Министерство събира предложения за нови правила за управление на етажната собственост

Част от тях са за лицензиране на домоуправителите, за задължително участие в общите събрания на етажната собственост, осигуряване на достъп до жилищата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И сте ми изтрили поста как домоуправители в нашия вход за двайсе апартамента получават заплати и кражби ставаха и прочие ходене по мъките .... Истината не може да бъде изтрита.

Предложенията са качени на страницата на министерството. Отделете време и ги прочетете. Може да е така в някои държави, но там има повече наематели, не собственици. При нас е обратното. Опитват се да ни внушат, че не сме способни да се грижим за собствеността си. В същото време 30 години ни пробутват мантрата, че държавата е лош стопанин и затова отстъпва задълженията си на частни или чужди "стопани". Да не пропуснем и факта, че новите правила противоречат на Конституцията - вижте чл. 17(3) и чл.33, както и на Европейската конвенция за правата на човека. Или Конституцията важи само за тях и неприкосновена е само тяхната частна собственост? Дългосрочната им цел е да ни превърнат от собственици в наематели. Ако и сега не излезем на протест до оттегляне на "великите" предложения, значи не заслужаваме нито собственост, нито права, нито свобода, нито държава!

Добре дошли в комунизЪма!...

Аз съм за задължително участие в общите събрания на етажната собственост, осигуряване на достъп до жилищата. С тази цел закупуване на лицензирани бичове и остени/може и овчарски геги/ Ценно предложение е вместо да се стрижат гражданите, да се одират.

Всеки вход плати по 600лв. за оборудване на асансьорите с GSM модул и LED осветление в шахтите . Било европейско изискване . Модулът не работи , а осветлението се ползва един път на петилетка . Някои направиха гуша . Сега се дава старт на нещо от типа на топлинното счетоводство - професионалния мениджмънт на етажната собственост . Трябва да стане , но в БГ това ще се изроди в парично натоварване на хората и нищо няма да се промени . Неща които Работят в Европа в бедна страна не вървят .

Мисля че в асансьрите трябва задължително да има дефибрилатор, бутилка вода и презервативи и да се плаща месечен абонамент за да се зареждат периодично!

Това го нямаше и по Тошово време и вече намирисва на предзишното задължителното участие в манифестации и партийни събрания! Няма ме в жилището повече от 30 дни и ще плащам някому за поддръжка на общите части?! Просто няма да стане, защото не се знае кога, в скоро време , някога си в неизвестно и за мен време или въобще някога ще се върна, а в това време ще ми се трупат парични задължения и на края може да стане така, че тези задължения да доведат до загубата от моя страна на имота ми в тази етажна собственост! Това направо си заприличва на задължителното осигуряване което ни принуждава да правим парични вноски и на края все няма средства за това за което сме се осигурили!!! Задължителен достъп до жилището?! А на какво основание?! След като сме "правова" държава" би следвало упълномощено от общото събрание лице да сезира съда и съдът да даде или отхвърли правото на влизането в жилището ми!!! Лицензирани домоуправители?! На пръв поглед звучи великолепно, но това е задължително по закон осигуряване на допълнително управленческо звено на което да плащаме по същият начин както при топлинните счетоводители и другите посредници между нас, като физически лица и съответните търговци или доставчици на стоки и услуги! Общинарите да не дремят, а да вкарат в състава си и домоуправителите и по този начин да вършат и във всяка етажна собственост цялостната си управленческа и административна дейност! Каква ще бъде формата на това вкарване на домоуправителите в състава и работата на общинските власти - чрез списъци и ежемесечни съвместни заседания на кметовете и общинските съвети с всички домоуправители! Ето ти на практика участие на гражданите в местното самоуправление и граждански контрол над местната власт!

Задължителното участие в манифестации и партийни събрания при бай тошо бе безплатно, а и не се спазваше. Ходех на манифестации на 24 май и то с удоволствие. Сега се подготвя нов обир на овчедушния българин.

със задължителните неща, но друг въпрос бе и си остана кой до колко ги изпълняваше?! Не помниш ли проверките и списъците на присъстващите които се правеха при всяко масово с "всенародно участие" празнично тържество, събрание, манифестация и т.н. и че някой особено напористи "активисти" и профгрупорзи, дето по-късно набързо се пребоядисаха и станаха активни "поборници и радетели" за демокрацията, стигаха до крайности с търсенето на отговорност от отсъстващите , та до ри организираха и "другарски" съдилища?!

