Класация на висшето образование: какво показаха рейтингите, кои са топ специалностите

Медицина, военно дело и стоматология - в тези направления има процентен скок на записалите се студенти. Напоследък в наши вузове се обучават повече инженери, лекари, учители, а по-малко са икономисти и юристи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това, че 50% работят работа за висшисти, всъщност не е истина. Какви изисквания поставят работодателите и каква е реалната им необходимост са две различни неща. За работа като чертожник например в цял свят е практика да се наемат среднисти с техническо образование. У нас обаче се търсят инженери с куп допълнителни изисквания, които дори и да имат добра подготовка, ако не стимулираш със задачи изискващи мислене, просто деградират. За работа в колцентър също не е нужно образование, а само да говориш съответния език. Човек с майчин език английски може перфектно да изпълнява такава работа със средно образование, дори и с основно. Счетоводството също не е сложна наука ... преди години майка ми беше главен счетоводител и единственият друг висшист в отдела беше заместничката ѝ. Но имаше икономически техникуми ... То всякакви техникуми имаше.

"Намаляват зрелостниците, които избират да учат в чужбина." Глупости. Просто децата са по-малко. При такъв спад на раждаемостта какво да се очаква.

Следването в български университет е много лесно,защото парите следват студента.Тук студенттите в голямата си степен пребивават във висшето училище.Строгите правила,съществуващи в европейските университети тук липсват.Там не вземеш ли изпит от втория път си аут,а тук можеш да влачиш 10 изпита.Да оставим настрана,че няма мотивация и у студента и у преподавателя.А на бизнеса според мен му трябват масово среднисти.

Да е слуга не е нужно да е философ човек, но знам много примери точно за обратното за съжаление.

" Той заяви, че българските университети трябва да са свързани в европейските университетски мрежи," КОГА ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ГОВОРЯТ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ ТАКИВА ПРИКАЗКИ ГИ ЧУВАМЕ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ЗА ТОВА УМНИТЕ И КАДЪРНИ ЗАМИНАВАТ ЕДНОПОСОЧНО

30 години? За вбъдеще започнало да се говори през лето 1944-то!

Преди време му казвахме СЪНИТО.Слъчака е измислица на недоучили столични журналя.!.

За депутат се изисква само да си бил: бодигард, сервитьор, барман или крупие

но от крупие може да се издигнеш до невероятен пост с невероятна заплата поне пет цифрена

Всяко следващо изречение в статията опровергава предишното и аз не мога да разбера къде е истината, търсят ли се икономисти или може и среднисти ха ха ха

В класацията ги няма артистичните университети ( музиканти, актьори, художници)

са милионери

Преди няколко години завърших една магистратура в ТУ-София. 20-на години преди това бях завършил друг технически ВУЗ. Преподавателите в ТУ се държаха с мен като с равен и искрено ми се радваха по две причини: 1. Че идвам да уча нещо конкретно, което аз съм избрал и знам защо съм го избрал, а не "където вляза, само да съм студент"; 2. Защото съм учил математика, физика, химия ... оказва се, че фундаменталните за всеки инженер дисциплини били сложни за съвременните младежи и програмата по тези предмети е драстично съкратена.

искаш да кажеш

Иска да каже, че следващите сега за инженери няма дяа имат квалификацията на тези от преди 20-40 години.

Децата още не знаят къде са. Чудя се на родителите с какъв акъл си изпращат децата в български университети с трудно спестените си пари. Как го обясняват пред себе си? Какво очакват да се случи?

Намалявали били желаещите да станат студенти в чужбина... Ами как да не намаляват, когато децата, що се раждат у нас, стават все по-малко, завършващите средно "образование" - все по-тъпи, неуки и мързеливи и няма нормален университет навън, който да приеме подобни тъпанари. От друга страна, щом премиер се хвали, че е чел само една книга и любимият му герой е Винету, а неговият доскорошен сол-ташак се издигна до доверено лице на янките, то защо им е на по-младите да се напрягат и тъпчат тиквите си с ненужни (в Б-ия) знания?!

Кочинката заминава в небитието, всеки път е много напреднала в тая посока , като минавам на 6 -7 месеца по за 10 - тина дена...

Прав си, Новият световен ред не предвижда нации и държави. Ще изчезне не само "кочинката", а и много по-големи и по-уредени държави от нея. Само дето ще се случи по-късно. Но краят и на едните и на другите ще се случи.

