Близо 63 000 бебета се родиха у нас през 2014 г.

2014 г. постави поредния антирекорд. От 1 януари м.г. до 1.01.2015 г. у нас са проплакали 62 931 бебета, показва електронният регистър на ражданията.

Обратно в новината

Коментари - Близо 63 000 бебета се родиха у нас през 2014 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

оти не дават награда за многодетно татко. чи то човек се измаря бре. за ин витрото дава касата, а за бачкатора - да плаща детски. ..аааааа! Стачка! Остафка!!

това наистина е хубаво от една страна, но сравнено с официалните данни за починалите които в последните няколко години са над 110 хиляди годишно, дава доста място за размисъл и навява определени тъжни изводи

Чудесно ама сега да кажат и колко от тях ще се наричат българчета и колко ще се турчеят и циганеят?

нема нужда... българите имат средно 1-2 деца, турците средно 3-4, а циганите 5-6 начи, българчетата не превишават 10-12% ... скоро и ще изчезнем като вид

TИPAMИCУ

Прав си Пурко!....

За щастие.

Какво му трябва на човек - първо се грижим за дома си, после за образованието и благодатта на децата си. Това са приоритетите на българина ДОМ И СЕМЕЙСТВО (буквално в този ред). Така и не го разбраха проклетите управленци. Време е да помислят да орежат парите за директни помощи и да почнат с индиректни такива. Помогни им за жилището (индиректно - семейни данъчно облагане - повече деца по-ниски данъци, преференциални ипотечни кредити за основно жилище 2% лихва макс) , помогни в отглеждането на децата - осигури детски градини, прилични училища най-вече свестни учители, по-сериозен медицински контрол (ваксини, редовни прегледи). Започни да осъждаш изнасилвачите на деца на доживот, хващай продавачите на дрога, не позволявай сексокурвенското поведение, облекло и език в по национални и всекакви други медии. Как няма да живея в чужбина, като всички ме мачкат да си гледам децата, подкрепа от никой, а на всичкото отгоре заплахите и рисковете за децата ми са всеки ъгъл буквално.

Убаво се живее в Блюгария- и при бъй Тошо и при Буйко. Вше ръждам седмото,зъплатат ми стъна двуйно минималната, имъм клиенти за 5 ишестоту, по 2 ихялиде евру да давът все келепир, а и вече сме нъд адин мильон.

химическа кастрация и на двата мургави пола. Ние българите нямаме нужда от тях, както и те от нас, с тази разлика, че ние си живеем в държавата.

нацист

човека е противното на нацист - РЕАЛИСТ.

Решението е да има стандарти и изисквания към отглеждането на деца. Който не си ги гледа адекватно (разбирай ходят зле облечени, не посещават училище или не се учат) му се отнемат. Под особен контрол трябва да са децата в семейства, получаващи социални помощи.

Съдейки по мнозинството от колегите ми, които гонят 30 г. и все още са без семейство и деца ... Това е едно поколение, възпитано в изключителен егоизъм и материализъм. Те са готови да убият майка си за пари и кариера. Човешките чувства и ценности са сведени до минимум.

но като цяло си доста заблуден гербераст.

humfry

Егоизъм и материализъм са съвременните ценности в България. А парите са култ и са над всичко останало!

Ми убуу . Честито . Ама дали много ше сбъркам ако предположа , че 3/4 от тях са малко , така , попрегорели ? То от демокрадиацията де !

Чети внимателно!!!!умните престанаха да правят деца през средата на 60-те.тъпако!!!!!

Време е да се ориентираме към планова икономика и да въведем прочутото правило "Нямаш право да не работиш", защото от труд не съм видял човек да примира, но от глад ги виждам всеки ден. Извратената политика на 21 век казва, мачкай другите, за да бъдеш добре.

Трябва детските и майчинството да се обвържат с приноса на родителите или ако са млади на техните родители. Не да се раздава на калпак, а според това колко си внесъл в държавата. На мен ми удържат и за майчинство и за детски, а аз имам внучета. Циганите получават и майчинство и детски без да са допринесли нищо на държавата. Сутринта по телевизията съобщиха за 14 и 16 годишни циганки родили в Шумен. За тях също ще ми удържат и след още 14 години и за внуците им. А за моите внучета няма детски, защото на родителите им заплатите били високи. Логика едни дават, а не получават нищо, други нищо не дават, а само получават. Докога??????????

Докато тези, които дават си мълчат.

Единственият начин да има повече българчета е СЕЛЯНИТЕ да се връщат на село и да работят там! Селяните трябва да произвеждат селскостопанска продукция и да правят деца,а не да се натискат да мизерстват по градовете!Като употребявам думата -селяни,не влагам грозният смисъл в нея! Селянинът в България е бил доказано продуктивен! Ако има хранителни продукти на масата -деца могат да се гледат! Но държавата трябва да промени отношението си и да субсидира селското стопанство с огромни средства! Индустрия -ала-бала ,това не е бъдеще, ако няма какво да се яде! Нямало пазар за селскостопанска продукция? Ами ако няма продукция -то и пазар няма,затова внасяме от Македония и Турция.Ако се произвежда ,полека лека и пазарите си идват на мястото.

