Магдалена от ромската махала разчупва стереотипа с инвестиция в образованието си

28-годишната жена ще се дипломира тази година в сливенския филиал на Медицинския университет-Варна

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

има и кучета, които карат колело в цирка, ама не пишете статии за тях

Да погадаем 1:500 000 или 1:1 000 000 е това момиче от този прекрасен етнос, който ще съсипе България окончателно?

бяла лястовица

Само като си представя колко е трудно да промениш нещо... Браво! Успех и здраве! Браво!

БРАВО.Желая Ви здраве и много усмивки на теб и твоето семейство

като започне работа, ядосаните ромскицигани ще си я бият и на работното и място, и като си иде в къщи!

Активно нпо-мероприятие , подкрепено от две-три фекалки с десетина ника . Вероятно има и такива цигани , ама те са 0.0001 % от обшата биомаса . Трябва всячески да се насърчават да се разкарат от страната в каква да е посока . Добрата новина е , че това е факт . Със здраве :))) П.С. Туркинята медина - мечтателката , циганката - отличничка ..... Очаквам статия за честния , умен и трудолюбив моше ;)))))

След като се е ограмотила нека бъде добра да им обясни че тия чавета дето ги разждат на 12 трябва да си ги издържат, отглеждат и образоват - ако не могат ще им ги взима държавата и да не чакат ние да им ги издържаме!

Не на расизма!

Мир на планетата

"Разчупването" на циганските махали е трудна работа...... Както е известно "1-а птица пролет не прави!"

Има много цигани като тези , но отдавна са напуснали ромските квартали и са се интегрирали сред нас ! Познавам доста такива , но за жалост са малинцитво и такива случки са изкл. отколкото правило !

Имах колежка, програмистка. Ако не каже, че се е оженила на 14, няма как да разбереш от какъв произход е.

Кажи какво програмира да не си го купуваме?

Зевзек

Нямаш толкова пари и без това.

браво! и дано социалните мерки достигат повече до тези хора, нуждаещи се от подкрепа, и да събуждат желание за учене в другите!

Браво на нея,но познавам доста среднисти,полувишисти и вишисти от тази етнос.

Тази етнос...ти серЙОзно ли?

Евала, дай, Боже, повече такива момчета и момичена сред циганите. Аз съм от Сливен и в края на началното училище при нас дойде нова учителка по математика - циганка. Отначало й се смеехме и подигравахме, но после тази жена ни стана най-любимата учителка. Дано още да е жива и здрава, много свястна жена беше. Оттогава имам едно на ум, че не всички те са еднакви. Ние, българите еднакви ли сме? Всичко си зависи от човека. И никой не може да ги интегрира накуп, трябва те самите да поискат и, както виждаме, става.

Така е не всички са еднакви - само 1% плащат ток вода и дърва, за данъци да не говорим!

чудо достойно за Гинес! Евроиндианка да вземе диплома! Това ако не е повод за 3 дневни пиршества с кючеци в Сливенската махара пък на!

...минималната възраст за секс при взаимно съгласие е 14 години. Толкова е и в Италия и още 7-8 страни от ЕС (чукни в Гугъл age of consent Europe). На тази възраст и женитбата е законна в България, при писменото съгласие на родителите. Тези закони не са от сега, а от може би 40-50 години. И са направени такива за да не са пълни зтворите с цигани, от които и без това има достатъчно там. Иначе това което Магдалена споделя е интерсно и ние получаваме за пръв път информация за неща, които знаем, но не сме ги видели написани черно на бяло, иказани от първа ръка. С две думи: защо интеграцията на ромите/циганите е практически невъзможна. Иначе браво на Магдалена, мъжът й и семейството което я е подкрепило.

България, 21 век, 12-14 годишни се "женят", стават "професионални майки" с по едно раждане и около 1500лв. доход годишно от новородено + 35лв. и други помощи за останалите деца. Една птичка избяагала от ятото и учила а виШу, но една птичка пролет не прави. Питам кой ни наложи този "интеграционен" модел и докъде ще стигне държава с преобладаващо такива граждани след 25 години? Правилно са се ориентирали от високите етажи на властта да купуват апартаменти в гъсто населената столица, а не китни къщи в прованса, защото Тяхната управленска програма води до Апартейд.

Силата на примера и силата на интелекта. Просто някои хора независимо от средата се раждат интелигентни. Очевидно това е такова семейство.