Странно, че при анализа няма сравнителни данни за броя на завършилите средно образование през съответните години. Броя на тези деца намалява.

2019 година има около 42000 абитурента и 50000 места за студенти !?!

Всичките ни "вузове" днес са един дол дренки - далеч от утвърдения в света модел на приличен или поне нормален университет. Каквито днешните ни "професори", такива и "вузовете" ни. Пост-комунистически недоразумения. През комунизма бяха далеч по-добри, а днес в либералната демокрация са далеч зад цивилизования академичен свят.

И защо тия псевдопроучвания винаги се възлагат на псевдоекспертите от "Отровено общество". Ясно ли е какво се цели с тоя контрол върху изтичащата информация, който си е жива манипулация в полза на наглосаксонските псевдорейтинги на университетите, където първите места неизменно се държат от "най-умните" хора на планетата - наглосаксите, - чиято прогресираща тъпотия чрез медиите ежедневно е пред очите на целия свят.

Намяляват висшистите, напускащи страната, защото квалификацията им не е добра, за да се реализират на западния пазар на труда. В БГ се произвеждат главно икономисти, социолози и специалисти по хуманитарни науки. На запад си имат предостатъчно такива безработни, така че такива не им трябват. Освен това посоченото хуманитарното образование е зависимо от страната, в която искаш да го практикуваш /примерно история, право, ПР и т.н./. Естествените и точните науки обратно могат да се практикуват навсякъде независимо от това, къде си завършил , ноооо трябва да имаш много добра подготовка, нещо, което нашите университети вече не могат да дадат /в миналото имахме фантастични специалисти/. Така, че и в това отношение вече издишаме силно. В миналото по време на соца имаше виц : Как ще разбием американската икономика ? Отговор: Като им изпратим трима български икономиста. За съжаление и Владислав Горанов е икономическа раожба на БГ, при това на свищовското СПТУ по икономика.

кво стана с психологията

манекенките вече се изучиха

Райна е хем умна, хем готина.

Най много искат да са гювендии с тапия! Ама кат' няма - може и само гювендии...

Преди 5 г. са завършили 45,000 студента; безработицата сред тях е 2%, т.е. може да се приемае, че всички работят като вишисти. В РБ работещите са около 2.5-3.0 млн. Това означава, че на всеки 50 работещи се падат по 2-ма новозавършили ВУЗ за последните 5 г. Страхотна статистика: ако прием, че съотношенията са верни за последните 20 г., може да излезе, че на всеки 5ма работещи, поне един е вишист ???

Стойчев информира, че и през 2019 г. най-масовите направления са: • "Икономика", • "Администрация и управление", • "Педагогика", • "Медицина", ......Сега в българските висши училища, в сравнение преди пет години, се обучават повече инженери, лекари, учители, а по-малко са икономистите, юристите и администраторите.....

Инженери не трябват............ Аец, ВЕЦ, ТЕЦ, ЧЕЗ БТК МТЕЛ............... само да смятат пачки.............. Инженерите от всички профили да им направят минималната 2000Е да не седите на тъмно и студено и без коли на улицата да бройте пачки....................... ;)

Щом юристите намаляват, това е добре!

Намаляват децата в последните години, така че е нормално да намаляват и студентите, и учениците

Какво остава когато се забрави всичко научено ? Образованието разбира се :) Докато свободните места за висшисти са повече от завършилите средно ... Докато искате хора с образование а не със знание ... Да живеят калинките

А работна ръка от къде ще внесем за всичките тези вишисти?

Роботи ?

От Циганистан!

те са началници и телкаджии

Намаляват кандидатите за чужбина, защото там се завършва трудно, а в БГ диплами се купуват и там, където не се купуват следването е леко. На пръстите на едната ръка се броят свястните университети в БГ, а те са общо 53. Представете си само какво ще правим, когато всички цигани и селяни станат висшисти. Предлагам мангалите интензивно да произвеждат човешко месо, а тези 53 ВУЗ-а да произвеждат мозъци от тях, така в недалечно бъдеще, имайки предвид скоростта на умножение на циганската популация и броя университети у нас, БГ ще може да процъфтявма благодарение на износа на мозъци.

