Мъж, останал без дом заради кредит, опита да се самоубие

51-годишен мъж е настанен в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, след като се опита да сложи край на живота си. Инцидентът станал снощи в "Къщата на ужасите", както наричат защитеното жилище на ул. "Илинден"-2 в Благоевград, което се обитава от социално слаби бездомници.

Обратно в новината

Коментари - Мъж, останал без дом заради кредит, опита да се самоубие | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А АЗ ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА КАЖА СВОЕТО МНЕНИЕ- и аз както всеки от вас съм се подвел и съм теглил заем- имаше добри заплати преди 4-5 години... Имаще надежди- имаше желание.. , имаше амбициии- НОРОДА ИЗБРА НЕЩО НОВО НА ВЛАСТ- ЦАР С ЕКСПЕРТИ.... нО ВСИЧКО БЕ ЕДИН БАЛОН- СИЛНО НАДУТ ОТ СТАРИТЕ КАДРИ НА БКП- ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ДС И пОЛИТБЮРО-то... Ония които създадоха ВИС -и СИГ- доведпха царя- подведоха народа- а сега си правят гъргара с хората... Сожиха на власт една Тиква- и обещавайки и - да си върти дребния бизнес с дрога,проституция и контрабанда...- - я затапиха да не поже да прави нищо друго с никого - никога.... Сегашната власт е една карикатура- нямат никакви права- а само задължения.... А ГОЛЯМОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА НАРОДА- Е ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА ПОНЕ ОщЕ 5 ГОДИНИ СЪС МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ... КОЙТО И ДА Е НА ВЛАСТ- щЕ Е СВЪРЗАН С НЕЯ-И (ИЛИ) ИЗБРАН ОТ НЕЯ...

ох-а ти има ли нещо което да не знаеш и за което да не си подготвен- явно са те подготвяли добре по канцелариите на ДС някога- помяри нещастни , спрете да дразните хората с идиотизмите си...

Отнемането на единствено жилище заради заем е незаконно! Както и продаването в робство. И други дивашки последствия. Друг е въпросът че няма сила която да наложи писаните закони над закона на джунглата - не и в България

Напълно съм съгласен с мнението ти.Има,обаче едно "но".Общата култура,в частност финансовата на средния американец не е по-добра,само че там няма самоубили се заради една къща.Там държавата и застрахователните компании поеха дълговте,което доведе до кризата,но това е друг въпрос.Въпросът е с какво американеца е повече от българина,та не си плати.

ЗА БОГА БРАТЯ, ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ ВЗЕМАТЕ КРЕДИТИ? Кредита е направен да печели банката, а не вие! А банките в България печелят ужасно добре от изключително високите лихви! В Германия лихвите по жилищния кредит са 2-3%, а при 4-5% не всеки се впуска в премеждие с неясен край. НА КАКВА ОСНОВА БЪЛГАРИТЕ допускат изобщо, че могат да си позволят лихви от 8-9-10% за 30 години? После Бойко виновен...

Ситуацията както се казва, е общо взето ясна. Но аз искам да коментирам в малко по-друга насока, малко встрани от темата, надявам се все пак че има връзка с новината. Мисля си, че очевидно това е начин да извикаш бърза помощ да дойде навреме. Защото като се обадиш на номер 112, те препращат на общопрактикуващи лекари, които (логично) преценяват, че ако си покачил кръвното и се замайваш, очевидно би могъл да се справиш и без тях. Но виж - ако се намушкаш няколко пъти с ловджийски нож, работата вече е сериозна и имаш предимство. Малко като черен хумор излиза, но е истина. Не виня екипите на Бърза Помощ, но в София вече има няколко случаи на починали хора в резултат на недостатъчно бързата реакция на иначе "Бързата" Помощ. Защо не достигат линейки и екипи? Има ли кой да отговори на този въпрос?

Добър въпрос. Населени места с над 15,000 жители ги обслужва 1 линейка. София, над двумилионен град, се обслужва от 23 линейки и няма една с една еднакви. Това дори не може да се нарече "Бавна помощ", а какво остава за Бърза... Но това не е от вчера, това е от много години и всички ние сме виновни, че сме го допуснали и продължаваме да го допускаме!

Аз не мога да разбера защо държавата сама не раздава кредити за жилища с много по-добри условия и лихви, вместо някакви си частни банки които изнасят парите си в чужбина?

