17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето позицията (без чест и съвест), с която живеят американци : Трумен по време на войната открито заяви, че те ще гледат кой ще надделее - СССР или Германия и на него ще помагат и нека да избиват колкото може повече един друг.

Човек няма смисъл да спори със зомбита с увредени червени мозъци. Едни и същи брътвежи за великата Червена армия. Исторически факт е, че Хитлер е изпреварил Сталин с нападението си с 2-3 седмици. Сталин изобщо не се готвил за отбрана, а за нападение на Германия и Европа. Затова първите 10 дни е избягал и се е скрил като плъх, защото не е очаквал да го нападнат. Германската армия за броени месеци е стигнала до Москва. И ако една голяма част от германските дивизии не са били на запад и в Африка, Москва е щяла да бъде превзета. Не трябва да се забравя и тъпотията на Хитлер, защото влиза в Съветския Съюз като завоевател, а не като освободител от комунистическото робство. Тогава армията на Власов нямаше да бъде няколко стотин хиляди руснака, щеше да бъде няколко милион руснака. Обикновените руснаци са мразели комунистите, затова че са били убийци.

Това онова маце със силиконовите цици ли ти го каза в чалготеката или сам го измисли докато се друсаше?

Свиня навсякъде ще намери кал е ще се къпе там. Както и с теб - и трагедията на народа и подвига му ще изцапаш в кал. Не цапай това, което не за твоята свинска същност. По Добре да направиш същия анализ за БГ - защо тя сътрудничила и помагала на страшното зло - Хитлер и фактически си се изправила срещу СССР. И ако не беше подвиг на руския народ не се знае в кой немски обор ти си щеше да потвърждаваш своята преданост на дявола.

Нещастнико докато немската армия е минавала през България не е загинал нито един българин. По време на съветската окупация на България са избити от 30-40 хиляди българи повече от загиналите през Априлското въстание от червените български свине. След това на свинете са им дали за заслуги по един апартамент в София и затова беше превърната в кочина по време на комунизма. Такива безродници и небългари като теб са идигнали паметника на орките в Княжеската градина. Сега такива изроди като теб пак чакат орките да дойдат, но няма да ги огрее. Такива безродници като теб първи са приели исляма когато са дошли турците за един кат нови дрехи и са предавали въстанниците по време на Априлското въстание.

Когато си ИДИОТ то е за цял живот

Ей, "историк", абсолютен ГЛУПАК си!!!!!!!

От това ,което чета американците са едни мръсници,лъжци и негодници.Така лъжат поколенията си за ролята им в ВсВ.И сега са такива в ролята си на агресор и винаги ще бъдат такива.Това е световният капитал ,който се интересува само от печалби,разрушавайки държави,съдби,и човешки животи.АНАТЕМА!

Oще има живи ветерани, щатите се включват в самия край на войната и то за да попречат СССР да превземе цяла Германия.

Абсолютно по всички обективни показатели СССР би трябвало да загуби тази война с гръм и трясък, тъй като срещу СССР воювала страшна сила - цяла Европа с огромния си капацитет като промишления, финансовия, военния, човешкия (интелектуален, инженерния, технологичен, научния). Помощ от съюзниците (платена - фактически кредит), дошла не веднага и като обем е била само 7 %, разбира се беше нужна,но не беше решаваща. Победила сила на руския народ!

Военни възможности на държавите във ВСВ процент от общия за планетата: Сащ към 40 процента СССР и Германия да речем по 12-13 Великобритания 8-9 процента назад някъде са Япония, Италия и Франция. Германия към 4 000 танка, СССР 20 000. Това на 22.6.1941ва. Подобно в авация, че и в артилерия. СССР е изпреварил Германия по промишлено производство. На практика и по военно производство. Ако покиткомисарите и комунизма не бяха превърнали военното дело в СССР от военно в партийно-политическо Германия си яде бой за седмици, не за години. Ама само факти давам. Естествено по много образци оръжие Германия е напред - тя има Круп, Рейнметал, Порше, Майбах, Даймлер. Сталинима зад гърба си 2 усилени петилетки на индустриализация. Сталин 1931ва казва - имаме 10 години да направим СССР индустриална сила или загиваме. Точно 10. Потвърдено 1941ва. Та СССР мобилизаира 14 милиона души в началото на войната- не всички са на фронта естествено, но тя Германия толкояа няма в цялата война, а СССР с всяка година само от новия набор дето пораства добавя 1 милион. ФАкти само. Франция - божке, за главата се хванали германците като влезли във военните заводи на Великата Френска империя. За единица продукция, която Германски военен завод правел с 1 яовекочас във Франция отивали 5 човекочаса. Германците прехвърлили доста френаски работници на заплата във франция, не като пленени. Достигали 80 процента от немасия работник - просто не са се напъвали за врага. Разни там военнопленници са така зле хранени, че трудно заработвали и 40 процента от немския работник. При това за кратко - докато ги уморят, ФАкти. Франция произвежда крила за немски самолети. Даже за Месершмит. Супер САЩ 250 000 самолета Германия 180 000 СССР 120 130 000, а може и нагоре да са. Това за цялата война. За танкове няма смисъл да говорим. В края на войната 4, че и 5 пъти повече руски на месец. 2500 срещу 600 немски. При това и руските далеч не са Т34 от 1941ва.

най-мразя да ми говорите с тези евтини проценти. Вярно е разбира се. Какво от това. СССР е втора промишлена сила в света на 22.6.1941ва. Преди Германия. 7 процента казваш. Ухаааа. В тях са почти половината авиационно гориво за руската бойна авиация. Танкети през Северно море и Норвегия. И само към 100 процента от алуминия за блоковете на руските дизелови танкови двигатели, защото до зимата на 1941ва СССР на практика загубва заводите си за алуминий. Без Т34 СССР наистина щеше да загуби. СССР взема каквото му трябва - т.е. което в САЩ е по-добро. Камиони, джипове, малко танкове английски и американски, Аерокобра самолети от САЩ - видяхте ги добре предполагам на филма Пърл Харбър. Американски картечници съм виждал в отбраната на Москва - опълчението, което така и не влиза в бой, а е последен резерв, който се обуава до пълноценна войска съм виждал да е въоръжено с трофейни американски картечници - трофейни от полската армия, щото на 17 септември 1941ва знаем какво става. СССР си завзема старите граници - това по повод на Брест -литовския мир от 1917та. Подписан от Ленин щото е временно, ама отишло до 1941ва.

90 процента от немските дивизии са унищожени от Червената армия!!! Тряябва да сезнае и помни и да не се бърка политиката Сталин, Чърчъл, Хинтлер с героизма и голямата трагедия на руския, украински, белоруски народи, 30 милиона признати жертви досега!!!

Да, така е.Русия дала не само най-много жертви (при това голям процент именно цивилните), но и унищожила около 800 нацистки дивизии против около 100 от страната на зап.коалиция. При това САЩ са встъпили в войната 11 месеца преди края й, когато въпросът фактически бил решен в ползата на СССР. Тръмп извърши голяма ПОДЛОСТ и фактически излъгал, че въобще “забравил” да спомене СССР.

А би ли написал някой колко собствен народ изби другаря Сталин след спечелването на войната.

