Спешна помощ само при катастрофа или инфаркт

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че единственият възможен начин общопрактикуващите лекари да работят нощем и през празниците е да им се дават финансови стимули.

Обратно в новината

Коментари - Спешна помощ само при катастрофа или инфаркт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека се сложи край с измислените лични лекари който вземат пари за бройка пациенти не за прегледи.Защо трябва истинските лекари да работят и поемат тежеста на тези лични лекари който са над законите и клетвата която са положили но само имитират грижа за пациентите си .Не правят профилактика на пациентите си и те препращат към дежурните повсяко време защото така е най лесно и затова са без наказани .Моля да се дават пари само за извършен преглед и определящо за свършена работа да е пациента да разпише анкетна карта за своя личен лекар и дали е получил адекватна помощ .Само така ще се види кой заслужава да е личен лекар не тази порочна досега практика пациента да е поставен на колене .

Баси логиката вади гинекологът! След като хората знаят, кога да потърсят линейка и кога да отидат в болница, за какво изобщо са нужни нощтните ОПЛ-та? Всеки нуждаещ се ще си ходи сам, където трябва, ако устиска. А за ОПЛ-то ще остане само стимула. Финансовия.

Ами те няма да плащат на дежурните - ние ще плащаме. Цял живот ми събират здравни осигуровки, които са ми ги изяли - и предишните, и сегашните управници, и сега пак да плащам на дежурните. Край на плащанията в тази скапана държава! Ни данъци, ни осигуровки! Терминал 2 е истината!

Вместо да се налеят пари в Спешните отделения,който доказаха ,че работят и не връщат пациенти,сега ще пробваме да правим някакви кабинети,който никой не знае как ще работят и кого ще обслужват.

Работила съм като фелдшер в бърза помощ и на селски участък. Ниското заплащане и необходимостта да отгледам двете си деца ме принудиха да се преквлифицирам и да напусна професията, но сърцето ми остана в тази работа. В спешната медицина работят само хора с призвание за това. Това е единственото звено, което работи добре и без подкупи, хората работещи в него са осбена порода самоотвержени бойци. Не посягайте на единственото стройно звено в здравеопазването. Личните лекарки 85% са невероятни мърли, на челото им пише ООД и нямат нищо общо с медицината- далавераджийки. Голяма грешка са тези скъпо платени разпределителки. Преди тази работа се вършеше от трудоустроени мед. сестри на рецепцията

Абсолютно вярно! ТОВА Е ИСТИНАТА! Аз се отказах не само заради ниската заплата, а и защото не издържах вече в нездравата здравна система. Добре, нека ОПЛ-та да вършат нашата работа! Но, поне да я вършеха по-добре от нас!

Аз не мисля, че преди 2006 г. сме имали голям проблем и хората са оставали на улицата и са мрели там."Само част от фразата е истина,а именно Аз не мисля"... Умират на улицата!Поне 3 човека от моите познати са щели като кучета да пукнат докато ги разкарват от кабинет на кабинет за последната година!Единият - с инфаркт!Ама никой не казва - сгрешихме,а ми....дошло му времето на пациента!

О, имаха си проблеми хората и преди 2006! Може би, не ти се е налагало. Но, други хора имат своите горчиви спомени от разтакаване по болниците и лечение на бъбречна криза ... у дома, само близките, без лекар! Болниците отказваха много тежки случаи и възрастни хора, за да не се качва показателят смъртност. Или пациентите се подбираха според платежоспособността им. Причини винаги ще се намерят, за да се постави на първо място естествения подбор и след това, при определени условия идва медицинската помощ и лечение. Системата и политиката е страшна. Не, лекарите!

Спешна помощ само при катастрофа или инфаркт,,,,,,, ?????? Абе вие съвсем сте полудели, след като сами ще решаваме дали сме спешни, ние можем и сами да се лекуваме

Като не те кефят физиономиите на лелките в държавните детски градини, бръкни се по-дълбоко в ъкъла и джоба и си намери или си организирай частна такава. Издействай си я директно от работодателя, демек. Вместо да ти додава на ръка над 250 лв. сивата част от заплатата, а пък да няма пари за качествено гледане на детето ти в държавните детски заведения, щото и ти минаваш там с тънките 40 лв. месечно, нека той по-перфектно да ти отгледа детето срещу нея сума, като социална придобивка един вид да я мине и ще се рахатясаш, щом кат не щеш от данъците ти циганите да се лекуват , хрантутят и да им се отглеждат безплатно децата.:)

Густо майна в Българето пред гробищата матриял фраш....в Здравното министерство-малоумни...