1chovek

Напълно си прав, но за съжаление кредитната култура, като всяко друго нещо, се добива с опит. В България дотук това ни липсваше и... в известен смисъл е нормално да има и такива неща (неадекватно кредитно поведение). Аз лично съм възпитаван по друг начин и за кредити не мисля, а и не ми трябват (поне дотук), но разбирам напълно хората, които искат да имат дом и що-годе нормално битие. Но точно тази сметка трябва да се прави много прецизно, особено на нашата територия... Дано се справят всички хора, теглили кредит за дома си. Постижимо е - с един добър растеж на икономиката и доходите. Дано!

Ами това е в резултат на адекватното в кавички управление на герб .....И то да е само той ... Повечето ,болшинството българи са на ръба , от както дойде това мутренско- мафиотско милиционерско правителство на власт ...В МОМЕНТА САМО ГЕРБЕРАСТКИТЕ Ф- МИ НА ГЕРБ , КОИТО СА БЛИЗКИ ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРОСПЕРИРАТ ... ЧУДНО МИ Е ОБАЧЕ КОГА НАРОДЪТ НИ ЩЕ СЕ СЪБУДИ И ЩЕ ИЗМЕТЕ ТИЯМИЛИЦИОНЕРСКО- МУТРЕНСКИ ОРКИ ОТ ВЛАСТ ... МАЙ В НАЙ- СКОРО ВРЕМЕ , КАКТО СА ТРЪГНАЛИ НЕЩАТА ....

Това само по себе си е виц - Средната класа в българия затъва в дългове. Най-напред СРЕДНА КЛАСА в България??? Има ли такова чудо???? Средната класа са тези, които ходят на круизи цялото семейство - това са по-малко от 1% хора у нас. И второ - Средната класа няма как да затъва в дългове, защото в такъв случай не би била СРЕДНА класа. Средната класа има солиден финансов буфер - т.е. това са спестявания, не дългове!

БРЦК

Когато банките не играят честно има 2 вариянта: 1. Изтеглете си парите от банките и не ги ползвайте за нищо 2. Изграйте им мръсно и вие - познавам хора които изтеглиха по 15-20к потребителски кредити , купиха си коли/имоти тн , прехвърлиха ги на трети лица и обявиха че пари немат. Става въпрос за безработни хора. банките пиха по 1 студена вода. Сега вече намалиха сумите по потреб. кредити и по-трудно дават но за малки суми (5к няма проблеми). На босия опинците няма как да вземат.

Zeitgeist, слушай ММ и поумнявай, той вероятно е банкерче и разбира от кредитно рамо, мултипликатор, левъридж коефициент на Шарп и прочие финансови тъпни.Тях с това ги хранят и това е тяхната истина.Само не задавай въпроси и не питай като нямат златно покритие какво покритие всъщност имат.А и като нямаш плаващ валутен курс и не можеш да обезценяваш валутата си щото си във валутен борд какво въобще имаш.Аре като знаем и какво производство имаме.:)

Първата част на поста е самата истина. Невярно е второто съждение, че след като парите в обръщение са по-малко от кредитите, то кредитите немогат да се върнат. Не си представяйте парите като едно фиксирано количество вода, което е или в дамаджаните на хората или в цистерната на банките. Парите в моемта са измерител на дълг. Докато са живи длъжниците и техните наследници, дълговете могат да се върнат.

Икономисте, вече не е нито измерител на дълг , нито средство за натрупване, а само средство за контрол и управление. През кюпюра им е на печатарите колко е дълга и колко ще си върнат обратно, важното е да има контрол и манипулиране.Важното е да си роб, да си длъжник, да те е срам и да изпитваш вина че не си преценил възможностите си и да си готов да слушкаш, да слушкаш!!

прав си, всичко е въпрос на манипулиране и да ни държат в задлъжнялост. Да им бъдем роби до гроб!

Простата аритметика показва, че си тъп папагал. Повтаряш една легенда без да имаш 5г мозък.

Добре дошли в новото робство на кредитите, банките и комисионните

И нима това ти се струва нормално? Без отопление, без що годе добра храна, ей така без нещо. А, да. И без кредити. Според мен пък има заговор между правителство и бенки - едните да намаляват заплатите и да съкращават хората, другите да им изземват имуществото заради заеми. Защото това е най-голямата яма и винаги ще е пълна с наивници, които ще снасят ли, снасят...

Не ми се струва нормално, но нали сме в България, такъв е живота!И да, правила съм опити да взема веднъж 500 лева, че пералнята се счупи, не ми дадоха, малка ми била инвалидната пенсия, а тогава и работех за 160 лева.2004-та беше.Ако ми дадат кредит и после остана без жилище, по-добре ли ще бъде?

