До 5 години ще имаме хранилище за радиоактивни отпадъци

Международен фонд "Козлодуй" отпуска над 140 млн. лв. за изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци в Козлодуй.

Обратно в новината

Коментари - До 5 години ще имаме хранилище за радиоактивни отпадъци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

от ГЕРБ и подпечатано...поредно "мутро-усвояване" на средства ...:)

да допълня, че съхраняването и "утилизацията" на отпадъчното ядрено гориво са ОСНОВЕН и досега НЕРЕШЕН въпрос в световната ядрена енергетика. Процесите и технологиите са ТВЪРДЕ СКЪПИ, а и никой не иска да създава складове в собствената си страна. Питайте шведите, на които е трябвало десетилетие да убедят собствения си народ по места в това да създадат собствено хранилище. Само руснаците си го ВЗИМАТ ОБРАТНО !! Анадън му как се нахендряме с всякакви други доставчици !!!! Защо не коментирате това, а направо си се хвалите мръснихци ??

Да, но преди няколко години руснаците вече отказаха да приемат нашето отработило гориво. Не знам какво става с него през тези буферни години, докато построят въпросното хранилище. Политиците ни и от АЕЦ-а мълчат...

За отработеното гориво вече са изградени и функционират други хранилища - старо "мокро" (където касетите се съхраняват в басейни с вода и ново - за "сухо" съхранение. Новината е за строителството на друго (трето) хранилище за ниско и средно активни РАО, които се генерират при експлоатацията и извеждането от експлоатация на ядрените енергоблокове.

Пиша последен пост по темата. Просто искам да изясним нещата - имам 22 години стаж в ядрената енергетика, работил съм по редица международни проекти. Бях експерт в голяма международна компания, в момента съм консултант към ДП РАО и работя точно по проекта за Национално хранилище за РАО. Познавам проекта и смятам, че от техническа гледна точка проблеми с него няма. С политика не се занимавам. Поздрави на всички!

По най -бързия начин мутрата престъпник и убиец на хора в миналото и убиец на българската енергетика и природа да подава оставка.Това нечовешко и уродливо създание погуби стотици хиляди животи и бъдещето на родината.Незабавна оставка и прекратяване на възможността България да е депо за отпадъци както настоява ЕС .Кунева не заслужаваш прошка създание на тъмните сили на САЩ

А след 60 години,според европейските изисквания съхранението трябва да е 1000 години, според американските 2000 години. Доказано е, че съхранението на ядрените отпадъци оскъпява ел.енергията с 1 евро цент. Но ние не обичаме да смятаме последиците, защото до сега ЕС ни плащаше закриването на блоковете.

Добре де, значи няма да ги съхраняваме радиоактивните отпадъци - ще ги изстреляме към Слънцето или ще ги потопим в Марианската падина... Между другото, тези варианти са теоретично възможни, но и те са свързани с някакви разходи. Всяка човешка дейност генерира отпадъци - строителството, металургията, транспорта, дори и като си чистиш ушите с клечка. Та и ядрената енергетика - също. Какво толкова чудно има, че АЕЦ генерира отпадъци? Които трябва да се съхраняват някъде... И затова правим хранилище. Няма световен заговор, успокойте се.

балък ти си прост като тиквуна само България унищожава реакторите си иначе се обезопасяват и върху тях се правят други като старите остават като ядро на новите.Но факт е че това правителство подготвя края на ядрената енергетика и оставя само търгашите от ВЕЦ.ове ,ветросистеми и соларни които оскъпяват и

Защо ни е такова хранилище? Нали спираме реакторите на АЕЦ поетапно, нова станция, както изглежда няма да строим, по договор с руснаците до момента те си вземат обратно отработеното гориво? Явно националните предатели, управляващи ни последните "демократични" години искат да превърнат България в едно опасно ядрено сметище, където да се събират отработени и ненужни радиоактивни отпадъци от Европа и света. Определено това предателство, както останалите до момента си е получило 30-те сребърника! Като включим тука и парите за построяването му към сметката на ББ за слугинажа му по спирането на АЕЦ "Белене". А къде са "прогресивните" приридозащитници и всякаква маст "млади, умни и красиви родолюбци"?

