Млада жена почина, докато чака Бърза помощ

26-годишна жена от Оряхово почина, докато чака идването на Бърза помощ и лекари.

Обратно в новината

Коментари - Млада жена почина, докато чака Бърза помощ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

този случай не е единствен в Оряхово,преди няколко месеца почина възрастна жена в линейката докато я разхождат до съседните населени места за да я настанят в някое лечебно заведение тъй като в Оряхово болницата не функционира ,а тя беше една много хубаво медицинско заведение с много добри сециалисти.На скоро се заговори,че ще закриват болницата,как е възможно един хубав крайдуновски град да остане без здравно заведение,какво ще правят жителите на този град ? А може би не трябва да се разболяват.Или ако се случи щи ги стигне съдбата на 26 годишната Анелия Кирилова.

майка ми работи в спешна помощ в Габрово ... имат 2 екипа за целият регион - Габрово, Трявна, Севлиево, Дряново и селата между тях ... Ако линейката е повикана някъде и се подаде сигнал за другия край .. физически няма как за по-малко от 20-30 мин да стигнат. Да не говорим за безбройните фалшиви сигнали, които всеки ден се подават .. и губят времето за други, които са спешни. Наистина е ужасно, но трябва да спрат да обвиняват лекарите и шофьорите, защото те правят всичко по силите им (а пък да не ви казвам колко е смешно заплащането им) ... Системата е сбъркана и там трябва да се работи, а не само празни приказки и настройване на народа срещу тези, които се грижат за здравето му !!!

Виновни са 100 % от Т.Н. ДКЦ. Поради мощната атака на циркаджийското правителство срещу лекарите се страхуват да поемат отговорност. Тия от ДКЦ са можели да помогнат, но ако стане нещо журналята и ЦЦ ще ги унищожат. По-идиотска ситуация от тая не мога да си представя. Горките родители и най- вече жалко за ангелчето.

Хайде сега напишете какво е показала аутопсията?Имала е киста и кучешка тения която я изяла от вътре,каквото и да се е направило тя да е умряла,а кой ше заплати за стреса на екипа причинен от 30 души цигани,обиждат,псуват скачат на бой,до кога полицията ще я е страх от циганите,станахме роби на циганите,а колко пътисе ходи за щяло и нещяло с линейка за цигани и да казват в лицето ти-номер 112 е нашия телефон вие сте длъжни дори за едно главоболие?Държавата когато ги накара да платят курса на линеиката ще се научат да си търсят личния лекар.Страшна свободия имат циганите трябва много строк закон за тях че,не се издържа.Знаете ли че Оряхово обслужва район около 50км.с население от 38000 души само с един екип и една линейка,за мизерни заплати.В Оряхово трябва още една линейка но да е 4x4 и още един екип или поне шофьр и медицинско лице иначе не става и хората от които зависи това да си размърдат задниците

Това е истинско безобразие. Лекарите приемат пациентите като 2.40 на цяло, хуманността и лекарсата етика отдавна не съществуват!!! Всички следват принципите на пазарната икономика.

Кога в кабинетите на българските лекари ще има окачени дипломи както е на запад?Искам да знам кога ме лекува доктор завършил с тройка, четворка и т.н. От устата на успял български очен хирург съм чул, че нашите лекари са недостатъчно подготвени като цяло.

Онегин, няма значение с каква оценка си завършил преди 20 години примерно, а какво си научил за толкова години стаж. А и доста хора завършили с отличен по времето на комунизма, са получили висока диплома поради членство в комунистическата партия примерно. А други пък са си купили отличната диплома. Научения наизуст материал в университета няма нищо общо с това, как лекуваш пациентите си.

В нашата поликлиника има един млад лекар, който обикаля коридорите и кара всички да му казват Доктор Хаус.

az sam ot varna v4era deteto mi be6e uhapano ot payk i zapo4na da se poduva v spe6en mt ni prieha sled 4as i polovina doktora be6e arabin i mi kazva ,zasega nyma ni6to ako po4ne da se zadu6ava elate pak az poiskah da izpi6e nykakvi kapki i otgovorat be6e za recepta 20 lv a moyt be6e 4e az sam balgarka i iskam da ni pregleda normalen lekar a ne nykakav ot tretiy svyt deto nemoje da govori balgarski , toi se usmihna ehidno i kaza sireneto e spari tova e , vna6ata darjava vseki se gavri za6toto nie sme tarpelivi tapi OVCE

и ти какво:"добре" ли му каза, да не казвам голяма приказка, обаче това, ако ми го каже някой лекар ще си събира зъбите по земята..пък после да ме съди - свидетели няма да има...баси ужаса..трябва да отидеш и да му кажеш, че за Коч Байряма ще го пренесеш в жертва...така си сънувала - Аллах ти е наредил!!!