Естествено че руснаците са тези които прекършват гръбнака на нацизма! Лудите говеда и британските телета се намесват чак когато виждат че Червената армия помита неацисткия Вермахт. Същия този Вермахт за когото работи ЦЯЛА ЕВРОПА! Всички европейски заводи и фабрики в Франция, Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Югославия, Австрия, унгария, Швеция, Норвегия, Полша, Финландия и къде ли още не работят за Третия Райх! И пак СССР побеждава и прекършва гръбнака на немския Вермахт който преди това е ритал като помияри и французи и британци и поляци и гърци и сърби и кой ли още не! над 80 % от немските войски биват смазани на Източния фронт, елита на СС и Вермахта бива унищожен там! А срещу наглосаксонските калъфи се бият само хлапаците от Хитлерюнген и дъртаците старчетата от Чревните батальони на Фолкштурма! И пак краварите биват перманентно яко наритвани, дори в Ардените когато нацистите ги змазват, и Чърчъл и рузвелт се молят на колене на Сталин да ги спасява..и Сталин спасява съюзниците, да не бъдат издавени в Ла Манша! Това са фактите!

КАква е разликата между Сталин и Хитлер пита един дебил. Отговарям на дебила: Хитлер иска от комунистите, евреите и славяните да направи сапун. Сталин иска от некомунистите да станат комунисти. При това много не се жалят ресурси и двамата в т.ч. човешки. Просто немските офицери са били по-мъжаги и не са изтребвали войници в безсмислени атаки челни , а руските офицери не са смеели да се опъват на Сталин, който ческо е заповядвал на командири на дивиции и полкове, директно, през главата на преките ръководители - атака и .... смърт. Просто Сталин е разстрелавал, а при германците старата школа, аристократите, изключително образованите офицер са удържали поне донякъде диващините на нацизма.

И да добавя, при Сталин политкомисарите, поне в началото на войната доста са помогнали за неразбориите и леката смърт на милиони войници без особен смисъл в атаките на всяка цена, фронтално, денем, под артилерийски и картечен огън. Нещо , което се променя постепенно. Какъв е дяла на Хрушчов например. Ми той направо съдейства за разгромите в Южните фронтове на войната, а за капак оглавява СССР и последния въпреки това издържа до 1990та.

Стига се исхожда по форумите с малоумието си ве! Руснаците повечето пъти не са имали избор, немците са били с танкове, артилерия, БТРи Месершмити и Юнкерси, а руснаците са имали по една винтовка. И ако не беше смелоста на руските войници, изправящи се срещу немските танкове с връзка гранати и винтовка, всички насрани фекали като теб щяха да са станали на сапун или вакса за немските чепици. И това е истината.

Това с винтовката е поне 50 годишна глупотевина. Срещу няма 4 000 танка на 22.6.41ва немски имаш над 20 000 руски танка. Да, ще кажт някои, повечето стари. Е те и немските са стари и с лека броня и най-тежкия Т4 май беше 20 тона,няколкостотин бройки само, а 1600 броя руски Т34 и КВ с тегло 26 тона за по-лекия са си направо тежки танкове, каквито Германия тогава въобще няма. Самолети. Същата работа. Е, руските били стари повечето. Да, така е ама яковете са факт. Щурмовите Ил2 също. При това мисля 16 000 руски самолета, пъти повече пак. Артилерия и камиони също в огромно превъзходство за СССР. Винтовка - ами само по филмите масово немците са с автомати. Реално по 1-2 на отделение е имало. Подобно е и при руснаците. КАртечници - също. Германците имат по-добри леки картечници - М моделите. Въпросната винтовка не е това , което ти разправят. Те са самозарядни винтовки. Образец мисля 1931ва, Мосин, Токарев. Провери си сам. Кое как е. Готвача и свързочника може да са имали пушка от първата световна - те просто не са стреляли, а са вършили друга работа. Това самозарядната полуавтоматична винтовка не е пушка от първата световна. Не гледай стари филми. Гледай нови. Германците са принудени да ползват винтовки от първата световна заради ограниченията от Версай батка, не и руснаците. Иначе въпросните винтовки самозарядни немаска и руска са с подобни параметри- равенство. Отделението е имало и картечница и автомат и винтовки. Всяко нещо стреля на различни дистанции, точност, плътност на огъня. Не е от нямане. Автомата не става за бой от окопи. Той е за близък бой. В немската и руска дивизия има по около 1500 автомата мисля по щат в начаото на войната. Просто политкомисарите и комунизма доста са увредили военното дело в СССР, то чистки, то комисари които ковладят командири, то атаки без смисъл и т.н. Огромни механизирани корпуси с до 1000 различни танка със скорост до 50км/ч и артилерия на тракторна тяга с 4км/ч. Всяко подразделение влиза в бой когато пристигне, танкове без артилрия немците ги опукват с подкалибърни снаряди още в1941ва, а артилерията с 4км/ч изостанала с ден-два даже не влиза в бой. Отделно няма и гориво, а политкомисарите и Сталин заповядват да се отблъсне врагът, вместо да се окопаят кой де го свари немеца и така става катастрофа. НА Сталин големия син е пленен - артилерист в механизиран корпус. С трактор в съвременната война е така. Забравете старите догми, не се излагайте моля.

Ла5-Ла7 са конкурент на немския Фоке Вулф - все машини с двуреден звездообразен двигател Месершмит и Як 3 са конкуренти - самолети с редови двигател. Предимство има Германия чак на края при реактивните, но те почти спират всичко друго заради шепа реактивни модели дето нищо не решават. Пикиращия Юнкерс на немците е без конкуренция, но руския Щурмови Ил2 със своите 26 000 бройки и бронирана кабина, наричан въздушния танк , във войнарта е дал значително повече принос. ТАнкове 16 000 Т34 и КВ са без конкуренция до края на 1942ра, когато немците пускат нови модели - тигри и пантери. Сталин обаче забранява сериозни модернизации защото бие с количество. Чак края на 1943та започват Т34-85, който вече може да дупчи отдалеко немските тежки танкове. Даже официално май януари 1944та. Все тая. В края на войната вече Сталин има ИС-2, той и днес си изглежда модерен - виж парада на 9.5.1945ва в Берлин. ПАрада, който Айзенхауер и Монтгомъри бойкотират - студената война е факт. Там са закарани нови ИС2 танкове. Имени Сталина. Чудовище, с което при сакатлък между съюзниците Червената армия трябва да стигне от Берлин до Атлантика. Тигъра спрямо ИС 2 не е голямата работа вече.