В по-голямата си част,българските емигранти така или иначе работят в селското стопанство на определени държави. А за селяните в градовете си е виновен социализмът след девети. Лудия некадърник Тодор,се изсили да прави индустрия и събра селяните от село за да работят в фабриките.Селата запустяха,нямаше млади хора вече там и пазарите за селскостопанска продукция се изпариха! Селянина свикна на градският живот бързо,вземаше добри пари в града,но на масата вече нямаше нищо.Нямаше продукция за папане.

В съвремените условия, селското стопанство е силно индустриализирано.Нужни са машини,подръжката им,специализиранихалета за товарно разтоварни работи,сушилни,мелници,тръби за капково поливане,помпи,специални найлонови покривала за покриване на продукцията,прикачен инвентар за машини и ред други. Там трябва да бъде ориентирана и българската индустрия.Да подпомага индустриалният парк на българското селско стопанство. Целият модел на развитието на България е грешен, и това не е по вина само на демокрацията!

Болшинството от българите в чужбина,с изключение на 2-3 категории професии,работят в обслужващата сфера или в строителството като общи работници.Какво им пречи на тези хора и тук да са земеделци и животновъди ,а не да внасяме безвкусните плодове и зеленчуци,съмнителни меса и пр.от чужбина?!

Пречи им да се върнат,липсите на субсидии в селското стопанство. Нужни са субсидии за селянина а не за асфалт,въпреки,че и инфраструктурата е важна. Дай на селянина 20 хиляди евро с гратисен период на изплащане на дълга 5-години после той сам ще се оправя.

Харно хортуваш , ама как ша ми гарантираш дека че си сберем реколтата от къро , ами мема е'но стадо мургави демокрадци да я окрадат , опасат и изпогазят до корен ? Що законо ги варди и не дава ги пуцам !

От селяните в Сф съм и ще кажа истината, че не си наясно. Родителите ми имат ферма в едно Плевеско селце. Цял живот тъпкани и мачкани, защото гражданите не искат да плащат заслужената цена за продукцията и изкупуват млякото и месото за жълти стотинки - мляко 50ст литър, кг живо тегло месо - 6лв. Айде пак това са го преглътнали, ама каквото посадят на нивата, това не жънат. Циганите всичко прибират, но не само от полето, но и от частните имоти и къщи и си влизат спокойно посред бял ден. Е, какъв си ти, че искаш всичко наготово, я като си културен, стани кадърен и отиди на село да създаваш и произвеждаш! Та, те така и аз културна, дойдох да се изуча, да не се връщам в тинята, но с текущите политици, тинята и в столицата ще дойде. Пък аз от учене, осъзнах, че трябва или да бягам в чужбина да създавам семейство или да не създавам за "заслужилата" ми родна страна, която ни обрича на нищета. Сега селата са около 60% цигани, защо не разчиташ на този вид селяни да създават?!? Утре Б-я ще е 60% цигани, ще разчиташ ли на тях да те гледат?! Хайде, мисли си със здраве какво те чака.

А колко българчета се родиха в чужбина? Питам защото моето внуче е родено извън България и засега се води българче.

humfry

Живота в България става все по-тежък и труден. Хората не желаят да обричат и децата си на подобно бъдеще. Затова или емигрират, или не раждат и чакат по-добри времена. Колко много боли истината и как на някои хора не им отърва! Хайде, започвайте с общите приказки и добрите пожелания, както правехте и преди 10/20 години.

Като толкова знаете господине, я предложете как бихме се оправили ние обикновените българи, за да имаме деца тука в България?! Хайде, моля ви се, не ми се слушат или четат поредните тонове негативни приказки. Сетих се, че това също е вид капан за обикновените хора, да си вярват че 100% и в близкото бъдеще ако мислим така, същото ще е тогава и след 100 години- Стига вече!Предложете градивно решение и кажете как да се оправиме? Четох тука какви сте ги написали. Наполовина сте прав обаче. Как ще коментирате едни семейства, многодетните българи с по 10 деца, но не се оплакват и се борят в България!? Тия да не да второ качество хора за вас!? Трябва ли да приемеме това, което сте изписали - да приемеме поражението и да си заминем като народ, вместо тия общи тенденции и статистики дето изнасяте, да четем ние ния читателите? Не е ли по-удачно да мислим по-прагматично как бихме решили тия проблеми с демографската криза? Че само на икономически облекчения и прочие "екстри" ако ще разчитаме, да сме си заминали отдавна като нация ;)

Създавай ти деца и ги отглеждай с по един лев на ден! Аз не искам моето дете и внуче да страдат! Все ми е едно къде ще живеят стига да им е добре!

