Врабчетата се срещат все по-рядко. Да ги преброим

Врабчетата са намалели с над 30% за последните 10 години, алармираха от Българското дружество за защита на птиците.

Обратно в новината

Коментари - Врабчетата се срещат все по-рядко. Да ги преброим | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В кв Иван Вазов на колелото на трамвая има много врабчета, както и на други места

И врабчетата като децата ни едни отлетяха,други загинаха! Твърде отровно стана у нас!

факт е, 4е софия е най-замърсеният, най-запрашен и шумен град на континента. праховите 4астици и вредни химикали унищожават най-бързо малките и нежни обитатели на града - враб4етата. гугутките също са податливи, докато гаргите и гълъбите ядат всякакви боклуци и са издържливи, но за сметка на това са най-големите преносители на болести.

Имам къща в провинцията -и там врабчетата намаляха драстично. Виждам причината в популацията на котките.Преди всяка къща имаще личен контейнер за отпадъци-бяха с капаци и всеки съблодаваше някаква хигиена.Сега се появиха големите кофи за боклук,с развалени капаци-хранилка за бездомни котки ,а и такива със стопани на свободно отглеждане.Има хора от София ,идват веднъж седмични ,през останалото време тези зверове ловуват-и врабчета ,разбира се.Има бумна популацията и на белки-катерят се по стените и унищожават и лястовиците.Срещу бездомните и свободни котки трябва да се организира нещо .Гургутките -също изчезват,пак благодарение на котките...

Ами кастрирайте си котките- селендури, виладжии, екоактивисти...Да , ама не е в тях проблемът!

Мао им беше обявил война навремето, че изяждали реколтата на китайците.

Врабчетата изчезват заради шумовия фон. Те живеят на ята и се предупреждават едно-друго за опасностите. Когато е шумно, не се чуват. Драстично са намалели в София. Не бях виждал от много време, но наскоро видях няколко в градинката през Народния. Гнездят в храстите там.

От 6 години , по цял ден съм из града навън . Истина е ,че врабчетата са драстично намалели и са почти на изчезване . За сметка на това в града /София / се напълни с котки , гарги , свраки и други по-едри птици без да броя гълъбите . Изчезнаха и гугутките , които приличат на гълабите но не са гълъби . Тъжно ми става за врабците , защото винаги съм ги оприличавал на деца ! Явно променената среда и появилата се конкуренция ги унищожава !

А аз не знам с какво заслужих, но днес ранинко, чух едно птиче най-горе кацнало на един тис, да отговаря на друго в далечината, красота...

Да , ама едва ли е било врабче. Допреди години рано сутрин покрай Перловската се чуваха и славеи, ама откакто пернишката селянка окастри дърветата и храстите покрай канала- само шумът от двете платна коли се чува!

са толкова нахакани и намахани птички, че въобще не ги мисля!В двора си имам 3 котки, едно куче-птичар и десетина дървета! По дърветата и по стряхата на къщата ми е пълно с гнезда на врабчета! Войната между видовете е вечна, доколкото ги наблюдавам, но не съм забелязал врабците да са намалели, даже на моменти се увеличават!Единствено врабците губят битката с лястовичките!Когато пристигнат врабците тутакси напускат гнездата им , които са "национализирали" през зимата!

и лястовички трудно ще видиш в София. В крайните квартали си правеха гнезда под стрехите, но сградите с плоски покриви ги разгониха, санирането разруши старите гнезда , пръскането срещу комари и мухи им ликвидира естествената храна . Затова няма как пернатите да остават в големия град. Тревата се коси заради алергичните хора и не може да изкласи , а семената й са другата част от храната на птиците. НЯМА КАК В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ ГРАД ДА ОЦЕЛЯВАТ ПЕРНАТИТЕ- ТЕ СИ ТЪРСЯТ ТРЕВАТА, СЕМЕНАТА, МУШИЧКИТЕ ......