Той е сравнително млад руски учен - историк. Има много хубави филмчета. Като изгледаш поне 10 серии на Алексей Исаев тогава ще говорим. Казах 10. На различни теми за ВСВ. Не е кой знае какво като време, но ще ти е полезно, че с тези винтовки от 1898ма се излагате бе хора. Направо се излагате. Ми те под Москва руснаците ползват даже артилерия дето им е на въоръжение от 1875та. Същата стреляла по Свищов при форсиранрто на Дунава. 6 дюймови оръдия - извадили ги от арсенала и с тях стрелали 1941ва при отбраната на Москва. Немски танк 10 тонен лек като паднел снаряд 150 мм до него наблизо танка се обръщал здрав и чиват - от ударната вълна, самооливал се с бензин и се палел. Ама това е макла подробност, не така е спечелена войната - един възрастен руски генерал Козловски, от малкото дето били генерал и на царя, после пак се издигнал и до генереал на Сталин - измислил как да помогне на Сталин и на Рокововски например. 16та армия имала по 1 до 2 оръдия на километър фронт такива защото артилерията не достигала. В най-тежките дни, когато промишлеността още не се е пребазирала. Една малка интересна подробност. НА парада на 7.11.1941ва тези оръдия също участват. Поинтересувай се. И Алексей Исаея. Четете хора, не става иначе. Винтовка 1898ма - имал да, готвача, че ако има по-добра ще вземе да стреля и той по немците и войската гладна - ще загине. Хахахахахаха.

https://www.youtube.com/watch?v=NgOgBaj7UEY https://youtu.be/NgOgBaj7UEY Или потърсете: Die letzten Bilder der Wehrmacht in Farbe ( Mai 1945 ) Какво да спорим. Как се съдират от бой германците барабар с курвите си и американците. Въобще военната полиция на САЩ е почти невъоръжена докато приютява на сухо и топло в лагери германската паплач, коато пък си се оттегля барабар с цялото въоръжение и курвентиите. Забележете и - след 5 години война няма дупки по пътя, белосано, варосано ,покриви, оградки, въобще цивилизаия. А у нас как е сега за сравнение. Благодаря за отговора предварително.

След Първата Световна АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ Удроу Уилсън отстоява на мирните преговори през 1919 г. оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели. САЩ не успяват да наложат своето виждане по този въпрос, защото губят твърдата подкрепа на Италия. Президентът обаче е безкомпромисен докрай спрямо домогванията на гръцкия премиер Елевтериос Венизелос, сръбския премиер Никола Пашич и румънския премиер Йон Братиану за разкъсване на България. Уилсън е категоричен и заявява, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. Президентът е срещу отмъстителното отношение към победените народи и се аргументира, че то ще доведе до нова война в бъдеще /както и става/. Той настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство, дори българска граница по линията Мидия-Родосто твърдо е подкрепена от САЩ, но Франция и Великобритания отхвърлят разумния подход на САЩ. В отговор на това Уилсън напуска конференцията и оставя само някои свои служители да участват в нея.

Напуска заради избори, вечната най-голяма болка на плитика, а не заради България. Въобще не е склонен да се кара с англета и жабета заради нас да ти кажа. Че помага, помага, но не отстоява до край принципите си. А и тези принципи са като Сан Стефанския мит малко. Преди включването си САЩ не са поставили предварително принципите като условие за включването си към Антантата за да държат после до край на тях. Така и Руската империя е дала съгласие преди войната с Турция 1877ма, че няма да създава голяма славянска държава на балканите, което обезсилва изначално Сан Стефанския договор батка. Добре е че четеш, още малко трябва и за да започнеш да разбираш и мислиш. Давай. На прав път си.

гласуването е 88% срещу 12 в полза на Русия. Май комунистите се мъчат да пренапишат истоята защото САЩ и Великобритания победиха нацизма. Жалко че вярвате на Русия ... Няма да се оправи нашата държава с това мислене и изопъчаване на истината и тролене.

Тя знае всичко. Помни всичко. Твори само глупости.

Ти въобще чел ли си Историята на ВСВ ? Имаш ли представа кой , къде и как и с кого воюва? Май , че ти си трола?!

Май америслямците купуваха немски държавен дълг като луди преди ВСВ? И после Хитлер с техните пари им плати да му строят въоръжение в техните фабрики? И после насраните съюзници не можаха да мръднат по-напред от крайбрежието на Западна Европа, докато руснаците пометоха всичко от Съюза до Берлин? Май америслямците си трайкаха и чаках да опоскат остатъците като лешояди, докато не се случи Пърл Харбър? Май точно Съветския съюз заби знамето над Райхстага и така сложи край на нацизма, докато насраните съюзници гледаха жално отстрани, а?

Значи съветските учени още при Брежнев бяха изчислили, че делът на СССР в общите усилия е 70 процента батка. Никога не съм чул СССР , Русия, Украйна, Беларус и т.н. да претендират за повече от 70 процента дял в победата. Ама не е и по-малко. Може да са си преписали няколко процента, но това е. Виж за военноморската война само в Черно море СССР е сам срещу Германия, че и Италия. По средиземноморието и океаните СССР няма голям дял. Това да. За въздушната война делът на СССР не е чак толкова огромен също. При сухопътните операции СССР по някои данниреално е използвал до 600 дивизии, а Германия до 300. Някъде дават 450 за СССР, но е условно. Всяка голяма операция свива групировката наполоина, а няма да говорим за огромните загуби 1941ва. Франция е с 90 дивизии но загива за 2 седмици. Това колко дял е? Процент, два, три. Англия и САЩ имат мисля 120 дивизии на запад в Италия и след десанта в Нормандия. Ми то е 1/3 няма от съветските, при това за какъв период. Година. В Италия войната е малка - 30 дивизии на съюзниците. Смешно.

С танка Шърман - консервната кутия. Като го пукнел немския снаряд и танка изсвирвал като кутия консервна преди да се разпадне на парчета. МАйтап, майтап - истина. Имаше страшен фолм с Брад Пит - беше командир на танк Шърман. Това е един от най-добрите фоилми за ВСВ за мен. Не е руски филм. Което не му пречи да е отличен. Па как палеха с фосфорни снаряди със забавено действие немците - гадно. На 22 юни САЩ имат мисля 400 танка, Германия 4 000, а СССР 20 000. САЩ бързо влизат в час, но до края на 1941ва руснаците са си сами и реално още при Москва почти обръщат войната. Днес вече и руснаците си признават. Пребазираната военна промишленост на СССР 1942ра заработва и Сталин се поувлякъл, естествено и командирите му повечето. Започват офанзиви срещу Германския Вермахт твърде неподготвени и неопитнио все още. Ленинград, Волховския фронт, Синявина, унищожена е огромната 2ра ударна армия, пленен е Власов - известен предател след това, а и още 2 армии. На Крим 3-4 армии потрошени от глупост срещу Манщайн, който е немския гений на ВСВ. За капак Тимошенко, Хришчов, Мехлис, убеждават Сталин за офанзива срещу Харков без да са достатъчно силни, а Жуков и Василевски не могат да ги спрат и се натрисат на немската групировка подготвена да завладее Кавказ и петрола. Така 1942ра руснаците я профукват реално - по-скоро не могат все още да бят немския войник, командир и оръжие. Та чак след Сталинград пак наобратно.

Да не забравяме кой спонсорира Хитлер... Май бяха САЩ

На Бушлето дедо му е бил сред главните спосори. Даже са го и съдили за това, но разбира се е оправдан.

в САЩ живеят 3 млн. руснаци и 500 хил. бг, да ги изгонят веднага

няма по лъжливи хора от комунистите, а руските комунисти лъжат и като спят

Абе то в Русия отдавна няма комунисти, бе чипик! Яко ти куца общата култура...За разлика от България, където от върха почват...

Световната война НЕ е само в Европа. САЩ и Великобритания са воювали по целия свят във ВСВ. Като гледам как българите подкрепяте СССР и хулите САЩ и виждам как ще тънете в (Руската) мизерия вечно.

