Новият закон за бутилираните води застрашава потребителя

Текстовете в Закона за храните, които се отнасят до бутилираните води, застрашават здравето на потребителите.

Обратно в новината

Коментари - Новият закон за бутилираните води застрашава потребителя | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доста методично се компрометира всичко, което е със запазена българска марка: киселото мляко, маслодайната роза, минералната вода, кирилицата, запазването на евреите.

loyola

Еми не са ли хитри тези "предприемачи" след като ви продават вода от чешмата, с огромна печалба?

Да питам все пак лобирането не е ли вид корупция? Ако аз ще бутилирам водичка и си купя 10-на депутати да ми прокарат закон, да мога да вземам вода от реката, това не е ли корупция?!

в тази измислена държава още не сме открили СТУДЕНАТА ВОДА!?? Нима България е първата в света държава, която предлага бутилирана вода? Ами като толкова политиците ни вземат пример от Запада, да препишат някой закон за водата, например на Франция!Там се предлагат 100 вида води, добити от какви ли не източници, но всичко е регламентирано кой знае от кога!

Не стига, че в България водата е ужасно скъпа а е пълно и с ментета. Доскоро по магазините имаше една газирана вода, на която пишеше "Горна баня", вярно с по-различен шрифт, и беше бутилирана в Перник, вероятно пернишка чешмяна вода защото имаше точно такъв вкус. Цената ѝ беше същата като на горнобанската минерална вода. Как може във Виена една бутилка газирана вода 1,5 л. внесена от Италия да струва € 0,17 а тук, в София същото количество вода от Горна баня да има цена 0,85 лв., тоест почти 3 пъти повече?

фцитьй блеят, и не е луд тоз дет яде баницата а тоз дето дава да я ядат, прав премиера за мат'ряла и депутата за 80-е%. Абсолютно!

ВОДАТА В БЪЛГАРИЯ ОБЕЗАТЕЛНО ДА Е В СТЪКЛЕНИ БУТИЛКИ, ДА СЕ ВРЪЩАТ БУТИЛКИТЕ ОБРАТНО, КАКТО СИ БЕШЕ ПРЕЗ 60,70 ГОДИНИ ЩЕ ИМА ИКОНОМИИ!!

Вода в пластмасова бутилка не пия. Трябва във всеки град в България по главните улици да има едни изградени като цистерни където всеки да може да си пълни вода. Тук в Кипър 5 литра вода са 0,20 цента, 10 литра вода са 0,40 цента цента, 25 литра - 1 евро. Слагаш си шишето/тубата отдолу, пускаш монетата, натискаш копчето и тубата почва да ти се пълни. А в България бутилираната вода е 2,5 литра - 2,15 лв. 10 литра са 8,60лв. т.е. 4,30 евро. А аз 10-те литра ги взимам само за 0,40 цента. В пъти по евтина вода. За 10 л вода - 4,30 евро в БГ срещу 0,40 цента в Кипър.

Разбира се и тук има бутилирана вода в магазините но никой не я купува. (освен туристите). Всеки си взима от цистерните. Работи се с 0,05, 0,10, 0,20, 0,50 цента и 1 евро. Аз за 10 л вода давам не 40 а 50 цента тъй като изчаквам малко да се изтече отначало тъй като е топла отначало. Но къде са 50 цента (1 лев) за 10 л вода, къде са над 8 лева в БГ за 10 литра вода?! Просто трябва и в БГ да се изградят такива цистерни, за да има вода на ниски цени, а не да принуждават хората да купуват скъпата бутилирана вода от магазините!

Мани ги тия цигански истории. Ще пия вода от водоноска, дето плуват умрели плъхове. В България (ако сте забравили) в повечето градове водата от чешмата е напълно годна за пиене за разлика от полупустинни държави като Кипър. А в малките планински градчета има БЕЗППЛАТНИ чешми с изворна вода.

Кои са имената на авторите на този проект / ЛОБИСТИТЕ/ публикувайте

Политиците ни продадоха водата на чужди компании... на нашите политици не им дреме, че ще ни тровят... мечтая за деня, в който ще изметем политическите дебили на прехода.

Толкова напъни и медийни пушеци, само и само за да не напишат от девин с по-големи букви: от ИЗВОР БАЛДАРАН върху изворната си вода. И как по-точно това влияе върху здравето ни, че ние тук в Широка Лъка не стопляме. Единственото за което се сещаме е, че идва чак от Пазарджишко. Ама надали ще е за това. Не им е лоша водата на пазарджиклии. Нищо, че не е от нашия край. Че то и тази в тръбите на град Девин е пак от там. Тогава, какво. Ще го закрият и ВиК-то ли. Директно от Брюксел.