Обаче арабчето се оказва талибан под прикритие, набива ти един между очите и докато си събираш пломбичките по земята ти го натяга отзад...

Ами, лекарят е бил прав, че, щом НЗОК не поема нещо от бюджета си, то то струва пари. Да не говорим, че лекарите и сестрите напоследък са обезверени- не им се плащат редовно парите, масово сестрите в София получават по 200лв от заплатите си, защото касата не се издължава. Да не говорим, че лекарят сигурно е преценил дали е тежко нещо или не и не би си позволил да не приеме детето в отделение, ако е имало опасност, а е приел искането за рецепта за капки за лиготия, че и малко е обидно някой да ти каже "Защо не лекуваш така, както аз знам?". И какво е това отношение, че бил арабин? Лекар е. Обидили са го даже, че е от третия свят. Нормално и той да отвърне по неговия си начин, щом се държат лошо с него, а и явно не е тежък случаят. Дано ни дойде акълът да си търсим правата и да искаме наказания сред чиновниците, които разбиха системата, за да си правят лъскави офиси, където дългокраки каки и роднини да се чудят как да си оправдават щатовете.

Лекарите от спешна помощ нямат право да изписват рецепти

Още по-зле ще става - заради икономиите на г-н Борисов и г-жа Борисова. С тези реформи обрекоха малките градове и селата на смърт. По-далеч от носа си /с една дума от София/ хич и не искат да гледат. В нашия град болницата разполага с ЕДНА линейка. /Не беше преди година една./ Тя обслужва цялата община. Миналата сезмица в едно село умира жена, защото линейката била на повикване в друго село. Не са виновни лекарите. Крила все още не са им поникнали. Не вярвам и да се случи. Виновни са тия горе, с многото пори и привилегии, дето все икономисват на гърба на народа.

Докато не започнат да заплащат достойно труда на лекарите и спрат да намалят болнични и лекарски бюджети, дотогава ще бъде така- няма да има кой да работи и ще има недостиг на лекари и мед. персонал. С тази криворазбрана реформа и политика на ГЕРБ, с видимо некомпетентната психо министърка, няма да се случи нищо добро в БГ здравеопазването.

Искам да видя вече осъдени лекари,аман от тяхното безхаберие, тук са останали само търговци- гледат те в ръцете,истинските доктори отидоха в чужбина.....кой ще ни лекува...???

Надке, защо лекаря да е виновен и да го съдят? Какво е виновен лекаря, че има само една линейка, която обслужва целия регион?! И само един лекар, който обслужва спешния център? За това е виновно Министерство на здравеопазването, че е намалило бюджета толкова, че да не може болницата да си позволи повече от един лекар и една линейка!! Все лекарите обвинявате, защото сте глупави, неинформерани, а това ви прави податливи на измислените интриги, които министерство на здравиопазването, НЗОК и министърката на здравеопазването създават по медиите. Отворете си очите!!!!

Надя, ако за всяко такова глупаво изказване Ви съдиха или глобяваха, щяхте да спрете да се изказвате неподготвени. Като си неинформирана и неориентирана най-добре си замълчи вместо да си изказваш'' супер компетентното'' мнение. Лекарите нямат нищо общо с бюджетите на болниците и с броя налични линейки в региона!

Този случай е голяма трагедия господа и дами коментиращи... но един екип на бърза помощ само толкова може да направи с една кола. Всеки може да обвинявате за това - политици, министри и т.н, но факт е, че парите за бърза помощ идват от данъци, а в България събираемостта е мнооого ниска. Затова, ако се чудите кой уби това момиче, само погледнете в огледалото!

Не си имал работа с администрация на болница или клон на РЗОК, за да знаеш какви течове на пари са. Пари има много от данъци, но адски много се краде. Ще ти дам прост пример- оправя се път, след месец-два е пак с дупки, а платеното е като за преасфалтиране на отсечката. Пак пример- ГБС прибира по 30 милиона на км за околовръстното на София при Драгалевци. Цената нормално е 2-3 милиона евро, т.е. 5-6 милиона лв, но имало да мислят дренажи и т.н. Седмица след откриването петорно по-скъпият път пропада, защото в проекта нямало предвидени дренажи... Та така в България парите от данъци никога не стигат, а разни близки до политиците правят в София да има повече коли за по над 100000 евро(Кайените при цена на базов модел 500000 евро са колкото шкодите по улиците.) на глава от населението от западните страни.