Професионалните домооправители се превърнаха във фирми за рекет! Сега искат да го узаконят и лицензират!!!!

Да се върне "Софийско жителство" и селяните да си ходят. Така няма да има селски номера и неплатени входни сметки. Хахаха

Какви граждани сте бре софийски "жители" като всеки един от вас още помни на баба си и дядо си цървулите! Я се вижте кой и коя от вас от къде се е пръкнал и как като типични земеделски работници оглеждате зарзавата и другите зеленчуци на пазарите, че и си ги отглеждате и сами! Я се вижте как по празниците всички "коренак" софиянци се изнасяте по родните си места и София опустява а в края на празниците с часове се нижете обратно с едва пъплещите от претовареност коли с домашното произведените армагани от родните ви места! Мълчете и не ставайте смешни, "ГРАЖДАНИ" ДЕТО НОСИТЕ КОНДУРИ НО ОЩЕ СИ СМЪРДИТЕ НА ЦЪРВУЛИ!

Егати и наглоста на ГРОБАДЖИИТЕ. Още малко ще поискат заплатите да сед превеждат на техни сметки. В моята собствено се влиза само с мое разрешение или заповед на съдия. Да вземат да го духат!!!

ГЕРБ са уникални лобисти. След поредната смяна на касовите апарати, сега е ред да се облажат няколко фирми професионални домоуправители. Лично аз плащам на такива фирми за офиса си и за дома си, дори съм доволен, но да стане задължително си е брутален лобизъм. ГЕРБ просто се ос...ха.

Пълен мораториум за нови закони докато не си оправят кашите, непрекъснато променят нещо под натиск на нечии икономически интереси

Във Финландия нотариялният акт за апартамента ни влезе в сила чак след като подписахме договор с фирмата за поддръжка на сградата и прилежащите и площи! На ден днешен плащаме 200 евро за поддръжка независимо че сме собственици! Така трябва да стане и в София! Примерно...100 лева на апартамент в зависимост от квартала и квадратурата. Който не може да си позволи да си купи жилище в град или село което е по джобът му!

Тъпанар ! Финландия е от най-богатите страни в Европа , я ние сме най-бедната .

значи здравата скубеш другите, защото у нас с честен труд не се става бога а се става само гърбат!

Професионален домоуправител се използва в Естония и Германия. Парите за разходи се събират по банков път. Затова всчко им чисто и подредено. А тук е истинската кочина. Та защо не ви харесва?преразход ?да по скъпо - в естония се плаща по 50 еи на месец от апартамент а в Германия 150 . А тук касиерка с месеци не може да събере по 5 лева. После се оплаквате че мръсно ,захабено и счупено.

Явно пишещите тук са случили на съседи. Я да не случите, да не си плащат и да вадите пари от джоба си, за да оправите покрива примерно, защото никой не го е грижа, че на вас ви тече, друга песен ще запеете. Въпреки това смятам, че да се задължи да се ползва лицензиран домоуправител, да се влиза в жилището без причина (то си има начинии сега да се влезе, ако се създава сериозен проблем) и подобни неща ми идватмалко в повече. По-скоро трябва да се облекчат процедурите срещу некоректните собственици, които в момента са залегнали в закона, а не да се дават повече права за нарушаване на правото на собственост. Освен това трябва да се определят 2 типа разходи - за текуща поддръжка като чистене, ток, вода и дългосрочна като ремонти, които неживеещите да плащат без значение колко време жилището е необитаемо, но това и сега може да бъде направено, ако над половината го изискват. А това със задължителното присъствие е направо смешно - няма как това да стане, защото все някой е зает. Затова ние в нашия правилник сме включили, че всичко се приема с 50% от гласовете на присъстващите, така че всеки може да си направи сметката дали иска да дойде или иска друугите да взимат решение вместо него. Тоя нов закон ми прилича на Здвп - да отчетем дейност, да замажем очите, да се направим, че работим

Това е поредния курвенски номер на мутрите-герберасти да смъкват кожата от гърба на народа, само да внимават да не започне народа да дере техните кожи изроди гнусни.