humfry

Какво има толкова да се знае? Това е обществена тайна, господине! Направете си едно истинско, подчертавам истинско социологическо изследване в цяла България! Никой нищо не карам да вярва, нито да приема. Всеки е свободен да вярва в каквото иска, да приема каквото иска, както и да си заравя главата в пясъка. Има някаква предубеденост и намеци. Очевидно живеете в някаква виртуална реалност. Социалните в България на фона на другите държави са... жалки! А въпросите ви за многодетните българи с по 10 деца са... отново жалки! И ромите трудно имат по-толкова много. Става въпрос за икономика, за благоприятна икономическа среда, за местна икономика, за износ, и за драстично намаляване на вноса. Всичко това осигурява работа и перспектива за развитие, сигурно бъдеще за хората. Задайте си следните въпроси и спрете да чакате някой да ви каже какво трябвало да се направи, защото един човек не може да го направи, особено обграден от потенциални предатели. 1. Какво кара хората да емигрират? 2. Защо се закриват населени места? 3. Защо цяла България се стича към столицата и още няколко големи града? 4. Какво поражда безработицата? 5. Какво влошава здравеопазването? 6. Каква е причината за калпавата законодателна, изпълнителна и съдебна власт, както и прилежащите им инстутиции? 7. Защо и трите независими власти са свързани с управляващата партия? 8. Защо има над 300 хиляди официално регистрирани наркозависими? 9. Защо страната е най-бедната в ЕС? 10. Защо цените на стоки и услуги са толкова високи спрямо доходите? 11. Защо монополите си правят каквото си знаят? 12. Защо банковите лихви са толкова високи? 13. Защо капитала има повече права от гражданите и къде отиде принципа за равнопоставеност? Горното са само една малка част от един безкраен списък. Само мисълта, че трябва на някого да обяснявам подобни обществени тайни, поражда огромно възмущение в мен. Нека да са ви честити новите милиарди заеми и продължавайте да умувате, докато хората се установяват успешно в други държави.

humfry

Проблемите са чисто икономически, а и няма как да е по друг начин в най-бедната страна от ЕС. Причини? Безработицата е огромна, доходите са ниски, а цените на стоки и услуги доста високи, освен това има и зверска инфлация. В такава несигурна обстановка много трудно се гради стабилно семейство. Решението за дете се превърна в абсолютен лукс. Ако средностатистическия американец може да издържа 5 деца, то за средностатистическия българин и 1 се е превърнало в сериозно икономическо бреме.

Затова се търси решаването на проблема точно в тези неща. Но нали пак се обръщаме към господата министри, да не забравяме обременяващото положение с неграмотните цигани(за съжалени е и с една част и от неграмотните българи и турци) които утежняват положението? Как тези правителствени "групировки" ще помогнат за тези проблеми, като те не желаят и няма защо, защото са прекалено алчни повечето и се стремят към власт и техни си порядки.... Остават няколко варианта - единият е просто да не разчитаме на тях и да намерим решение за проблема.. Винаги има начин човек да реши този демографски, но не мисли по какъв начин да го реши защото е зает да се вторачва да оплаква съдбата и да критикува лошото състояние на икономиката, парните локомотиви, "убавите" ни депутати и прочие неща, които по-скоро ще го обременят толкова, че няма да има време да мисли, че може наистина да си подобри живота, с повече упоритост и увереност. Тук четох по-долен коментар, че и в миналото е имало по-страшно бъдеще, но въпреки това е имало повече български деца. Причината ми се струва че си е в самият българин, който с ограмотяването и с редица куп привилегии, се е отдалечил от статуквото да си създава поколение което да остави след себе си.... Просто представа да мисли за това и за него са по-важни кариерата, лукса, МАТЕРИАЛНИТЕ НЕЩА. Не искам да изляза краен, но точно стремежа към материалните неща и отлагането на раждане на дете заради кариера и пътувания по редица дестинации за туризъм(защото биологически си има определена възрастова граница) допринася също освен с тези проблеми, споменати по-горе, ситуацията да се усложнява. Тъй че... освен икономически причини, има и чисто комплексни. Пак повтарям, България е имала и по-трудни периоди, и пак е имало повече българчета отколкото сега. Изводът е ясен. И аз ще се включа в призива като по-долу споменатите - правете българчета и страната ще се оправи лека-полека.

humfry

Никакво решение не се търси, иначе въобще нямаше да има подобни статии. Ако някой все още дава значителен принос, това са ражданията сред ромското население. Прекалено много са проблемите за решаване и са се трупали с десетилетия. Ти може би си от тези, дето все още не го осъзнаваш, или така ти отърва. Човешкия живот е прекалено къс. За доста хора е по-лесно да емигрират, отколкото да се борят с вятърни мелници. Както сам си написал, хората са намерили начин да си решат проблемите чрез емиграция. Не е удачно да се сравнява миналото с настоящето. Повечето българи отдавна са изгубили връзка с миналото, с начина на живота на предците си, и никога няма да се върнат към него. Провинцията и селото са мъртви, единствено градския живот все още мъждука тук-таме. Липсва както икономическата обстановка, така и нагласата, така и съзнанието, така и инфраструктурата. В днешно време обществото е консуматорско. Консумира сериали, консумира реклами, консумира и стоки от магазина. А парите и материалното е издигнато до култ при повечето хора. Основната причина е икономическа. Останалите са следствени причини. С разграбването и закриването на българската икономика се уби провинцията и селото. Започнаха да се закриват населени места. Хората започнаха да се изтеглят от провинцията по градовете, най-вече София, а след това и да емигрират в други държави. По-богатите държави изгребаха каймака на обществото. Как? Предложиха им по-добра икономическа среда, по-добра законодателна среда, по-добра регулативна среда, по-добра държавна и институционална среда. Вноса се увеличи до над 90%. Покупателната способност на доходите намаля значително, особено тежко е положението при храната. Настана трайна безработица и демографска криза. И всичко това на фона на редица политически безчинства. Всъщност, кой е в основата на всички тези предумишлени и деградивни действия? Та, колкото и да повтаряш мантрата "правете българчета", нещата няма да се подобрят към по-добро.