В МЛАДЕЖКИТЕ СИ ГОДИНИ В СОФИЯ МИ ПРАВЕШЕ ВПЕЧАТЛЕНИЕ,ЧЕ ОСНОВНО ИМАШЕ ГЪЛЪБИ И ВРАБЧЕТА,КОИТО ХРАНЕХМЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ МИ!!!СЕГА В РАЪОНА НА МАЙЧИН ДОМ ГРАДИНКАТА Е ПЪЛНО С ГАРГИ,СЪБИРАТ СЕ НА ЦЕЛИ ЯТА,ДОКАТО ВРАБЧЕТА СЕ СРЕЩАТ ВСЕ ПО-РЯДКО!!!НО ПРИЗНАВАМ,НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ ТАЗИ ПРОМЯНА!!!

Пружинки, големи са сладури, но от гълъбите не могат да се доберат до храна. Много са смешни ,когато успеят да измъкнат някоя троха изпод човките на гълъбите.

Естествените врагове на врабчетата като гарги и свраки, които се множат все повече са главна причина за намаляване на тяхната популация. За сметка на това гълъбите са във възход последните години.

масовото пръскане против насекоми на парковете в последните години не довежда до унищожаването на естествената храна на врабчетата?! И да ги броим и да не ги броим - щом им унищожим естествената храна ще си умрат от глад.......

На този човек ако съпругата не беше от богоизбраните надали щеше да му е толкова рекламирано името. Днес в резултат на именно задкулисното действие на тези богоизбрани по целия свят се има липса на сетивност и адекватност за природата и естествения начин на живот. За сметка на това търгашество, нищоправене, подлизурство, лицемерие и посредственост са гориво на градски бохеми, коридорни плъхове, сухари природлюбители. За жалост тъй стоят нещата..... Всичко свързано на тези, които обичат коридорните интриги, няма как да е от помощ за природата. За тях природата е само преживяване, емоция, търговия, печалба. Независимо от усилията природна интелигентност и сетивност не се постига с възпитание.

на мене също ми направи впечатление - зад блока имаме невероярно красиви липа, ясен и топола - преди от тях се носеше неспирно чуруликане - сега го няма. За сметка на това е пълно с гълъби - доста мърляви, гарги, свраки и горе високо летят гларуси - ако е това. Ужасно ми липсват врабчовците, но няма нито едно около нас, така че няма какво да броя.

От както я няма безстопанствеността от ТКЗС-тата врабчетата и гугутките намаляват постоянно! Жито по земята и по дворовете имаше , повече от колкото по хамбарите. Такава разсипия имаше по времето на соца, че някои птици си бяха построили комунизма:)))

По-голям кретен от тебе няма!

не търси под вола телето - не соца и не разсипията, която си беше факт, са причината в София да изчезват врабчетата - причината е друга - ВСЕ ПОВЕЧЕ БЕТОН, АСФАЛТ И СТЪКЛО ЗА СМЕТКА НА ТРЕВА, ХРАСТИ И ДЪРВЕТА. Аз живея на тавански етаж и знам къде си правят гнездата за да си отгледат пиленцата - търсят пролуки в зидарията, под стрехите - под улуците и подкрепящите ги дъски. Санираните ни жилища не стават за убежище, нито новите постройки изцяло облицовани със стъкло . Освен това , изчезването на врабчетата съвпада с масовото развъждане на улични котки (намаляха уличните кучета, но хората сега пък хранят улични котки.......).

Тази зима се опитвах да давам храна на врабчетата когато се сетя. Но за съжаление студът беше толкова силен и продължителен, че врабчетата вероятно са измрели от глад и студ. Освен това имаше и много сняг и нямаха никакъв достъп до храна. В градовете има доста гълъби, които всъщност са подивели домашни гълъби. Преди години ги харесвах, но разбрах, че са големи замърсители и преносители на болести. Не харесвах чавките, но през последните години установих, че са големи санитари, изяждат абсолютно всичко, включително непочистените кучешки ..айна. Гугутките са диви животни и са доста плашливи, но някои от тях вече са свикнали с живота в градовете и поведението им е почти като това на подивелите гълъби.