Кредитът е Дамоклев меч-не знаеш кога ще ти отнесе бедната глава.

Как да не знаеш кога , когато не можеш вече да им плащаш растящите вноски.

Ей туй банкерите много нахални хора. 1 заливат те с рекламни материали навсякъде. Пощенските кутии преливат. Ние им ги плащаме. 2 дават заеми на клиенти като виждат че няма как да бъдат върнати. 3 Рефинансират въпросните заеми с което още повече задлъжняват. Хората правят опити да се отърват каро се самоубиват яма те не сега ще ги лекуваме което също е един огромен разход, който трябва да бъде платен пак от тези които не са взимали кредити. А стига ве спрете се. Докога ще ви плащаме бъкиите. Туй важи и за пушачите. За една година в нашето предприятие сме финансирали лечението на 3 пушачи на всеки по отделно между 80 000 и 90 00лв. Видите ли щото в България не можело да ги излекуват. Ай сиктир ве.

И хората дето вземат кредити, едни такива хрисими, хрисими ...

Аз по скоро се замислям-как живеете без кредити!Възможно ли е?Какви доходи и откъде ги получавате? В една бедна България как се оцелява на единствен доход само?

Я сега кажи мението си за стотиците хиляди американци стнали неплатежспособни...!?! Българите,та българите! Стига сте гледали на боб,а познавате на паешки гъзове.

Нали именно това беше целта на оядените новобогаташи,до един натрупали милиончетата по престъпен начин.Тотално изтупване на брашнения чувал ,наречен средна класа и опоскване на спестяванията и недвижимото имущество.Драмата ще става все по-голяма.Нещастника е трябвало просто да прехвърли имота на свои близки срещу нотариално заверена уговорка да може да го ползва пожизнено.Тогава банката щеше да му вземе скъсаните цървули!

Трябва със закон да се въведе фалит на физически лица.

Ето,това е идея!И няма да сме измислили топлата вода,защото по цял свят го има този закон! Единственното,което ни остава е да си го извоюваме и у нас!И аз съм сигурна,че ако имаме достатъчното желание,смелост и сме съюзени като южните ни съседи и поискаме да има такъв справедлив закон в нашето законодателство,то това ще стане реалност и тогава все по-малко достойни българи ще посягат на имотите и на живота си!

И аз съм на това мнение. Естествено в една правова държава няма как да стане съ задна дата за вече отпуснатите редити. Но да трябва да се одобри фалит за физическите лица и така банките ще страт да дават кредити на калпак.

След всяка една такава статия забелязвам как тук пишещите се надпреварват да се изкарат кой-по-голям специалист,пророк или гадател е,или бил!Вместо да се надприказваме,уважаеми дами и господа,предлагам всеки да даде някакъв съвет за излизане от този кошмар,защото сте много ехидни,но утре в такова състояние може да се окаже ваш близък,приятел,или роднина!За това,съюзете се със знанията и опита си!Не казвайте само-"Аз нали Ви казах"....

Когато се предложи реален изход от българският ад или не се публикува, а ако е публикуван поста ... след "размисъл" на АДМИНИСТРАТОРА се натиска бутонът "DELETE". Изводът? АСТА е призвана да се направи цензурата желязна, а упражняването на правото на словото, подсъдно. Това е дереджето. Умиране има, отърване няма.

Единственото, което мога да предложа като идея за разрешаване на безобразната нищета и затъване до уши в кредити, ще бъде на първо време да се ориентирате към измъкване от страната. Просто емигриране с всякакви средства. Дори и сезонната работа е някаква плаха алтернатива. Успех ви пожелавам, сънародници, колкото и да зная, че звучи доста изтъркано и скромно съвета ми тук.

заглавието е доста тъпичко...

нали острието на интелигенцията и културата... , Ганчев!

Тези така наречени колекторски фирми,които са чиста мутренска история,които им позволи да се вихрят? Какво означава длъжник? Какви са тези квалификации??? Тези,които доведоха хората до просешка тояга с милионите невъзвръщаеми кредити защо никой не ги гони и не ги квалифицира като длъьници? До кога ще търпиме подобно отношение? Срам ме е че съм българин! Срам ме е да ме управлява диктатурната партия ГЕРБ! Май политиката им е колкото повече бедност,глад и страдание,самоубийства, толкова по-добре!

А сега да ви обясня как най цинично ви излъгаха. Тази "демокрация" е борба на религиите - православие и католицизъм. Нали виждате какво става в православна Гърция ,и какво очаквате да стане в православна България. Католическа Европа да ни посипе с мед и масло. Та в братска Америка не знаят къде е държавата ни. Вижте какво направиха и в Италия, бившата Римска империя. Не напразно папата е германец. Засега ви стига толкоз с отваряне на очите.

