БОРКОР: Ниски глоби създават корупция

В редица закони размерът на глобите и имуществените санкции е неоправдано нисък и не съответства на обществената опасност на деянията.

Обратно в новината

Коментари - БОРКОР: Ниски глоби създават корупция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато става въпрос за глоба от20 лв всеки тича да си я плати. Но когато става въпрос за 200лв, всеки е склонен да даде 20 на ръка за да се отърве.Така че ВИСОКИТЕ глоби корумпират със сигурност по качествено . Повечето глоби в Европа са от 90 евро, при средна заплата 1500.

Така си е, дребните рушвети обиждат еднакво и двете страни. Колкото по-дребни са - толкова повече ги обиждат!

Pesh0

Само да ви кажа закона , който дисциплинира . При бай Тошо за 15 000 лева кражба - деживотен затвор . Ходи крадизаводи ...

А според мен големи глоби създават мафия. За някой неща си трябват глоби, а за други затвор. Но основното е да се спазва закона, а за закона основното е да се направи действащ и справедлив.

Pesh0

Ама закона е направен така че да не работи . За това са се погрижили десетките адвокати в парламента . Така законите за прости неща се нуждаят от хиляди левове адвокатски хонорари .

За това ,че не може да се определи правилно глобата и да се обезщетят лицата възможно най справедливо в белите държави за повечето от професиите ,които са свързани с риска се изискват застраховки...като почнете от хирурга,на който няколко милиона покритие за отговорност е най често срещаната застрахователна сума...до продавача на хот-дог с по малки лимити.Така правят по света!Тези застраховки струват пари и ако си позволиш да си небрежен в работата и се наложи да се плати обезщетение следващата година цената която трябва да платиш ще ти излезе през носа.А това с глобите тук е стар, лош и неправилен подход.

Koрупцията се създава от властта. Катализатор на корупцията е наследството на комунизма във властта и търпимостта и компромисността. Не може тъп селски галфон да е носител на морални качества. затова затъваме в корупция. Червеят който е свикнал да живее в лайна не му прави впечатление миризмата.

А защо не обясни Николова как се вземат 120 хиляди рушвет за светлоспестяващото осветление което направи ...?

За първи път чувам, че този БОРКОР е написал нещо. Толкова години са на хранилката с тлъсти заплати и най-накрая като решиха да ги обединяват с други комисии - решиха да напишат тази дивотия. Да им е честито-могат да пишат-не са напълно неграмотни.

Вискоте глоби раждат още по голяма корупция ! Тези калинки още какви ли безумия ще сътворят .... а ние търпим ли търпим ...

Кой измисли смешното име на тази агенция, която така й не дава резултати?

ако глобата е 1000 лева, ще дам на ръка 300 лева и всичко ще е наред! високите глоби създават условия за корупция.

Търся работа като анализатор в БОРКОР. Искам да им помагам в колосалния труд, който полагат за благото на Родината!

Тия тунеядци от БОРКОР ще се изказват за корупция.......? Гати наглостта, направо избиха рибата!

Мисля, че Бор Кур е истинската причина.

Трябва да има глоба за това, че си тъп и че си лежач почесващ се като тия от тая комисия. Пиян пилот му била малка глобата? А на тъп управляващ 'антикорупционер' по-малка ли трябва да бъде? Защото неговата дейност не застрашава човешки живот? Увеличаването на глобите е предпоставка за корупция, а не обратното. Докато на спазващите законите у нас се гледа като на 'балъци' нищо няма да се промени. Трябва да има обществена нетърпимост към нарушенията. НО първо трябва да има общество изобщо. Каквито и да било закони при положение че няма общност са глас в пустиня.

ПО - високите Глоби НЕ повишават нивото на Възпитание и Съзнанието на Хората! Те говорят за БЕЗСИЛИЕТО И НЕ АДЕКВАТНОСТА и Лошото Образование НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ! По-високи Глоби По-голяма Корупция!

Яжте кисело мляко от естествени суровини, за да сте във форма, униформа, и да си оправдаете присъствието..на земята.

това са глупости! както феномена с долара: > долара поевтинява - еврото се гърчи! >долара поскъпва - еврото ... пак се гърчи! ако глобата е 10лв колко ще вземе кикиморът? но ако глобата е 500лв - що да не отнесе 10 пъти по-малък рушвет в духа на "добрите практики" ;))) малки / големи / ептен големи имаш ли глоба - имаш проблеми! има водачи, които плащат хилядарки, за да изкарат невинния виновен... Бор-Чвор как ш'гу обясни тоя феномен? дай само лапацалник да става

Вас няма ли да ви закрият най-сетне, поне някои лев да дадат на полицайте в малките населени места!