Това са любимите ми пиленца и факт е, че напоследък, от няколко години ми прави впечатление, че действително все по-рядко ги срещам. За сметка на това, гарги, врани, свраки и пр. са се умножили. Жалко за врабчовци, толкова мили птичета. Дано не изчезнат, дано пак се появят. Между другото и гълъбите не се увеличават, като че ли.

Рецепта за панирани врабчета с доматен сос: 8 врабчета 2 глави кромид лук - стар чаша грис едно яйце сол, черен пипер на вкус 400 грама домати обелени 1 ч.ч олио Врабчетата се оскубват със вряла вода и злоба и се оставят да се сварят на бааааавен огън (ако са още живи ги ударете с чук за пържоли по главата). яйцето се разбърква с грис и се потапят врабчетата. След това в предварително загрятата мазнина се панират. Прави се запръжка на лука, поставят се доматите и се вари докато се сгъстят. Поставят се врабчетата и се сервират топли.

Разби ме направо :) Чудя се, това ястие с бира или вино върви повече?

Аз си правя майтап бе, Мони. Тъжно ми е за врабчовците.

Преди 20 годни беше пълно с чуруликащи врабченца. Но пак половин новина. ДНЕС все повече се чуват гарги в София. Кой ги доведе и кой държи те да са тук? Това кажете. Явно, че врабчета и гарги не върви заедно; и е право на софиянци да си изискат врабчетата в града и да изгонят гаргите. Това е урбанизирана зона и тук тярбва да има птици полезни за хората, включително с чуруликането.

Намалели са с повече от 30 %.Направо ги няма вече.Причината е и в липсата на храсти.Българите също изчезваме.

Врабчетата и гугутките изчезнаха защото популацията на гълъбите(летящите плъхове)се разрасна неимоверно и не ги допуска до местата с храна.

Между другото с всяко изминало лято наблюдавам как все по малко и п-о малко светулки има. Това ме тревожи много повече от врабчетата. Тях ги харесвам повече от врабчетата. Нищо лично към врабчетата.

Затова пък бездомни котки, колкото щеш. Ама "природозащитниците" дупе дават, косъм не дават да падне от миличките котенца. Щото врабчета и гугутки, кой ги брои за животинки.

се опитах да се избъзикам точно с този факт, но ме изкараха невежество!

Къде го чукаш, къде се пука! Аман от късогледи хора. Давате ли си сметка, че природата е една много добре смазана машинка, в която в мига, в който се намеси човешко същество, нещо някъде се скъсва. Спрете с тези тъпи омрази към този или онзи вид животно, всичко в природата е в невероятен синхрон, замислете се. Убият ли кучетата, ще се увеличи популацията на котките, което ще доведе до изчезване на птиците. Убият ли котките, ще се увеличат мишки и плъхове и т.н. и т.н. Всичко е навързано и едното без другото не може. Трябва да има равновесие, а не тъпотии от сорта:"ами на мен птичките са ми по-симпатични, дайде да избием котките ...." И птичките и котките и кучетата и плъховете и мишките всички те, имат своята роля, за нашето съществуване и това е единствената истина. Трябва да има равновесие, трябва да се научим да живеем с животните около нас, за да имаме нормален живот, в който не сме унищожили околната си среда, включваща и зеленина, естествено - дървета, храсти, тревни площи, които също унищожаваме в стремежа си да построим поредния блок.

Чете ли тези дни за добре смазаната човешка машина, улавяща и изяждаща милиони диви птици ежегодно в Кипър. Може ли природата да се противопостави на това и как?

Унищожаваш местообитанието на един вид. Стимулираш неконтролираното размножаване на друг, който е естествен враг на първия. Равновесие?!? Да, ама не създадено от природата, ами от "природозащитниците". Дето покрай далаверата с кастрирането на котки, от които 90% от маркираните женски само са клъцнати и им е оставен да виси един конец, уж за доказателство, сега са си измислили хранилка, да броят врабчета. Ама така е, като има "калдаринки в стаята" и няма кой да отвори прозореца, че да излетят.

А докато чакам ако през тези 10 минути няколко врабчета отлетят и после дойдат други на тяхно място аз как точно да разбера Дали не се връщат СЪЩИТЕ врабчета?

