Кметът на Сухиндол: Домът за хора с деменция не е второ Могилино

Високата смъртност на обитателите там била не заради лошите условия, а заради влошеното им здраве, твърдят Петър Чернев и директорката на дома

Обратно в новината

Коментари - Кметът на Сухиндол: Домът за хора с деменция не е второ Могилино | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пита се дали е имало и медицинска сестра?

Абсолютен кьорфишек, водеща новина по повечето медии. 24 души за една година, ако сметнат в проценти колко тяхни връстници умират в цялата страна ще трябва да арестуват де що има политик. Ама нали трябва да разсейват народа с празни новини, че иначе с тая вода напрежението взе да нараства.

Никакъв закон за социалните услуги не требва да имаме, а чиниовничките като Савчева просто требва да си вършат работата, вместо постоянно да се занимчват с пропаганда.

стига критика пак. Хващайте се за работа ,платете данъци и осигуровки,за да има за тези хора. Каквото и да си дрънкате ,полза няма. Идете в дома ,изкъпете няколко човека , направете хубави бани ,тоалетни ,сменете им един ден подлогите... Занесете си старите одеяла. Купете им храна. Не се хваля ,но понеже дрънкате ,само да кажа: Избрал съм си подобен старчески дом. На 70. работя ,внасям данъци и осигуровки , плащам и заплати. 1918. подарих агне на дома , 2019. за Рождество 13 кг. свински кърначета. Одеяла и дрехи ,също съм носил и по- малки количества храна.Човек като почне ,полека -лека му се иска да даде повече. Когато носих кърначетата , имаше машина ,за почестване на канализацията им. Идете и платете разходите по машината.Обикновено не са повече от 100 Бг нови лева.

Това е обикновен концлагер за бързо унищожаване на стари и безполезни хора. А иначе и тази новина е сценарий на лошите,дето не разбират,че всичко в България цъфти.

Не приказвай глупости!

Как не го е срам този селски бек-вокал - ако знае че има 60 страдащи възрастни хора в общината му, които изцяло зависят от него, МАГИСТРАЛА до София ще направи и ще намери пари да облекчи живота им!!! Има 2-3 завода в района, ще търси помощ чрез благотворителност, ще намери начин - а не да мълчи като пръдлив докато някои не го изкара по медиите. Такива като него следва да се отстрелват без питане по Сталински.

Тъй ли?! Ако там се изпращат хора от цяла България за трябва да е задължение единствено на кмета на общината? Според мен по-правилно е да е на държавна издръжка.

На предна статия за това, получих множество минуси, като написах, че деменцията е при стари хора. Може да са починали просто от старост. Тук трябва да се разследва има ли по други причини. Условията и така нататък. Но в общи линии е според възможностите. Не е банка, че да слагат лъскави витрини. Може тук като при хосписи (за неизлечимо болни) да слагат хора преди умиране. Адски трудно и много грижа да се гледат стари хора, особено на легло.

"Адски трудно и много грижа да се гледат стари хора..." Зле си батка...На това заведение това му е функцията, смисълът да съществува. Има си изисквания какви да бъдат условията, а на когото е трудно, не отива да работи там. Все едно кажеш "адски трудно е да се правят пломби", когато некадърен стоматолог ти е е==л м====та на устата.

Някой трябва да плаща. В ситуацията едва ли го има. Че ще са ги попренебрегнали старците, е почти ясно. Като разследват, ще установят дали и какво е нередно. От тук какво изказване може да направим. Преди съдът да се е произнесъл, всички се водят невинни. Ако умират 24 човека на 57, то това е малко по-рано от средно умиране след 2.4 години. Всяка минута умират по няколко човека по света. Там става дума за старци в сигурно лошо състояние. Примерно баба приета на 91 години почива на 93-94 години. Има си разследващи органи, дали има нещо нередно. Но от тук може само да спекулираме. Репортажи не съм гледал ако има, че да си изградя представа.

Е, да не е родилен дом? плюс това хората са "в насипно състояние". Естествено е да има висока смъртност. Пък това за банката и лъскавите витрини са пълни глупости. все пак трябва да има някаква допустима граница. Не да граничи с мизерията или лукса. Трябва да ви кажа, че работота в такива домове е много трудна, но пък за това имат висока издръжка.

Колко е висока е съмнително. Една където се занимаваше с това каза, че с това си изкупува греховете като млада. Има хора дето по принцип си живеят в гадни условия. На свикналите на уют им се вижда ужас.

Хората там, най-вероятно, не са по своя воля.

Тоя кмет милионите за нищо ги няма.... 2 млн за ремонт..... за толкова може да се построи от кота нула.... Упс забравих... требва да остане и за партията....

А къде е директора на дома? Това не зависи само от кмета.

