Анкара: Безплатно висше и стипендии за турците от България

Турция планира да премахне университетската такса за студенти от турското малцинство от България и Западна Тракия (Гърция)*, предаде Анадолската агенция.

Обратно в новината

Коментари - Анкара: Безплатно висше и стипендии за турците от България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мдаа, турските университети са на световно ниво - по физика, химия, математика, финанси и бизнес администрация :). Най-изтъкнатите им студенти стават нобелови лауреати и десетки блестящи турски възпитаници работят в Локхийд и НАСА, а стотици изобретяват двигатели, смартфони и лекарства срещу рак! Българските работодатели много търсят специалисти с диплома от турски университет. Изобщо, сега ще потече река от кандидат-студенти към Турция, която е център на научната мисъл в света.

колко ли "турчета" съм ви пуснал за обучение.

Нито турци,нито руснаци,крайно време е всички българи да се обединят-поне дунавските българи-християни и волжките българи-мюсюлмани,модел,за подражание на света,както е предричал Дънов

Mоята истина до иванов за репликата му към българската туркиня Cибел . Hашият иванов изброил причините според които българите мразели или необичали етническите турци. C голямо съжаление прочетох това което е писал и се убедих че наистина има все още болно мислещи хора сред нас. Mоето хоби е Oсманската история на балканите , имам доста литература по тази тема , имам също литература и на известни неутрални нетурски историци специалисти по Oсманска история , където няма подобна информация близка до тази на господин иванов. Mоето желание е да поканя господин иванов в истанбулския университет катедра Oсманска история където имам познати професори да му изнесат малка лекция на тема българите по време на Oсманската империя.

Не е нужно да ги водиш в истанбулския университет, достатъчно е да си направят труда да прочетат трудовете на покойната проф. Вера Мутафчиева и проф. Мария Тодорова - български учени балканисти от световна класа.

Като си ги образова да си ги остави, че ми омръзна да ме управляват "вишисти" с Шуменски университет, специалност "Социални дейности", защото по другите университети няма да изкласят.

Най-накрая турчеещите се български цигани ще има кой да ги образова!

НИщо ново. И при бай Тошо, турци , помаци, сигани и деца на борци против народа, се приемаха с диплома среден и среден по единия от двата примни изпита! Е за това правителството и управниците ни са толкова управници!

Да вземе и всички ц игани на обучение и да ги остави там да работят.Щом са учили безплатно да работят за държавата,която ги е изучила.

Значи много интересна новина. Ще кажем че да се потурчиш е нещо много лошо. Но от друга страна може и да е хубаво. Тия райони, да не кажем цяла България, са забравени от днешната лелеяна ЕВропа, оставени са на самотек, на умиране. Ето че една новоразвиваща се държава се готви да им даде живот. А тия райони са пълни с младо население, искат да се развиват. Та най-вероятно ще намерят смисъл за развитие в Турция. Европа отива на кино с една дума.

Аз се съмнявам че и 10% от нашите турчета могат да завършат университет в Турция, за гръцките не мога да кажа! Но ако не им се подаряват оценките, имайки предвид турската образователна система досега, те нямат шанс за завършване там, още не са толкова "узрели"!!!

Статистиката показва точно обратното, мили мой бай ...

Дай да я видим тая статистика де!?

Ей така се претопява един народ. изучаваш, който ти е нужен в най-добрите университети в света бе безплатно, после той заема отговорните постове в държавата, защото вече е компетентен и взема той решенията, но в чия полза ... Но този който го е изградил, нали драги български политици от БСП и ГЕРБ, нали г-н Президент.

Абсолютно анти-българска политика. Стратегия за потурчване на българите-мюсюлмани (помаци) от Беломорска Тракия (източна Гърция) и засилване на патогенната турска пета колона в България чрез неизбежна в днешно време политическа и националистична индоктринация в турските ВУЗ-ове.