Абе идиоти гербави, нямате ли друга работа, че се ровите в къщите на хората ДВЕПМайчина

Трябва да се внимава с тези закони преди да стане късно и партизаните-професионални домоуправители да плъзнат като чума , но това е само по принцип, извън него съм сигурен, че ако някои от тях изнаглее, ще се подхлъзне и ще падна лошо докато не се отучи от порочния навик да краде, и не само тои, а цялата му фирма ще вземе да се лъзне и запали така както и пожарите по деня за прошка не са горели. Абе ние ще внимаваме но и те да внимават. Това ЧСИ-та, колекторни фирмички, нотариуси дето бръмчат с имотните мафии, за всички има достатъчно бензин и нафта ама не за колите им, и кирки се намират, абе ще им прекопаме градинките та и тях в тях ако дръзнат да наглеят с нас СУВЕРЕНА.

"Професионален домоуправител" значи сам да си сложиш главата в бесилката. Това са "борците" на новото време. Съвременна форма на рекет. Няма откачане от тези "професионалисти", каквото и да пише в договора или в ЗУЕС. Всички институции работят за тях. Трябва да се случи чудо за да си защитите правата. Следете изкукалите бабички във входа да не сключат договор от ваше име, щото само вие си мислите, че това би било незаконно.

Хубаво се изискат повече отговорности, повече задължения, но е редно да разглеждат и индивидуалните права. Например, ако даден собственик НЕ живее повече от 30 дена в дадено жилище, би следвало да НЕ плаща за ток/асаньор/и т.н. В този ред на мисли за индивидуалните права - не би следвало да се задължава ползването на парно (или плащането на сградна инсталация). Т.е. всички подобно отровенно монополни практики трябва да отпаднат напълно и категорично. И тогава могат да се вменяват задължения и да се изискват стрикно изпълнение и участие (като например плащане, ремонти и т.н.) Иначе изглежда, че човек от блока има само задължения без права.

Навсякъде, където имат проблеми помежду си собствениците на етажната собственост, рискуват да си назначат простотията ,,професионален домоуправител". А всички тези, които имат професионален домоуправител рано или късно по изкуствен начин ще бъдат вкарани в преразходи и ще им отнемат собствеността. Колекторските фирми и частните съдебни изпълнители само това чакат и потриват ръце - за да има повод да отнемат собствеността на гражданите. ХОРА БДЕТЕ! ФАШИЗМА Е ОПАСЕН! Утре може да е късно!

Каквото и да измислят от ГЕРБ все ще е глупост. Единствената партия, която за цели десет години няма гласуван качествен закон. Ако бяха производствена фирма от глад щяха да умрат защото продукцията им още с производството е готова за бракуване

Ох... лицензиран домоуправител, ох задължителен, ох адвокат, ох задължителен, ох герб, ох кеф Гербавите * като за последно.

Диктатурата настъпва ужс добри намервния

е постлан с най-добри намерения! Но все пак всички добре знаем, или се правим че знаем защото знаем само това което ни се казва, какъв е краят на този път!

Хора,пазете си жилищата! Всичкото е как да ви вкарат в разходи,за да ви ги вземат.Едно е да водиш борба с амортизацията на сградата,друго е някой друг да ви решава собствените проблеми. Закона за собствеността достатъчно решава ,заедно с 2-3 други закона жилищните проблеми по поддръжката.Останалото е работа на некорумпирани институции.Именно слабостта на тези институции искат да прикрият със Закона за етажната собственост,който между другото и не обхваща всички видове частна собственост,създадени през годините именно от конюнктурни съображения,политически и икономически не доразумения,които сега даже непознавайки ги ,като съществуващи искат да ги унифицират,за да могат по-лесно да ги отнемат от собствениците. Несобственици по-лесно се манипулират,лумпенизират и управляват,защото,който няма собствено жилище,няма и манталитета на независимост дори и в псевдокапиталистическото преходно недоразумение,в което някои продължават да ловят риба в мътна вода. Мислете и действайте превантивно.После ще ви остане само скачането от етажната собственост.Йес!Даа...Да!

Пич, какви видове частна собственост те гонят? Законът е за условие при което съществува етажна собственост!!! Аз ако имам имот на село каква етажна ще ме интересува?