не са само заплатите , а и законите и наредбите, ама те са напрашени така, но те са направени така, че да има възможност за корупция

Ниските ЗАПЛАТИ създават предпоставки за корупция , ане ниските глоби . с глоби няма да напълните хазната , ще напълните нечии джобове . Не ви ли стана ясно 28 години тикви зелени.

калъфи, не ниските глоби а крайно ниските доходи създават корупцията

Днес бях в с. Чавдар- Пирдопско!Падна ми шапката-като в Швейцария, асфалт, детски градини с басеин,училище,цветя, чистота,има си и ткзс,всичко свети.Няма корупция, нява това онова.Попитах от местните-всичко било с европари,но ги ползвали за селото и не крадяли.Който не вярва- да отиде и да види!

Кога ще има глоби, за мързеливи чиновници, за неработещи институции, за шуру-баджанащина, за наемане на хора без конкурс, за пазаруване на луксозни джипове с общински пари, за не поддържане на пътната мрежа и въобще за цялата държавна но НЕ работеща машина?! Страната се движи като спукан балон, на чист самотек. Чужди сили имат повече влияние у нас от законът. Страната се обезлюди и се напълни с неграмотни цигани. Губим България!!!

разните органи ,структури и нам кво си са само инструмент за борба с корупцията, който трябва да се използва от управляващите.Но,когато те не искат да го използват, нямат воля и интерес за това,всичко си остава бля бля!

Доста ниска е и глобата за злоупотреба със слъжебо положение за прикриване на контрабанда с алкохол и други акцизни стоки. Само премиер те правят.

Когато и да ги закрият, все ще е късно!

Некадърната администрация създава корупция, а не ниските глоби. България в момента няма полицейски служби, както е в нормалните държави. Всички районни управления в провинцията са полу-закрити с изпочупени стъкла на стаите и т.н. За да има ред в държавата трябва полицията да стане като преди 1944 г. Ако плюеш на улицата или хвърляш дори и малки боклучета, следва 10 лв глоба на място, ако откажеш те арестуват и плащаш 100 лв за да те освободят. Така беше преди 1944 г. и никъде не виждаш полицай на улицата, но храчиш ли на улицата полицаят се появява изневиделица и те санкционира. В момента такава полиция нямаме и затова има хаос в държавата. Полицаите си строят вилите и си работят частно, като се явяват редовно на работа само на заплата. Това са милиционери а не полицаи. Има голяма разлика.

Ако думата "ниски" се замени с "високи" или думата "глоби" се замени със "заплати", твърдението ще бъде вярно.

Точно високите глоби водят до корупция ама щом ви е заповядал Борисов правете каквото щете,БОРКОР пак си остава неадекватна структура за източване на държавата и PR проводник на Цветановите и Борисови мечти за държава населена от роби!

Казват ли ни с това, че едни и същи партии и партийни ''специалисти" са подготвили, внесли и гласували неадекватни закони, а сега същите тези са създали орган за анализ на сътворените глупости и очакваме пак тези да прегласуват наново ... и така до кога. Нали ни убеждават, че пропорционалната система гарантира депутатите да са специалисти и квалифицирани. Нали данъкоплатците плащаме и милиони за консултанти на тези депутати. Колко време им отне ''огромната" по обем работа за тези констатации и колко бюджет изгълта. Корупцията е при борбата с корупцията в България

не беше само аналитичен център, а с право да арестува, да слага белезници и да праща на съд, дрисльовците които се подвизават тук, по-долу във форума щяха да мълчат като посрани дупета.

ти освен че си прост си неадекватен бегай в боркор да ядеш к.у.р

Поредните държавни хрантутници, тръгнали да пълнят бюджета от глоби. А по пътя на логиката е точно обратното - високите глоби увеличават корупцията.

тия май са пропуснали да споменат че ако откраднеш няколко милиона от държавата или гражданите глобата е само няколко хиляди лева ,докато не почнат да им режат караката и ръцете тука само си говорят празни приказки ,прости корумпирани държавни служители!!!