Административната част на сградата е перфектно ремонтирана .Значи за нея има пари а за болните- кочина,отделкена с решетки. Всички държавни и общински служители отговорни за случая да бъдат заключени в дома за по три месеца,начело с кмета.

а дом за стари хора. 24 души умрели за една година?

СКОРО НЕ БЯХ ЧЕЛА ПО-НЕГРАМОТНО НАПИСАН ТЕКСТ. ИЗУМЕНА СЪМ ОТ НЯКОЙ ИЗРАЗИ - НАСИПНО СЪСТОЯНИЕ НА ХОРА /НА ПОСТЕЛЕН РЕЖИМ/, ТЕ СА НА МНОГО ГОДИНИ /НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ/ И ДР. ТОЛКОВА ПЪК ДА НЕ МОГАТ ДА ВЪРЖАТ ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ КАТО ХОРАТА, СРАМОТА.

си ремонтирали...чистичко светличко...болнитев ужасни условия. Имаше скромен репортаж по БНТ преди малко.....не смеят да покажат една цяла стая как изглежда ,а показват само две три легла и дотам.... Що не снимаха банята и тоалетната за пациенти тия журналя? Ходят хората по коридора и седят, какви глупости говори тука тоя че пациентите били в насипно състояние??????? Не ви е срам бе!

Важното е да пеем "Драгиевана чешма"..... и Първанката да се кефи.

Какво ли ще чуем ако възрастните хора имат записващи устройства като някои малтретирани дечица в детските градини????И тъй като това е невъзможно в такива домове задължително трябва да има камери за наблюдение.Тогава истината ще лъсне.

Дежурния правителствен пазавянтин трие мощно коментари. Пардон пази стабилността.

Наглост и безочие! Бог ще ви съди, защото на земята явно няма справедливост и възмездие!

Властта отсече - да мрат. Ние нашата работа сме я свършили, но може да откраднем още пари.

Сега разбират ли умните хора, че прехода трябваше да мине с много кръв! Само в България тихичко си предадоха кинтите и всички останаха с усещането за безнаказаност!! Сега яжте плодовете.

Сега пари за дома няма,но ако НПО поемат социалните услуги,то пари за усвояване ще има?

То е ясно, че условията не са добри, в нито едно социално заведение не са добри условията. А най-зле са точно този тип заведения!

За заведенията на частните доставчици на социални услуги държавата дава много пари. Идете в някое ЦНСТ или кризисен център - където и да е. лесно е - казвате, че искате да дарите нещо или да станете доброволец и те ще ви разведат да ви покажат какво е хубавко...и то наистина е хубавко; щото имат бюджет за усвояване.

Някой реши да си направи ПР с този скандал.

Сградата изглежда в окаяно състояние... но интересно как точно ще се използват тези 2 милиона лв? При условие, че в провинцията е напълно възможно да се построи луксозна къща за 4-ма души за не повече от 150хил. лв (без да се включва купуването на земата). Ако направим сметките с тези 2 милиона може да се построят (от нулата) около 13 къщи приютяващи 52 души. Да ама домът за хора с деменция не са къщи и вече е построен, т.е. трябва само да се ремонтира и да се изградят повече санитарни възли... което е в пъти по-евтино от исканите 2 млн. лв. Може би нещата ще потръгнат, ако кметът на Сухиндол бъде премахнат - все пак специалността му е "Технология на виното и пивото".

Колко пари ме трябват за да боядисате и да изчистите. Наглеци и мързели

То нека да проверяват, контрол си трябва. Но като знам само как решават такива проблемите нашите управляващи, май се сещам какъв ще е резултата от проверката: Директора и персонала ще ги уволнят, а дома ще закрият, но нов няма да отворят...

Качеството на социалните и здравни услуги е най-пряко свързано с финансовото състояние на държавата.

Да, но и не само с това. Става въпрос и на приоритети. Бедни сме, но България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана. Защо това?

Защото имаме подписани договори.... Ако не ги изпълняваме изхвърчаме от НАТО, ЕС и се връщаме при братушките да ни цоцат ресурсите. А между другото трябва да върнем и средствата които сме "усвоили" от ЕС.

"Наблюдател 2", то защото само ние имаме такива договори, другите държави нямат ли? Май се правим на по-католици от папата. А в държавата ни гледай какво става, заради недостатъчно финансиране на определени неща.

Този ,,кмет" в такава ли къща живее, където стените са олющени и ремонт не е правено с години/ Да го пусна този дебеловратко да живее 1един месец с една тоалетна и един душ на 60 човека.Били си свършили работата.....Малко не сте с вършили.Това е.

Деби, ти как мислиш, дали с 3млн лв бюджет , ще се справиш по-добре.

Кмета и директорката да бъдатзаключени в дома за един месец.Казах.

А лекари, лекарства има ли? Отопление, топла вода, топли завивки, питателна храна?