17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И какво толкова значимо за съвременната ни цивилизация има в това селище? Разбирам, че е добре да се запазват някои старини, но дават ли си сметка тия с "живата верига", че в Европа, ако боднеш лопата по-надълбоко все ще пръкне нещо "древно"?! Всяка цивилизация е идвала и си е отивала по реда си, това е ходът на историята. Ненормално е някои да се прехласват до самозабрава по всяка изровена съборетина.

Да сте чували за язовир Копринка /бивш Георги Димитров/, а да сте чували за тракийският град на дъното му? Значи комунетата могат, а сега не може? И какво ще стане, ако 2 обекта се изместят с няколко метра? Ще се промени историята ли? Ако зависи от мен, ще направя отклонение от магистралата, паркинг и заведение за отдих в района със съответните реклами и табели. Така всеки ще може да отбие за половин час, да хапне, да пийне нещо и да се запознае с историята ни.

Аз пък не мога да разбера що не я вдигнат магистралата на това място на пилони? В Сицилия по-голямата част на магистралата (над 100 км) от Катания до Палермо е точно такава. Минава по дерета и италианците вместо да са ги изравнили са я сложили на виадукт. Къде 3, къде 5 метра - стърчи над земята.

Я вземи си бръкни в джоба и доплати за "пилоните". Никой няма да ти се сърди, може и името ти да впечатат в някой от пилоните.

Пред булдозерите всички са равни и никой не може да устой.А има и друго ,ами парцела,на който се намира археологичния обект е закупен предварително от правилния човек свързан с правилната политическа сила , та той очаква при отчуждаване да получи парите си в стократно увеличени.Няма сега да хукне по ливадите ,за да закупува нови парцели.Ако някой си въобразява ,че парцелите по трасето предварително не са закупени предварително с цел сериозна облага ,много се заблуждава.Трябва да се знае ,че всяка обществена поръчка е свързана със сериозни лобиски интереси и там случайни не се допускат ,ако някой е много напорист се запознава отблизко с ""чичо куршум"".Нали знаете ,кой строи магистралите в Италия,ами мафията ,да не смятате ,че у нас е по различно

магистрала!!!! това село е минало заминало и толко все едно да изровиш мъртвец от гроба .това означава ли че ще си останем в развитието до етап на това село кенеф ли или какво

Не е ли по-лесно да се премести магистралата? По точно да се препроектира? Все пак говорим за археологическа находка - цял град

tonk11

Не е. Да кажа защо- отнема време което нямаме щото се занимавахме с кафявия гущер и червения скакалец. Ако се измести трасето ще почнем да се занимаваме с зелената жаба и севернобалканскияя негромегодогуд. И пак ще има протести и глупости. Другото е, че няма как да знаеш дали и на новото място няма да има такива чудеса. И почва историята отново.

обаче тези неща са част от проекта. Първо набелязваш трасето, изчистваш екологичните и археологични проблеми и какво трябва да се отчуждава, после смяташ и действаш. Това пак е герберско-мечешка работа. Първо са направили каквото там са си решили и сега си налагат решенията силово. Разбира се, че останки от цял град не е като да намериш останки от грънци

Това селище било известно от 40 години. До сега трябваше да се е изплатило, и да носи милионите в хазната. Пък то, точно магистрала като минава, почна да носи милионите.

да не би ти да си го стройл та да се изплати ??? Пък и никой няма да даде пари да гледа кирпичи .

Заради едните пари ГЕРБ продадоха и малкото останала история.

Изкарай ти парите и плати! Никой няма да ти попречи.

Когато ГЕРБ спре да краде, ще има пари за доста неща!

А защо не си ги накупихме тези неща, докато "честните" комунета бяха на власт? Защото не само, че НИЩО НЕ ПРАВЕХА, но и скъсаха да крадат!

Нация без култура е загубена нация . Демек българите ще са малцинство много скоро

И това ли слагате към културата? Аз мислех, че е към историята! Хайде сега да обясниш, как НюЙорк и Лас Вегас, без никакви камънаци са най-посещаваните места на планетата? Печелят милиарди! Пък ние с разкопките , не печелим нищо. Я да обясниш!

Теб ако си беше зарито под земята нямаше да сме изгубена нация...като го изровиха сме изгубена нация че трябва да мине път... Някой само да каже нещо ...

Заради два камъка, да се отклонява магистрала? Няма начин. Такива камънаци има навсякъде. Що хората са се изместили от този град, значи не е бил ценен. Като искат протестиращите, нека намерят частен инвеститор, да даде пари за отклонението, а после д печели милиони , ако ще милиарди от това! Да, ама няма такъв луд. Аз от данъчните пари не давам!

Големия археолог ., но главно съветник на. Министъра от управляващитр

Е добре де !!!! СЕЛСКИЯ стадион ли е по ценен от древното селище?? Що не преместите него??!??? То бива простотия ама чак пък толкова?!??