А бре, хъмфри... Не разбираш ли че причините не са само политически и икономически бре. Повечето българи материалното търсят. Пари, пари, парииии, екскурзийки, туризъмчетааа, амбицийкиии. Ти го каза - консуматори са, ама как ще се оплакват точно тия, и как ще се оправят нещата, като точно тия дето не могли да гледат повече деца понеже животът им бил труден и нямали пари, ама на единственото си дете дете - смартфони, айпади, тинтири-минтири, два телефона и всичко това на стойност по на 800 лева и отгоре?!! Тва не си ли е чиста проба лицемерие и материалистично разхищение, вместо на тоя калпак да му дарят по едно сестриче или братче, за да расте отговорен и човек!? Зарежи тия дето са избягали в чужбината, половината от тях при сгоден случай и по тия причини дето ти ги написах в началото, няма с нищо да направят и допринесат за България. Тъй че, причини бол, ама си е опрадвание да не искаш да раждаш деца, щото е скъпо. Те па, индуси., пакистанци, мангусти,нямали пари, но 4 чавенца и отгоре имали?!? Стига с това бягане в чужбина да бъде някакво опадвание! Докато не се вземем в ръце - нищо читаво няма да тръгне напред! Тва е!

humfry

Прав си, че има и хора с лоши качества, но определено аз не визирам такива хора. Дълго време се разбива морала на българите, ценностите, и навсякъде им се промива ежедневно мозъка с пари и материално неща. Какви да са? В магазина без пари дават ли? Комунални безплатни услуги има ли? Отглеждането на дете безплатно ли е? И това е само на прима виста. Ами средата, ами обществото, ами образованието, ами здравеопазването, ами институциите, ами държавата като цяло? И наистина ли ще сравняваш България с посочените от теб примери? Ама в крайна сметка ти колко деца имаш? Ако нямаш поне 5, въобще и не се сравнявай с тях.

Пожелавам си през новата 2015 година, повече българи да зарежат егоизма си, и да дадат шанс на себе си и на нацията си - да се раждат БЪЛГАРЧЕТА! Лека - полека нещата ще си дойдат на мястото! Но си трябва вяра, оптимизъм поне малко, и убеждение, че страната ще върви напред. Дотогава, раждайте българчета. Бъдещето на България ще стане по-добро, ако оставим нещо в тази страна. Надявам се, с по-добри и целеустремени хора, които ще изведат страната към по-добри дела и бъдеще.. Дотогава, ако се вайкаме колко труден е животът, че продажните ни политици не ни защитавали интересите и дрън-дрън още куп проблеми, докато се усетим ще е късно либе за китка! Запомнете - преди нас, животът е бил също труден и не за завиждане(историята се знае), но са се раждали много българчета! Помислете върху тази част...

humfry

На какво основание? Колко години и колко поколения трябва да имат вяра, надежда и позитивизъм, след като виждат как с всяка изминала година всичко се сгромолясва? Защо иначе мислиш хората емигрират панически? И не, не става въпрос единствено за хора с ниски доходи или без работа, и много хора с добра работа и високи доходи емигрират с цялото си семейство. Защо? Защото другите страни просто предлагат по-добро бъдеще и по-сигурна среда.

Проблемът е комплексен. Съзнанието също допринася, но едва ли ще разбереш..... Точно защото така ще коментираш, и редица като теб, никога няма да прозрем проблема, това не ме учудва. Така допринасяме всъщност тази тенденция с песимизма и плюенето на всичко смислено да се запази, вместо да решим сами проблема, без бавене, умуване, критикуване и вторачване в другите за проблемите ни. Не го омаловажавам, но е в крайна фаза на прекаляване с тези мисли. Това наистина вреди за всички. Не вярвам тези, които са избягали - поне онази една част - в чужбина, дали ще научат децата си да останат българчета.. Помисли върху това. Ако ти си съгласен/на да се затрием като народ, то си е твоя воля. Аз няма да го направя, така както родово съм откърмена с кръвта на дедите ми, загинали за да съществува тази земя на картата. Тъй че, твое право е да коментираш каквото искаш, но аз пожелах каква да бъде България - оцеляла и пълна с български деца... Дотогава продължавай да гледаш само страничния проблем - икономиката, бягането, зарязването на традициите и културата ни за тези, които намират само единият път, без да са изпитали поне 40 пътя за да разберат, че по-хубаво от родната земя няма! Да, трябва да отбележа, че имам познати, които заминаха не от хубаво, но се върнаха! Тъй че, сам/а си направи извода. Това е последния коментар който пиша, и ще повторя отново - с пожелание България да излезе по-добра и пълна с бъдеще страна е за да стане така, това зависи от българските граждани.