5-ти и 6-ти Блок си работят и не знам някой да ги спира... Но дори и утре да спрат блоковете, какво? Мислите, че РАО се генерират само при спрени блокове? Знаете ли колко тонове РАО излизат от спрените преди десетина години Блокове 1 - 4? Помислете малко - демонтира се оборудване на ядрени енергоблокове, разрушават се строителни конструкции. Всичко това не са ли РАО? И къде да идат - да ги струпаме на поляната, на пакринга пред централата? Помислете преди да пишете.

Исках да кажа, че РАО се генерират не само при работищи ядрени енергоблокове, а също и при спрени такива, при това - в много по-големи количества. Демонтира се оборудването на първи контур - и ето ви стотици тонове РАО, които трябва да се приберат някъде. Затова е Хранилището.

Защото и това, което сме изпратили в Русия ще ни върнат, това е съгласно международна директива, всяка страна е длъжна да съхранява отпадъците си, всяко превозване крие рискове. Но кой да чете.

С измислени от теб "международните директиви" от подобен род иди разтягай локуми в детската градина. Не вървиш с глупотевините си. А и само четене на статийки в ДИР-а не стига!

Ще спираме ли 5-ти блок през 2017 и 6-ти през 2019?

ние и сега имаме такова хранилище , ............................................ близо до софия

Това исках да кажа - радиоактивни отпадъци (РАО) се генерират не само от АЕЦ, но и от научни изследвания, медицината и други дейности. Действително, АЕЦ е основният източник на РАО, затова и новото хранилище е в непосредствена близост до площадката. Русия наистина приемаше отработеното ядрено гориво (ОЯГ) от нашите реактори, до преди 10 - 15 години. Но РАО никога не сме карали в Русия, респективно - винаги сме ги съхранявали у нас.

Dimi

Хранилището в Нови Хан е съвсем друго. В момента в България няма хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци. Това ще е първото такова.

ДО ТОГАВА ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ ЩЕ СА ТАМ НА ОТГОВОРНО ПАЗЕНЕ ЩОТО СА ПО ОПАСНИ И ОТ ЯДРЕН ОТПАДЪК

щом ЗАПОЧНАТ ДА ОТПУСКАТ МНОГО ПАРИ ЗА НЕЩО ПЕЧЕЛИВШО .....................................ЩЕ ГО ПОДАРЯТ НА НЯКОЙ МОШЕНИК ТАКА СТАНА С ВОДАТА И ЕНЕРГОТО -- ВЛАГАХА ВЛАГАХА И ХОП ----ВЕЧЕ НЕ СА НАШИ

Да ама някой от нашите яко напълни гушата .

"...3-километровата контролирана зона на АЕЦ "Козлодуй"." Става въпрос за "зона с контролиран достъп". "Контролираната зона" се организира само в специални помещения.

Колеги, чудя се откъде това самочувствие да се коментират теми, в които човек не е компетентен... Някой от "универсалните ерудити" прави ли разлика между радиоактивни отпадъци (РАО) и отработено ядрено гориво (ОЯГ)? Имате ли представа къде и как се генерират отпадъците? Знаете ли нормативните изисквания за тяхното транспортиране, обработка и съхранение? Тези въпроси са доста специфични и само с гол ентусиазъм не става, трябва да прочетеш малко, да се ограмотиш. Пък чак след това да разплиташ международни заговори и да ръсиш мозък из мрежата...

в Дир-а 95% от пишещите ръсят глупостите си, колкото да не заспят

Това вече е като за африканска държава, където ги прекарваха да събират ядрените боклуци. Мисля, че е много вредно и опасно, но явно зелените мислят по друг начин. Интересно къде в Европа има подобно съоръжение?

Във всяка държава, експлоатираща ядрени реактори.

Dimi

Според европейските директиви е забранено превозването на отработено ядрено гориво през границите на страните. Всяка държава експлоатираща ядрени реактори е длъжна да има подобно хранилище. И повечето имат построени такива...

"Германо-български консорциум" Добре дошли в "ЕС" - С боклука напред към просперитет!!!

Винаги съм смятал дето по-некадърни, продажни и жалки нашите политци няма как да бъдат.. Е, има ..

Pesh0

А може ли да помолим , да не го строят ? До сега Русия си ни ги отработваше , да продължи и за напред . Тези радио активни отпадъци имат срок на годност , колкото човешката история .

Русия приемаше само отработеното гориво, затова са се и натрупали и тия отпадъци (ниско и средноактивни).