Браво на момичето , но ми е интересно , как се завършва средно образование , като за първи път е стъпила в училището в началото на втория срок , трябва , да се направи проверка на училището . Другото е , защо трябва , завършено средно вечерно образование , да е изключително постижение и това че от 90 момичета приети за акушерки в Варна , една е ромка и пишете все едно е вундеркинд , има още 89 приети , но те са българки и не пишете за тях . Не е ли правилно , вместо да възхалявате циганки завършили вечерно средно образование , да пишете за българи , които учат в престижни Университети или печелят медали от Олимпиади и други .

Защото в българия има "Цигански проблем", а единственият начин да се разреши този проблем е образование. Глупави хора лесно се управляват, те са най-обикновенна стока. Та да, в случая съм напълно съгласен, че е трябвало да се пише за това "постижение", защото за тях това е истинско постижение.

Е, и какво като е завършила вечерна гимназия? И моят мъж е завършил такава, което не му е попречило да завърши математика в Университета и вече 30 години да я преподава в училище. Но авторите на статията са я написали не, за да възхваляват момичето, а да покажат, че има и добри примери сред циганския етнос. Не е само Магдалена, а и цялото ѝ семейство - свекърът, съпругът - всички заслужават да бъдат поздравени. Защото не се прекрачва лесно общественото мнение, наслоените от векове предразсъдъци и традиции. На добрите примери трябва да се дава гласност, независимо дали става дума за българи, цигани, турци. Всеки, без значение на произхода си, е български гражданин и щом работи честно за добруването хората на тая страна, заслужава да бъде уважаван.

Много хубаво. Само да попитам според кой закон може да се омъжиш на 14?! Или предизборно да не питам такива неща, че да не се плашат избирателите на групировките в парламента?!

Те не сключват законен брак, просто заживяват заедно. "Омъжват" се според обичая.

Браво! Поздравления.

могло значи, а ?

Кис мЪ, лет мЪ лив лайк алл!

Браво! Ако по-вече цигани учат ще има напредък и самите те няма да се срамуват като ги наричат цигани-това си е етност , а не петно...

Ало българка, върни се в школото! По-вече? Верно?

Образование, образование и пак образувание! Съвременния свят се усложнява неимоверно. Без образование остават звинаги маргинализирани!

Пропаганда по западен модел, а? Бързо се учите. Целта е да ни бомбардирате с фалшива информация докато не може да различим черно от бяло, циганин от българин, ляво от дясно. Както с педерастите. Няма да стане това. На друга страна духа вятъра.

А по-конкретно - духа из кухия ти череп.

Минуси колкото искате слагайте, само ми кажете от кой сайт копирахте? Der Spiegel, SVT, DW, или нещо "Американско". Щото такива статии всеки ден чета там. Кое НПО плати за тая статия? Или заповеди на редактора?

Очарован съм! Вижте как доброто и нормалното изкарва на яве истинската ни същност - добра, романтична и наивна - много симпатично изглеждат тези двамата и дано да имат деца и ги възпитат добре, защото останалите вече имат по десет и са яко в "бизнеса" Хубава приказка, както по долу написа някой, но приказка - две птички пролет не правят - остават около 1,5 млн търтеи !

вярно е, една птичка пролет не прави. Но нали все някой трябва да започне, да покаже как да стане. това семейство на практика с личния си пример казва много повече на свойте, отколкото хилядинте приказки на такива доморасли фалшиви политици като Цветелин Кънчев и Александър Соколов. Има една максима в педагогиката, която важи за всички времена и общества - възпитават примерите, не думите.

още едно доказателство. че интеграцията ще поправи това болно общество

Българите всички са висшисти и са много умни и работливи.

Българите не са всичките вишисти но можеш ли да кажеш, защо има, малко роми пенсионери?

Защото само българи са придобили апартаменти на смешно ниски цени ?

Звучи ми като приказка. Поздравления г-жо Симеонова!

УРА! един от циганите, които изхранваме, е успял да стане АКУШЕРКА (това нещо като фелдшер ?) един на колко, да попитам...

Браво за желанието и волята й за развитие! Искам обаче да попитам държавата и институциите - да се омъжи на 14 и да има деца не е ли не само противозаконно, но и педофилия???!!? До кога този етнос ще бъде дундуркан и отглеждан като добитък за разплод без никакви отговорности и задължения??? Какво ще стане, ако педофилите започнат да се наричат роми??? Дейността им законна ли ще стане тогава????

PEYTSCH

И още нещо, КОГА СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖБАРИ ЩЕ ОТНЕМАТ ДЕЦАТА В ОПСНОСТ ОТ ЦИГАНКИТЕ И ДА ГИ ДАВАТ В ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА ОТ ПЕДОФИЛИ ?

