Коментари - Мъж почина след падане в Рила, изпратеният хеликоптер не е могъл да кацне | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тея наще хеликоптери или не могат да излетят или да кацнат.

На спасителите ПОКЛОН За пилотите ПОЗОР

Хеликоптера защо не е вдигнал ранения с въжена носилка без дa каца ??!

Защото не е медицински хеликоптер. Такива нямаме.

Това че не е медицински вертолет не значи че не може да се направи. Отвежда се на носилка под вертолета до място където може да кацне и после се прибира вътре. Още повече говорим за военни които нямат проблем да се спуснат с въжета. Виждал съм чуждестранна брегова охрана да спасява някой от водата при много лоши метеорологични условия, така че вятъра не е проблем при такива случаи.

Карам ски в Австрия и по-точно на един глетчер над Капрун.От глетчера не може да се слезе по път и за това там дежури хеликоптер който вдигна с шейната един пострадал без да каца и при това беше полицейски хеликоптер

Хеликоптера защо не е вдигнал ранения с въжена носилка без дс каца ??!

Защото вече е починал.

Да им турат по едно 5-10000 еврака за спасяване като в белите държави, та да им секне малко ентусиазма да се правят на безсмъртни. То ако не от друго българинът от това да го удариш в джоба най го боли

Ех, колко злоба струи от остъклената панелка, в която си се наврял. Защо така бре? Вместо да искаш да има по-добри болници, по-добра доболнична помощ, по-добре оборудвани линейки, лекари, медицински персонал и спасители със достойно заплащане, хеликоптери, които могат да спасят теб или твой близък..... ти искаш да удариш българина по джоба... ми да те питам, утре ако отидеш на море... дали ще си направиш застраховка, че да дадеш пример, или ще се надяваш да те подмине. А можеше да сме велик народ.

Съгласен!!!

То някой трябва да плати. И такива екстремни приключения не са оправдан разход пред данъкоплатците. Затова трябват застраховки.

Бог да го прости човека, но в планината трябва да проявяваш уважение. Никакво излишно разсейване и лигавщини, белите стават за секунди.

Не знаем ситуацията може всеки да се подхълзне, където не трябва и се надявам смъртта да не е заради едно глупаво селфи от голяма височина. Спокойно ходя по планината постоянно и не съм "диванен плъх", но винаги съм на 6 и в кондиция на труднодостъпни и рискови места.

четете. "Падането е станало от най-високата точка на Скакавишкия водопад, която е около 70 метра". Тоя да не е Спайдърмен. Със или без хеликоптер. С доктор и мед. сестра или без - той си е бил труп.

навремето всяко лято от училище ни организираха екскурзионно летуване, 2 седмици прекарвахме на балкана под ръководството на учители и планински спасители, помня и до днес хижите Ком, Петрохан, Планински извори,Младост, Върбишки проход - всичко беше много добре поддържано и организирано, като станах по голям 3 пъти участвувах в прехода Ком - Емине, от тогава ми е останало уважението и респекта към планината, а и много практически туристически умения

Млади хора, не си играйте на ""алпинисти"....Бог да го прости! Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.

не е починал, утрепал се е!

Явно трябва да купуваме летящи чинии! Броят на тиквениците пълзящи по баирите постоянно расте!

Да почива в мир! Ама що е дирил там? Както и онези туристи “покоряващи” върхове.

Вертолетите освен да кацат, имат възможност и да зависват....

Но трябва да има лебедка......

Добре де, от текста става ясно, че кацането или не на хеликоптера няма връзка с трагичната смърт, защо е включено в заглавието? Още повече, че с подходящо оборудване и екип пострадал в планината може да бъде качен на хеликоптер без да е нужно кацане, ако е невъзможно. Единствения извод от цялата информация е, че никога нямаме готовност за нещо сериозно, което в днешно време е обичайна практика други държави и липса на адекватна реакция в подобни ситуации е недопустимо. Преди цели 20 години бях свидетел на тежка пътна катастрофа в Линц, Австрия, където пострадалия беше с пръснат череп и само след минути беше отнесен с хеликоптер.

Пострадалия с пръснат череп са бързали да го откарат заради органите му. Там са скъпички.

