"Косачи" на Елин Пелин се падна на матурата

Изпитните тестовете се създават по определена технология, обясни Таня Михайлова

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Давам частни уроци, за ученичката на снимката - безплатно.

Уау! Каква актуална и съвременна тема, с непреходно значение за светлото бъдеще на децата! (ирония!!!)

Предлагам, с цел ежегодна атестация на ученическите матури да бъдат изпитвани и учителите им. Проверяващия да не знае дали проверява работата на ученик или учител. Подготвения не се страхува от атестация чрез изпит. Ако учител изкара оценка 4, 5 ,6 да получава трудов договор за следващата година. При оценка три- да връща заплатата си-с лихвите, поради некомпетентност, при оценка 2-да връща заплатата, и да губи учителска правоспособност -поради некомпетентност. Ние сме убедени,че учителите ще имат само шестици! ВАЖНО-тази атестация следва да се прилага , не само за учителите по български език и литература, а за всеки. Учител по математика-например следва да може да напише отговор на литературен въпрос, по материал от гимназията, както и да пише грамотно, без правописни и пунктуационни грешки. Така, както ученици следва да разбират от поне 10 области на знанието, това важи и за учителите им-в още по-голяма степен.

Който не си мине матурата, ще ходи да "коси" тва лято.

Подкрепям!

Nice try, ученико! Няма да ти се размине ученето, гледай да си свършиш твоята работа първо, преди да гледаш в паничката на другите.

така ли се подготват децата в бг за бъдещето и неговите предизвикателства?хората завладяват космоса а в бг - усилена подготовка на роби!

Що ги мъчите като и без това не им се учи? До 4ти клас, събиране, изваждане, четене и са готови за живота по тия ширини. Чалга, бой и секс.

Що -хората "завладяващи" космоса не са ли ходили на училище, не са ли изпитвани? В добавка-броят се на пръстите на едната ръка държавите в състояние да пратят обект в орбита. Едва ли това го правят необразовани, и неизпитвани.

Нормално, преди избори какво друго да се "падне". Нали трябва да е политически неутрално и коректно

По принцип произведенията, върху които трябва да разсъждават учениците са писани за зрели хора. С други думи напълно нормално е един тинейджър да не може да разбере напълно тези произведения. И затова няма защо младежите да се депресират, че не им върви литературата само защото на 18 години разсъждават като 18 годишни, а не като 30 или 40. Щеше да е страшно обратното. ТА драги родители приоритет е децата да се научат да пишат без правописни грешки, а не да разсъждават за неща за които нямат достатъчно житейски опит за да ги проумеят.

За сведение-в гимназиите не се учат нещата от живота-вклч и предпазване от забременяване и болести(което се изучава в западните училища, и което ти наричаш "секс")-резултатът е 70 000 аборта годишно. Не се учи нап ример как се попълва данъчна декларация, какво се прави , ако полицай те спре на улицата , и те задържи, какви са основните ти права, какво да правиш при данъчна ревизия, какво се прави , ако чиновник, или лице с власт ти поиска нерегламентирани суми, как се оспорват глоби на КАТ. В САЩ основните права се изучават в гимназията. Там не знаят формулата на сярната киселина, но знаят например дали полицай може да ти пребърква джобовете-без причина. Не се изучават в България нещата от живота, знанията, които са нужни на пълнолетно лице да бъде пълноправен гражданин, а не поданик.

затова умните бягат - не искат да ги затъпяват тъпи бг даскали и прочее чиновници от министерства. и така до края на ---това просто население!! бой чалга и аборти на 12 години. това ще остане.

С други думи нашата образователна система има цел да подготвя крепостни селяни, а не свободни хора. И разбира се децата трябва да са възпитани в псевдопатриотичния дух, че е предателство ако откажеш да работиш срещу МРЗ и ен си изпълняват ангажимента да увеличават БВП като безропотно се подчиняват на спечелилия изборите. Затова и децата не виждат смисъл да остават тук.