Населението на България през 1989 г поради по-високата раждаемост е било 9 000 000, а сега при тази е 7 000 000. Ето какви са достиженията на 25 години демокрация.

я да бяха свободни хората да напуснат българия пак вие си останете комунистите да си стоите комунизама

Докато една Баш Тиква Банкянска и Капо Ди Тути Капи на Балканите за транзита на Дрогата през Балканите управлява простият матрял-булгаристанците-няма да има Прокопсия в тази Орисия.....Жарна и майната на Майка България-когато днес на 5 новородени бебета в Булгаристана-сами 1 е Българче,другите 4 са циганета и турчета.....Ашколсум бе Бат Боко-ти си нашият Велик Вожд и Хъб-води ни към нашият гроб Мутро Банкянска......АЙ Сектир бе БУДА-ти си един КАПУТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

няма за кво да съжелявам в българия остана наи гнусната селска измет,която принуди интелигенцята -близо два миллиона граждани да напуснат българия.гражданска воина спечелена от селяни това е българия :D

Щото прадядо през 23-та много е разбирал от кондоми и други работи! Телевизия е нямало,за интернет -да не говорим,радио -едва ли! Кръчмата и правенето на деца е било единственото удоволствие. А за жените едва ли е имало оправданието-не искам,че ме боли глава днес или други оправдания! Дето е хваната там е била оплождана-да ме извинят дамите! Това е истината! Пък после при износването или раждането каквото оцелее!

И животът и здравето на жената не са имали никакви стойност. Тя е само машина за износване и раждане. Нищо, че в резултат на това получава изсипана матка, нищо, че от 15 те деца, които ражда половината ще погребе като деца още, те сълзите и мъката на майка са нямали никаква стойност. Важното е винаги да е готова да удовлетвори половия нагон на мъжа си. А и това, че населението е било около 3 милиона е било заради голямата раждаемост сигурно, дето живи остават 1-2 деца после.

Ей това е баща на нацията....ха..ха Да ти оплоди жената и да ти прати пари да за отглеждане на детето....А ти цял ден в кръчмата с водка......То си е комунизъм.Жените са общи.

стига сте бращолевили глупости за циганите преброяване 2011г в проценти цигани - 4 турци -9 българи -85 та така - на един циганин се падат 17 българи и винаги ми е било чудно защо търсим проблема в манг.лите а не в нас

успокой се ..прав си ...поне докато не са те накарали тази твоя статистика да я правиш на 'ромски" език ...:))) тогава ще е късно чадо...

на ромите само някой да им отвори очите за социалните помощи на запад и за 3-4години няма да остане кьорав ром за цвят поне!!! малко просветление от държавата и проблема е решен

Абсолютно е прав човека! На българина все някой му е виновен! И то колкото е по-смешен врага толкова повече се съска срещу него. Но ако дойде някой достоен за противник всичко подвива опашка и отива да пие ракия и да си фантазира!!!!

Нашите мургави съседи с имена джемиле и халил се записаха като българи. Това прави ли ги поне толкова българи като мен - Григор?

Интересно?!?! Когато "Джемиле и Халил" представят успешно България всички се гордеете с тях , ама като стане за нещо друго въпрос не са българи.Защо не се уточните?

Тия които се оплакват че е причината малкото пари да нямат повече от едно дете ....НЕ Е ВЯРНО! През най бедните години(1950г) има най-много новородени . Българина стана егоист в живота(да не слагам и злобата,завистта и т.н.).Българина иска всичко да му е на тепсия(нова техника,нов ремонт, да не се лишава от почивки и пържоли) тогава да гледа деца без да има проблеми

прав си бате, деца се правят със секс, не с пари

петър

най- лесно е да ги направиш -аз мога от първия път, трудно е да ги отгледаш

ДОБРЕ , ЧЕ СИ ТИ ДА НИ СВЕТНЕШ КОЕ КАК Е ... КАК МОЖА ДА ТЕ РОДИ МАЙКА ТИ - ТОЛКОВА "УМЕН "... ЧУДНО САМО ЗАЩО ЛИ ПОВЕЧЕТО ТЕ ИМАТ ЗА ИДИОТ И ДЕБИЛ.. СЛЕД КАТО СИ ТОЛКОВА УМЕН ....

Ами точно защото е умен! И не само че е умен ами и е 100% прав! Всъщност от времената за които най-много плачат някой застаряващи българи раждаемостта пада!!! И всъщност след идването на комунизма става модерно да се гледат по 1-2 деца че да може да се ходи на почивка и да се прави кариера у градо!

много точен коментар! винаги някой е виновен - я циганите,я парите... гейовете,илюминатите и рептилите а едно време почти всички семейства са били много детни и не е имало проблем с отглеждането

а ний пък си съ ръзмножаваме без грешка

След празници не трябва да се посяга на жена. Един път в седмицата през зимата стига! Зимата не е удобен сезон за зачатие,пък било и на Христос! Зимата жената трябва по три пъти на ден да слиза до мазата за кисело зеле и да се присяга за наденци,кило ракия да разлее... с една дума -много работа има! Лятото по може да се отдаде на любов! Демагогски взрив е това не демографски!