Балдаран е от балдаран. Девин си е от Девин.

Фотиново, не беше ли в Пазарджишко. Не че нещо, ама това пише на етикетите и на двата продукта, упоменати по-горе.

Някой да е чувал досега за "Инициативен комитет за защита на потребителите" и за Пейо Майорски? Или едни псевдобизнесмени дето искат да имат монопол в бутилирането на вода спешно са си спретнали поредния трол (в случая организация-трол). Точно това, което иска този трол, е против интересите на потребителите, защото ще убие конкуренцията.

Кой владее минералните води на България - американски, френски и гръцки фирми. Тук таме едва оцелява някоя българска. И сега западняците са си платили (евтинки са ни депутатите и партийните централи) да им приемат едно ново законче. В техен интерес. Защото не виждам гражданите какво толкова страдат от стария закон. Едва ли новият ще е в тяхна полза. Ама пусти печалби - дай, дай, дай. Още, още. И изнасяй на запад. Дано им приседне.

Смешен плач! - МОНОПОЛЕН! Кой е фанар капия при т.н.приватизация да си цица...Дугите да го ду..т

По едно време, НЯКОЛКО ГОДИНИ (да сме по-точни - 10-15!), имаше едно "ЖИВОТНО": Вода Горна Баня, бутилирана в ПЕРНИК!!! Че даже и газирана такава, май естествено! И само си представям как хвърчат едни водоноски София-Перник... Ей, това продавачите на вода - АМА ЗАЩО НЕ ХВАНЕТЕ ПО ЕДИН КАЛАШНИК И ДА СЕ ИЗПОЗАСТРЕЛЯТЕ??? Ще останат двама-трима, ще пием някаква вода от шише, тя ще мирише на тиня, ама поне да знем кой да псуваме! А сега - какво? Гледаме някакви лобистки сеири, в които и закони ще се прокарвали!!!

"Подобна несигурност би се отразила негативно върху цялата бутилираща индустрия в България и би довела до срив в доверието на потребителите, намаляване на консумацията на бутилирана вода, драстичен спад в инвестициите и закриване на работни места. За сериозен проблем намираме и създаването на абсолютен понятиен хаос чрез въвеждането на нови термини в текстовете. В тях са представени названия, които не присъстват нито в българското, нито в европейското законодателство."

на кока кола дето бутилират гнусната вода банкя

Дааа...в изстрадалата колония България се вихрят евро-атлантически ценности - ИЗМАМАТА! Облечена в закон! .... Полицията щяла да дебне пушачи по заведенията, но хич не я е грижа за ежедневните набези и убийства по всичките градове и села!

Здравето е стока, а материалът пак ще пие студена водица за здравето на политиците...

Инициативния комитет за защита на потребителите?

Бананова република!

Кога ще ги стигнем... банановите републики.

Шилo

"Ако на пазара бъде пусната вода, която не отговаря на критериите за качество, няма да е ясно нито кой я е произвел, нито кой я предлага в търговската мрежа, каза Майорски." - по-голям идиотизъм отдавна не бях чел. А сега как разбирате коя вода кой я продава, бер, другарю Майорски???

от незаконно построените вецове?! Как така ще изтича в някаква си река и няма да носи пари?! Няма такива работи!!! За да няма пропуск бързо да се пускат на пазара бутилки напълнени от водата след турбините!!! Ами закона?! Майната му на закона!!! Ще го променим!!! Нали властта, правото на законодателна инициатива и промяна на законите е у нас!!! Ами здравето на хората и най-вече на децата?! Какви хора и какви деца бе?! Няма такива!!! Има електорални единици и за нас те са като биологичните единици дето ги стрижат, сиреч само са да ни носят пари и печалби!!! Пък и като почнат да боледуват и измират пак ще имаме печалби, защото и лекарствата и лечението им е в нашите ръце и ние определяме по коя клинична пътека и за коя болест какви пари да се дават!!!

От кога бизнеса се интересува за здравето на потребителите? Туй то, новината!

Е, конкуренцията от време на време е нещо здравословно, не толкова за бизнеса, колкото за потребителите. Май множко ги вдигнахте цените на тия пластмасови бутилки, по 90 ст е 1,5 л. Хубав бизнес, ни щети да делите ли?

Ще се отбелязва ли водите които имат уран и масово се предлагат дори и на деца.

Не, няма да се отбелязват господине. Ако знаете кои са тези води, просто не ги купувайте на децата си. Аз с удоволствие бих пил вода съдържаща уран, защото харесвам да експериментирам със себе си :)))