Японците с 30 000 души спукали от бой англетата - забележете 90 000 в Сингапур за седмица и англетата се предали. Голям дял дават във войната с тоя бой англетата за цяла седмица даже. Същото във Филипините. Там май американци ядат бой. Малайзия и т.н. КАто говорим за извън Европа. Яли бой та се посрали. Добре американците разкостили машината пърпъл на жапките и разкодирли наред всичко та така утрепали Ямямото, който бил геният в Япония на войната. ТАка се усещат и какво става в Мидуей, иначе флота им щеше да иде на Алеутските острови и съвсем да загубят тихия океан 1842ра. Това е наистина голям принос на САЩ. С акъл батка, с акъл. Американеца май беше Уилям Фридман - ръководителя на групата. Англетата пик разкодират Енигмата на фашагите - Алън Тютинг. Карам по памет. Добре е да се знае, че е имало такива умни хора по белия свят. Не като сега. Техния принос, личния е най-голям за света. Те са съкратиливойната, сами, с акъла си. Самият руски танк Т34 пък е дело на един велик конструктор Кошкин, на когото даже забранили да работи по проекта, а той работил, създал и сам закарал 1 от 2та опитни танка от Харков до Москва за изпитания. Починал от болестта, простудил се, докато набие в тиквите на старите комунисти какво ще е оръжието на войната. НА новата война. И го направил. Чрез огромното производство на еднакви и с малки изменения поне до началото на 1944та танкове Т34 СССР компенсира много от недостатъците на Червената армия - подготовката, обучението, образованието, тактика, липса на радиовръзка, загубата на артилерията през 1941ва-42ра. Всичко това един модел на един упорит конструктор. Просто руснаците воювали с Т34.

Ако не бяха САЩ и Англия, нямаше да има Съветски Съюз, а Русия щеше да бъде държава на изток от Урал.

Дали трябва човек да си губи времето ,за да набие исторически истини в ма-омната ви ,дебела глава с две мозъчни клетки.Прочетете "История на втората световна война "от Базил Лидъл Харт,който освен ,че е неолибералист поне от малко отразява действителността за войната и основният принос за разгрома на хитлеризма в ЕвропАко смятате ,че няколкото стотин така,автомобила и самолета могат да изкупят реките кръв проляна от деца,жени ,мъже от целият Съветски съюз значи имате перверзно и неолиберално мислене,ако изобщо може да се говори за такова

А каква е разликата между хитрелизма и сталинизма малоумнико, Сталин е избил повече руснаци от Хитлер.

Ох на батко дебила.

кой победи нацизма в ЕВропа? Разбира се САЩ и Аглия. ТЕХНИТЕ ЗНАМЕНА СЕ РАЗВЯХА НАД РАЙХСТАГА НА 3 МАЙ 1945 г.

ТОЧНО заради това Фейсбук на 9 май 2020 г. цензурира снимката със съветското знаме ... после се извини с "техническа грешка"

ПРи сталинград руснаците разбиват 1-милионна групировка, от която остават живи около 50 000 души. И това е само една битка от някорко големи поражения на германия на Източния фронт. Някой соросоид да ми цитира битка на Западния фронт, в която Германия да губи 1 милион души! ИЛи поне 500 000.

Някoй

В най-известната битка за Ардените германските загуби (убити и ранени) са под 100 000.

SirBob

Съвсем вярно! Сталинград е повратната точка на Източния фронт и въобще във войната. БЕЗСПОРЕН факт. Това се признава и в книгата на Антъни Бийвър и в тази на Йохен Хелбек, посветени на Сталинградската епопея. А между другото, не се оспорва и в мемарите на Хайнц Гудериан и Ерих фон Манщайн.

Операция Overlord. До краят и (освобождаването на Париж) Вермахтът губи 530 000 души. Съюзниците губят 266 000.

Кратък прочит на фактите - историята казва, че САЩ се намесиха в Първата световна война едва на третата гидина, т.е. тогава, когато се очерта побеждаващата коалиция. Във Втората световна война САЩ също така се включиха едва на третата година от Великата отечествена война на Съветския Съюз или на петата година от началото на световната война, започнала на 1 септември 1939 година. За мислещите хора това достатъчно. Днес САЩ са "велика сила" само на думи - те живеят на кредит, държавният дълг на САЩ представлява 104-105% от Брутния вътрешен продукт на държавата. На практика САЩ са една банкрутирала държава. Коренно различна от онзи Съветски съюз, който Хитлер наричаше "колос на глинени крака". Днес САЩ са най-наглата, двулична, агресивна и цинична държава в света! Следва ги "Великата" Британия.

SirBob

Абсолютно точно. Десантът в Нормандия го правят едва когато става ясно, че походът на Червената армия би стигнал до Англия.

точно пбратното е, но ти си трол

Леле колко мъка има на този свят ... И барабар Петко с мъжете се изказа неподготвен. Дори няма да ти коментирам глупостта която си написал ...

Войната в Европа е прекратена официално в полунощ на 8 май 1945 година. Тъмп е роден на 14 юни 1946 г. Автора на гласуването е олигофрен.

Жалко е когато става въпрос за история да виждаш политиците на какво са способни! Това е като Кирил и Методи, дето ходили в Русия да им дадат писменост. Съвсем същото е и Америка и Англия да са победили през ВСВ. Гледах един филм за ВСВ на име Дюнкерк. Хора! Гледайте за какво става дума. Аз не можех да повярвам, че са направили филм за това, мен лично би ме било срам от такъв момент в собствената ми история. Това е все едно ние да направим филм как Василий Втори Българоубиец ослепява българската войска. Та такива са били великите постижения на западния фронт от страна на великите европейски и американски сили. Да не споменаваме, че също така Америка по време на ВСВ си е играла на двата бряга като е продавала оръжия и провизии и на двете страни.

А запитвали ли сте се защо Хитлер оставя над 300 хиляди англичани, е и малко жабари в числото безпрепатствено да се изтеглят на острова? Защо Хитлер оставя тази войска? Оставя я да си иде мирно и тихо почти. ТАнковете стоят около Дюнкерк и не нападат, а самолетите се чудят как никого да не уцелят. Колко дни продължава това. Я вижте в СССР големите котли - Минск, Белосток, Вязма, Брянск, Уман, Киев и Югоизточчния фронт целия с 600 000 души как ги третира Хитлер и тук. Какво са му обещали англтата, че не ги закача? Обещали му да го оставят да се разправи с Русия поне до началото на 1944та. Що бави десанта Чърчил. Само от страх от жертви ли. ТА САЩ има двойно повече войска от тях и не бавят, заради жертви. Юни 1944та виждайки, че Сталин ще спука германците сам се задействат.

Правенето на пари не е мерило за знания. Бих запитал парвенюто Трамп, какъв би бил резултата, ако Япония не беше нападнала Пърл Харбър. До него момент хал хабер си нямаха от случващото се в Европа. дефакто, Япония ангажира много войска в Тихият океан, като даде възможност на Сталин да истегли над един и половина милиона войници, обоз, техника на западният фронт. Ако Япония се беше заглавиквала с Индонезия, Китай, Тайланд, Бирма, Филипините Тактото на Трамп щеше да си чопли пуканките, а и рецесията/кризата би си продължила. Те тогава щях да питам какъв щеше да е Трампи днес. В Азия щяха да са ангажирани и Англия и Австралия, и Нова Зеландия. Същият номер стори Бени Мусолини на Хитко с войната в Албания и Гърция. Да си беше стоял в Тунис и Етиопия -накрая щеше да има и малко от трапезата. Ама това демагогията и е бало майката!