Един въпрос : Някой прави ли разлика между народност и етническа принадлежност в България ??????????????????????????? Само като пример : Американския народ- и досега си е пъстър и многолик в своя етносъстав... има афроамериканци , има латиноамериканци... има френески , немски , испански и какви ли не малцинства ..., какви ли не ....- но всички те - са американци..ДА - ВСИЧКИ СЕ БРОЯТ ЗА 'АМЕРИКАНЦИ".... А В БЪЛГАРИЯ -КАК Е ??????? ДА НИ СВЕТНЕ , НАПРИМЕР , ГОВОРИТЕЛЯ НА ТУРСКОТО ЕТНИЧЕСКО ДПС - /пишещ се с ник - "дпс" / СЪЗДАДЕНО ОТ ДС И БКП ... С ЦЕЛ РАЗДЕЛЯНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ... НА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ.... НЕ Е ЛИ ПРАВИЛНО И НИЕ ДА КАЗВАМЕ , ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДИН НАРОД- С МНОГО ЕТНОСИ В НЕГО..???? ИЛИ .... КОЛКО И ДА ИМ СЕ ИСКА НА ТУРЦИТЕ- ДОКАТО СМЕ В ЕС И НАТО- НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ- ВИНАГИ ЩЕ ИМА САМО ДЪРЖАВАТА- БЪЛГАРИЯ - И САМО -НЕЙНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД... АКО ЩЕ ЕТНОСИТЕ ДА СА ДОРИ НАД 99% ОТ НАСЕЛЯВАЩИЯ БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРСКИ НАРОД....

Одобрявам посланието, но сте сбъркали адреса! Аз лично съм за една България населена от български граждани от различни етноси, където няма: "фесове", "резаци", "мангали", "мангусти", "гяури" и т.н, а има общности с различни традиции и обичаи, НО ВСИЧКИ СПАЗВАЩИ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ!

СЛАГАМ ТИ '+" И ПРИКЛЮЧВАМ СПОРА С ТЕБ ..МАЙ НЕ СИ МЪЖ А ЖЕНА ... НА ГЛАВА С ЖЕНА НЕ СЕ ИЗЛИЗА .. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЕТНОСА ..:) ПРАВ ЛИ СЪМ ... И АЗ ИСКАМ ЗАКОНОВА ДЪРЖАВА - НО С ТИЯ ПАРТИИ ,С ТИЯ ПОЛИТИЦИ- И С ТОВА БЕЗДУШИЕ В РОДИНАТА НИ- МОЖЕ САМО ДА СЕ ПРАВЯТ ГЕТА ... ЗА ТИЯ КОИТО ИЗБРОИ ... ТРЯБВАТ ХОРА С МИСЛЕНЕ .. ЧЕСТНИ ПОЧТЕНИ ДОСТОЙНИ ... И НАЙ-ВЕЧЕ - ХОРА -КОИТО ПЪК ДА ГИ ЦЕНЯТ И УВАЖАВАТ ... А ТАКИВА НЕ ОСТАВАТ ... БЯГАТ КАТО МЕН И ТЕБ ...

АБЕ щЕРЕВ ТИ НАИСТИНА СИ БИЛ ЗА ПСИХИАТРИЯТА-ИЛИ ТОКУ щО СА ТЕ ПУСНАЛИ?

като обикновен човек ,мого да изброя, поне 100 причини, поради който не се раждат бебета.като политик, бих могъл да изброя ,поне 100 съвсем различни и абсурдни причини, поради който не се раждат бебета, но реялно ,причината е само 1 - ПАРИ.всяко друго обяснение е лицемерие

е, врярно, че сития, на гладния не вярва ,но как се гледа 1, или пък 2 деца с 360 лева заплата

Ами както се гледа нов модел :плазмен тв,нов смартфон, нов лаптоп

Абсолютна лъжа! Китай и Индия са най-многодетни и са най-бедни на калпак!!! Така че недей да приказваш глупости!

циганите като нямат пари,как правят деца?

Ами тия които обвиняват Бойко и г-н Президента за ситуацията да се направи като в Русия:кстравагантната идея включва "семето" на Путин да бъде изпращана на рускините по пощата. Това щяло да е силен инструмент за борба с демографската криза Всеки гражданин на Русия от женски пол ще може да получава по пощата генетичен материал от президента Путин, да забременее от него и да има дете. Тези майки ще получават специални придобивки от държавата. Това е записано в нов законопроект, внесен в руската Дума, съобщава trust.ua. Авторът на екзоточното предложение е председателката на Парламентарната комисия по въпросите на жените, децата и семейството е Елена Мизулина Мизулина, която има докторска степен по право, направила предложението по време дискусия за пловодитостта в Русия

много съжалявам пприятел ,но и при огромното желание и знание имам и аз не знам към коя пси клиника дате опътя

А БЕ С ЕДНА ДУМА -КАЖИ МУ ДА СИ ПИЕ ЛЕКСОТАНА И ДА СИ ЛЯГА ...

Продължавам с видовете помощи:50% намаление от детска кухня,Право на помощ от БЧК-20 пюрета месечно,3 хумани ,варива/боб,леща,ориз/,право на соц.помощ за първокласник,на средства за издаване на лична карта!!!,помощ за безпл.пътуеване на многодетна майка в градския транспорт, и още и още...Преди три години министър Игнатов обяви,че половината първолаци не са българчета.Еми сега вече са 55%!!!