аз смятам, че пак ще махнат "виновните" лекари, които не стига,че работят с подръчни материали, получават стотинки на дежурство на час, а и не могат да си свършат работата, защото някои тивки си крадат от нашите пари и такаа, докога...

Нека почетем паметта на починалата. Бог да я прости! Но не бързайте да плюете по "Бърза помощ"! С всички малки населени места положението с полицейска охрана, снабдяване, транспорт, снегопочистване, здравеопазване и т.н. е трагично. Всеки иска качествено обслужване а колко българи не плащат здравни вноски (най-вече мургавите)? Всеки гледа да прецака другите. А когато той е прецакания - реве! Повечето здравни работници са с мизерни заплати (в момента има заведения, където здравните работници са в принудителна неплатена отпуска), заради съкратен бюджет. За това наистина вина носи сегашната министърка. Много пъти съм твърдял, че тя е кабинетен учен и няма цялостна представа за здравеопазването. Тази смърт ще тегне и на нейната съвест. Но уви сега започват тепърва последиците от "здравната реформа". Конкретно по случая - жената явно е получила силна алергична реакциа по вероятно от динята. Лично аз съм изхвърлял такива съмнителни дини защото знам, че търговците ги инжектират с урина или други химикали за да узреят по-бързо. Възможно е и саламът да е бил развален, с токсини в него (ботулиновия токсин няма вкус), в следствие на неправилно съхранение. И пак опираме до непочтеността на бълтарина!!!

Във Враца в Спешния център ако потърсиш помощ след 19-20 ч. не можеш да извикаш по никой начин лекар или друго мед.лице.Няма никой на регистратурата,вратата към кабинетите се затваря и отваря с код,няма звънец,висиш отвън и чакаш някой случайно да се появи.

Ето тук е идеята още преди да ти се налага да опреш до тях, да знаеш и домашните им адреси, не се ли появи някой...караш директно у тях с шутове!!! Да видим дали после няма да отварят вратите.

Според мен, дедо йи Йоцо става и така:Да се отдели едно местенце на тази територия в което да са само нормални хора. Хора кито искат да живеят нормално. Нормално да си отгледат поколението и спокойно да си изживеят дните които им е отредила природата. А онези които искат да си правят експериментите и всевъзможни други глупости да ходят на майната си!

защо никой не пита какво е имало в този салам и тази диня дето са я натровили жената?

Бог да прости жената!Проблемите в здравеопазването наистина са много големи и се трупат от десетилетия .Не знам обаче дали тези които трябва да ги направят знаят за какво става въпрос?За да се задържат добрите лекари и сестри заплащането им трябва да е добро, иначе в скоро време ще останем без кадърен лекар.Не може да се дават щури пари за коли ,командировки и темподобни на парламент и правителство,а хората да умират като мухи , защото държавата в същото време пести от здравето на хората .

Вместо да направят лекаря от Бърза помощ, който каза, че не може да се разчита на Бърза помощ и го даваха в Господари на ефира, те го уволняват и си държат онзи началник, който се мисли за недосегаем и слага камери в "резиденцията" си. Истината е наказана, а лицемерието и лъжата поощрени. Спешната медицина куца в цяла България, не само в София.

1. Българина винаги търси някой виновен - вместо както безмисленните Гърци да се вдигне на протест за всяка нередност, която се случва в държавата му. 2. Няма бедни няма богати. Еднакво гадно е здравеопазването и в частни и в държавни лечебни заведения. Просто единия си плаща да не му свършат работа и да го разболеят повече. 3. В цял свят безплатното здравеопазване не е на ниво. И бедния човек си умира като въшка. Може би с голямото изключение Канада. ТАКА чЕ ДРАГИ БЪЛГАРИ. ДОКАТО ВСЕКИ КАЗВА АЗ СЪМ СИ ДОБРЕ ДРУГИТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВА НЯМА ДА ПРОСЪщЕСТВУВА. КАЗАХ !!!