Вземи един спрей червена боя и ги пръскай!

да им дадеш имена според някои характерни особености, например Кривоопашатко, Рошлю, Перко и т.н.....

Не само и хората изчезват силно.

Отдавна съм забелязала, за липсата на врабчета и гугутки. Причината сигурно е в лошата среда на живот. Това означава, че ще дойде време да изчезнат и хората. Отиваме към самоунищожение.

Важното е, че хубавите жени не изчезват грам :)

Затова пък гарги и гугутки наспорил Господ в изобилие. Нашият град е заприличал на курник и заради зловонието от курешките им из центъра май и хората взеха да намаляват!

Да не бъркаме гълъбите с гугутките. Преди 2-3 години видях гугутка в София и бях много изненадан - направо все едно видях бяла лястовица.

Ей ,ама много си невеж/а/. Не правиш разлика между гълъб и гутутка. Тия последните - имам чувството, че вече на пръсти се броят , ти..."наспорил" ги бил Господ. Да, ама -не- за съжаление!

Забелязал съм го това от поне 5-6 години, но не вярвам да е свързано със замърсяване, защото врабчетата са доста издръжливи. По-скоро биват изместени от някаква междувидова конкуренция, наприер от намножилите се гарги. Макар че не се сещам в какво точно може да са конкуренция, но може просто да ги прогонват. От друга страна парковете в София са пълни със синигери и кълвачи (и гарги, разбира се). Синигерите са си врабчови птици, така че явно има условия.

Изчезнаха Гугутките в София. Храня врабчетата в две градинки около блоковете в квартала -има - няма 20 -30 врабци. Други малки пойни птички няма. Само ГАРГИ - увеличават се Гаргите и едни нови черно-бели се появиха. Явно София загива от мръсния си въздух и неизмити улици - от 25 години - не съм видял камион-цистерна да мие улиците в квартала, а и в центъра ....

Гугутките заедно с гаргите прогониха врабчетата. Сутрин вместо от петел се събуждам от грачене и отвратително гугукане в размножителния период. Ех, поне гаргите си плащат за това, че искат да живеят на терасата ми- есенно време ми носят орехи и бадеми (да ги чупят и кълват, де на терасата)!

Май не правиш разлика между ГЪЛЪБИ и ГУГУТКИ ???

пчели, насекоми, птици, диви животни. Причината се казва неоникотиноиди - пестициди масово използвани последните 10ина години от новите еврофермери. Много по-отровни от ДДТ.

Дали пък масовото пръскане против насекоми на парковете в последните години не довежда до унищожаването на естествената храна на врабчетата?! И да ги броим и да не ги броим - щом им унищожим естествената храна ще си умрат от глад.......

Ние, българите също изчезваме, но за разлика от врабчетата, едва ли ще липсваме на някого.

От много време не съм виждал врабчета в София........ Но пък вече, все по.често чувам и виждам чайки.

Смени дилъра или намали дозата!

В кв. "Гео Милев" има чайки. Често кацат върху Скай сити мол. По телевизията даваха репортаж от Надежда.

има чайки в София (около откритите реки) и те са хищници като гаргите - и двата вида нищо не ги яде - размножават се неограничено. През 60-те години на миналия век на ловджиите за да им заверят ловния билет им искаха да представят определен брой чифтове крака на гарги - сигурно и тогава популацията им е била голяма.

Врабчетата се срещат все по-рядко. Да ги преброим И аз забелязах това ,но за тяхна сметка в последните 27 г. изключително много се увеличиха лешоядите.

от природонаучни простотии!!! Едните защитават врабчетата, другите защитават котките....!

А защо да не ги защитават,невежество ? Едното не изключва другото,не изключва например и защитата на хората ?

ти си "вежество" трябва да си наясно, че това по същество означава намеса в "баланса" на природата, който тя сама си създава!Няма как да опазиш и двата вида , като им увеличаваш популацията!