Този помак иска да потурчи другите помаци, които са останли в Гърция и България, това са си българо говорящи мюсюлмани

А какво направи България за своите 100 000 сънародници в Молдова и 300 000 българи в Украйна? Красиви думи и много обещания, а населението ни се топи. Мислим повече за македонските българи, а те се подиграват с нас, докато бесарабските българи са с българско самосъзнание, християни и работливи. Повечето биха се върнали, ако бъдат подпомогнати. Но ЕС и САЩ със сигурност имат други виждания за страната ни, доста различни от това, което е най-добро за нацията ни.

Кой нормален човек ще се върне в страна с над 85% селски дебили???????? Щом си стоят там, значи в Молдова и Албания им е къде-къде по-добре!

На бесарабските българи викаш, в Албания им е по-добре?... Би могъл да четеш по-внимателно и да се замислиш, преди да реагираш на някакъв смислен коментар.

Турците и татарите са членове на голямата тюркската езикова група, чийто езици са близки.Според пантюркистите в Турция тези които живеят извън Турция спадат към външните турци а тези които живеят в Турция за вътрешни турци. Целта на пантюркистите всички външни и вътрешни турци да се обединят в една държава в която ще влязат Средна Азия, Кавказ,части от Сибир и Северозападен Китай, където живеят тюркски народи. Ето защо Ердоган се застъпва за кримските татари понеже ги смята за външни турци.

Ердоган е тъпо парче На тази планета живеят не само турци Половината свят ще трябва да си смени границите за да е им е готино на турците Ей за това всички са против Турция САЩ Русия Китай Европа Израел Всички и краят шапката

Турците са подетнос на тюрките. Иди кажи на тези от Туркменистан и Татарстан(Булгаристан), че са турци...

Турците никога не са населявали посочените от теб места. Произхода им е от областта на днешно Мароко. Чистокръвните турци са със сини очи леко мургави и високи. Тюрките са друго нещо.

ТОГАВА са крали и изнасилвали най- хубавите и са ги заставяли да станат мюсюлмани. Но все пак останаха умни и хубави хора в България. А вярата, вярата няма значение. Ужасно е това, че има хора като теб, които ядат хляба на държавата /която и да е/ и същевременно се съсипват от "плюене". Моля, ходи да живееш някъде другаде, теб и в Турция няма да те желаят.

това беше за Исмаил. А красиви и умни, както грозни и прости/като теб/ има навсякъде по света.

Оставете ги на мира те ще се оправят ние какво правиме с циганетата превзеха държавата ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ДРУГАРИИИИ

Турция напира, а ние неглижираме този факт.

И другаря Путин дава стипендии и безплатно образование в най-добрите руски университети. Но само за Българи :)

Как никой а кюрдите ? И не копче а БАУУ

И квооо? За българите платено а за турците без пари ?

На времето само умните и красивите им са разрешавали да станат мюсюлмани . Останалите са си ги оставили християни..:)))))

Сега мюсолманите защо не сте умни и красиви ?

Напротив!Я сравнявай Волен и Бойко с Местан и Адемов :)))))

Нашите турци не са турци а наследници на татари поданици на султана Затова повечето са руси и бели Бежанци са от Украйна И руснаци и поляци и запорожки казаци прочиствали завзетите територий от мюсолмани Избягалите пт кланетата султана ги заселвал на Балканите Дедите им са кримски татари днестровски татари астрахански татари и още десетина вида татари които отдавна не съществуват

Турците и татарите са членове на голямата тюркската езикова група, чийто езици са близки.Според пантюркистите в Турция тези които живеят извън Турция спадат към външните турци а тези които живеят в Турция за вътрешни турци. Целта на пантюркистите всички външни и вътрешни турци да се обединят в една държава в която ще влязат Средна Азия, Кавказ,части от Сибир и Северозападен Китай, където живеят тюркски народи. Ето защо Ердоган се застъпва за кримските татари понеже ги смята за външни турци.

Ех, а бяха едни времена, когато получаваха безплатно шамарене тук...