Планът по Обезлюдяването на България върви по план. Готов е и планът за след това- България-Гробница за Радиоактивни Отпадъци ! Предлагам присъдите на изродите от ГЕРБ да са по един ден в радиоактивното хранилище .

просто да назначат ББ за пожарникар там, останалите от Герб сами ще дойдат ..

А някога в лошият социализъм един човек беше уредил руснаците да извозват ядрените отпадъци и да имаме евтина ядрена енергетика както и много други неща, които ни правеха държава с равитие както на наука и производство так и на спокоен живот. Радвайте се сега на колкония. Жалкото е че колкото и да не желая май ще се наложи да се изнасяме ако не организираме преврат и не спрем безумията

Хранилището не е за погребване на гориво, обявено за отпадък, а за ниско и средно активни отпадъци, генерирани по време на експлоатацията, както и тези, които ще се получат при извеждането от експлоатация.

имало едно време един диктатор, пионка на ссср, който си предлагаше собствената родина да стане задунайская губерния, и който зароби собствения си народ

lu4ka

... като сега на усаците, който не предлага, а направо ни превърна в петдест и първи задокеански щат.

Няма такива идиоти като нашите продажници .. Че и се хвалят с това ?!? Сега остава и да си предложим услугите на ЕС да им пазим отпадъците / на всички им е ясно че нямаме технология за преработката им сиреч ще си седят там има няма 500 години :) /.

Преработването само "почиства" активността от един материал (казва се деазактивация и се прилага за повърхностно замърсяване), но тази активност не изчезва, а остава се концентрира в по-малък обем. В света няма технология, която да "превърне" радиоактивен материал в неактивен такъв... освен, засега неконтролируемият, термоядрен синтез. Но дерзай, ако успееш ще си нобелист!!

А ако изчистим всичките съветски боклуци, в тази 3-километрова контролирана зона можем да инсталираме фотоволтаици за 500-600 мегавата абсолютно безопасна и безплатна енергия!

поредният разбирач :)

Явно разбирам повече от тебе, щом не можеш да посочиш къде бъркам.

Тоя пак не си е пил хапчетата ... Ми вземи изчисти и Туристите и всичко дето е Руско да видим какво ще остане тогава в тая държава :) Сигурно ще си само ти защото продажниците никой не ги обича и твоят господар няма да те пребере :)

Неграмотнико, написал съм "съветски боклуци", а не руски. Това ви е менталният проблем на русофилите, не правите разлика между руския народ и съветската държава.

Ами отивай в парламента и почвай от председателя, през най-голямата партия и т.н. Там всичките са съветски боклуци. После мини и през президентството. И там има един съветски боклук. После почвай наред всички експерти "Евроатлантици" - те до един са съветски възпитаници. Или ся ще се изцепиш как не е вярно ?

Ако "изчистим" и останалите 2, дето са с обща мощност 2 гигавата , ще трябва всички да живеем под твоите слънчасали батерии, за да се доближим до това производство.

Значи можем да създадем мръсна ядрена бомба.

В тази страна и от всичко "чисто" може да бъде създадено "мръсно" без особено затруднение. Ето, ще ни изградят хранилище за погребване на РАО. Идеята е РАО да да се съхранява в пресметнати за тази цел съоръжения с висока надеждност за стотици години, а не да се зарежат в сгради с изтичащ ресурс до 50 години. Т.е... да да ни е "чисто" навън, но "мръсното" вече започна да се твори...

Продажници!

На всякакви отпадъци, включително и радиоактивни, мястото им е в Банкя, а не в Козлодуй.

Стига бе, Банкя е в България, а мястото на тези отпадъци е в Московското царство, както е по досегашния договор, който явно е променен от някой р.овч. или цвъ цвъ.

Що да е в Москва, да не би те да са си "светили" с нашия "ток"?! Това електричество и сега се продава изгодно и крепи вече съвсем окрехкостения финансов баланс на НЕК.

,Да ни е Честито!Плод на умни управници.Голямата теритиория та и гробище за изотопи.До сега 45 години Русия прибирашеотпадаците

Русия е "прибирала" и още "прибира", само за преработване, единствено отработеното ядрено гориво, което не се дефинира като радиоактивен отпадък. Всичките радиоактивни отпадъци са си стояли на наша територия във временни хранилища, в очакване на погребване.