Тръмпи, тъпанарино, Айде у лево!!!

тръмпито, след като обърнах още една голема ракия, станах по толерантен! абе западът победи, ама Сталин превзе Берлин!

То и американци и канадци бая го ядоха при Ардените, казаците да бяха дакъсняли с няколко месеца -тогава щяхме да питаме и за дебаркиралите и за ....

сори, тръмпито! ама ние си падаме по Мария Захарова, винаги си я подкрепяме и ще си я праим президент на България! а ако не ще ще я краднем и пак ще я направим президент!

Раша не победи нацизма а само го пребоядиса и удължи с 50 години за наше нещастие.

Успеха на съюзниците в десанта над Нормандия е директно свързан с успеха на руснаците на източния фронт. Дали това на някой му харесва или не няма значение. Общите усилия на всички които са воювали срещу Германия са били решаващи за победата им във ВСВ. Както победа над Германия без десанта в Нормандия не е възможен така и десанта в Нормандия не е възможен без победата при Ленинград и последвалата офанзива на руската армия. И това не зависи от това дали сте русофил или американофил а дали за вас фактите имат значение или не. Жалко е обаче да се омаловажава саможертвата на милионни руснаци (както и на американските, английските и др. войници) само за да всичко се използва за нищо повече от една пропаганда. Тези хора са разменили живота си за свободата на всички останали и трябва да им се отдаде заслужената почит независимо дали били демократи или комунисти, американци или руснаци. За мен всичките те са герои независимо от националност, раса, религия или политическа идеология. За вас не знам.

Ева даде ли ти думата или напротив! На вас почитателите на краварника, благодарете на Япония, на Самураите, че освободи милиони от Границите с Манджурия. Щото се повтарям, ама трябваше руснаците да закъснеят с няколко месеца и от десента щяха да останат само кръстовете. Япония и Италия предопределиха края на ВСВ. Щото ако не беше включана Америка в играта Гъбата нямаше да е американска и нямаше да е над Япония. Самите американци твърдят това!

SirBob

Съвършено погрешно. Десантът в Нормандия по времето когато се е извършвал, вече е бил без стратегическо значение. Гръбнакът на Вермахта вече е пречупен след Ржевск, Сталинград и Курск. Червената армия в общи линии сама печели войната. Факт.

Дали я спечели сама... или с огромната помощ на САЩ и Англия ... иначе какъв лабут ядоха преди това ...

Излезна от бърлогата на нацизма и се върна в собствената си бърлога на комунизма. Едни и същи зверове, само едните миришат по хубаво.

Кой?! Кой?! Ясно кой!! Който пречупи гръбнака на Вермахта на Източния фронт, и влезе победоносно в бърлогата на нацизма в Берлин! Този Кой!!

До куманоидчето с промито мозъче.При Курск са загинали 50000 немци и 250000руснака, от Смерш са разстерляни 153 000 руски войника ти откъде си извадил твоите цифри незнам, сигурно от някой парцалив комунистически учебник. В началото на 1944г на Западния фронт- Франция, Белгия, Италия, Африка, Норвегия, Финландия е имало 125 немски дивизии срещу 160 дивизии на Изток. Ако германците бяха използвали тези дивизии на Източния фронт нямаше да има такива промити червени мозъци като тебе. Англо-американската авиация разруши цялата инфраструктура на Германия. Ако Америка не беше пуснала двете атомни бомби в началото на август и Япония не беше капитулирала, мислиш ли празна главо, че Квантуската армия щеше да се предаде така лесно. Японците са се били до последния човек. Изобщо не говоря че руснаците са били снабдявани през цялата война с амеррикански самолети, танкове, храна, боеприпаси и че без тази помощ те нямаше да могат да воюват. Хубаво е че такива куманоиди като теб остават все по-малко, а и младото поколение не дава пет пари за тази война.

В мемоаите си Жуков пише как при среща с Монтгомъри така си говорили и Монтгомъри казал, как при Ел Аламейн разгромил германците , както червената армия при Сталинград и Курск го направила. А Жуков му отвърнал, че не може да се сравнява операция от армейски тип (реално Ел Аламейн даже е операция на корпус) с операция провеждана от няколко фронта едновременно. А бе да речем 1 към 10 е на мащаби. ФАкт. Между другото в СССР изчисленията даваха, че 70 процента от тежестта я поема СССР. Едва ли са преувеличавали много. Няма да говорим за това колко много се бавят в Африка англичаните и американците при огромното превъзходство, което имат. Той западния фронт на практика изчезва месеци преди да падне Берлин. Това американските журналисти директно в ефир са го заявявали още тогава. Просто германците се предават лесно, само и само да не е на руснаци.

Само че за операцията е било необходимо да се преодолее водно пространство, което му викат Средиземно море. Да се осигури плацдарм и постоянно снабдяване (през морето). Жуков освен Днепър друга вода не виждал. Камоли да планира изпълни амфибийна операция на корпус и да му поддържа снабдяването.

При пълно превъзходство по море и въздух не е проблем. Проблемът е да мрат руснаци, а не англо-сакси батка. Те тва Чърчил директно го заявява. Той до последно не иска голям десант. При това в Нормандия - точно дето е най-лесно да се осигури ресурс за армите.

победиха го заедно! Като по голямата тежест и загуби понесоха хората от СССР. Втория фронт умишлено се е бавел с ясна цел да се разруши СССР и завземат ресурсите му това, което хитлеристите искаха.

Няма какво да се лъжем , че ако не беше генерал Жуков сега света щеше да е различен !

Американсците и англичаните не са си изпращали войниците на явна смърт като руснаците. Руските войници са знаели, че отзад ги чакат СМЕРШ, ако не вървят като живи мишени към германските картечници. Само един глупак може да сравнява броя на жервите. Много ясно, че ако командва Жуков (мясника) жертвите ще бъдат десетократно повече. Германците са стигнали за няколко месеца до Москва и със Съветския Съюз е било свършено, ако германците не са държали войски на Запад и в Африка. Какъв блицкриг срещу Квантунската армия , като на 15 август Хирохито обявява края на войната и на следващия ден Квантунската армия се предава. Стига лъжи и полуистини. Сега всеки може да намери материали за истинската история, а не фалшивата история на куманоидите като теб.