Момко, гимназия съм завършил през миналия век. А след това и университет. В специалност, при която през 90-те години се влизаше с поне петица и на двата изпита(а и днес приема е труден в СУ), сравнено с педагогическите специалности отиваха, и отиват тройкаджиите. И не-ученето не ми се разминава, моята специалност изисква ежедневно четене, до пенсия, и в моята сфера атестациите са ежегодни.

Хора, спрете се , и се прекръсте! И , ако може си спомнете за Славейков, имаше нещо за неукия..., помните ли?

"Косачи" като чели описва настоящето. Благолаж от Банкя и компания ни редят сладки лафове, а Младоженецът на Терминал №2.

Докога ще тормозите децата ни с такива селски простотии?

Цитат: "Тези, който са учили, ще се справят и аз желая на всички успех " Явно редакторите не са учили, това Й навсякъде го слагате. Срамота.

Участвам в една група във фб. Подлудяват ме споделяния на някакви блудкави бози и мелодрами. В тази група не пишат неграмотни, а уж все хора с претенции за интелект. Следя и какво лансират издателите на книги - пак същото.Явно, каквото е търсенето, такова и предлагането. Ползвам още 2 езика и нонякога правя сравнения с оригинала на книгата.Съвсем отговорно ви казвам,че и преводачите са пълни неграмотници.Какво ще правим с нацията?

Е, можеше да е за баба Илийца и кола ...

Байо, да си чувал , че литературната критика определя Елин Пелин като " класик на българското село " !! Излагаш се ! Липсва ти елементарна култура ! Пък , ако имаш нещо като дипломка, вземи я хвърли !!

За правописните грешки си прав, но кой тепърва ще чете и замисля на 30 и 40 г. какво е правила баба Илийца, къде е гледал Дядо Йоцо, хитростта на Андрешко или стиховете на някой от поетите. Ами романи, например научно-фантастични - колко житейски опит ще трябва да имаш, за да ги проумееш. Всъщност книгите са и за въображение. Друг е въпроса стотиците тъпи човъркания, въпроси, теми на които трябва да се отговаря защо, ама какво си е мислил гл. герой и др. такива глупости.

бг филолози за престъпленията като "изпитните тестовете" !ама вие сте големи бг тикви ,да ви изгният семките дано !

Че то не останаха села и селяни България , всички са или по градовете или вече в чужбина, ние нека си четем "класиката", която още навремето, преди 25 години беше архаизъм. Да, нека се изучават подобни автори за обща култура, да се знае какви писатели сме имали, но, тия деца не могат да говорят съвременен български и и не го разбират, оставили са ги да пишат по подобни произведения

МНОГО БИЛО ДЪЛГО, ЗА ТОВА Е ЩЯЛ ДА СЕ ИЗПУСНЕ.

ЧУДЯ СЕ - КАКВО ЛИ ТОЛКОВА МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ ЗА "КОСАЧИ" ?! АМА МОН ЗНАЕ - ГОРКИТЕ АБИТУРИЕНТИ!

2019-05-21 12:23:40 за сведение (нерегистриран) Там не знаят формулата на сярната киселина, но знаят например дали полицай може да ти пребърква джобовете-без причина. Не се изучават в България нещата от живота, --- Лошо, че на запад не знаят формулата на сярната киселина, сигурно и на водата не зната! А какво знаят тогава -как да слагат правилно презерватива ли? На това ли трябва да се учи в училище? Че това това всеки го знае и без "да го учи" и изобщо НЕ трябва да се акцентира върху него, като част от "обрзователната сситема"! Все едно да те учат - "как се яде"? Че това е го знаеш още с ражднето си, подсъзнателно! Образователната система си беше добра и все още не е напълно развалена, но натам върви , след като се вкара "тестовата система" от вида на играта "стани богат" с 4 отговора . Тази сситема не води стимулиране на разсъждение и дзнание.