И ги обиждаха безплатно

Проблема се решава много просто непризнавайки турското висше образование. Ако искат и турците да не признават българското и гръцкото. Та който учи в Турция може да си работи само в Турция. И като вземе гражданство там му се маха българското. Разбира се, с първият авер на Ердоган наш боко, туй няма да стане.

Те подпомагат хората си. А нашите боклуци какво правят за българите по света и у нас!?

Не че толкова им пука за хората им. Да не мислите, че това образование, което там ще получат, ще е твърде светско? Та нали стана ясно, че скоро въвеждат по училищата задължително изучаване на религия и премахват различни светски елементи от учебниците. И по университетите ще стане така. Целта на цялото това нещо изобщо не е да се подпомогнат турците извън Турция, а да им се даде мюсюлманско обучение. Защо така - предполагам можете да се досетите и сам(а).

чакат дъвка от Кремъл.

Не "хората си" ако си прочел внимателно и осъзнал прочетеното. В източна Гърция няма турци, а българи-мюсюлмани (помаци). В европейска Турция вече почти от 100 години на същото селско население му промиват мозъците с това, че са етническа общност със специфичен език и култура, част от турския народ.

ще дойдат байно, хората са като водата, накъдето ги отбиещ, натам вървят, повечето де! Ако станем нормална държава, веднага ще си дойдат! Я, преди 60 години как всички отидоха в градовете, а предците им бяха живели по родните места 20 века! Ами сега - за 30 години една трета от населението се пресели в чужбина!Те ще се върнат, но ние само дремем тука!

Да си ходят и да се не връщат!!! Заедно с всичките си роднини!!!

Хаха... Турците в Германия и в Турция да го духат :) Все пак доста хитра офанзива която пък е и демократична.

Отново с лека ръка се слага знак за равенство между мюсюлмани и турци. Все пак не всички мюсюлмани по света са турци, нали? В България отдавна няма турци.

палмата на руснаците, които организират ислямска академия за обучение на имами, както и следдипломна квалификация на православни духовници в руски "институт".

за финансирането на имами от България в ислямски академии... Няма как да се възприеме иначе външно финансиране на хора от страна с вероизповедание различно от исляма.

Повечето от това малцинство у нас не са турци, а потурчени. В Беломорска Тракия пък балшинството от мюсюлманите не говорят дори турски, а български диалект.

Е да ама те турците идват да учат у нас, а не обратното.На кого му трябва диплома от Турция?

За кюрдите важи ли? Да уточнят и има ли разлика между кюрди с турски произход и турци с кюрдски произход :)

Да си ходят в Турция !!!

Кога се очаква чалмата, и дупенето под съпровода на виенето на брадат индивид да стане задължително у нас?!

а след това да ги вземат там и на работа.

В мисюлмански университети ли ще ги обучават или ...? :-)

Истината е: - Безплатно висше и стипендии за наследниците на потурчените българи.

Турците са страшно тъп и мързелив народ. И то още от времето на Сюлейман Велики.

Аз съм българка и се гордея с Приятелите си- турци,които са честни,трудолюбиви и добри хора.Най-големите добрини съм видяла от тях.Не обиждайте хората !Уважението и честта са на първо място при тях,което не го виждам при т.н. българи,сеещи раздор и омраза по между си !

Да ти кажа под секрет, те са така точни само когато имат взимане даване с българи, за да ги почитаме. Иначе помежду си са пълни маскари :)

Всички цигани да станат турци и... към анадола да ги образоват

Как може да мразите толкова много турците в България не мога да то разбера. Вие всичките, които бълвате омраза помислете си дали веднъж в живота си турчин ви е направил зло. Сигурна съм, че не. Хайде със здраве, родена съм в България, туркиня съм гордия се с това и обичам родината си .

Не се коси, тук е пълно с платени и неплатени драскачи. Мнозинството от българите нямаме нищо против вас и знаем, че огромната част от вас са честни и нормални хора - като нас.

За съжаление в българите не е останало нищо нормално.В това се убеждавам всеки ден.

Как може да си родена в България, да имаш български документи за самоличност, на които пише, че си Българка, а да се наричаш туркиня?Може да си Българка мюсюлманка, но туркиня не си!Ето заради такива изказвания Българите мразят турците от малцинствата!