В Африка англичаните направо се подигрват на американците и се чудят какво да ги правят. Тотално неспособни на война за САЩ. ФАкт. Австралийците и индийците са далеч по-сериозни войници там. В Курската битка загубите са 500 000 за Германия и 800 000 за СССР. ФАкт. Германците явно и те не жалят хора а?На Дон само унгарците губят 80 000 убити бай грбарино . Това е в Сталинградската битка. Да те светна щото не знаеш. Германия и Унгария смятам да са жалили войските си. Германия иска да унищожи СССР. Ако 10 милиона руснаци не бяха загинали щеше да загине поне 100 милиона от народа на Русия само. Отделно другите муршо десняшка, продажна, ялова. Смерш - ти си каун бе. В една армия със 100 хиляди бойци има наколко батальона заградители. Ти с няколко батальона би ли спрял 100 000 ако хукнат назад? Имало е заградителни отряди защото е имало страхливци като тебе. Не отричам. Относно Жуков - ако с твърдост и даже жестокост не беше наеб.. яко японците на Халхин Гол те щяха 1941ва да ударят СССР. До Урал всико им е давал Хитлер - от Океана до Урал тикво герберска. Жуков по последни изследания няма повече жертви от другите. Просто Жуков командва главните настъпления, с най-много войска в тях и с най-силен противник отсреща. Естествено фронт с милион войници да даде пъти повече жертви от съседния фронт на второстепенно направление, където войските са пъти по-малко и само имитират действия за да не допускат противника да свали войски. Задник си батка. Чел си някоя стара дебилска книжка. Новите неща чети. САЩ и Англия имат огромно превъзходство на Запад и то расте, защото Хитлер постоянно сваля войски за да ги изпрати на изток. Жуков десетилетия беше оплюван, но точно Конев, Йуков, Василевски, Антонов, Еокосовски, Малиновски, Толбухин и руския войник и Сталиновата промишленост направиха СССР Суперсила към 9.5.1945та.

Тръмп може и да е наистина много прост и да не знае. Човек дето иска да се инжектира дизенфектант???? САЩ, Англия, Франция имат към 120 дивизии на запад и в Италия. Ама от тях към 90 дивизии във Франция действат от юни 44та до май 45та, а СССР се бори не една, а 4 години и то с поне двойно, че и тройно по-многобройни войски. Новите данни показват примерно 6 милиона руска армия срещу 3 милиона фашаги в последния етап от войната. На запад САЩ и Англия са 3 милиона но само срещу 1 милион фашаги. Превъзходството на САЩ и Англия е далеч по-голямо, просто Хитлер държи почти всичко на Изток. САЩ и Англия нямат нито една голяма операция във войната. Ел Аламейн е смешна по мащаби. Както и всичко друго. Те операция от рода на Битката за Москва, за Сталинград, Курската дъга, Багратион - нищо, нищо подобно нямат. Мащабите са огромно превъзходство и бавно настъпление при тях. Просто пазят и хората, но не е само това. Американците са много зле тактически и въобще, англичаните просто им се смеят. Просто войната я отнася СССР. Сталин твърдо държи години наред над 300 дивизии на фронта само срещу Германия, а това са много разходи, много милиони жертви и нови попълнения. Всяка сериозна операция смятайте, че е свивала наполовина руската групировка от жертви и ранени. Само в Курската дъга СССР дава над 800 000 жертви. Това са всички жертви на САЩ във войната с Япония и Германия за сревнение. Всяка седмица в СССР е сздавана средно над 1 дивизия и изпращана на фронта да загине. Така 4 години. После и Япония, но там е друго - показно учение с Блицкриг срещу Квантунската армия. Ако в Барбароса Хирлер мисли за 6-8 седмици да унищожи СССР, то срещу Япония СССР наистина за 2 седмици го прави. Което и вади Япония от Войната, защото азиатския тил на империята изчезва яко дим с един удар на Сталин. Атомната бомба не е причина за отказа на Япония. Това всичко се знае, но някой не му оттърва. Голямата днешна Полска държава Сталин я създаде. Голямата Украйна. Възстанови Чехия и т.н. Ама тея неблагодарници някой ден ще ядат хурката като нас и ще плащат за Сталин.

на която руснаците да не са върху американси машини.

Искаш да кажеш от спасяването на границите в т.ч. Южна Добруджа. От това, че турската войска не влезе в България както иска Чърчил. Мършо гробарска - 37 армия на СССР заема Югоизточна БГ след 9ти септември за да се досетят, които трябва, каквото трябва, а 4те БГ армии действат на запад в първия етап на Отечеств. война. Гърците искат от 10 процента от БГ до граница по Марица. Ако не беше Сталин сещаш ли се бе мършляк гробарски. Задници. Фашаги. Ялова, крадлива, продажна десница.

До хитреловите пенсии В същия белгийски вестник прочетох, че всички руснаци над 1млн, които са служили в армията на Власов Путин им е отпуснал пенсии по 10000000рубли.

https://www.theguardian.com/world/2019/feb/21/germany-still-paying-pensions-to-wartime-nazi-collaborators Germany paying pensions to Nazi collaborators in UK and Belgium https://www.dailymail.co.uk/news/article-6725079/Britons-helped-Nazis-World-War-II-receiving-pensions-Germany.html Britons who helped the Nazis during World War II and served in Hitler's SS are STILL receiving pensions from the German Government, Belgian MPs say https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1997/05/08/nazi-ss-veterans-receive-pensions-for-war-injuries/e493e686-efaf-4a9b-b97d-7bc8836ba9f9/ NAZI SS VETERANS RECEIVE PENSIONS FOR WAR INJURIES https://qz.com/542453/germany-is-still-paying-pensions-for-spains-former-nazi-volunteers/ Germany is still paying pensions for Spain’s former Nazi volunteers ....................

До хитреловите пенсии. Препоръчвам ти да си пиеш хапчетата и белината редовно. Какъв е този белгийски вестник, където го измисли. Отиди си на тавана разгърни Работническо Дело от 1970г, успокой се и чакай санитарите да дойдат.

https://www.dw.com/en/uk-belgian-pensioners-receiving-money-for-collaborating-with-nazis/a-47598182 UK, Belgian pensioners receiving money for collaborating with Nazis https://www.dw.com/en/nazi-criminals-still-receiving-war-victim-pensions/a-36665084 Nazi criminals still receiving war victim pensions https://www.nytimes.com/1997/05/10/world/germany-defends-pensions-for-ss-veterans.html Germany Defends Pensions for SS Veterans https://www.nytimes.com/2019/02/25/world/europe/pensions-war-criminals-belgium.html Pensions for Nazi Collaborators? Shocking if True (It’s a Big If) https://kafkadesk.org/2019/02/26/over-500-poles-still-receive-monthly-pensions-for-nazi-era-collaborators/ Poland: Over 500 people still receive monthly pensions for Nazi era collaborators

Както стана известно от белгиския вестник Жечпосполита в Белгия 28 човека все още получават пенсии за заслуги към Третия Райх, като за пенсионен стаж се счита и времето прекарано в белгийски затвори за сътрудничесство с Хитлер. Според германската медия Билд, в Германия все още 66 000 души получават хитлеровски пенсии, а извън Германия 2033 души. Размера на тези хитлеровски пенсии е от 425 до 1275 евро за месец. В Полша подобни хитлеровски пенсии получават 573 поляци, подобни пенсии получават и 184 словенци, 101 австрийци, 94 чехи, 71 хървати, 54 французи, 48 унгарци, 34 британци. Полските хитлеровски пенсии варират между1831 до 5495 полски злоти (минималната пенсия в Полша е 1100 злоти). Нека да напомним, че половин милион поляци са служили във Вермахта, 5 000 от тях са наградени със Железен Кръст, още 25 000 поляци са служили в хитлеровската полиция в Полша. Потомците на тези "заслужили хитлеровци" в Полша са няколко милиона, като един от тях е и главата на Европарламента Доналд Туск. Кой казва, че "делото на Хитлер" е забравено в Европа?