политически коректно и богоугодно произведение, така се контролира общественото светоусещане, как пък веднъж не се падна "Патриот" или "Моята молитва", ама не им е удобно на властимащите

Сега ще ти повярваме.

да не е актуален, щом непрекъснато четем за застреляни ъгли на любовни триъгълници

така нарече българите Левон Хампарцумян и е напълно прав!! вземате един средностатистически българин и го оставяте сам в чужда държава и тогава гледайте сейр.....

Вместо да учат джава и клауд технологии още от ученици, на децата им се пълнят главите с разни тъпотии. Тези произведения може и да са били интересни и актуални преди 50 години, но вече не са. Сравнете заплатите на библиотекар, литератор и девелопър и ще видите защо. Разберете, светът се променя. С това и изискването към образованието. Четенето на худ. литература е хубаво нещо за убиване на времето, и аз чета през малкото свободно време, но основните приоритети трябва да са други. Не виждам защо българският език и литература е все още толкова важен като предмет.

В която и да е чужда държава е много по-лесно, отколкото в бъгъ, ако не знаеш

ще се оправи по-добре от чужденците, че даже и на акъл ще ги светне! Там, за да си смениш крушката в коридора, звъниш на "техник".... Това ли им е образователната система, на тия коне с капаци, но пък иначе живеещи "системно правилно" и при това разбира се - "на кредит"! Системата на "кредита" е ОБРЕЧЕНА на пълен крах! И разбиването и в глоблален план ще тръгне от нащите ширини!

светът ще мине на телепатия и ясновидство, та недей да учиш по-учените от теб, кой какво да учи

По-учените, демек професорите литератори, историци, езоковеди и пр. (повече от лекарите на глава от населението) с по 800 лева заплата? Вярно е, от техния умствен капацитет зависи конкурентноспособността на бълг. икономика.

ами хлъцпръцумян може ли да свърши такава магария в друга държава, както си уреди тук живота? Извън България и за касиер в банка няма да го вземат тъпбанкера.

Тези които слагате минуси: Моля за 3 ползи от изучаването на Елин Пелин в училище и за ползата от това, часовете по лутература да са 2-пъти повече от тези по техн. насочените предмети например. Благодаря.

Има изключения и тук, има цели движения, които са против консума на блага, като минималистите

Абсолютно тъпо противопоставяш двете неща. И двете са необходими и важни. И да, светът се променя, след време може да няма нужда от девелопъри, а роботите сами да пишат програмите. Какво ще кажеш тогава?

Явно те влече колът? Или баба Илийца?

Телефона на девойчето от първа линия? Някой?

не минус а направо пробел. Аз съм с 2 дипломи по сателитна и кабелна ТВ....но станах човек в часовете по литература в гимназията. Йовков има един разказ " По жицата" .... Ако не си го чел и повярвал в бялата лястовица....си живял напразно.

Ами да, чел съм го този разказ. Смятам, че е на ниво детска градина. Да вярваш в бялата лястовица е все едно да вярваш в дядо Мраз. Добро за деца и нелепо за възрастни. За 18 годишни млади хора е по-важно да се учат на лидерство, комуникация и предприемачество, както и на финансова грамотност например.

Анализ и синтез на алгоритми за обща култура, да, както и анализ и четене между редовете на литературна или поетична творба са еднакво полезни. Много добре знаете, че програмните езици и програмирането не се отдават на всеки. И не всеки желае и има сили професионалното му ежедневие да преминава в абсолютно срастване с монитор/компютър.

Аз пък не знам кой го е написал, пък вземам 3500 на месец..

изключителна е мацката от снимката! Влюбен съм, нищо че съм женен с дете :)

Аз пък не мога да реша една елементарна задача по математика, но пак съм доста добре, ако гледаме само материалното. И по физика и химия съм кръгла нула.

Да е само литературата - всички учебни дисциплини не са мръднали и на сантиметър от времето на социализма! Детето ме пита какво значи 'Седнало е Джоредос, ти си лудо Джоре" - не можах да му обясня смисъла ...