Всички помощи са добре дошли, но! Трябва да има филтър - само тези с образование от средно нагоре!

Глупости! Всъщност филтъра трябва да е обратен защото е странно грамотен човек да се нуждае от помощи при положение че има толкова много възможности за труд!

Какво се получава? При комунизма са се раждали най-много бебета. Сигурно Тодор Живков е задължавал комунистите и безпартийните с партийни поръчения да произвеждат деца или ..........излиза ........че ......мизерията откакто сме в ЕС съсипва НАРОДА И НАЦИЯТА НИ. КАКВО ЧУДНО СЛЕД КАТО МИН.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ОЧАКВА КЪСМЕТ, ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.

Излиза , че извода е друг... Наследниците на Т.Живков - успаха да убедят тъпаците , че в Европа е по-зле отколкото както е било преди... Но забравиха да споменат , че на власт са си все те- и нищо не се е променяло... все са си ТЕ на власт ... а иначе е имало ДЕМОКРАЦИЯ ..но само за определени наши хора...

Дали можеш да анализираш информация? Най-голяма раждаемост има 6 години след като е дошъл комунизма на власт! Демек още няма пълен ефект и хората са правили това което са знаели от преди това. Но в този период идва и глада и мизерията! След което отделянето на хората от вярата, индустриализацията и избиването на цвета на нацията по лагери и милиция! След което единствената идея на хората е да отидат у градо, да имат кариера и да ядат и да пият като за последно! И резултата още тогава е че няма многодетни семейства което 60 години след това е равно на катастрофа! Защото точно сега всъщност се вижда какви плодове дава гнилото дърво на комунизма!!!

когато съпругата ми раждаше, преди 8 г в Бургас, приемащата я лекарка каза "за днес си единствената Българка и май единствената омъжена"

Ами тогава да си пожелаем повече Българчета през Новата година : ) Подчертавам - Българчета !!! България ще пребъде ! Със здраве : )

да раждат се ама в германия българчета :D в бг се раждат турци,селяни или цигани !

Ivan

Нормално е! Убийци на деца и българи ни управляват начело с наркотрафикант и престъпник като Тиквената Златка!

И на Волен ли му е виновен Бойко че е мъж-некадърен

Пак се изложиха българските журналя.Родените през 2012г. са 69121,2013-66578.Поне проверете данните,преди да ги пействате от другите медии.Иначе циганите ползват около 16 вида помощи:Еднократна помощ при бременност,Помощ при раждане,помощ за първо новородено,помощ за второ новородено,Месечни надбавки,майчински,целева помощ за отопление,месечна парична помощ,соцлпомощи и за семейства с деца,които не учат!?!?,общинско жилище,помощ за плащане на наема на общ.жилище до пълния му размер,50% намаление таксата за детска градина,

Как ги избират тез имена бе ! ))) Бързо Бързев Диамант Диамантиев Сълза Кьорчева Цицка Ненкова Курбан Колев Кирка Картункова Кирка Бързачка Кралица Иванова Морфа Бухалова Делфина Мънина Згура Згуровска Герга Глистева Ташона Пушкова Новачко Новаков Рачо Рачев Марулка Зурлева Шаро Мутков Гълъб Гълъбов Стодул Пехливанов Лула Лужева Възкресена Божинова Ричард Гяуров

тези са моите! кво не то харесват?

Прав си братко, Кучи Гъз.

Това не е демографски срив а оциганяване на нацията! А за циганите е демографски бум!

Айде поне да ни кажат колко са кръстени Хасан, Мехмед, Ромарио, Лоренцо, Айше и т.н. поне да си направим долу-горе сметката Бруто-Нето

Повярвай ми, най-добре е да не знаеш! Най-приятелски ти го казвам.

kumalissa73@

Защо да си заравяме главата в пясъка? Може би е по-добре да знаем? Едно здраво разтърсване може да ни извади от летаргията.

В Разград се родили само 500. После се чудят всички, що на Лудогрец феньовете били толкова малко. Ай ш`му таковам :)))))))

ДРУГАРИ ЖУРНАЛИСТЛАР! ОТ КЪДЕ ГИ ИЗМИСЛИХТЕ ТЕЗИ ДАННИ? "през 2013 г., когато проплакаха 62 344 българчета" ??? Според Националния Статистически Институт (НСИ) през 2013 са се родили 66 578 деца! "през 2012 се били родили 64 012 деца" А според НСИ през 2012 родените деца са 69 121! НА КАФЕ ЛИ ГИ ГЛЕДАХТЕ ТЕЗИ ДАННИ или ВИ ГИ СПУСНАХА ОТ ПОЗИТАНО 20? Само за 2010 и 2009 (75 513 и съответно 80 956) данните се припокриват с тези на НСИ!

....показва електронният регистър на ражданията. Не можеш ли да четеш? Ако в НСИ си правят бебета и си ги израждат без да ги вписват в електронния регистър, това си е проблем на НСИ.