На клавиатурата има едно копченце с вълничка отгоре и под нея наклонено надясно тире-като го натиснеш на кирилица и пише буквата " Ч".Йес!Даа...Да!

Ахах, виж как съм изписал думата "Пич" в предишният ми пост. И не бери грижа за псевдонима ми, както съм решил така ще го пиша.

Има множество проблеми в една обща сграда, като например неплащане на общите сметки, ремон на вход/покрив и т.н. Обаче в закона има директно покровителство на монополните дружества, като топлофикация, с които етажната собственост задължава (с мнозинство) заплащането на неизползвана топлоенергия под две форми: а) загуби/кражби б) такса щранг Собственик, отказал се от топлофикация продължава да плаща а) и б), въпреки, че входа не плаща част от сметките за ток с които собственика отоплява жилището си, с което топли съседите си. Или пък заплащане на такси вход, асаньор и т.н. когато собственика на жилището трайно не живее и не го ползва (например е в чужбина). Няма разумен аргумент за плащане на асаньор и ток, когато това е консуматив. Решавайки подобни въпроси, едва след това може да се налага плащане на всякакви други такси от вида ремонт на вход/покрив (което действителност е задължение на всички собственици). Един подобен закон, според справедливостта, която съдебната власт е длъжна да контролира (в това число и конституционния съд) следва правата и задълженията да бъдат равни и пропорционални, което в момента не е така.

Всичко уредили в държавата,че сега и това.чудят се от къде да събират пари за тях,а да опрощават на когото не трябва......

Такива простотии, дори по време на социализма не е имало.

ТОВА, ЧЕ СМЕ ПОРОБЕНИ ГО ЗНАЕМ, НО НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕКРАЧВА ЧЕРВЕНАТА ЧЕРТА!!!! ИМА ЛИ ЗАКОН ЗА ЧАСТНИТЕ ПАРЦЕЛИ И ЖИЛИЩА????? СКОРО И ТОВА ЩЕ ИМА!!!!!!! ЩЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВАТ КОЛКО ПАРИ ДА ДАВАШ ЗА ОТОПЛЕНИЕ, ОСВЕТЛЕНИЕ, ВОДА..........ВЪОБЩЕ, ТРЯБВА ДА ИМА ЗАКОНИ!:))))))))0 ЧАК СЕГА РАЗБИРАМ КАКВО Е СВОБОДАТА КОЯТО ИМАХМЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА!!!!!! ПРИ КАПИТАЛИЗМА СМЕ РОБИ И СКОРО ЩЕ ИМА ЗАКОНИ КОЙ КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ПОЕМА ВЪЗДУХ В ДЕНОНОЩИЕТО!!!!!!!.........ще има квоти!:)))))))))))))))))))) изро ди!!!!!!!!

Така е, прав си, че оставиш ли ги тези фашисти ще въведат закони дето да те цоцат и няма да им мине на ум че ми е по лесно да се снабдя с финна отрова, оръжие или друго трепащо доказано делеоврати и нагли плъхове с което за къде по малко пара и ядове няма да им остане голям шанс да си изхарчат откраднатите от нас пари. И ако онези дето стоят в главата на вмирисаната риба си мислят, че ще се целим само в перките и, охххх, нека започнат да наглеят така както им се иска и да минат червената граница. Ще бъде забавно за всички, ще горят факли, ще се тъшкат плъховете му с плъхове и те и поколенията им по ред на номерата. То си има закони за равновесието и всяка сила дето се опитва да прекрачва една граница предизвиква ответната силна противоположна и болезнена реакция към породилите първичния дизбаланс.

да ни осведомят,откъде копират закона за етажната собственост...което за мен си е живо ТКЗС. Отношенията в една сграда се уреждат от всички останали закони и не е нужно да правят изващения с този измислен закон. Нищо свястно не са сътворили в настоящето ннародно събрание,да си ходят и да не пипат повече нищо.

следващият път, като излезеш извън българия, попаднеш в прекрасно поддържан жилищен комплекс със ландшафт, декоративни храстчета, перфектно поддържани тревички наоколо, питай как го правят. при нас му казват strata. и не, не е безплатно. Но си струва

И при нас беше така.Ама някои решиха да приличат на вас.Йес!Даа...ДА!