Не е имало и няма други такива кретени във властта като тези!

Боли ме корем, повръщам. Как да позная диагнозата си и да отида в правилния кабинет - в някоя поликлиника, при някой ОПЛ или направо в болница? Да каже министърът, как да разбера предварително, докато се гърча и вия от болки, дали имам вирусна диспепсия или е остър корем (вероятно министърът знае, че лечението е коренно различно)? Или просто да ме карат при знахарката да ми гледа на боб?

ха-ха-ха...тая кюстендилска слива за тва го туриха там - още по- безличен от предишните смешници...инфаркт и катастрофа...неам думи ...пълен галфон...

И преди и след 2006 населението си има проблем със медицинското обслужване! Всеки министър прави всичко възможно, хората да си мрат спокойно. Но извън болниците! Защото в болницата някой може и да не умре в резултат от навременна намеса на лекарите. Няма значение личността на министъра - всеки от тях само изпълнява държавната политика. Опищяха света, че един аборт не бил получил шанс. И в същото време обричат всеки друг в държавата да не получава своя шанс. За да не би, касата да се лиши от някой лев.

направиха ни целокупно и лекари и диагнистици. Ами да ни плащат поне.

хахахаха "...болничните хоспитализации...". ами то има ли друга хоспитализаця освен болнична??? hospital=болница, hospitalisation (хоспитализаця)=постъпване за лечение в болница. справете се първо с терминологята господа-другари!

Не са нито глупави нито толкова прости,както ги опреличава Дончева управляващите.Просто няма пари заради неправилно определени приоритети.За подслушване например 100 000 000 лв.,а за живота на хората 50% по малко пари за спешна помощ.Егати изкълченото възприемане на живота.Нито престъпността е толкова голема,нито пък толкова големо МВР ни е нужно,нито толкова АДМИНИСТРАЦИЯ НИ Е НУЖНА,нито превилегиите са нужни.Защото превилегиите превличат хора изполвачи,които ги мързи да работят,нито толкова охранителни фирми.Странни прпорции са се получи в държавата.Такива пропорции ,които са формирани от бивши държавни служители , всяващи страх в населението.Спешните центрове помагат много на населението.Ние сме държава от ЕС,а това означава адекватна помощ за всички независимо от това дали са осигурени или не.Това си е задължение на държавата.Държавата не може да допусне да умират хора които не са осигурени.Тия които не се осигуряват и имат пари изобщо не се доверяват на безплатната помощ.Постъпват в болниците и си плащат за всичко.Има доста неща които показват ограничени възможности на вземащите такива решения.Изгелжда управляващите незнаят точно как стоят нещата в Австарлия.Там се събират касовите бележки,включително и за безалкохолните и през следващата година тези бележки се отчитат,като се приспадат тези суми от облагаемата стойност на данъчното задължения.Не може да вземеш само част от системата,само тая която ти уйдисва и да кажеш:Това е!Сиктер от тук бе големи фуранджийски лопати.Като има наивници да ви вярват,аз не приемам подхода на отъпените до футболна топка с неизгладени ръбове решения.

Дайте пари на спешните центрове, а не на джипитата. Колкото пъти съм потърсила помощ от спешните винаги съм получавала бърза и адекватна. Благодаря на всички, който работят там. Заплатете ги подобаващо!!!

Въпроса не е дали има разлика във финансово измерение, а кой ще плаща :) За дежурен кабинет в извънболничната помощ си плащат джпитата на техни колеги, а спешните кабинети - са перо в бюджета на болниците.

Диагнозите и сега си ги поставяме сами. Лесно се пробва. Звъниш на 112 и си казваш диагнозата и адреса. Единствената линейка / защото България не е София/ заминава на 35 км за псевдо болен, докато в обратните 35 някой бере душа. В малките населени места лекарите от спешната помощ познават постоянните си "пациенти" в повечето случаи роми.., а Бълагрия е основно с малки населени места.

Извинете, а как пациентът ще разбере, че има инфаркт, за да вика бърза помощ. Струва ми се, че тази диагноза може да я постави само лекар специалист. Какво ще стане, ако аз имам инфаркт, а не знам или нямам инфаркт, а си мисля, че имам...