Съболезнования на цялото семейство на жената и най-вече жалко за нея. Ето още една статия за БЪРЗАТА ПОМОЩ, но с щастлив край: "Жена роди момченце в автомобил на 100 метра от Спешния център " и коментара "Какво пък толкова, едно време жените са раждали по нивите, сега в леките автомобили, прогреса е налице, коментираха раждането лекари от МБАЛ-Благоевград. "

е хаиде да се замислим, как само един екип може да буде навсякаде....не може...и за това е такова дерджето в бг

Подобно нещо ми се случи преди 2 седмици в големия град... София.... какво да ви кажа... 1:20мин. чакахме линейка в 2:00 през ноща от Пирогов до Овча Купел 2 да се домъкне... обаче проблема не беше в линейката а в тъпата организираност на телефон 112. Шофьора на линейката каза, че 10 мин след като е приел сигнала е пристигнал при нас... а другите 1:10 минути къде се губят... сумати пари се изхарчиха за този "спешен" телефон. не трябва да е спешен а смешен... но все пак живеем в България....!!!!

Не само салама е възможна причина .Дините също, не се знае как са ги карали да растат , как са ги торили , поливали и инжектирали ,за да са по червени и по сладки!Жалко за жената .

dinite gi boiadisvat da sa po cherveni - gadost ne gi iajte!

Това се случва на практика, защото пак започнаха да реформират отзад - напред. Първо трябва да осигурят спешни звена в районите и тогава да ликвидират болниците.

Биби съкрати лекарите и болниците и сега хората почват да умират.... а пъ другия пут*ьо разреши да се правят салами от какво ли не.... виновни няма...тука всеки е невинен!

България е поела стремително към дълбините на блатото на безпътицата!

Всъщност в момента реформата само се планира. Няма закрити болници. Все още. Е, протести има достатъчно . Е и? Ккаво помага това на здравеопазването? Ето точно такива случаи са най-ясната индикация че трябва да има реформа. Ако болницата в Оряхово беше закрита, най-вероятно в екипите на Бърза помощ щяха да работят повече хора. Ето това е смисълът на преструктурирането. Защото в тази болница най-вероятно не могат да направят повече от превръзка и клизма. Ясна е тезата на БСП и компания - оставки на министрри с цел да се разклати упрвлението на ГЕРБ. Но това трябва да бъде поредния повод да се ускори реформата. Здраво рязане трябва. Болниците които не стават няма какво да ги мислят - направо да ги затварят. Но тези, които остават да бъдат истински болници. Както сме го гледали по филмите. Ако си болен и трябва да те лекуват да знаеш че ще могат да го наптавят. След 20 години козметични промени поне да има нещо налице.

Ама нека анна мария борисова твърди, че трябва да се намалят болници и екипи, щото нямало нужда да висят толкоз хора на крак и да чакат.

АЗ ОБВИНЯВАМ!!!Не обикновения български гражданин,който ИМА право да живее!Не обикновения здравен работник,който ИМА право да живее,работи и твори ЧЕСТНО И ДОСТОЙНО!Не обикновената сестра,санитарка,шофьор на бърза помощ,че са това,което са.Всички ние сме вързани в омагьосания кръг на самоунищожението,себеизяждането с една единствена цел-Извличане на изгоди за една шепа бандити от всички цветове .Аз обвинявам ВСИЧКИ управлявали досега в смъртта на два милиона сънародници-поради лоша здравна политика,здравна система ,работеща ПРОТИВ здравето и живота на моите деца и родители.Аз обвинявам oнези, които допуснаха да се озлобим до такава степен,че да възненавидим понятия като хипократова клетва, милосърдие, съпричастност, отговорност. Обвинявам ВСИЧКИ ,които с действията си или бездействие допуснаха да се вихри една такава система убиец(която УБИВА И ДНЕС).Нещо по-конкретно, какво все пак обвинявам? Липса на правосъдие, липса на справедливо заплащане, липса на прозрачност, липса на НЕпродажни политици, включително и днес. Липса на закони, които да бранят обикновения човечец от моето и твоето село. Липса на ....въздух вече!!! Не мога да задължа някой да ме обича, но да ме уважава....това го ИЗИСКВАМ.Третият закон на Нютон гласи:На всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Повече жалби, повече камери, повече сигнали. Не тук в България,а в eвропейските съдилища, защитаващи правата на хората. Обществени организации, които да РЕАГИРАААААААТ!!! СИЛНА ОПОЗИЦИЯ на настоящата власт, такава каквато тотално липсва и се позволява и все още,и все още и все още....до безкрай нещата да не се случват!!!Човеко,който четеш, моля те като човешко същество,открий в себе си съпротивителни сили, помогни ми да продължа да вярвам, че не съм СКОТ!!! Дай ми човешката си подкрепа и заедно да изкрещим най -накрая, че ние, нашите майки и бащи, нашите деца и приятели в България са живи ЧОВЕШКИ същества и ИЗИСКВАМЕ отношение като към човешки същества.В противен случай, НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА РАВНО ПО ГОЛЕМИНА И ПРОТИВОПОЛОЖНО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ!!!