Бе, да мрат и без друго не стават за ядене! Да мрат и кучетата и котктие и мечките и вълците и жирафите, всичко да мре! В бетона е истината, в града! Трябва да живее само това, което може човекот да го яде! И то докато науката не напредне достатъчно, за да го отглежда по научен начин. След това изтребваме и този вид, за да не сере, да не цапа, да не разнася болести, косми и перушина.

Мисля, че за много тук думи, като ирония и сарказъм са непознати. За съжаление.

Абсолютно и прав. Народът е тъп и първосигнален. А постът е страхотен!

Има си връбчета и гълъби. Изчезнаха гугутките и то отдавна.

В България още не са изчезнали елате Германия да видите какво е .. Преди няколко дни колега който дойде от Германия каза много птици има тук.. Аз напротих тъкмо се сетих че всъщност те са много по-малко от преди. Той каза при тях са изчезнали тотално птичите и подозирта основно Перките които са нацвъкани из цяла Германия .Това каза той поне де

Огромни извинения за неграмотният ми пост...... Дано сте разбрали какво съм писал

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски

Орнитолозите сигурно са малоумни, врабчетата бяха зачезнали през една тежка зима, но в момента възвръщат популацията си. Те си имат естествени враго като гаргите, а някой ако може да ми сподели защо в София се разраства популацията на чайките.

липсва в Речника на българския език! Ограмотете се!!!!!!

Има я в разговорния език. Това, че не знаеш, е проблем на твоя беден речник.

това са гларуси! Впрочем невероятен хищник, който яде всичко, вкл. и яйцата на другите птици!

едно и също е

Каквото и да е, настаниха се в София и се увеличават. А че са хищници - знам. Доколкото ми е известно, и с малки птички се хранят.

Това и аз се чудя. Пълно е с чайки. Веднъж се бяха събрали и въртяха в големи кръгове в района над МС и Дондуков. Небето беше почерняло от тях. Знаех ги, ама не знаех, че са се толкова много размножили. Откъде намират храна не знам.

Това е по-адаптивен вариант дори на гаргите. Ядат всичко от бунищата

Преди си мислех че прелитат от един воден басейн до друг, т.е. от морето до язовири и реки и т.н., но най-много ги привличат сметищата, ядат всичко.

Ех това врабче Радко!

Нов, демократично-екологичен вариант на "Преброяването на дивите зайци". също толкова безсмислен, направо тъп! На кого въобще му пука за врабчетата?! Всъщност, знае ли някой колко са били преди пет, десет или преди две години, как ще се прецени, намаляват ли или се увеличават, ако няма началната бройка?! С други думи, пълна идиотизъм. Ама вероятно има някакви екологични зари за усвояване, затова, всички юруш на броенето! Аз ще броя, съседа Киро ще брои, съседката Минка ще брои, пък после ще сумираме резултата, нищо че сме броили едно и също проскубано врабче по хиляда пъти. Ако трябва, ще ги изкараме повече...или по малко...каквото трябва!

Това е много тъжна новина... :( И друго е тъжно... Че хората са неграмотни. Моля, оправете си заглавието!

не е зле и хората да последват дживгарите,те са повече в селата,а хората в градовете,идете си по родните места да видите дживгари,в града няма да видите това което е на село

Врабчетата внасят много живот с тяхното весело чуруликане и боричкане. Врабчетата, обаче са чувствителни към замърсения въздух и затова намаляват. Изчезнат ли врабчетата, дърветата ще са нападнати от гъсеници. Преди години са ги изтребили в Канада, а после са търсили начин да ги развъждат.

Според мен, врабчетата вече са намалели изключително много. Помня, като дете - не се минаваше вечерно време по пл. Славейков в София или ако го правиш, трябваше да си бърз. В клоните на дърветата имаше огромни ята врабчета. Сега ги няма. Намаляват и гълъбите в София, а за гугутките - не си спомням, от кога не съм виждал. Все по-малко са и лястовичките. Вероятно е от замърсяването, защото врабчетата гнездяха по сградите, а София не намалява, даже е обратното. Допринасят и развъдилите се много врани, гарвани, свраки, да не говорим за гларусите в София. Наскоро видях, как един гларус буквално умъртви гълъб...