Ако пациентът е в състояние да крещи от болка "умирам, умирам", но да не може да си спомни дори името си, значи има инфарк, а ако може докато крещи все пак да ти каже как се казва, значи има само стенокардия.:)

не мога да не призная че министъра е прав, който не си е плащал ЗО естествено че няма да отиде при лекаря си щото трябва да му плати. и по лесно е да викне бърза помощ. Те били длъжни да се отзоват. и за хоспитализациите е прав

"Нема такава държава"- Слави Ви го казва с тази песен, потърсете я, че господата от Дир бг. не пускат линкове към нея

Всеки ден чета чета за гаври с нас Българите а тази е поредната но от алчни хора с купени дипломи какво да очакваш радвам се че ще се махам от тази помия!

Ако можехме сами да си поставяме диагнози/то най-трудно е диагностицирането/, касаещи спешните състояния, защо ще ни са медиците?! Един път ни се казва, че знаем кога към кого да се обърнем, а друг път че не знаем. С така широко прокламираното незнание се извършва източването на здравната каса чрез псевдо прегледи при личния лекар с цел получаване на направление за специалист. Почти всеки от нас знае при какъв специалист да отиде, но трябва да мине по пътечката на регламентираното източване. Неуредиците, които трябва да се отсранят в здравеопазването ни, са от друго естество, а не в измислени реформи и редуциране на доказали се звена.

Много хора ще умрат заради поредното глуповато решение на този неуспял кюстенджълски гинеколог със селски амбиции към големия град, а вината отново ще бъде стоварена върху лекари, екипи и организация. Полицията пък ще помогне със СРС-та.

ОСТАВКА!

не зная дали в германия наистина се плаща за викане или ползване на спешна помощ но в испания не се плаща нито стотинка и ако имаш нужда от линеика може да доиде 2-3 пъти в един ден да те вземе и да те откара в спешното.също и ако ти сам отидеш в изван работно време на твоя личен лекар.последно преди 2 седмици бях заради подутина от зъб-слушаите господин министар-за подутина от зъб ме приеха в спешното отделение, взеха ми кръв, направиха ми снимка и ми включиха система без да ми казват че не е катастрофа или инфаркт. а какво ще кажете за алергиите от които в българия хората си умират защото лекарите нормално не го вземат за спешно?и за мозъчен удар ли няма да има линеики?жалко за народа и бог да ги пази от фалшиви политици и още по фалшиви доктори дето са се народили

Преди години ме нападна 50-килограмов махленски пес и разкъса ръката ми. Закараха ме в Бърза помощ, където дежурният каза, че приемат само инфаркти и инсулти. След много кандърми ме прие, обработи раните и ме изпрати с марля върху ръката до аптеката да купя още медикаменти. Така ли ще бъде и занапред, г-н Министър?

3ащо не сте им осигурили това господа управници!? Aко някоя родилка се изненада от болките, къде да ражда в "канавката или в дерето"? Aма и вие ги говорите и правите едни такива.... нали всеки гражданин плаща данък??? A пияндурите като трепят невинните те ли са по важни???? Hе грешите ли отново господа управници!? 3апада не прави така или оттам се учите??? Aко нещо ви притеснява - п о д а в а й т е си оставките!!!

От прочетеното относно спе6ната медицинска помощ ми стана ясно ,че вече пациентите стават и лекари-след като сами ше преценяват дали са в прединфарктно състояние.Катастрофите не ги коментирам .Защо министърът не направи статистика колко човешки живота са спасени при повикване на спешна помощ и не почерпи опит от световната практика .Ясно е мче държавата е в почти четвърт вековна криза,но и един спасен човешки живот вече значи нещо .Следващото разпореждане може да бъде спешната помощ да не обслужва клошари ,бездомници и ...подобни .Налагало ми се е да ползвам спешна медицинска помощ и мога да кажа,че винаги обслужването е било на ниво .За което обаче министърът няма "вина".

А "бърза помош" имат неписани договорености-инфарктите да ги подават на "ЧАЙКАФАРМА" по места! За тази информация им се плаща, и е под чадъра на Министерството на здравеопазването! С това съобщение сезирао Прокуратурата! Ха сега да видим, кой ни чете!

Спешна помощ само за Бойко Катастрофата или Цецо Инфаркто!

Цецо апартамента! не разбра ли?

Да се разбира, че Бойко ще донесе катастрофа на България, а Цецо (Апартаменто) ще предизвика инфаркта на нацията.