старите номера: вземат един мангал и му дават пари за ток, та да казват после 'ето НЯКОИ си плащат тока!'.

PEYTSCH

Никой, никой не отрича че има и свестни и кадърни сред циганите. Моите уважения, но прастара истина е че лъжица катран разваля каче с мед...И обратното - тази лъжица мед не може да оправи вкуса на стотиците качета с катран...И не само с катран...

Браво! С волята си да работят семейството роми слагат много българи-арийци, които си губят времето играейки хазарт, надявайки се да забогатеят, в малкото си джобче.

усещаш ли, колко си расистки настроен?

Йъп, към собствената си раса :) Но си е вярно.

Браво на момичето. Дано има много успехи в кариерата. В университета също имаме колежка от ромски произход, която си идва редовно на лекции и си взима изпитите. Във фирмата, където работи майка ми - също има служител - циганин, който учи и работи едновременно. Може би бавно, но сигурно нещата вървят в правилната посока.

Браво Магдалена! Ако всички роми са образовани и работят за благото на обществото никакви проблеми няма да има с тях. Ще гледаме на тях с уважение,като колеги а не както досега - с отвращение.

PEYTSCH

И АКО РАБОТИ КАТО АКУШЕРКА само сред етноса си, няма ли да я пребият като много други български лекари ?

Дет се вика, една птичка пролет не прави, дори изнесеното в статията да е истина. Бели българи, които за нищо не стават има много.

И на какво трябва да се възторгвам?

Няма мешана скара, няма салата, няма ракия... На нищо.

Браво момиче!

За радост между тях има и такива хора, но 95% от мангасарите ще се опитат да ги изплзват по някакъв начин, а не да вземат пример за подражание..... Тъпите българи (няма какво да се лъжем имам много такива между нас) пък ще ги заклеймят само защото са цигани, а изобщо не е редно след като искат да са пълноценни граждани на обществото ни... и тези хора ще имат нужда от двойно повече усиля от един българин за да извоюват авторитет и уважение. Така сме ние българите в западните държави: можеме, искаме, успяваме, но много трудно, с много повече усилия от един германец например и отново заради същите предрасъдаци. Но така е устроен света.... Аз лично усещайки потенциала на един мой работник циганче, му помогнах със средства и обучение, все още продължавам да го напътствам и съм толкова горд с този проект че няма накъде повече. Той гледа по друг начин на живота си, изисква от децата си и те са сред най-добрите в класовете си, работи и живее за да получи уважение и признание, помага на всеки който може, но? И той осъзнава че повечето цигани просто не искат да се променят, не искат да бъдат част от нормалното общество и по този повод сам се дистанцира от тях, а познава нещата отвътре... Представете си колко трудно това може да се промени, но както се казва " Надежда винаги има".

Браво, такива примери трябва да бъдат разказвани, защото и доброто повлича!

И кой ще ги чете тия примери - неграмотните от гетото?

Ще видят. Пък после ще започнат да се учат и да четат

Двама красиви хора споделят, че са успели да се преборят - със стереотипите накледата си и със стигмите на обществото. не натрапчиви, без да са нахални, парадиращи, обикновени. И върху тях се излива поредната помия. Когато имао статия за престъпник от етноса, в коментарисе непрекъснато се чете,

Браво! Има надежда за кв. Надежда. От 43 000 жители там има вече 4-ма студенти и техният брой непрекъснато расте. Успех на момичетата и момчетата! Няма лошо да раждат и да отглеждат деца. Може и мъжете им да учат, ако жените им са заети с децата в къщи. Жалко, че тъкмо получи образование и спира да ражда. Тъкмо такива майки трябва да родят и възпитат умни и образовани деца.

Семейството е разбрало, че дават помощи и за учене.

И Тошо даваше, ама и искаше да ходят на училище. Тъка повечето цигани бяха образовани по времето на соца. Да дават та да са образовани. И за тях добре и за другите добре. Друг начин за прочутото ИНТЕГРИРАНЕ НЯМА!!!!!!

БРАВО НА ТАЗИ ЖЕНА И СЕМЕЙСТВОТО Ѝ!!!

В сливенския филиал на родилното отделение се пръкват ежедневно контратезите на Магдалена.

На момичето!Повече такива примери.

Една радостна новина.Браво на нея! Лошото е,че една птичка пролет не прави.Кога и други нейни сънароднички ще последват подобен пример? Отново-браво на нея.