Просто направете на Интернет търсене за: Nazi criminals still receiving war victim pensions

А кои български офицери от запаса взимат най-високите военни пенсии от по 1200 лв? Кой не знае? - Ами българските военни клетвопрестъпници, които трябваше дори и с цената на живота си да защитят българския народ и неговата Народна република България, така както се бяха заклели пред знамето на НРБ, но не го направиха, защото до един бяха, са, и ще умрат като страхливци. Злото се възнаграждава от световната мафия. Затова, нищо чудно, че се плащат пенсии и на бивши есесовци и др. подлоги на нацизма. Защото нацизмът винаги е съществувал - от написаното във Второзаконие в Библията (Тора) - до ден днешен. Сменят се само расите, които го упражняват.

Да се самоцуне от заде след като е бил по голяма в ОО!

Тръмп е най-големият лъжец в света! и нахалник и простак!!Нашият Бай Ганьо ряпа да яде пред него!!!!

На лумпена дядо му е бил царски офицер, колкото моя дядо е бил космонават. Най вероятно дядо му е бил от новите офицери, където са ги ловили с капани по планините след девети.

САЩ замълчават за Червената армия, така както замълчават коминтерновско наложените македонски език и държава. Българи ли сте?

Нацизмът бе финансиран от САЩ с цел унищожението на СССР! Нацизмът продължава да се финансира от САЩ с цел да бъде унищожена Русия! Доказателство - нацисткия преврат в Украйна и неонацизма в балтийските страни, както и премахването на паметника на маршал Конев и издигането на паметник на нацисткия колаборационист ген. Власов в Чехия от тамошните американски марионетки, а също и лъжите срещу решаващата роля на СССР за унищожението на нацистка Германия във ВСВ, както и множество други лъжи и унищожения на суверенни държави. Срам и позор за българските управници, които ни вкараха в престъпната НАТО и разрушиха страната ни в интерес на американския и западноевропейския капитал. И Народен съд за продажниците на българските национални интереси, разбира се, който така или иначе не може да не се случи!

на 9.05-РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СКОПИЕ поднася венец на "падналите срещу бугарските окупатори!

Такава, за съжаление е историческата истина! Прадядо ми е бил царски офицер и през ВСВ е участвал в окупацията на Югославия от българската армия в полза на Германия, само че е бил в Сърбия. После пък е участвал като доброволец във втората фаза на войната, вече против Германия и са гонили германците до Унгария. Такава е била мръснишката политика, а българската армия просто си е вършила работата. Когато бях малък и той ми разказваше за онези години, аз веднъж го попитах: "Дядо, ти убивал ли си?" А той отговори: "Защо да убивам?" И не каза нищо повече. Не знам как точно е било, но е било военна окупация в полза на нацистка Германия и против народите на Югославия, поради което е логично да се предполага, че е имало и загинали. Да припомня, че преди време нашите политици предоставиха въздушен коридор на НАТО да бомбардира съседна Сърбия и тогава са загинали хиляди мирни граждани, наши братя по език и православие! Такава е идиотската политика, а НАТО е престъпна организация и продажните ни политици отново ни поставиха на страната на убийците.

Искаш да кажеш че според теб присъствието на български войски в Северна Маке е било СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ!!!!!

Редно е да се спомене не само Федералния резерв на САЩ, но и Банката на Англия. Също така е редно да се спомене и родословното дърво на Хитлер - според последния седмичен обзор от 11 май 20202 на Бенджамин Фулфорд, Хитлер е внук на Кралица Виктория (неговата майка е дъщеря на Кралица Виктория): http://www.reformation.org/victoria-and-adolf-hanover.html http://www.reformation.org/queen-victoria-unmasked-at-last.html както и авторството на Чембърлейн на неговата "Майн Кампф"...

Първоначално Хитлер иСталин са били съюзници икогато Хитлер тръгва да напада СССР,Англия и САЩ предупреждават Сталин,немците ви нападат,но Сталин и хората отказали да приемат и казали-тези искат да ни скарат с нашия добър другар Хитлер. Понеже в онези години не е имало радари а само прости радиостанции икогато немците наближили Москва и Лененград,разбрали че от запада не ги лъжат и за кратко време дори приели че щи бъдат победени-казавли по радиото и пресата няма смисъл от съпротива,но е настъплиа внезапно страшна зима итова е помогнало на руснаците да отблъснат нацистите. Ако са били послушали западяците са щели да нямат такъв огромен брой жертви ама...

