искал

не виждам нищо лошо да съм секси мадама и да си въртя дупето пред шефа. Така го изкуших да ме изнасили и сега го правим редовно и естествено смятам да си сменя пола и да избягам в Руанда защото съм много чувствителна на тема цифри.

И СРЕД ЦЕЛИЯ ТОЯ ПОТЕНЦИАЛ НАРОДА ОРЕ С МАГАРЕТА И ПИЕ УРАН :))

Погледнете си...простаците на ръководни позиции, които ви представят пред света и се сетете после за това, какво им е образованието:)))??? И чак тогава си помислете, какво е нивото на образователната ни система като цяло!!! Дали това няма нещо общо с онова, което се нарича...състояние на държавата като цяло?!?

На Булгаристаня не му трябват...виШисти, а бачкатори, ама ги няма, останаха само...директорите, заместниците им и техните...метреси!!!

Висшето Образование в България стана Паравише . Съвет към родителите - настоявайте децата ви да учат само Истинско Образование - Инженер , Лекар , Акушерка , Мед.сестра , от другите е препълнен пазара на труда и няма работа .

физици, химици, биолози, учители.

Няма да ти сложа "-",но не забравяй и тези,които са ти прекарали Ш-я ток,вода и много други неща

Ако демографията върви както досега май ще дойде време ВУЗ-овете да плащат на студентите, за да учат при тях.....

Вече го правят. Миналата година вървеше реклама на великотърновския по Хоризонт (национално радио!!!!) от вида - "доведете приятел и получете 50% отстъпка от таксата за обучение".....

То и без това половината студенти са неграмотни простаци, които предпочитат да висят в чалготеките. Образованието само по себе си е нищо, ако няма наслоени социални ценности, които да го съпътстват. Иначе и т.нар. професори са същите помияри като техните подопечни.

Правилно ли разбрах, че измежду тези десетки хиляди места няма да има нито едно за лекар?! Толкова ли много лекари има в България, че не се нуждаем от нови?! Или всъщност който завърши медицина е принуден да работи в чужбина, защото тук дори шофьор на такси изкарва повече от честен лекар?! Доколкото си спомням през 2017 са се родили доста под 60,000 човека, но са предвидени доста повече от 60,000 студента?!

"Допуска се допълнителен прием в 8 направления, в които има малко кандидати, но са важни за държавата - математика, физически науки, химически науки, химически технологии ..." Кандидати за специалностите в такива направления почти няма, с какъвто и да е допълнителен прием. Защо не опитат без приемни изпити за тези специалности да приемат кандидати-студенти, а също и да се намалят максимално таксите за следването им.

и без пари да ги направят вузовете и насила да ги тикат там после работа няма да има ,те бизнесмените в бг няма да дадат работа на някой който е учил математика или физика ,те дават работа на млади студентки за оправяне или роднина, кой храни наука и изкуство в мангалистан !!!

Работа за учители по математика и физика има - свободни щатни места в изобилие се обявяват всяка година.

Ама наистина ли си преподавател? _ математика и физика нез приемен !!!

Наистина съм и добре познавам ситуацията. След първата година ще отпаднат голямата част от приетите без изпит, понеже няма да се справят с изучаването на материала. Но явяването на кандидат-студентски изпит е голям стрес и може доста от явилите се на изпит да се представят много под възможностите си, да получат даже оценки под 3 и да не участват в класирането. Или пък да не могат да се класират за желаните от тях специалности. И такива причини също могат да допринесат да не се запълнят местата по държавна поръчка.

ЛИ ДА ПРАВЯТ СТУДЕНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ? ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ОТ ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ГОЛЕМИТЕ СКАНДАЛИ?! ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ! ДА НЕ СЕ ЧУДИ ЧИЧО РЕКТОР С БРАДИЧКАТА, ДЕТО И ПОДСЛОН ДАВАШЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

така е , главочите в парламента с тяхната некадърност и алчност изгониха младите хора ,сега ще събират на къра баби и дядовци да учат . квото пипне бг политик се превръща в мизерен кенеф! дано бг политиците и децата им бял ден да не видят !

50 "университета" Фашизма изби 4 млн българи, от 9млн станахме 5.

Правилно ли разбрах, че измежду тези десетки хиляди места няма да има нито едно за лекар?! Толкова ли много лекари има в България, че не се нуждаем от нови?! Или всъщност който завърши медицина е принуден да работи в чужбина, защото тук дори шофьор на такси изкарва повече от честен лекар?! Доколкото си спомням през 2017 са се родили доста под 60,000 човека, но са предвидени доста повече от 60,000 студента?!

най-важното е тате и мама да са от "нашите хора", а оттам нататък пей сърчице

70 000 студенти?! и кво ще работят после тези т.нар. висшисти, всеки си мисли, че ще стане млад меринджей, може би :) за медицина тази година има тад 15 000 кандидати, а местата са къде-къде по-малко за цяла България... виШото само бълва вече зле подготвени и мързеливи кадри, изключенията са малко

Това са не просто 11 000 напускащи България студенти, това са ни НАЙ-добрите деца!

И защо напускат като са ти най-добрите:)))??? За да се върнат след време като...хипЕнцата на Мадридския, за да те... "оправят ли" ???