забравиха да допълнят, че от тези над 50% висшисти дето се реализират след завършване само след няколко години остават 10% защото биват изместени от новите дипломиращи се. Така се създава фалшивото усещане у младите и обществото, че реализация има, но след няколко години разбират, че трябва да търсят друго

всеки иска да е млад меринджей, а кой ще бачка?! всички напористи и амбициозни млади хора заминават да учат в чужбина и не мислят да се връщат, защото тук от калинки и без вуйчо тиква няма как да успееш, ако ще и 5 висши да имаш и 10 езика да владееш! местните "бизнесмени" търсят аргати...

Не е да няма истина в това, което казваш но също е истина, че тенденцията е в добра посока. Не става с магическа пръчка от един ден на другия, бавно върви но върви - въпреки всичкия грак на щатни тролове и подобни паразити.

Последните години особено имам много сериозни наблюдения върху това къде и как учат младите, изобщо какво очакват, както и за калинковщината - просто това е свързано с работата ми. Най-често срещаните отговори за желаното висше са: финанси, юридическо, медицина, айти, и особено за навън - дизайнер. Познавам десетки семейства чиито деца заминаха да учат навън и тук се върнаха само отделни бройки, чиито професионална кариера е вече уредена от тати. И познавам още много, които се канят да заминат, като завършат гимназия. Да не говорим обаче как няма и средни специални кадри...

вижте колко висши учебни заведения има в малка България и правете изводи както за тяхното ниво, така и това на обучаваните студенти. В световната рейтингова систева на университетите Софийският университет е малко под 1000-но място, а останалите над 6 000-но, чу чак до 9 000-но!!! За какво ниво да говорим, за какви "класации"? Слаби преподаватели, слабо заплащане на труда им, окайваща материална база, калпави студенти поради отчайващо ниско ниво на средното образование, немотивирани, без ценностна система млади хора, израстнали в чалга-средата на страната...Малкото читави млади хора поемат навън и никога повече не се връщат. Остават циганите, малограмотните, мързеливите, пенсионерите...Кой ще ги изхранва е въпросът?

Колко прависти се бълват годишно за държава с толкова малко население? В България който не е решил, не е завършил висше. Стандартите са сведени до минимум.

Не е важно какво влиза , а какво излиза !

Фърст ин, ласт аут

Най-добрите да стават учители - с големите заплати.

тия големи анализатори гледаш колко е набор 2000 и ти става ясно, защо са по-малко студентите и по-малко ще стават

Никой не ще да гледа кози и овце. Кво ше прави бойчооуто кат му трябват овчари направо не знам! Чобани требват на тая държава, ЧОБАНИ! Така каза бойчооуто, но никой го не слушка...

Младите да си обират крушите от тук! Да учат, работят и живеят в чужбина. В БГ всичко е пропаднала работа и най-лошото е, че се задълбочава.

За това сме на тоя хал. Ама нека ходят, да видят там как се изкарват пари и се живее с чужди, после ще се върнат с друг акъл.

Не е нужно да се чете "класацията" (поставена в кавички?). Още в заглавието се вижда равнището на грамотността на написалия информацийкта, почва се с "вузове", дори по комунистическо се смяташе, че този грозен русизъм няма място в езика ни, ръстът бил "силен", а не висок, а във военното дело и стоматологията имало повече студенти от "предната" година. "Предна" все още е "онази отпред", ама ги карат да пишат с кратки думи та като се попрестараят и току забравят значението на поредната. Питайте го и този пишман автор за "предишен", ще ви каже, че някой като него му е наредил да не я ползва.

Завърших Техническия във Варна, такива студентки нямахме. Тази смимка ще е от Икономическия.

Студент от МЕИ споделя на свой приятел: - Не ме я яд, че колежките са малко. Също не се дразня, че са грозновати и с дискретни мустачки. Но се ядосвам, че взеха да ми харесват.

Той все пак да се радва, че има колежки които да харесва, виж може и по-зле, да няма колежки и да почне да харесва "по-нежните" колеги.

Един от по-старо време. Събират си погледите студент от МЕИ и курсант от ВНВМУ. Първият пита. Ти паяк ял ли си? А ти паяк е.ал ли си?

Снимката въобще не е от български университет, типично за Дир-а е да си търсят снимки за статиите от Интернет.

Браво. Виждам, инженери не са необходими...

ако не в БГ то в Германия се търсят.

за сервитьор на слънчака не ти трябва инженерна мисъл, а философска и психологична нагласа

От кога да си слуга ти трябва да си философ ?!

Преди време му казвахме СЪНИТО.Слъчака е измислица на недоучили столични журналя.!.