"Планирано е хранилището да се запълни в следващите 60 години" Да се запълни от кого? Нашия АЕЦ постепенно го закриват, нов няма да строим. "Международен фонд безвъзмездно е отпуснал..." е това е голям майтап- безвъзмездно! Европа си решава проблема, върхушката прибира парите, вечния въпрос какво да се прави с тези отпадъци след 100 или 200 години остава за сметка на българския народ, когато вече никой няма да отпуска пари "безвъзмездно".

Предвиденият капацитет на това хранилище, ще осигури съхранението на натрупаните средно активни отпадъци, както и тези от извеждането от експлоатация на 1 до 4 блок. Определено няма да има място за "внос".

Е няма начин ще се мре.Руснаците си го вземаха това отработено гориво.Сега щем не щем трябва да се чудим какво да го правим.И при тази голяма държава която сме направо ще е супер да го съхраняваме.Малко ни е Чернобил.

България направи своя избор.

И украинците се оплакват. От преврата до сега доходите им паднали 6 пъти.

Ей, много мераклии за мрене и все специалисти по радиационна защита. Отработеното гориво и сега ще си го взема Русия, задължена е по договора за неразпространение на ядреното оръжие. В отработените елементи има образувал се плутоний, трябва да си ги взимат обратно и да се оправят с него, обработката е много сложна. Вероятно става въпрос за отработилите съоръжения от малките реактори - активна зона, тръби, корпуси и т.н. които са станали радиоактивни. Гориво там отдавна няма. Освен това имаме друго хранилище за радиоактивни отпадъци, край Нови хан, също ново, скоро го откриваха. Ама няма кой да ги каже тези неща, дай на мръсните усти да сеят страх и недоверие сред хората.

Нови Хан много стар, колкото си спомням от средата на миналият век, а неотдавна само го подновявали. Руснаците ще приберат само това което отработено с техни реактори, а не това което ще се прибира из цялата Европа, а и от САЩ.

Добре е, че четеш, но лошо е, че вярваш на гейберасти.

Това е хранилище за ниско и средно активни отпадъци. Отработеното горивото може (съгласно ЗБИЯЕ) да бъде обявено за отпадък (високо активен!), само когато съществува подходящо хранилище за погребването му - геоложко, на 100 м дълбочина! Изобщо, хранилище за погребване на отработено гориво има едно в света... най-много. В момента всяка ядрена централа разполага с временни хранилища за отработеното си гориво, но не и за погребване.

Хранилище я има, я няма, но пари за неустойката трябват. Е, сега са намерили начина- почти като обезщетенията които германците ще плащат на американците за замърсяващи въздуха коли.

Ей така, както сте се наредили - да ви подкара някой наред! Искрено се надявам, тъй като очевидно сте роднини на ъгли по-големи от 90 градуса, та се затриете някъде, да не ви гледаме наглите муцуни.

Уикилийкс публикува 1 258 имейла на Хилъри Клинтън, изтекли през личния й компютър И сред тях писмо на Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън от 28 март 2012 г. Датата, на която правителството на Борисов решава да прекрати еднолично проекта за АЕЦ Белене В писмото Съливан препраща информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в Евразийския регион: Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България току-що е обявила решението си да спре проекта Белене с Русия. Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София Повтарям: Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София Та причините за отказа на БОРИСОВ ОТ БЕЛЕНЕ ясни ли са? При това ОФИЦИАЛНО потвърдено Накрая самият Съливан е добавил оценка за дейността на Николай Младенов: Не лоша работа

хилъри клинтън ви е ударила един минус ;)

До пет години нашият АЕЦ няма да бачка и ще бъдем само на ток от перки. Откъде ще ни носят отпадъчно гориво за това хранилище ???

Отработеното горивото не може да се обяви за радиоактивен отпадък, докато нямаме геоложко хранилище за погребване на отпадъци (минимум на 100 м дълбочина в стабилна геоложка конфигурация). Такова хранилище струва доста милиАРДИ евро и едва ли ще ни го построят.

Слет Третия манда, ще трябва и един друг, за разлагащата се Гербераска дърта плътт.