Тази статия всъщност МОН чете ли я. Изобщо някой наясно ли е за какво става дума. Излиза, че в цяла България в един момент ще работят само висшисти. Само тия дето изобщо не им се ходи да се разпишат, не могат да изтрезнеят няма да влязат /може би/ за "вишо". Добре де, на целия ни хал - индустрия, земеделие и не знам си какъв бизнес още само висшисти ли ще трябват? Да, сигурно на тях им трябват точно толкова бройки в абсолютно количество, но в относително - едва ли.

Да се учи в България смисъл няма ! Защото после си без работа ! Пак нямаш работа ! Никаква разлика няма и да си учил висше и да не си учил ! Това го казва всеки един родител в България ! Затова си пращат децата да учат в чужбина ! Защото там като завършиш имаш работа ! Получаваш я веднага ! И взимаш много голяма заплата ! Държавата ти е уредила всичко ! Например в Белгия от заплата 1600 евро за обикновена работа, като завършиш висше там имаш работа за 3600 евро ! Всичко ти е уредено, работа и добро заплащане ! Затова има смисъл там да се учи ! А в България няма смисъл ! И да учиш и да не учиш у нас е едно и също , пак си без работа и без пари ! Всичко е шуробаджанащина у нас !

А стандарта в Белгия какъв е, какви са наемите, сметките, цените на жилищата? Или в България не може синковеца да дели квартира с още 10-12 говеда?

Каквито и да са, правят пари които в България НИКОГА не може да се направят! И за 10 живота у нас! А после в България ще си живеят като царе без да е необходимо да работят! Ти в България можеш ли да спестяваш средно по 1000 евро на месец, т.е. 2000 лв на месец? Всеки месец? КАК? При положение че 77% от РАБОТЕЩИТЕ в България взимат доходи между 350 и 750 лв ?!?!?!!! И това е официална статистика!!!

Дрисльо, разкажи за стандарта на моите неквалифицирани познати, които вместо да си скъсват задника за 400 лева, отидоха на запад да си го скъсват за 1200-1600 евро, защото там толкова се плаща на човек, който иска да работи и няма никакво, ама наистина никакво образование. Останалото е бонус. А и там държавата е насреща, когато ти потрябва. И медицината е ок, ако си плащаш вноските. А цените на храната и телевизорите са като у нас. Освен неквалифицираните, имам още поне трима познати, които са много квалифицирани, имаха средно висок стандарт, но се изнесоха с мотива "искам децата ми да растат в нормална държава". Капиш?

НИКИ ти да не би да спиш на мокри вестници Питам така ,но не протоколно а съвсем сериозно

Вече ме е срам да казвам,че съм висшист от 1982-ра.... Такова обезценяване на образованието във всичките му степени,че спокойно можем да го сравним с покупателната стойност на днешният лев спрямо този ,когато бях ....студент ! Днешният абсолвент,е по-зле от тройкаджия-абитуриент по мое време.... Трагедия!

...заветният праг от среден 2.50 ... ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СА АБСОЛЮТНО НЕГРАМОТНИ!

Какво означава финансирани от държавата. Ако съм завършил висше, което не се търси и успешно кандидатствам за второ, какви права имам?

Да учиш и да плащаш!

В съвременното образование няма първо и второ висше. Има бакалавърска степен и колкото искаш магистратури. И ако има кой да те издържа - учи каквото си искаш. Може и "квантова физика на космоса" (спрягаше се тази година като специалност за премахване) или "бъдеще и минало на ЕС" (специалност, която позната влезе да следва преди около 5 години в СУ за да има заветното "вишу")

Sm3hurk0

В скоро време ще четем, ТУК, че населението и работната ръка не достигат... След това ще има призив за правене на деца в България..., НО вече ще е късно, защото ще се знае, точно кой ще изгаси тока в България.

Поправка - население ще има, но работна ръка - тц. Населрнието ще реве само за помощи.

Призивите в тази насока вече започнаха, ама останаха само бай Мангал и Айшето, които да откликнат на тях, а те, както знаем...не са от работливите:)))!!! Ама току-виж взели призива на сериозно и вместо да се кучат с по 7-8 маймуняци, вдигнат...добива на над 12-13:)))!?!

Образованието в България вече е под всякаква критика... Всички по - качествени хора отиват в Западна Европа, защото после може би ще имат и шанса да останат....

А дали тези, които избягаха без даже да се замислят, са национални предатели или не? Глупаци, които си мислят, че в чужбина крушата сама прада в устата. След години се връщат да провалени, да смучат от България без какпка срам.

Не по - качествени хора отиват в Западна Европа, отива по-заможните независимо че сред тях има и тъпаци.

"Увеличава се обаче приемът в туризъм по морето - в университета "Асен Златаров" в Бургас" Това преведено на човешки език ,какво означава ,камериерки и портиери с висше образование ли

Не. Значи мйецащи рецепционисти, които не знаят английски достатъчно добре, че да избягат в Турция или Гърция. Имах познати, завършили туризъм - на някои места наистина се опитваха да ги учат и ги тормозеха, но те освен да работят като бармани или камериерки за нищо друго не ставаха, толкова им беше капацитетът....

Местата за студенти пак повече от кандидатите,местата за работа са псвече от желаещите,местата в ресторантите и кръчмите не достигат.Ега ти стандарта!?

ово е стандард