Какво не разбираш ,в Албания имало Българи ,защо в България да няма други етноси

Барак Обама американец ли е или е кениянец, като се чустваш туркия върви на майната си,тука е за тези които се чувстват българи, независимо от това какво потекло имат

Сибел, престани да четеш глупостите на платените примати в мрежата, сама знаеш че те прокарват интереси на чужди държави - Русия, САЩ, Турция. Така е било, така е, така и ще бъде. В интерес на истината и Турция не прави това от грижа за турците в чужбина, а от геополитически интерес. Имат възможност, правят го. С една слаба държава като България бурите си играят като с лодчица в морето и никой не знае дали ще се задържи над водата или ще бъде потопена от противоборствата, предизвикани отвън...

госпожо сибел, за човека се съди не когато е в немилост, а когато е на власт. прочетете историята какво са вършили турците през вековете, когато са властвали- отнемане на деца(за еничари), масови изнасилвания, екзекуции за най-малкото нещо, конфискация на храна за изхранване на турци и турска войска, задължение българина да слиза от коня и да скланя глава, кога минава турчин, диш парасъ диш хакъ, т.е.да платиш на турчина за това, че си го нахранил, бългаските църкви са били по закон землянки, рушвети за всяко разрешително и т.н. и т. н.българските замъци(крепости) и царски дворци са умишлено съборени а мраморите от които са направени, са направени на вар. българския елит е избит и на българска територия са заселени евреи, прогонени от испания.....ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ТУРЦИТЕ

Bсичко е лъжа ,имам достъп на огромна Oсманска литература ,също така имам исторически издания от независими неутрални нетурски автори специалисти по Oсманска история на балканите , никъде не съм чел това което ти твърдиш. Tова твое твърдение е на един етнопсихопат без да има никаква реална подкрепа.

Проблема с тия хора се корени много години назад, а именно в първите години след освобождението на България.Още тогава е трябвало това малцинство да бъде изселено в Турция и всички джамии да бъдат затворени и да стоят просто като паметници!Тогава не е имало правозащитни организации като днес, които да мрънкат!На тия хора мястото им въобще не е в България, пък камоли в Европа!

Може би проблемът се корени още по назад,към 1396 година ,трябвало е това местно население да се изсели от тази територия и готово ,тогава пък хептен е нямало право защитни организации ,как ти звучи ,кефи нали

Ами то доста турци са се изселили доброволно или принудително, а мнозина са били и покръстени, това се е случвало и след Балканските, и след ПСВ. Лошото е, че мнозина Българи също са били избити или изселени от тези земи, всъщност от къде ли не - като минеш през Нишка област, през Косово, Македония, вкл. Егейска Македония, Западна и Източна Тракия... Голям геноцид е бил спрямо Българите, спрямо турците също. След тези войни бежанците към Турция и България са били най-много. В България е било страшно, десетки хиляди Българи от Македония и Тракия са стояли бездомни по улиците на големите градове, просели са коричка хляб за децата си, това са причинили любимите ни съседи Сърбия, Гърция и Турция /с решаващото съдействие и на Румъния в Междусъюзническата война/. БЪЛГАРИЯ ПОМНИ!

80% от т.н. български турци не знаят турски език дотолкова че да осъществят една 100% комуникация на този език-писмено и говоримо . Това че знае 500 думи не е знаене на език ... тогава де е тръгнал да учи безплатно

Айдееее - безплати ИДИЛаджии

От България запазете поне 3 бройки ! , те ако искаха да учат у нас таксите няма да ги спрат !

Айдее да заминават и да не се връщат, че да си останем само истинските арийци тук.

Интересно как се определя кой е от турското малцинство и кой не? Плюс това на тях определено не им трябват образовани хора, защото само прост народ се управлява лесно!Достатъчно ги облъчват с извиванията по няколко пъти на ден на ходжата от Джамията, та сега да идат там да им промиват мозъците!