Каква етажна собственост, като притежаваме само въздуха??? Когато земята под и около блока стане собственост на живущите, закупили си жилището, тогава можем да събираме пари за поддръжка. Тогава можем да направим алеи, бесетки, кътове, цветя .... нещо, което сега е задължение на общините.

Значи ти си от тези, които реват, че входът им е осран ама 5 пари не дават за чистачка а и претенции предявяват. Защото законът важи и за собствениците на тези сгради за които споменаваш но важи и за тези, които са строени върху частни имоти с разпределени ИЧ върху земята.

Някак си това "осигуряване на достъп до жилището" хич не ми се връзва със заложеното в Конституцията на РБ, че частната собственост е неприкосновена...

Каква е държавната политика към циганите, които нахлуват с взлом в домовете да крадат, изнасилват и убиват старците?! водят го маловажно деяние на стойнст до 2 МРЗ/1120 лв. и престъпниците в най-лошия случай им дават пробация, т.е. на канят ги периодично на кафенце с цигарки да си полафят в местното РПУ. А пък по-сериозните домови крадци веднага ги изпращат в болница да се лекуват, защото веднага се намират "лекари" да им постравят диагнози, аналогични на предсмъртно състояние. И всичко това платено от нас, данъкоплатците!

Гледам от терсата как санираха блока отсреща....мъка ми е. Те даже не го санираха, че повечето хора сами се бяха справили преди това. Ами просто удариха една боичка, която като изсъхна....лунен пейзаж. Поне някаква обща замазка да бяха направили преди това. Под боята прозира сивото. Вече се виждат компрометираните места, които до 1г. макс ще се подкожушат....Цялата галимация беше повече от 8 месеца....на час по лъжичка го правиха. ТА мисълта ми е, че всичко ен много хубаво...ама българска му работа

Все си мислих, че сме видяли дъното на гербаджийското управелние. Но тия все успяват да ни изненадат с някое умствено и ... изпразване.

Моето предложение е съседите да плащат за всичко, а аз да поръчвам. Ако не го приемат егати скапаната държава!!!

Тази нощ нЕма да има земетресение!

Ще ни подаряват УЖ междублоковите пространства - градинки, като ни увеличат данъците ли:) Ще ни задължат да си почистваме освен във входа и в междублоковите пространства, да си наемаме частна фирма за сметоизвозване, почистване на улуци, поддръжка покрив, улуци, водо и топло- и газови инсталации, ще ни стандартизират да ис пребоядисаме фасадите по цветове всеки квартал, а те ще раздават лицензи за такива фирми, но само за техни 'Ора. И ще ни въведат общински данък, защото сЕденето по общински бюра, ресторантски маси и круизни палоби поскъпва.

А ти как си представяш - да не плащаш и всичко около блока да ти е изрядно? Че и сградата да ти се поддържа така? Искаш фасадите на блока ти да не изглежда като пачуърк, както ги нарекоха на един конкурс за фасада на годината? Ти си един от многото ганьовци, които не ги интересуват какво се случва от външната страна на входната врата на апартамента му! Като кандидатствахме за саниране на блока (както и да го характеризират това) един съсед казваше: аз съм се изолирал, сменил съм си прозорците, останалите не ме интересуват... От тях си! И да, трябва да се влиза в чужда собственост, защото по същата програма съседка баичка казваше: нема да ги пусна, щото ще ми потревожат наемателите. Баси, не е за вярване!!!

Поканете ме, можете да ме откриете, и ще Ви дам много насоки и проблеми, които да се заложат в закона.

Благодаря ви, но и тези проблеми в закона, които вече ги има, са достатъчни.

"задължително участие в общите събрания"? Ще ви управляваме собствеността и няма да хленчите! Ще се глобяваме! Строги, но справедливи! Майка ви, кърлежи всякакви!.

Много ме е срам да го кажа, но не знам дали едно управление на БКП ,макар и със цената на нова национална криза , няма да поразчисти тия боклуци... Страшно звучи и грозно от страната на АНТИ-комунист като мен. БСП/БКП да са ми по-симпатични от Борисов и Герб. Смятай какво извратено управление трябва да си имал, за да накараш убедени анти-комунисти да искат да гласуват за комунистите от БСП. Защо за БСП - ами просто малките партии нямат шанс и гласовете пак ще отидат в ГЕРБ. Това е ужасно което го пиша и ме е срам от дядовците ми ...