бях на преход с група от 15 човека по масов и уж сравнително по-труден маршрут за качване. Част от хората не ги познавах. За прехода се знаеше от месец. Само половината участници бяха с туристически обувки. Бях тръгнал да обяснявам, че може да завали, може да стане хлъзгаво по камъните, отказах се, защото вече около върха се виждаше, че почти няма шанс за дъжд. Идеята ми е, че масово се подценява планината за елементарна екипировка и хората не си преценяват силите. Малко се живее на принципа на комп игра, на която ще пуснеш записа и ще рестартираш преди падането/подхлъзването. Иначе инциденти се случват и ще се случват - понякога просто е писано нещо да стане. Не съм сигурен, че точно хеликоптер за спасителни акции в планината ни е най-важен - преди това такъв за транспорт примерно от Смолян до София е по-важен. Сега къде ще кацне примерно в Смолян/Разлог/Кърджали и т.н., колко далеч от болницата, къде ще кацне в София после, май ще се мисли след това, но по-добре да го има.

Само да запитам този пишман турист имал ли е планинска застраховка???

Този "пишман" турист е бил опитен катерач и планински гид! Белите стават където най-малко очакваш и за съжаление се случват и на тези, които са обучени за целта... или какво, Аертон Сена е бил пишман авто бабаит, дето е решил да покаже на тези от Формула 1, че и квартално шоферче на ръчна количка, може да кара болид, па то се оказало, че един завой не може да вземе.... аман от специалисти и футболни треньори ?

Само до преди 10 15 години планините бяха доста по спокойно място- и какво им стана на хората, изведнъж се юрнаха, ама тотално неподготвени - тази зима ловната ми дружинка попадна на някакъв тотален откачалник ( планински бегач), който беше тръгнал в снега да изкачва бягайки Предела, по маратонки, къс клин и леко горнище! и това е масово

Е И? Не го ли избяга?

Този поне е свестен. Не като моториста дето усмърти невинен шофьор.

Вместо да ходи по чукарите да търси майка си и баща си, да беше отишъл на някой капанче, да пийне с приятели биричка с мезенце или ракийка със салатка, сега щеше да е жив. Има хора, които сякаш имат глисти в дупето си и не могат да седят на едно място. Има хора, които не са в ред с мозъка, с нервите, хапи ги коня и дявола непрекъснато ги бучи с някво шило да вършат глупости и простотии.

Ебати непотребният организъм си ...

по добре живо куче, отколкото умрял лъв

Или щеше да завлече със себе си още 3-3 ,като се качи пиян на колата.

Спасителните хеликоптери нямат нищо общо с водните или тези за разходка. Има си подемна сила ,маневреност,жилавост

Асфалтирайте ги тези рилски езера...и пилон 300 метра и бира скара да има.

Как ще кацне хеликоптер в планината, дето само гори и чукари, и дори 10 квадрата равна поляна няма...?!? Това да не е Оптимус Прайм с братчедите му трансформъри да се правят ту на кафеварка, ту на модерно пво? Няма да стане. Трябва си лебедка, носилка.... с други думи специален хеликоптер на ПСС с обучен екипаж.

Гълъба нали сключи договор за милиони....и газ ни намери,руски

Да му го турим у човката.

Това място е влажно и хлъзгаво. Туристи ходят там по джапанки. Миналата година пак имаше такъв инцидент. В планината само с яки обувки, независимо от сезона.

знаи проблема е че хеликоптеро не му е донесъл лявата жапанка

Проблемът е, че можеше да не падне.

то и Ботев можеше да е с каска и Левски да го дитнат с хеликоптер от Къкринското ханче

Инстаграм-туристи по бални рокли и на високи токчета...

Хеликоптер на българската армия, преди да отлети в Украйна! Деков, Тагарев и Гвоздейков да дадат обяснение за това! Тримата глупаци да + Асан Василев да дадат разчет, колко струва на българския народ поканата на наркомана! Да се даде обяснение , и да се представят документи, дали Киро лъжеца си е платил ебането сикурвата в Солун!

стига с тая Украйна ве темерут Аз па ки ти кажа че тоя ако бе отишъл да се сражава за Донецката или Кримската република- ся щеше да е умрял кат мъж след удар на ХИМАРСА, а не като баба ти в Рела, когато я затисна талигата с праз по пътя за пазаря

Важното е, че Гвоздейков отмени наема на хеликоптерите с обучен екипаж, защото няма да е комплексна услугата. Какво толкова, че ще умрат разни хора, важното е да си върне на служебното правителство, че му закриха предишната службичка.

Е бил изпратен?

зеленият хеликоптер с черната бенка на мъдето

по правилния въпрос е, защо е изпратен хеликоптер!

Планински спасителни хеликоптери трябва да кацат ? Нали имат лебедка да вдигат носилката с пострадалия ? Нека позная - пратен е военен хеликоптер без подобни глезотии.

не позна ако бяха пратили воиният хеликоптер щеше да им метне 250 кила напалм - барем да не си играят да го кремират