Много са ми смешни някои тук, които са много ревностни поддръжници на етническата толерантност, особено към циганите! Били и те български граждани! Е, като са български граждани, защо за тях българските закони не важат? Когато осеменяват малолетни, циганите спазват традиция, а българите са престъпници! Мургавите ни братя получават помощи, българите отиват в затвора! Нещо не ми се иска да съм толерантен към подобно нещо! Или законите са еднакви за всички, или няма толерерантност! Съжалявам! Не може правата - за малцинствата, а задълженията за българите! Докато не се обърне подобна вредна тенденция, в България няма да има подобряване на демографската картина. Както и на много други неща!

Виждаш част от проблемите, но нямаш решение за тях! Жокер- няма да стане с концентрационни лагери, бодлива тел, газови камери....

Има начин и той е много, ама много лесен. Спиране на всякакви "помощи" за раждане и отглеждане на деца. Българският и цивилизованата част от турския етнос ще си направят сметката колко, дали и как да си отгледа децата. Паразитите ще отпаднат автоматично. Драстично, но ще свърши работа. В противен случай, Държавата като такава ще загите и ще остане територията...

След 35-40 години, в България ще има само роми, чалгари, пенсионери и бабички. За мен България е бита карта като държава, всичко върви на разсипия и е на доизживяване. И всеки трезвомислещ човек го вижда това, а който не - или е поникнал след последния дъжд, или още сънува коледни сънища...

Ти шепнещият след 35-40 години на каква възраст ще си, ако съдбата/Бог/ са ти отредили още живот хм?! И ако не си пенсионер, или бабичка, то въпросните ще са майка ти и баща ти..... Чудя се, защо ли са те създали и отгледали, щом ги нареждаш в една категори с онези, дето изреди преди тях. Ясно е, че България като Държава на Българите си заминава, но пък и това дето го прошепваш е кощунство.

И от тех повечето са мангалчета . Накъде отиваме, питаме си всички и това е риторичен въпрос. Затриваме се , села обезлюдяват, мизерията е повсеместна.

Половината са циганете,другата половина на селянките дошли в София!Колко софиянчета са се родили?

Продължавай с разделението! След като имаш графи за "софиянци" и "придошли" продължавай с "изтърканите" - родени на "жълтите павета" и "провинция"! Жалък комплексар!

трябва да има разделение, ако имаше такова като хората, вече да имаме аристокрация, а не цяла българия да е в софия, провинцията завзе големите градове, но не с друго, а с великата си простотия, в Англия това не може да се случи там всеки си знае мястото....

Жалко е , когато единственото с , което може човек да се похвали е , че е кореняк софиянец.

жалко е, когато единственото нещо с което можеш да се похвалиш е че за цял един живот си си закупил жилище с ипотечен кредит

поздравления Господа управляващи, постигнахте така желания от вас успех, България е пред изчезване или по-точно ще бъде заменена от друга етническа група, малко ми олекна, защото искам сега да видя как ще накарате тази етническа група да ви носи на гърба си, от 89 до ден днешен се постарахте да ни заличите Е, успяхте....дано Бог ви прости греховете, но преди това ще си платите!!!!!

Има толкова двойки с проблеми,трябва да чакаш фонд Ин Витро една година да ти отпуснат пари,а преди това трябва да минеш през хиляда простотии за да можеш да имаш дете - и ще ми се вайкат да демографски срив.Ами да отпускат на хората средства,а не да ги изтормозят,осъкатят и чак тогава евентуално да им се отпуснат средства....

"Броят на новородените е рекордно нисък, въпреки че бебетата са с близо 600 повече от родените през 2013 г." СЛАВА НА БСП! Все пак раждаемоста по време на БСП е била по-висока! Прави са били другарите Николай Белалов и Борис Цветков 31 юли 2014 БСП: При нас повече бебета, при ГЕРБ - геноцид БСП отчете ръст на раждаемостта заради кабинета "Орешарски", докато при ГЕРБ имало геноцид. "Когато хората са спокойни, виждат, че им е осигурено някакво бъдеще, те създават деца. Това очевидно не беше факт по време на ГЕРБ и имаме такъв срив, който можем да определим като геноцид", коментира колегата му от Столичния общински съвет Николай Белалов. Борис Цветков каза, че 2014 г. може да е първата с ръст на раждаемостта след четири години на спад

БКП В ОПОЗИЦИЯ: БСП: ГЕРБ "яде" по 5 000 деца на година "Всяка година управление на ГЕРБ е равна на 5 000 по-малко родени деца. За последните 4 години бебетата са 20 000 по-малко. Това изчисли лидерът на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на партията". БКП НА ВЛАСТ: 2 януари 2014 Най-малко бебета през 2013 г. за последните 67 г. "2013 г. постави поредния антирекорд. От 1 януари м.г. до вчера у нас са проплакали 61 365 бебета, показва електронният регистър на ражданията. Това означава, че набор 2013 е най-малоброен от 1946 г. насам".

на власт, винаги хората почват да се палят, а раждаемостта пада значително.

аре бе селяни изгонихте два миллиона граждани и сега нали вече българия е ваша,аре веее размножаваите се беее :DDD

добра и обнадеждаваща статия. Сега накъде? Ще има ли мерки, или са още се отчете статистиката?