1 ноември 2012, Питат Цветанов за осъдените в Малайзия. Вика: "Ако в България можем да кажем, че сме оазис на организираната престъпност или на лица, които се занимават с престъпна дейност, в чужбина нещата са коренно различни" И това като ти го каже точно министърът на оазиса Или другото му култово прозрение: "Битовата престъпност КОРЕСПОНДИРА С ЦЯЛОСТНАТА ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО и е функция на високата безработица и ниския социален статус. Това води до повишаването й." Гениална и вярна оценка за управлението им...

За да е ефикасна мярката, всяка глоба трябва да се плати в определения срок, а ако това не стане - да се увеличава драстично, докато се плати. Принципно неправилно е да се прави приспадане ако се плати по-рано. Такива пазарлъци са признак на безсилие - "хайде, моля ви се, дайте там нещичко, не можем да си съберем задълженията, но поне малко да получим". Щом законодателят е казал 200 лева (предполага се обаче, че е помислено хубавичко защо да не е примерно 220 лв), значи плащаш толкова, а ако не си платил след месец - вече дължиш 400, а след още месец - 600. Така е при пътни нарушения в Германия и, както се очаква, там рядко остават несъбрани глоби. С една дума - докато не се глобява безкомпромисно, наред и на равни начала, ще има само подобни справки и празни приказки. Резултатите ги виждаме.

Точно обратното големи те глоби довеждат до корупция.Вместо виновния да плаща много дава някакви пари на тозо който трябва да води контрола и готово

Мими, научете се да пишете на български и тогава изразявайте мнението си. Може би първо трябваше да прочетете доклада и след това да коментирате.

И кой измисли тези закони, привътизационни и след такива? Кой измисли глобите? На др. Нинова милионерите? -Как иначе щяха да станат такива.

Последните 10 години управлява другаря Борисов, ама при него няма милионери.

Промени закон с задна дата та да видиш к-во става?- Чуй само, как Баневи и Домусчиев вият?

Тия боркор още ли са на хранилката.Нещо същестено да са извъшили ,поне да си оправдаят големите заплати.Паразити в изобилие в тази тъпа дтржава,а претенций ,че са добри финансисти също има.

Живко Маринов, Искра Фидосова и много други са жив пример за корупцията на ГЕРБ

топлата вода е открита отдавна глобата в белите държави е според дохода на цена хем да те заболи ,хем да не ходиш гол бос и гладен караш в българия с 20 км отгоре -300лева , а работиш за 600 -справедливост от всякъде лъха ,нали

И това не наказва истинските нарушители: тези които отнемат предимство, притискат другите по пътищата, спират, където пречат и т.н. Тези нарушения се разглеждат като малки, но те са 90% от нарушенията, а това води изнервяване и до грубите грешки. Но МВР го няма на пътя.

Глобете ми хуя, ква е тая мизерна държава, затва събира мизерни глоби, тъпаци

Тия от БОРКОР би трябвало да се борят с корупцията, но вместо това само дават ъкъл, смешна агенция.

Едни други трябва да се борят с престъпността, ама те казват да си слагаш решетки и да се застраховаш.

"Експертите на Центъра са констатирали и случаи на изключително високи размери на някои санкции. Дават примери с глоба в размер до левовата равностойност на 5 000 000 евро, или 9 779 150 лв. по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници; имуществени санкции в размер от 50 000 лв. до 5 000 000 лв.; при повторно нарушение от 100 000 лв. до 10 000 000 лв. съгласно Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране. Голяма част от високите санкции са резултат от транспонирането на европейски правни норми. Когато имплементираме акт на общностното право обаче, е необходимо да то да е в съзвучие с българската реалност. Регулацията трябва да е поносима за гражданите и съобразена с икономическите условия в страната", обясни Елеонора Николова." Това важи и за непосилно високите цени в страната на имоти, наеми, храни, за сметка на смешно ниските доходи. А в статията не е даден и един пример за корупция. Пример: детето на някой политик получава стипендия за много скъпо и престижно училище. Звучи ли като пасивна корупция?

Това също е написано в доклада. Прочетете го.

Проблема е не в размера, а в събирането на глобите.

Това също е написано в доклада. Прочетете го.