Звучи абсурдно такива глупаци,като теб измекярче да ни отварят очите.Тъпунгер заблуден сектантски

ОЩЕ МАЛКО МИЗЕРИЯ И ГЛАД, ЩЕ СТАНЕМ НЕ КАТОЛИЦИ,А НАПРАВО ИСЛЯМИСТИ!

Защото вярвахме че държавата ще става по добре, а поради простотии и некадърно управление става по зле

Хората сам си го избраха това преди 22 години. Не виждам причина сега да се оплакват. Ха честита ви демокрация.

идиот- исках демокрация -а не мутри на власт , родени от Политбюро и ДС занимаващи се с наркотици и контрабанда....

сценария за заробване на всички държави с кредити се изпълнява с пълна сила! просто гледайте новините и ще видите как всички държави ги действат по един сценарии! а за хората които казват ми не зимайте кредити ще каже че вече въпроса е друг или взимате кредити на безумни лихви или ще ви унищожим т.е. рокфелер не оставя алтернатива! има еднинствен изход и това е промяна на системата и разпределението на богатството което се държи от рокфелер и ротшилд друго решение няма на задачата!

Не е точно така! Когато теглих заем взимах заплата, с която можех да го погасявам и да ми остава за нормален живот. Сега шефовете намаляват заплатите на половина, пускат в неплатен отпуск и въобще не им пука как ще живее обикновения работник и служител.

Нали затова ви казвахме - не вземайте заеми, защото заплатите ви се финансират за сметка на нарастването на Брутния външен дълг. Когато дойде време за връщане на дългове заплатите ще почнат да падат. Тогава ми се присмивахте, а сега ревете!

страшно си умен- ама не навреме- така твойто и аз го знам- след дъжд- казВат старите хора- качулка... СВАЛИ СИ КАЧУЛКАТА ДА ТИ ВИДЯ ДВУПРЪСТОВОТО ЧЕЛО ДРАГА МУТРО...

Именно!

България -това е "Къщата на ужасите" !!Познайте кой я управлявя?

Тук измираме от глад, а в Гърция, въпреки,че живеят добре, въпреки че им дават милиарди евро, продължават да стачкуват, рушат и съсипват!И искат бедните държави да им помагат.Нагло е!

Споко на гърците им опростиха снощи 100 милиарда. И на среше им да вървим пак не можем да им стигнем заплатите и пенсиите.

Не е вярно - лъжат! Всичките са богати и живеят от лихви. Бедни са само за пред камерите. Тъй рече Бойко!

Бойко,Бойко-какво чакахме от теб а какво дочакахме.

На малко прасе и на нов началник не се радвай-не знаеш каква свиня ще излезне

Само погледнете къщите по села и градове - повечето двуетажни и се сетете кога са построени и как и кой сега може да си позволи такова нещо?

България,държава в която съществува понятието-работещ беден-.Господа управляващи,не си крийте главите като щрауси а погледнете реално докъде ни докарахте.Не мога да проумея каква е тази незаинтересованост за народа от Ваша страна.

Това е чист геноцид.Планът Рат -Ът се се изпълнява.

Затова ви предупреждавах на времето - недейте да теглите кредити, ама вие не та не. Помните ли как теглехте кредити за по 1000 евро квадрата панелка в Люлин, е сега е 500, а след 2-3 години ще е 250, а тия 1000 с лихвите ще станат 2500. Ето така глупаците ще платят 10 пъти по-висока цена. Само самоубииството е решение в случая, защото това, че ще си продадете жилищата не означава, че ще си върнете дълговете. Дори и след като останете без дом ще плащате ли плащате, както ви предупредих на времето, ама тогава ме питахте от къде съм си купил дипломата, помните ли?

ikonomist,разшири малко темата!Какво ще се случи с кредитополучателите,които са почти целият български народ?Дали ще се самоубият всички,или ще се разделят всички с домовете си!И как според теб би трябвало някой в България да може да си купи дом?

Оставете вие тази песен любовна, че кредитополучатели са "целият български народ". На мен също не ми е лесно да си държа парите в банката и да живея под наем, но аз имам достойнство, пътувал съм и съм видял как е по света и затова няма да купя на сегашните цени, защото те са двойни. Няма как в момента човек да си купи жилище. Просто изчакайте алчните и мързеливи хора да фалират и тогава ще дойде времето и на нас обикновените трудолюбиви и обраовани хора да купуваме. И ако преди години думите ми бяха повод за присмех, сега никой вече не се смее, като гледа че цените падат всяка година с по 10-15%.