Тук става въпрос за малоумници без топки които решават какво да се прави..!..Този обект би могъл да докарва милиони ежегодно от кутистите, които ще го посещават.. а магистралата ще докарва само прах и мърсотия!! Преместването и/или дори изграждането на мостова конструкция, която да повдигне магистралата над обекта ще е в пъти по евтино отколкото пропуснатите ползи от туристическия обект.. При това пропуснатите ползи от туристически такси ще са трайна щета за държавата и Българския народ, при това не за 2, 3 или 4 години колкото ще има магистрала, преди да почне да се разпада, поради качествено строителство а за стотици години напред!!!

Голем инджинерин си...аман от специалисти...

аман от платени простаджии дето последните дни заливат коментарите по статиите с простотия и селендурщина, целящи да наклонят общественото мнените в една угодна на оня дето ви плаща посока!! Жалки неуважаващи самите себе си бедни душици!!!

Той още е сконя и каруцата. До него не достига двигателят, начало на икономическта революция. Смешници жалки! За два камъка , ще спре прогреса!

КУТИСТИТЕ ще си счупят краката да ходят там... Ти да си видял град и село без улици ??? Какво ще изгуби селището от една нова улица наречена магустрала...нищо . Ще бутнат 3 —3 дувара и готово...във Варна половин стадион трябва да бутат...

няма мърдане от "хубава работа ,ама българска ".само ,че не е само българска ,а мешана . българите се прецакахме отдавна и яко .тази свещена земя се нуждае от хора смели,твърди , силно вярващи ,мотивирани ,достойни,образовани ,справедливи ,предвидливи,мъдри ,обичащи се истински хора .превърнете се в такива ,не за мен ,а за вас и вашите деца !

Няма страшно!!... С това качество на магистралите им, до две, три години всичко ще си е по старо му... може и да не местят селището.. да превали няколко пъте.. една, две зимички да минат и мястото ще си изглежда така както е и в момента...

пъзела се нареди...много си прозрачен бе КОНЧО ...

коня на Курна...

Тия пък 40 години не са направили нищо за това селище, сега се хванали за ръце глупаците....

Браво на протестиращите, истински Българи! За боко тиквоча какво да кажем-дай му магистрали да прави, та да има за крадене за мутрите герберски. Какво ги интересуват тях някакви старини, те да не са българи!

като теб празноглави ... Ако знаеш колко им пука за кирпичените дуварииии ...ама някои им е казал и протест до дупка . Колко до туристите ще си счупят краката да ходят там...

аре бе ще местят археология ама изместиха трасето заради някакъв си стадион а тези находки са известни от поне 30-40 години какво проучване е правено преди проектирането?

ами като са известни от 30-40 години защо чак сега започват да се интересуват от "тези находки"?

Не показаха кое е ценното на разкопките. Освен зидове от речни камъни, накакъв окоп, даже счупени грънци не се виждат. На кой народ е това историческо наследство - не е на българския.

1. Всички разкопки от Сандански до Дупница- все са Скаптопара. Доказателства?-Нула! 2. Типично по български, гарантирам, че до 1-2 години стените от камъни и кал ще рухнат от дъждовете, ще обраснат с храсти и ще развъдят влечуги. 3. Затова решението е правилно.

Когато професор Николай Овчаров не водещ в разкопките, те не представляват историческа ценност.

Оооооооо хайде стига вече!то не бяха таралежи,змии,костенурки,селища!За животните разбирам.за тази скаптопара не еиждам какво значение има да се преместят две сгради.

Преместете магистралата на 50 км и ги оставете да си гледат римската баня

поредното нарушение на закона за културното наследство. до кога ще продължава това безобразие - защо не е съобразен проекта със старините?

Защото са ги намерили чак след като са започнали да копаят. По нашите земи където копнеш, все руини излизат. :)

Слушайте внимателно и ще разберете .

абе нещо аз ли не разбрах или се готви поредното малоумие,не можаха ли да дигнат тъпата магистрала над находките,ами щели да ги местят,поредното малоумие във бг

Кое струва по-малко?

Тя тая работа не е като оная работа...много лесно го дигаш нещо....

Тука не е з хора , за които цялото мислене е онова вдигане. А за хора, с глави и акъл

Да лесно е да го вдигне човек, ако има топки обаче..!.. Тук става въпрос за малоумници без топки които решават какво да се прави..!..Този обект би могъл да докарва милиони ежегодно от кутистите, които ще го посещават.. а магистралата ще докарва само прах и мърсотия!! Преместването и/или дори изграждането на мостова конструкция, която да повдигне магистралата над обекта ще е в пъти по евтино отколкото пропуснатите ползи от туристическия обект.. При това пропуснатите ползи от туристически такси ще са трайна щета за дързавата, при това не за 2, 3 или 4 години колкото ще има магистрала, преди да почне да се разпада поради качествено строителство а за стотици години напред!!!

абе нещо аз ли не разбрах или се готви поредното малоумие,не можаха ли да дигнат тъпата магистрала над находките,ами щели да ги местят,поредното малоумие във бг

Зваеш ли каква е разликата от 500 м. магистрала и 600 м. магистрално мостово съоръжение?