Добре, глобите са си глоби, малки или големи, но важния проблем е в това, че държавата сама създава предпоставки за корупция. Наскоро четох, че за строителство са необходими 178 документа, независимо от това дали строиш малка къща, или голяма кооперация. Това е пълен абсурд, да приравнят документално строителство пета категория, каквато са малките семейни къщи и големите кооперации. При изискване за 178 документа нали се сещате, че за да не се бави строежа навсякъде се дават подкупи, за да се придвижат по-бързо документите. Кой обаче има възможност да дава подкупи ? Естествено големите строители. Това семейство, което едва е събрало пари да си построи дом няма от къде да ги извади . На всички нива обаче служителите издевателстват и изнудват гражданите, докато не си получат своето. Абсолютната истина е, че държавата сама създава предпоставки за корупция, за да създаде след това един куп комисии за борба с корупцията. На фона на тези 178 документа за строителство, за да се снабдиш с право да притежаваш оръжие ти трябват само 9 документа !!! Пълна дивотия !!!

И нескопосан опит на БОРКОРЦИ да покажат че "работят". А всъщност са клатик..рците - пЪрдон, лемурите на сладка синекура, на бай Х... Още от самото им създаване. Га дялания камък на МВР-то - дет от КАТ, жандармерия, БОП-МОП, НСО и пр. УЖ отбираше. Румен Баничката.. Що милиони от бюджета за ОСЕМ години са изпапкаха.. За откриване на топлата вода, пляс, пляс педалите и т.н. Но в тез осем години тез ЛЕМУРИ едно име за корумпиран не показаха.. Щот самите те, УЖ с работата си са ВИСШАТА ФОРМА НА КОРУПЦИЯ.. Преданите партийни партизанчета на ПП ГРОБ..

Преди всичко ТРЯБВА затворниците да изработват харчовете, които НИЕ честните данъкоплатци плащаме по "отглеждането" им - разходи за храна, охрана, осветление, отопление, обучение и т.н. Сравняването на размера на глобите със средния "реален" доход на "средния" българин е равносилно на това, ВСЕКИ чужденец (като шведа) да се разминат само с глоба от една надница!!! Глобите трябва да са високи, съобразени с най-лошия сценарий при всякакви инциденти.

Никъде не видях глоби или затвор за ниски заплати, граничещи с геноцид.

Смях, не ниските глоби, а високите глоби и ниските заплати СЪЗДАВАТ КОРУПЦИЯ

Господа многознайковци. Проблеме не е в ниските глоби. А в ненаказаноста и в това, че държавата не си събира глобите. Също така трябва при повтаряне на нарушението глобата да скача поне 3 пъти. Когато заплатата на един машинист е хиляда и нещо лева. Глоба от 500 лв. не е ниска. А за причинените щети от машиниста би трябвало да бъде осъден от сада да ги заплати, а не глобите да ги покриват.

Ти чувал ли си нещо за застраховка, щото по твойта логика машиниста требе да плати влака и щетите, пилота самолета и т. н. Този въпрос е решен преди 200 години. А липсата на организация, некомпетентност и виновност за постъпки е съвсем друга работа.

Когато някой архитект издаде фалшиво разрешение за строеж или провали някоя инвестиция за много милиони той не го прави за удоволствие, а срещу голям подкуп от заинтересованите от провала лица. Това си е корупция и въпросният архитект няма да го направи ако знае, че провали ли сделка за 20 млн. незаконно ще трябва да плаща поне 10% от тях като глоба и ще лежи още 10 г. в панделата. Но когато знае, че глобата за такава беля е 2 500 лв. познай дали ще се замисли при положение, че са му плати примерно 100 бона за да направи мизерията. Ниските глоби не стряскат овластените служебни лица да правят умишлени престъпления срещу подкупи разбира се, плащат си смешните глоби и продължават в същия дух. Аз ако съм на такъв пост, че имам възможност срещу огромен подкуп да спра или да разреша без значение проект за милиони и ми предлагат примерно 100 бона подкуп за извършване на незаконното ми действие, а в същото време знам, че единственото, което могат да ми направят е смешна глоба от няколко хиляди, познай какво ще избера. В същото време ако знам, че взема ли подкуп за да правя незаконни действия, защото ако е законно няма да се налага да ме подкупват, ме грози милионна глоба и конфискация на имущество, порядъчно дълга ефективна присъда, доживотна забрана да заемам държавни постове, заличаване на трудовия ми стаж като държавен служител и лишаване от пенсия, излежаване на цялата присъда и след това шут отзад да живея на улицата като клошар, защото всичко ми е конфискувано и няма пенсия и пари - е какво мислите ще избера?