Китай с най-малко новородени за последните 42 години

Статистическата служба посочи коронавирусната пандемия като една от причините за новия спад на ражданията

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Просто не пишат умрелите от Ковид, а обвиняват ниската раждаемост.

И те започнаха д живеят по богато.Само бедните имат много деца.

Поколението което даде огромния ръст на Китай в последните 20 години вече се износи физически и постепенно излиза от трудоспособна възраст. Това имат предвид експертните оценки предвиждащи демографска катастрофа там. И благодарение на липсата на песнии и социална защита, на всяка една работоспособна двойка се падат 2 двойки пенсионери родители за издръжка. Добавете към това дисбалансът между половете и съответстващите последствия - перспективите за брак на мъж без собствено жилище са нищожни, а цените на недвижимото имущество са направо отделени от реалността.

Не е защото са масово набоцкани

В Китай мъжете значително превишават броя на жените (благодарение на дългогодишната държавна политика и селективните аборти), цените на жилищата са непосилни (как биха ти се стрували 600 000 за панелка в Люлин?) а вече и новата мода/течение сред младите да не си дават много зор - tangping (躺平)- “lying flat”. От това последното в китайската комунистическа партия направо са ужасени. А че политиката за '0 Ковид' е грешна е ясно, но поне засега няма кой да се осмели да се противопостави на другаря Си.

да годакараме колкото китайците пък ще видим!!!!!!!

Цени на апартаментите в България ли? ще живеем по 10 човека в 40 квадрата. внимавай какво си пожелаваш.

Изглежда това е тенденция комунизмът да води до постепенно спадане на раждаемостта. У нас е същото - преди 1944 г. имам най-висок процент на раждаемост (брой деца в семейство), като този процент бавно започва да спада и към 1985 вече имаме намаляване на населението. Естествени комунистите ще посочат колко голямо е било населението на НРБ, но това това е инерция отпреди комунизма. Просто погледнете статистикта.

семействата с по 14 деца. Повечето умират малки. После другите се избиват за имоти. Красота.

Незнаех че западна европа е комунистическа :D :D :D

Колко трябва да си тъп, или ограничен, за да напишеш това!

Че са прекалено много за тази малка планета.

Могат си го комунистите и това си е. Тежки дисбаланси в икономиката, тежки дисбаланси в демографията, тежки проблеми в екологията, а когато нещата съвсем затънат - дрънкане с оръжие и пропаганда как всички ги е шубе от нас и всички са ни криви.

Ти виждал ли си тези показатели в капиталистическите държави?!? Не са виновни комунистите, нито извънземните, а това че обществото забогатява и съответно егоизма на хората расте пропорционално. Вече всички искат да играят игрички, да правят кариера, а децата мислят да ги правят като станат над 30-35. Да ама природата е казала друго.

да стане бедно и да цъка по 10 деца. Което оцелее, оцелее.

Няма такова нещо като "капиталистически" държави. Има държави с нормално, естествено устройство на обществото и държави поразени от някакъв -изъм. И нормалните държави имат умерен спад който ПАК се дължи на следвоенните баби и дядовци, но имат и раждаемост.

Те това (срината раждаемост не само в Китай) го предвиждах в коментари още по-предната година. за 2020г. раждаемостта тук бе 59 хиляди ли, което бе 47% от смъртността. Само покрай това като нищо и тук няма да са се родили някоя друга хилядарка и това в прогресия в бъдеще. Плюс постигнатите с лудостта умрели повече за година и половина (средата на 2020-2021г.) 56.5+ хиляди по статистика.

Не че нещо ама раждаемостта у нас расте. Особено пресметнато върху брой жени в плодовите възраст. Просто благодарение на мъдрото ръководство на Партията, хората родени 80-те години на които сега им е ред да имат деца... ги няма. Не са се родили когато е трябвало. Няма защо да си говорим за избягалите - избягаха тия които са родени през 70-те, те бяха млади когато беше голямото бягане. Тия от 80-те са си тука просто са малко. А на демографият тежат бабите и дядовците, родени между и след войните. Те са много - като след война - и на тях сега им идва ред.

ама зеле и месо е тая работа. На едните зелето, на другите месото. И добрите хора НЕ ТЕЖАТ , ако ще да са на 150 години. Тежат....другите, лошите, и млади и стари.

Всички хора са добри.

Тома беше началото на краят на китайската икономическа експанзия. Единственият начин е да почне да вкарва мигранти, но не виждам как и откъде. До 25 години водещите икономики ще са само африкански и латиноамерикански.

Абе пиле тия са милиард и полвина сигурно 400 млн живеят в някакъв паралелен свят нямащ нищо общо с на останалите. Просто ги натирват по градовете и нещата се нормализира... поне за известно време

са отговорни хора. Не създават невинни деца, които да се мъчат с маски, ваксини и ограничения. Това нормален живот ли е ?

от там идват. Много отговорно, няма що. Отделно, Земята не може да им насмогне да изхранва тая биомаса.

Китайците тепърва ги чакат горчивите плодове на цивилизацията, от няколко години обърнаха пропагандата и се опитват да мотивират хората да имат деца, защото видяха как се нахендри Запада, обаче не става, веднъж "гражданин" вече трудно се обръщат нещата

колко МЛРД станахме? Все повече ставаме, все повече се чудим как да се изхранваме, после се сърдим що производителите ползвали торове, пестициди и ГМО и мечтаем за времето когато бяхме. 1985та бяхме 5 млрд. Вече сме 8млрд...

ДА.