продаде ли Цветелина Бориславова акций за 300 милиона на борсата тази седмица !! само корпоративният данък от тази сделка е 30 милиона ..за финансови транзакций на БФБ данък печалба е 0 % ! редно ли е ..питам ? с тези 30 милиона...БОЙКО...си мисля че доста животи ще бъдат спасени ! НЯМАТЕ ЛИ СРАМ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР ..ГОСПОДА МИНИСТРИ !! БОРИСЛАВОВА...Колко милиона ти стигат да ти задоволят....алчноста ! НЕ виждате ли хората който живеят с лев на ден! беден, болен, безработен народ !! нямам думи !! ГЕРБ са пълни нещастници...все повече започвам да имам носталгия към комунизма !! ГАДОВЕ...БЕЗ ДУМИ СЪМ !! аз съм милионер...аз нямям проблем...жал ми е за българският народ....като чета и гледам какво става...!! БОЙКО ТИ СИ САМО една голяма УСТА...нишо повече !!

Каква носталгия за комунизма бе - нали заради тоя комунизъм е сегашното положение. Искаш да започнем отново прехода ли? Или мечтаеш за Куба и Венецуела.

пре-какво? Стига с тази лъжлива дума, преход няма и не е имало.

Без държава, обществото става джунгла, уважаеми! Вярно, при социализма Партията бе над всичко и това бе основният му проблем. А сега действа законът на джунглата: което откъснеш със зъби и нокти, то е твое, момчето ми! Теорията за конвергенцията между двете системи не бе измислена в Кремъл, а от най- видни западни политолози. А Вие, първосигнални, щом малко ви се разшири около вратаи си мислите, че светът е розов. Тепърва глобалните финанси и икономика, съчетани с еднополюсния модел на политическо влияние ще водят до много сериозни и непредсказуеми обществени катаклизми от световен мащаб!

Не знаеш за какво говориш!!! Със сигурност годините ти са по-малко, което те прави по-конвертируем на пазара, но не и по-знаещ. Тук иде реч за здравни услуги. По време на развития социализъм - защото така се наричаше строят, а не комунизъм - се разболях... Държаха ме три месеца в болница, направиха ми всевъзможни изследвания, за да установят причината за парализата и не ме пуснаха, докато не я откриха и докато не проходих. И всичко това без да платя и стотинка... Какво ще кажеш за това многознайко?!

Утре ще "подобрят" още системата като направят списък точно какво могат да са катастрофите и на какъв стадий трябва да е инфарктът, за да тръгнат. Естествено ще питат пациента доктор ли е и как е преценил какво му е точно. Накратко казано поредният екземпляр, който като не може да измисли нещо започва да прави "преструктуриране". Уж закрива нещо да спести пари, после открива друго което струва още повече и работи по-зле. Хайде първо да закриете 2/3 от болниците в София и после "оптимизирайте" системата.

а в САЩ като се обадиш на спешна помощ идва и линейка и пожарна ....! Герб са пълни нещастници !! защо тогава здравната осигуровка е задалжителна ? само да плащаме данъци да мрем ...това не е демокрация, това е ОЛИГАРЩИНА !! за една шепа крадци - бизнесмени ще има линейки от правителствена ,,,за народа нищо...!! ГАДОВЕ

Статията е в Дир.бг

Вчера зам.министърът д-р Зортев /в статията на Дарик от 16,05 /_казва ,че спешните случаи са били 30 % ,днес министърът твърди ,че НЕспешните са 30 % .Кое е верно.

Ама каква "Бърза помощ", бре? Никакви такива! Всеки да се спасява сам! Корабът потъва, граждани, вода има за всички - спасявайте се както можете! До 5 - 10 години държавата България ще е само фиктивна територия на Балканският полуостров. Така, както днес е Сомалия. Няма държава Сомалия. Скоро няма да има и държава България.

Измислилите аморалното унищожаване на спешната помощ ,се нуждаят самите те от спешна помощ.Трябва да им се помогне.Дано Господ се смили.

Как така "спешна помощ само при катастрофа и инфаркт" ? Нали сме в ЕС ?! В нормалните страни от ЕС на спешна помощ може да се разчита по всяко време и във всеки случай. Навън често стават най-различни инциденти, по домовете- също. Личният лекар нито разполага с кола за бързо реагиране, нито с необходима апаратура. И пак в нормалните страни в колите за бърза помощ има не един лекар, а цял екип от трима или четирима души, които наистина оказват бърза и ефективна помощ на пострадалия.

.... Всички те се "сдушиха" и вкупом върли мръсници станаха .....

Май ББ ще си изкара мандата без читав министър на Здравеопазването! А ние без Здравеопазване дали ще го изкараме?