Санкциите, присъдени от европейските съсилища се плащат от нашите данъци.

....докъто си пишем,кой от какво се е опарил от държавата и в случая от ...спешната ни помощ,господата от високите етажи решават жизнено важни въпроси-как и къде да прекарат отпуската си!...а по-долу пишете:да се вдигне народа!ами народа кой е?не сме ли ние пишешщите?

Жалко за жената и нейното семейство! Защо мълчат 100 елитни наши диетолози, които продължават да предлагат плодове за десерт, като че ли не знаят, че погълнатата храна започва да ферментира и от нея няма никаква полза, само увеличава токсините в организма.Плодовете, освен зелената ябълка, не се съчетават с нито един продукт, те се ядат само на гладно, отделно от друга храна, и даже отделно по видове - или грозде, или ябълки, или диня или пъпеш...

За всичко съм съгласна с теб,само дето тук,уви,темата не е за здравословното хранене, а за това как здрав човек може да умре набързо от нещо,което е лечимо при наличие на медицинска помощ. И че липсата на такава при необходимост може да доведе до летален край,без значение от това какво ядеш. Защото тази комбинация може да е вредна,но не е смъртоносна. А това ,че семейство с две деца има само салам и диня на трапезата също говори много. Бог да прости жената!

Обърнете внимание на дините, не се хващайте пак за Бърза помощ. Важно е какво е яла и какво има в него.

За сестрата няма никакви извинения. За това е назначена на работа, когато докторът отсъства да даде първа помащ. Какво значи това, ако беше направила някаква манипулация... Точно това е трябвало да направи. а тук чета, че цял час никой не й обърнал внимание. Случаен човек да си като виждаш, че някой умира правиш нещо , нали? Или може би не е разбрала, че жената е към края си. Тогава за какво е учила? Или по време на обучението се е подпичквала с лектора. Много добре знам как се подготвят медицински сестри. И за ваше сведение, ако се учат за да бъдат наистина медицински сестри получават големи познания. А такива, които учат за дипломката и само за присъствие са като тази, която не е обърнала внимание на умиращ човек. Най- лесно е да се оправдаеш със закона т.е., че после щяли да я съдят и пр. По- точно сега трябва да я съдят, защото е бездушен медицински представител. Съд и отнемане на правата й за работа. А за жената, която е починала много ми е жал. Толкова млада и да си отиде по такъв идиотски начин. Бял ден да не види тая медицинска сестра. Дано почива в мир горката женица независимо от етническата й принадлежност.Всеки душа носи. Спи спокойно вечния си сън !

айде да спреме снекомпетентните изяви ,да си седнеме на трибуквието и от неща дето не ги разбираме да не даваме мнение а?

Нямам думи за коментара ти! Всички съчустваме на тази трагедия, но твоето граници с маниащина. Кого кълнеш и защо? В една спешна помощ на смяна трябва да има поне два екипа от лекар, фелдшер, сестра и санитар. Единствено лекари и фелдшери имат право да предприемат лечение, сестрата е изпълнител. Ами ако е била решила да направи нещо и вземе грешно решение? Колкото до това кой как учи, трудно е да се каже, че в България, излизайки от университета някой е готов да работи веднага. Така, че кой с кого се е подпи....вал (срам ме е да ви цитирам дори) - не го коментирайте, да не излезе, че е завист.

Скоро пожарникари ще ви лекуват.Всичко се изнася от тази държава.Докато колите са ви по важни от здравето-така ще е.....

Ал-о-о-о стига сте врякали и сте се тръшкали бе. Когато става въпрос за случай свързан с цигани (защото този е точно такъв) нека да се изчака малко за да се разбере точно какво е станало. Не знам дали в България здравеопазването е само за богатите, както пишат някои, но знам че многобройното циганско племе съ възползва от него безплатно. Може да прочетете в днешния "Труд" за една българка живееща в Канада, която имала много сериозен здравословен проблем и канадските лекари я отписали, като дори започнали процедура като умре социалните да поемат децата и. Ами жената дошла в България, някоя и друга операция при проф. Гайдарски и сега е като нова. Това е.