и що си анти комунист? а освен това може да вярваш или не в кацането на луната, ама защо ни занимаваш със себе си не е ясно. бсп е партия на едрите фабриканти. герб са бивши комунисти. бсп не са

Стига герберастка демагогия и дране на кожи, вървете си по селата герберастки тулупи, направихте Българиа най мизерната страна в Европа. ..ДВЕПМ

"Ще се засили и ролята на местните власти при ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА." Плевнелиев, Е.Захариева и Л. Павлова "оправиха" незаконните тераси и балкони и властта се зае с етажната собственост... ДНСК-то гледа поголовно надстроените покривни площадки; гледа допълнително монтираните улуци, леещи се над тротоарите и си затваря очите. След пожара в Лондон направиха хайка за незаконно строитество и у нас, отчетоха дейност и до там. Най-големите проблеми на етажната собственост възникват заради незаконно строителство и заради усвояване на общи части. Властта да си влезе в ролята и отношенията ще се нормализират.

да си намерите друга работа или да съкратите персонала.

Абе герберасти шибани, що не си .бете .амата, оправихте държавата и се ровите в спалното бельо на хората, изроди насрани..

Da se misli za klosharite - sobstvenitsi na apartamentite.kak da se prinudi da ne sabira i skladira boklutsi.

да ми се осигури достъп до общата стая за да си складирам боклуците докато правя ремонт

Оплакванията за липсата на здравеопазване за хора с психически проблеми са за здравния министър.

Да премахнат тези измамни фирми предлагащи уж //услугите на професионално управление на етажната собственост// само взимат пари и не правят нищо Да се забрани на фирми с 2-3 човека да предоставят такава услуга

Не би ли трябвало клиентът да прецени кой му върши работа и кой не?

Колкото клиентите на енерго, топло и други монополи. Само задължения, нула права на "клиента"

Не думай! Кога фирмите с по 2-3 души персонал станаха монополи?

По повод на общите събрания искам да попитам как вход с 84 апартамента би могъл да ги организира ако няма такива помещения в които да се съберат всички представители на идеални части? Блока ни има 4 такива входа!

#махнисебе

поредното дране на народа!!!! оправихте монополите и битовата престъпност ли? повишихте доходите ли? Поредните “наши” фирми да смучат от народа.

Ами да се махнат остъклените балкони, да се махне "топло" изолацията, защото откакто ми я сложиха, без мое съгласие, от тъпаналите на входа, се оказа, че е по-студено. Защото, тухлата, се нагрява през лятото, и до късна есен, говоря преди, та до късна есен целия блок се нагряваше от лятното слънце, и си беше топло у нас. Откакто имам изалация, е по-студено, няма нагряти стени от слънцето, и още през септември си беше хладно, а и времето тази година не беше много топло. Но при мои съседи, от сеседен вход, където няма изолация, се оказа, че е по-топло. Слънчицето си им топли тухличките и са си добре. Вчера, бяха намалили парното, задари топлото време, и в нас си беше хладно, независимо, че навън е 17-18 градуса.

Е,па фани една права лопата и от прозорците изкърти, изкърти стиропора от стените. Ко ти пречи, или те боли у.?

Много странно разсъждение! Водя си детайлна статистика за разходите ми за апартамента. Такава има години преди да си сложим топлоизолацията и след това. Икономията е в рамките на 50%!

Има един коеф на топлопроводимост ланда,влез в интернет,прочети какъв е за шамота примерно,сравни го с други материали,например каменна вата,прочети и за плътността на даден топлоизолационен материал ,щото и това има значение и тогава ще разбереш глупостите,които си написал,аз например от музика не разбирам и акъл на музиканти не давам

Нека тези, които предлагат и гласуват такъв закон да ни осигурят право на достъп до техните имоти.

Хайде пак ще откриваме колелото! Няма ли в България най-накрая да се създаде държавен орган който да събира опита на развитите страни по различни важни въпроси и да се предлагат решения за обсъждане на тяхна база. Иначе докато света се движи напред ние ще вървим по наш си път на “опит и грешка”!

осигуряване на достъп до жилищата, нещо друго ще искат ли? пита ДГД

Пълен комунизъм, създаден с цел ограбване от кооперациите, каквото може.

нито комунизъм. нещо си в грешка.