Как може един лекар да бъде лаик.Доказателство за това е настоящият министър.Ако джипито е сутринта от 7,30-13,30 на работа ,на следващия ден е от 13,30 -19,30.През тези 24 часа личният лекар не обслужва никого по домовете,а има състояния ,които не търпят отлагане.Едно болно дете или човек със съмнение за остър апендицит ,панкреатит,илиус,перфорация на язва и т. н. ще чакат ли 24 часа.А в празничните дни ,къде и как ще се организира медицинското обслужване.Преди 1999 год. здравеопазването разполагаше с достатъчно средства за спешна помощ,беше организирана добра профилактика ,доболнична и болнична помощ.Единствено реформата трябваше да даде възможност всеки медицински кадър да получава възнаграждение ,адекватно на квалификацията и натовареността му.Още първите дни на 2011 година ще бъдат фатални за стотици и оставката на третия за година и половина министър ще е неизбежна.Но за съжаление никой няма да е в състояние да върне обратно починалите и осакатени на близките им.

Спешна помощ в тази страна не си спомням да е имало някога!И при комунизма закъсняваше с часове!Трябва правителството да разработи една отлична стратегия!пари няма,но си съберете данъците господа повечето т.н. бизнесмениили не плащат или плащат символично!И стига плащахте стотици милиони на циганите те освен да бичатдеца друго не правят!

Съжалявам, ако съм ви обидила! Но, системата просто трябва да се промени, не може човек да работи по 24 часа всеки ден, а колкото до редовното висене в касата, това не може ли да го свърши медицинската сестра? Що се касае до посещенията на личния лекар по домовете, имам лични наблюдения съвсем отблизо, такива посещения са много рядко, ама много рядко! А и друго, много от колегите ви нямат медицинска сестра и са се затрупали с разни бумаги и пишат ли, пишат, дори забравят да те прегледат, та трябва да ги подсетиш, но за таксата не забравят!

bira_more

Не сте ме обидили. Аз само уточних някои неща, които са "невидими" - като висенето в Касата. Иначе - системата трябва тотално да бъде променена. В момента лекарите губят повече време в обслужване на касата! С таксата е особено. Ако има амбулаторен лист, трябва да има и касова бележка. Иначе следват глоби. В общи линии цялата система е създадена за да обслужва касата и нейните "собственици". Ако някой си мисли че в тази държава нещо е направено за да "дава пари"....

Господин министър направете проверка на амбуланс 8 и вижте кога работят кога са на семинар,кога можете да получите направление и какво трябва да направи един пациен да открие личнйя лекар който получава пари не за работа а за бройка записани пациенти .Моля проверете отчетите и ще видите ,че няма профилактика реална а фиктивна . До кога пациентите ще са длъжници на хора който не изпълняват задълженията си и се гаврят с пациентите и ще ни прехвърлят към дежурни заместващи ги лекари .Кога работиха ,че на наш гръб наеха заместващи лекари .

А ако падна и си счупя ръка или крак или таз до личния лекар ли трябва да ходя?! А може ли от ГЕРБ просто да си сдадете мандата на някой по-кадърен, че е по-лесно?

Няма ли да е по-добре, който от нас простосмъртните се разболее, вместо да ни лекуват и да харчат пари, да ни УМЪРТВЯВАТ ХУМАННО, както се прави с животните. И тогава спокойно ще могат да си строят магистрали и да си вземат комисионните, а и няма да си трошат скъпите коли! Какво, за тях са едни хора ....Човешкият живот просто няма стойност, разберете! Пари, пари и пак пари! И накрая СЪБОДЕТЕ СЕ!

CъбУди се ти и си спомни уроците по български език. Неграмотник.

Спешните са открай време. какви са тези глупости.

А с инфаркт по време на катастрофа, г-н министре? По две линейки ли ще пращате? Вие сте пълни безхаберници и мърлячи, цялото правителство! P.S. И пак ми изтрийте коментара за "личностни нападки, обиди или цинизми" !

Няма никой да те изтрие. Тука срещу правителството може да лаеш денонощно. ;)

ама предишния е изтрит:) провери назад (или "прерови надзаде" ако така викат по вашио край) И имам право да критикувам (лая срещу) правителството, както съм го правил и за предишното! Защото съм гласувал (не за тия), защото имам деца, които искам да израстнат "на тази територия", защото смятам, че нещо може да се промени за добро ако променим себе си към по-добро, защото обичам България! И, вероятно, защото съм наивен:) Но предпочитам да съм наивен и да вярвам в доброто, отколкото да постигна много, газейки по планини от трупове!