ЗА КАКВО НИ Е ТОВА ХРАНИЛИЩЕ ЗА СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ КАТО ЗАТВАРЯМЕ КОЗЛОДУЙ ДО ЧЕТИРИ??? ОЩЕ ДОГОДИНИ ЩЕ ЗАТВОРИМ ЕДИНИЯ РЕАКТОР, ЗАЩОТО РУСИЯ НЯМА ДА НИ УДЪЛЖИ ЛИЦЕНЗА! НА КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ ПРИБИРАМЕ ТУК РАДИОАКТИВНИТЕ ОТПАДЪЦИ НАЕДНО С БЕЖАНЦИТЕ????!!!!

Важното е че има пари за усвояване...

Свърши гювеча СССР да ви го съхранява. Дано от радияцията сегашните изроди да станат хора.

41 години развиваме ядрена енергетика и такова хранилище нямаме, защото нямахме нужда. А сега от много акъл ще дадем 140 млн.(само за начало) и ще си замърсяваме природата. Чудя се кое ли населено място ще "ощастливят" с новата придобивка.

Кой е основния играч в НАТО?

1. Не ги даваме тия пари, а ни ги дават. 2. Точно, защото имахме само хранилища за временно съхранение, се натрупаха толкова радиоактивни отпадъци, очакващи хранилище за окончателното им погребване.

Радвам се, че ги има. Двете антибългарски партии - ГЕРБ и ДПС. Без тях живота ще е много спокоен. Дори скучен.

Честито! Това са последиците от ,,евтиният" ток на атомните централи.

Само че не от НАШИТЕ централи!

Пичове, трябва да скочим на протест. Готвят БГ за лайняната радиоактивна яма на Европа. То централа нема, та вече напират са хранилище. Първо централна а после лайняната яма. Или ше съхраняваме отработените радиоактивни лайна на Европа???

Даниеле, къде ми изчезна репликата братчет?

И като закрием Козлодуй вероятно ще станем хранилище на европейския ядрен отпадък.

Германия ще строи. Вероятно ще дръпнем техния отпадък.

и по още 100 милиона на всеки 100 години за още по-ново хранилище за следващите 100 хиляди години период на полуразпад на радиоктивните отпадъци. боклук от който бъдещите поколения имат само вреди и никаква полза за 70 години ползване на ел.енергия, наработен боклук за милиарди. боклук който ще става все по-токсичен и неконтролируем. какво ще кажете да спрете да го произвеждате и да кажете истината поне да нарпавим информиран избор.

Като изоставихме страната ни да заприлича на бунище, ето го и решението на ЕС. Ставаме тяхна боклучарница. Африканска територия. А някой от нашите управници-дебили да е казал НЕ?!

и понеже сме смотаняци ще събираме всичките ла.на на света. особено на новите ни приятели които в цял свят сеят смърт, войни, трагедии, атентати, кризи и усвояват благата на всички народи за да може след това да ги подчинят и да ги накарат да им дишат и ядат ла.ната. честито отново на продажните копелета съгласили се с това.

Хранилище се прави, когато държавата, която е доставила свежото ядрено гориво отказва да приеме отработеното такова, а може би и по нареждане от Брюксел. Едно такова хранилище в зависимост от размера за побиране на отработеното гориво и други радиоактивни отпадъци преди години струваше по западни стандарти 1,2-2,4 милиарда евро. Отработеното гориво би трябвало да се връща на доставчика за рециклиране, а след това за съхранение. Дали вече е така не съм се интересувал. Блок номер 1 на АЕЦ Белене трябва да се построи при създалото се форсмажорно обстоятелство стига подготвената и построена инфраструктура да не е разрушена умишлено или е доведена но състояние на неизползваемост. Другия вариант е да се построи на площадката на АЕЦ Козлодуй стига да е възможно без много допълнителни дейности, което да оскъпи много построяването. Построяването на американски реактор трябва да се отложи поради създалите се форсмажорни обстоятелства. Думата имат специалистите, а построяването независимо, къде ще е то трябва да започне до края на тази година или началото на другата. Това е така, защото, както се очертават нещата много ТЕЦ-ове в ЕС, ще бъдат затворени в много близко бъдеще, и може би времето докато се строи блока да стигне, когато бъдат затворени ТЕ. Предполагам, че екотаксите за тези централи, ще се увеличат драстично в близките години поради това, че са довели до доказана смърт на хиляди хора и не само, цената на тока може да скочи до.... Време няма действайте.....

Уестингхаус!