Преди войната Великобритания има ЧЕТИРИ договора с Хитлер, вкл. един военен. Франция има ДВА. Цяла Европа има договори с Хитлер. СССР е последната държава, която сключва договор с Хитлер и е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА, която непрекъснато се опитва да формира антихитлерова коалиция, но не успява. Великобритания и Франция са съюзници на Хитлер, не Сталин. 06.11.1932 Хитлер печели изборите 30.01.1933 Хитлер – канцлер 1933 Четворен пакт – Великобритания, Франция, Германия, Италия. На Хитлер се разрешава да се въоръжава, в нарушение на Версайския договор, и да преразглежда мирните договори с други държави. 26.01.1934 Полша сключва договор за ненападение с Хитлер. 06.1935 Великобритания сключва военен и военно-морски договор с Хитлер. Втори договор за Великобритания в рамките на две години. 25.11.1936 Япония сключва с Германия договор против СССР – т. нар. Антикоминтерновски пакт. 06.11.1937 Към Антикоминтерновския пакт се присъединява Италия. В последствие се присъединяват Унгария, марионетната държава Манджоу-го и Испания (1939), България, Финландия, Румъния, Дания, марионетната държава Словакия, Хърватия и окупираната от Япония част на Китай (1941). 11-14.03.1938 Аншлус – присъединаване на Австрия. Според Чърчил – "трима пияни баварски провокатора изтрополили през границата". 30.09.1938 Мюнхенско споразумение. Преди преговорите Франция и СССР са гаранти на безопасността на Чехословакия. Великобритания и Франция заявяват на Чехия, че ако не се съгласят Судетската област да премине към Германия, Франция няма да изпълни договора. Ако Чехословакия се съюзи със СССР, ще има война срещу СССР и Чехословакия, а Великобритания и Франция ще се включат срещу тях. По време на преговорите чешките представители чакат в коридора, а накрая решението им е представено постфактум за подписване. Нямат думата. За Великобритания това е трети договор с Хитлер. За Франция – втори. Между другото – в преговорите взема участие и Борис 3ти. в ролята на пощальон между Берлин и Лондон. Ми... толкос... 30.09.1938 Декларация за ненападение между Германия и Великобритания. Четвърти договор с Хитлер за Великобритания. 01.10.1938 Полша окупира Тешинска област от Чехословакия и дава началото на ВСВ. Германия окупира Судетска област. В следващата година заводите Шкода произвеждат за Германия военна продукция колкото цялата военна продукция на Великобритания. 02.11.1938 Унгария окупира половината Словакия и части от Украйна, намиращи се в Чехословакия. 12.1938 Декларация за ненападение между Франция и Германия. Трети договор на Франция с Хитлер. СССР иска коридор през Полша и Румъния, за да изпълни договора си и да защити Чехословакия. Не му е разрешено. Полша плаши със война. Заместник-министърът на външните работи на Великобритания Кадоган записва в дневника си: „Премиерът заяви, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да подпише съюз със Съветите.". 15.03.1939 Германия окупира останалата Чехословакия – Протекторат Бохемия и Моравия. Чехословакия престава да съществува като държава. Златният резерв на Чехословакия, намиращ се в британски банки, е предаден от Великобритания на Германия, с цел Германия да доизгради военната си машина за бъдещата война със СССР. 19.03.1939 СССР връчва на Германия нота, че не признава окупацията на Чехословакия. 03. 1939 Икономическо споразумение между Германия и Румъния. Декларация за ненападение между Германия и Литва. 05.1939 Договор за съюз и приятелство между Германия и Италия. Декларация за ненападение между Германия и Дания. 22.05.1939 Страните от Антикоминтерновския пакт сключват Стоманения пакт – разширение на същите идеи. 06.1939 Пакт за ненападение между Германия и Естония. 07.1939 Пакт за ненапдение между Германия и Латвия. 08.1939 Пакт за ненападение между Германия и СССР. Пакт Рибентроп-Молотов. СССР е последната европейска държава, която сключва договор с нацистка Германия, чак след като всички вече са оформили договорни отношения. Хитлер обяснява този договор с клетвата си, че няма да позволи Германия пак да води война на няколко фронта. Чембърлейн най-после започнал да усеща, че го ебат и заплашва Хитлер, че Великобритания няма да се поколебае да защити Полша. Хитлер му тегли една путка майна с обяснението, че е на 50 и предпочита да води войната на 50, вместо на 60. 01.09.1939 Германия напада Полша с цел да си върне източна Прусия. СССР въвежда задължителна наборна военна служба. Чак сега. 03.09.1939 Великобритания и Франция обявяват война на Германия. В САЩ тази война е наречена Phoney War – Ташак-война. Германският генерал Йодл по-късно твърди "ако въобще сме имали някакъв успех в тази война, той се дължи на факта, че през 1939 110 британски и френски дивизии седяха срещу 25 наши и не направиха нищо". 17.09.1939 Полското правителство бяга в Румъния. Полша престава съществува. СССР освобождава окупираните през 1919-21 от Полша територии на Беларус и Украйна, за да защити руското население там. 1939-40 Британците и французите висят кат сополи зад линията Мажино. Продължават да си мислят, че това е някаква преграда. 09.04 – 22.06.1940 За два месеца Германия превзема цяла западна Европа. Френската столица се премества във Виши. Президент на Франция става маршал Петен. Правителството на Петен е международно признато от САЩ, СССР, Тристранния пакт, в това число и България. Франция плаща на Германия 550 милиарда франка, за да бъде оставена да съществува. Строи концлагери за евреи. 26.05-04.06.1940 Първа голяма грешка на Хитлер – спира германското настъпление към Дюнкерк и спасява обкръжената там британска армия от поголовно унищожение. Обяснява тази глупост със желанието си да облекчи бъдещ договор с Велкобритания. Операция Динамо – извличането на бягащите британски войски.Чърчил отказва преговори с Хитлер. Хитлер започва въздушната война с Великобритания, която се закучва. 27.09.1940 В Берлин е подписан Тристранния пакт между Германия, Италия и Япония, като доразвитие на Антикоминтерновския (1936) и Стоманения (1939) пакт. По различно време в Европа към него се включват Унгария, Румъния, Словакия, България, Хърватска, Франция, Норвегия, Финландия, Албания, Гърция, Норвегия, Нидерландия. 12-14.11.1940 Хитлер се опитва да придума СССР да се включи във войната на страната на Тристранния пакт и западът да бъде унищожен. Сталин отказва. Една от причините, между другото, била, че Сталин отказал да предаде България на Хитлер. Германия, Италия и Великобритания оказват натиск върху България да се определи. СССР предлага договор на България извън страните по войната – т. нар. Соболева акция. Това дава възможност на България да протака. 01.03.1941 България се включва към Тристранния пакт. Британските и американските дипломати напускат страната. 22.06.1941 Втора голяма глупост на Хитлер. Напада СССР.

Браво!!! Истина е !!!

колко много текст, за да скриеш истината :) Хитлер и Сталин са съюзници до 1941 година и са си поделили Европа. Единия, обаче, е обявен за победител, а другия за дявол. Единствената причина за това е, че историята се пише от победителите.

САВЕЦКИ САМОЛЕТИ БОМБАРДИРАТ НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ! БОМБАРДИРАНИ СА ДОБРИЧ, Г Оряховица, Ст Загора и тн . От савецка подводница е потопен БЪЛГАРСКИ КОРАБ и 400 човека загиват.

след окупирането САЩ изтеглят множество нациски лекари и др. за да работята за таини проекти на САЩ. Включително и небезизвестния Менгеле. Инженреа на НАСА браун също е сред тях.

СССР прави същото. Ракетните програми на САЩ и СССР са резултат от работата на германците по ФАУ. Великия автомат Калашников е разработен от Хуго Шмайзер, под ръководството на партиеца Калашников. Самолети, двигатели - всичко е краднато, заедно с хората, фабриките, всичко. В същото време оцелелите шваби в Германия са мрели от глад със стотици хиляди. Нищо хубаво няма в тая история.

много ли е различен комунизма от нацизма!?... първо вижте ето това! https://www.rferl.org/a/24934238.html

Ам тогава кажи, каква е разликата между нацизма и "демокрацията"? Ако има такава?!

Да! Много е различен! Казвам го и не ми трябва да гледам нещо. Достатъчно съм чела и гледала. Документална литература и документални филми. Препоръчвам ви една:" СС в действие"-документална ,но не е за хора със слаби сърца! Хитлер-най-злия "гений" за всички времена!!!!! Най-щастливите ми години са били по време на социализма!

Плакатите,лозунките и друга пропаганда е напълно сходна на сталин с тези на Хитлер. Ама изключително сходни. До едн момнет преди нападението в СССР съвсем открито е въхваляван Хитлер. Когато отидеш в националната библиотека в Москва има вестници от онзи период,на които виждаш някои статии са изрязани и чавек би си казал че просто защото са стари,там тази част от даден вестник е била изгнила...Но дори хора от самата библиотека си казват че там са били статии възхвалаяваи Хитлер и нацизма,които след началото на операция Барбароса умишлено са изрязани като затова е положено голямо старание.

Може да се види, кой какво е спасил след 44 години в Европа-1989г. Разликата между Европа спасена от американските войски и Европа "спасена" от съветските войски.

Кой спаси Европа от комунизма 1--САЩ-Рейгън 2--Русия--Горбачов

аферата Иран контри

На Тръмп почти всяко изказване му е идиотско, освен за фанатичните му фенове (хроничните хейтъри). Но и двете мнения са крайни и затова неприемливи за мен. Това си е било наистина световна война, в която почти целият свят е бил разделен на два лагера и въвлечен в нея. Накрая са победили съюзниците. Някой от тях може да има по-малък принос, но никой не е победил сам. Все едно във футболен отбор да кажеш, че звездата е победил, можел е и без другите. Меси е гениален, но ако го нямаше останалите от отбора, нямаше да може да се изяви така. Моето мнение е - победили са с общи усилия много страни. А България в последната година е преминала от единия лагер в другия.