А вместо самоубийство защо да не ти нарита някой мазната трътка? Така ще се разтовари от стреса. Пък и ти ще станеш по-сдържан. А, какво ще кажеш?

най хубавото време беше през комунизма нямаше бедни и гладни хора и имаше уважение между хората и просто незнам защо плюят и ни плашат с комунизма

И този човек е един от многото, които са повярвали, че в България може да се развива малък бизнес. Теглил е кредит, а банките са му теглили ножа. В новината доста нелепо го причисляват към средната класа. Ако той е от средната, интересно как изглежда житието на бедната.

А кой е казал, че бизнес може да прави куцо, кьораво и сакато. Когато стартирате бизнес се държите като капиталисти, когато фалирате, искате социализъм!

Не си истински икономист,а човек с икономическо образование,местиш листи от едната страна на бюрото към другата и обратно,затова не се изказвай като гуру! Бъди щастлив завинаги,но не обърквай с желанието да си център.

Самоубийци - длъжници, клошари, бездомници, деца умрели от глад, убийци зверове, безработни, неграмотни. Такова нещо НЯМАШЕ при комунизма. И това е в замяна на някаква си въображаема свобода - контролирана ежеминутно от камери, "бръмбари", GSM и Интернет оператори. А, да, можете свободно да идете да станете роби в някоя развита държава. Искам си Комунизма с всичките му изгъзици!

другарю, недеи да лъжеш хората... първо на първо, комунизъм не е имало - имаше т.нар. "зрял" социализъм... накрая беше презрял и беше се стигнало дотам, че с мизерната заплата да не можеш да си купиш и стоки от първа необходимост когато искаш, а трябваше да се редиш на опашки за хляб и кисело мляко!?! ..да не говорим за "лукс" като тоалетна хартия, която се разграбваше моментално и можеше да видиш хора по улицата с цели торби от тоя артикул... нямало било длъжници?? тия вмирисани панелки, пълни с хлебарки да не би да бяха подарък от "партията" случаино?? изплащаха се години наред -през 80те един двустаен панелен апартамент беше около 10 000 лв, а брутната заплата на млад инженер 175 лв... прави сметка как би се изплатил един такъв заем с лихвите... аиде марш в Cеверна Kорея!

Би било много хубаво да може да се живее без кредити,но не всички получават заплата от порядъка на 1000 лева!Не виждам как 450 лева бих могла да плащам наем,да си купя най-необходимите неща за оцеляването ми,пък и сметките за битовите нужди да са платени изцяло.Като казвам почти целият български народ имам пред вид хората,които за да си позволят почивка,среден автомобил,или някоя нова пералня за теглили кредити!А иначе да се върнем по пещерите тогава-няма да има банки и кредити!

Някой при социализма да се е самоубил заради липса на тоалетна хартия, или че не си е купил кисело мляко... стига с тия изтъркани клишета...заплатите били мизерни, мизерни, но с тях си строяха къщи по села с по 2-3 етажа,купуваха апартаменти, коли, и то нови, макар че се чакаше доста. Не че е нямало проблеми, но това са преодолими проблеми. Сегашното положение е неспасяемо, на хората в Европа им се "отвориха" очите и все по-често се надигат мощни вълни от негудование и демонстации в искане на достоен живот, какъвто предлагаше социализма.

Я ни светни къде преди 1989 г. си се редил на опашка за хляб,кисело мляко и тоалетна хартия. Или си много млад и са ти промили мозъчето, или страдаш от тежко заболяване и си забравил всичко.

Като управител на "Къщата на ужасите" в България все повече хора визират премиера.

Kомунистите не са хора!

Със заемите шега не бива.

се разпада, другари, да живее победата над капитализъма, нямат исторически шанс !!!

Все повече ще стават тия новини. Ама да мре матряла, нали банките приключиха с над половин милиард лева чиста печалба? Това е важното за властта, която е на банковата хранилка.

Това би било добре,ако го четат господата политици,според които в държавата ни видите ли всичко било розово,само някой се опитва да ги дърпа назад!Цял свят живее на кредит,да не би да са само българите?Да вземем да измрем всички,да си останат само богоизбраните ни избиратели,та да се наживеят тогава!

България,държава в която съществува понятието-работещ беден-.Господа управляващи,не си крийте главите като щрауси а погледнете реално докъде ни докарахте.Не мога да проумея каква е тази незаинтересованост за народа от Ваша страна.