На мен ми се случи същото този петък, бременна съм в 9-ти месец и започнах да повръщам цяла нощ. На сутринта се обадин на 150 но никой не отговори, на 112 се свързах и обещаха да изпратят бърза помощ. След около 40 мин мъжа ми се обади отново да попита къде е линейката, казаха че действали с приоритет, дойдоха след час. Откараха ме в Инфекциозна болница, добре че сме в столицата и има дежурни лекари и болници. Слава богу всичко е наред сега, изписаха ме но още чакаме резултатите от изследванията. Това е реалността за съжаление :(

Ето това ви чака скъпи сънародници - няма да има кой да ви лекува. В малките болници, каквато е тази в Оряхово, няма достатъчно лекари, в повечето случаи работят на повикване. Дори и да има лекар няма гаранция, че ще е нужния специалист, който може да помогне, напр. в момента дежурен е хирург, а трябва кардиолог. А в бърза помощ половината места за лекари са незаети. В провинцията е ужас - един екип обслужва район в радиус от няколко десетки километра. Затова продължавайте да плюете по лекарите и заплатите им. За 700-800лв заплата няма кой да ви дава нощни и в почивните дни дежурства, да трепери за живота ви и да бъде постоянно нахокван. Младите лекари масово напускат страната. Я сега си помислете каква заплата трябва да предложите на един млад лекар за да отиде да живее в провинцията и да ви лекува - аз ще ви кажа - за по-малко от 5 бона чисто няма да се мръдна. В София е същото - половината места в бърза помощ са свободни, на една смяна има дежурни 10-12 екипа, т.е. на 200 000 души един дежурен екип. И един съвет - имате ли спешен случай не чакайте бърза помощ, намирайте кола и по най-бързия начин в болница.

5 бона заплата - за какво ??? Просто, защото си преминал обучение по медицина ??? или си си купил диплома от подобен род ??? За ЛЕКАРИТЕ - ДА, но само за такива с отлични резултати. За посредсвени - сори, и 300 са много.

Годината беше тежка, защото от това, което обещахме, изпълнихме всичките си ангажименти.

Вие писачи къде бяхте когато медиците се опитаха на няколко пъти да протестират?! Защо не ги подкрепихте? Закърпват бюджета с вашия живот бе говеда! МРЕТЕ ТОВА ВИ СЕ ПОЛАГА!

Ние писачите работихме за да внесем здравни вноски за да могат другите писачи като теб да недоволстват и да получават заплата.

Това е зловещо проявление на дългогодишна политика на двоен стандарт - инвестиции в София за сметка на провинцията и задълбочаваща се пропаст в стандарта.

А те искат да закриват болници ще били много. Еми като са много болниците как стават тези случки?

Това е още една причина младите да си зададат въпроса какво дирят още в таз държава? Абе разтрели си трябват!!!

бог да прости жената!миналата седмица ми се наложи да "посетя" спешният кабинет в Исул.Не мога да ви опиша колко грубо се държа дежурната сестра с мен!не знам дали повече ме болеше от унижение или корема!

Такива трябва да се гонят на секундата.

Може да е починала от салама. Нищо, че и други са яли от него - и аз като дете няколко пъти съм се тровила по този начин, но тогава все имаше хора наоколо и някак ме оправяха - предизвикват повръщане и това прочиства организма, докато не е влязло по-надолу по храносмилателната система. но си лежах по два-три дни след това като парцал, докато на 19 години не реших да престана да ям месо и всичките му производни, и оттогава нямам подобни проблеми. И от салати ми е ставало лошо - особено ранните, които са тъпкани с химикали, и от диня, и от какво ли не ... Горката жена, горките й дечица, да останат сираци заради токава простотия! Жалко е, че у нас няма парамедици - както има в щатите, например, и те могат да помогнат поне малко в подобни случаи, докато дойде квалифицираното медицинско лице да определи точно дали е анафилактичен шок, или е остър апандицит, или нещо друго. И да предприеме по-радикални медицински действия, като изследвания и операция, например. А у нас по малките общини хората са оставени сами на себе си, на ходжите и на случая - дали единствената линейка ще се окаже някъде наблизо или на другия край на общината ... Пълно безумие! И пълна неграмотност сред населението също. Съболезнования на близките...

който е богат той оцелява,за останалите всичко е "ще се оправим някога"