Мъж се бори за живот, залят от вряло мляко в мандра

44-годишният работник е транспортиран в критично състояние в Пловдив

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като технолог заявявам отговорно, че в процеса на съвременните методи на обработка на прясно сурово мляко няма технологичен цикъл, при който млякото да завира, камоли да е вряло! Има нещо дълбоко объркано в тази дописка! Съжалявам за нещастния инцидент и пожелавам оздравяване на този човек. Но оставам дълбоко възмутен от неточностите, меко казано, описани като факти в тази дописка!

стигат да ти се обели кожата

Млякото се загрява до 80 градуса.

Наде, образовай се малко!!! Стига с това вряло мляко!!!

Учихме, че млякото се пастьоризира при 72 градуса за 15 секунди. Имало сега и ултра-пастьоризация - 138 градуса за 2 секунди. На леваците, дето ще се хилят, че няма кипене над 100 градуса ще спомена за налягане и температура, и връзката между тях.

На всички апострофирали ме ще кажа пак - в съвременните технологични процеси за обработка и преработка на млякото няма цикъл с "вряло мляко", "загряване до завиране" и прочие глупости! Дори пастьоризацията при +70С е динамична в проточен вариант под налягане. Изяснете фактите около нещастния случай в мандрата. Там има в пъти повече гореща вода и пара от млякото!

Да, ама не. Все още има мандри, където млякото се нагрява директно в танка. Ако беше истински технолог и от бранша щеше да го знаеш. Случайно да работиш за мандрата, където се е случил този инцидент?

Аз знам и с очите си съм виждал и едни други мандри, в които дори нямат танкове за мляко или охладителни вани. И основната им суровина я карат пакетирана в чували и в бидони... но не е там работата. И загряване в танкове не се прави поне от 15 години. Да не говорим колко енергоемко и неефективно е това.