Какво е „Московия“, откъде идва и накъде отива

Ще може ли Украйна да преименува съседа, който сега е враг

Обратно в новината

Коментари - Какво е „Московия“, откъде идва и накъде отива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

слава масквич

Слава кокаина.

Има Киевска Рус има и Московия, две отделни неща, вие преценете сегашните крадливи рушняци-москали от кой са откраднали името Русия

Това е една доста балансирана статия, не подкрепяща категорично нито една от двете страни. Затова всички фанатици ѝ се нахвърлят като бесни. И едните, и другите.

Предложение за име и от мен-рашистка кочина.

Колко лесно се оказва полуграмотни хора да ''пишат'' история. Единственото условие,е да сложиш правилните,т.е. англосаксонски очила. Тъпаци,както и да се упражнявате,няма как на тези боклуци,поляци,усраинци и ллитовци да присвоите името човек.Въпросът е за груб национализъм,подкрепен от англосаксонски заговор,другото са истории за жълтопаветници.

Като гледам какво човеколюбие и уважение към другите нации блика от твоя коментар, направо ме нави да стана правоверен рашист, готов да следва заповедите на государь, колкото и тъпи да са.

МАКЕДОНСКАТА ПРОСТОТИЯ Е ЗАРАЗНА :)) КАРАНТИНА Е РЕШЕНИЕТО . И, КАКТО ПРИ ЕБОЛА, АКО НЯМА РЕЗУЛТАТ - ОГЪНЯТ ЩЕ ЗАЛИЧИ БОЛЕСТТА !!

Украинците на каквото и да прекръстят пРоссия, нито държава, нито такъв етнос е имало. Киевска Рус са украинци, не московити. А иначе всяка и всяка държава може да се нарича както си иска. Само глупостите от орконацитата трябва да спрат, за да има мир.

Просто нищо не си разбрал от статията. Заслепен си от идеологията на украинския национализъм.

Mного интересна статия. Скоро ще има Московия, Белорусия и Украина.

И руснаците на какво да прекръстят усрайна, нито държава, нито такъв етнос е имало. Киевска Рус са руснаци, не усраинци, не са съществували просто.ами всяка държава също може да реши да преименува когото си иска. Само глупости от укронацитата, затова тази измислена усрайна трябва да изчезне, това само означава.

щом Украйна може да промени официалното име на Русия в собствените си държавни документи значи не е никакъв проблем ние да променим името на САЩ на Кравария. Какви американски щати са те, когато името Америка е грешно, Америка е от Америко Веспучи, а континентът е открит от Колумб. Демек хамерите лъжат за своето име. Те освен това нямат отношение към Америка, защото са родени в Европа и се се заселили в новия континент по-късно. Самият континент пък трябва да го наричаме както са го наричали местните индиански племена. Това е схемата, щом ще търсим исторически корени и "истина" за Рус, Русия и Московия. Дари Русия да не Рус, Украйна пък още повече не е Русия. Нея трябва да я прекръстим на Киевска държава.

Пич,ти не си наясно с историята на Украйна и рОсия. Образовай се,след това коментирай

украинците отчаяно се опитват да заличат ФАКТА, че 1/2 от територият им е изконно-руска. ВКЛ и Киев.

Москва е създадена като укрепено място от Златната орда и кръстена на името на дъщерята на техният предводител. Киев е основан от Кии, но украйнците не споменават цялото име на своят основател- Кии Шамбат,брат на Кубрат. Крепостта е издигната по негова заповед. Друго интересно нещо е името Александър Невски -васал на Златната орда,убил баща си и братята си за да вземе по най- долния начин княжеската корона. Той е избрал повече християни отколкото монголците и татарите.

Здравей приятел. Абсолютно прав си за Московия. Тя няма нищо общо с ,,Рус,, Основателя на Киев обаче,не е Кий. Последните археологически разкопки,показват ,че там е имало население и сгради ,преди времето на Кий,както и много намерени римски монети,с които това население е търгувало. Това не означава,че Велика България не е била Велика! Жив и здрав! България над всичко и Слава на Украйна! Потърси летописи и карти от средновековието. рОсия няма общо с ,, рус,, ,а Украйна е споменавана 12-13 век за пръв път,както и украинците. Всичко добро

Час по история: 10 безспорни факти за Московия В превод от мокшински език Москва, означава „мръсна вода”, в която днес искат да ни набутат отново 1. Държавата, наричаща се сама Московия, едва цар Петър I през 18 век (1721 г.) преименува в Русия. 2. Племето Мокши е нарекло своята река Москва, което, в превод от мокшински език, означава „мръсна вода”. Нито един друг език на света не може да преведе думата „москва”. Горе долу такава е ситуацията и с думата „кремль”. Тя е от татарски произход и означава укрепено възвишение. З. Средновековните картографи са определяли границите на Европа като са включвали и днешните граници на Украйна. На изток от нея, това, което се простира го отнасят към територията на Азия. 4. До 1700 г. Московията (бъдещата Русия) плаща данък на Кримския хан, неин Суверен и Господар, правоприемник на Златната орда. Самите руснаци разказват как царят на московитите, когато е посрещал посланика на Крим, му е предоставял коня си, а сам е вървял пеша. 5. През 1610 г. в Московията приключва владеенето на династията на Ченгизидите и трона заема Алексей Кошку от финския род Кобили. Смутена от фамилията му Църквата му дава фамилия Романов, за да изглежда, че някой от Рим е дошъл да управлява Московията. 6. След окупацията на Великото Литовско Княжество през 1795 г. Екатерина II издава указ, с който нарежда угро-финското племе обитаващо Московията да се нарича - великоруси, а украинците – истинските руси, да бъдат наричани малоруси 7. Никой и никога не е виждал в оригинал договорът за съединяване между Московията и Украина, за който се твърди, че е подписан от Богдан Хмелницки и цар Алексей Романов. 8. От столетия московските археолози търсят артефакти, които да потвърдят т.нар. Куликовска битка, която според легендата се е състояла на Куликовското поле на 8 септември 1380, където обединените войски на повечето руски княжества, водени от Дмитрий Иванович (получил след битката прозвището Донски), велик княз на Москва и Владимир, разгромяват армията на Мамай, един от претендентите за трона на Златната орда. Търсенето на артефакти засега е безуспешно, но затова пък се пеят песни. 9. Псковска, Новгородска, Смоленска области са бивши славяно-руски княжества, но те нямат нищо общо с угро-финската Москва, докато последната не ги окупира съответно през 1462, в 1478 и в 1654 г. В Московията НИКОГА не са живели славянски племена и народи. 10. Златната орда и нейната дъщеря – Московията, са единствените държави в света, които са държали в робство собствените си народи. Вероятно това обяснява и вечната изостаналост на богатата на природни богатства Московия от бедните на природни ресурси европейски страни. Очевидно е, че ефективността на труда на свободните хора е по-висока от тази на робите.

МОСКАЛЬ - так раньше называли чиновников. "До Богов высоко, до Московии далеко. Будем жить так, как Деды наставляли" отсюда и московиты, москоли. Москали обычно не славянского рода. МОСКВА по мАрийски - медведь (Моска) и мать (Ава), поэтому москалями южные славяне (украинцы) называли северных славян) русских. Зная мАрийский язык легко можно понимать сербский язык. МОСКВА - первоначально Моцква. Моцква от слова Моца, а это имя библийского патриарха, который заложил этот город.

Благодаря за адекватния коментар. Имам летописи (включително москвски) , които потвърждават повечето от думите ти. Имам и карти на световно признати картографи от средното. Ако искаш да разменим познания,остави ми Фейсбук. Благодаря отново!

Ами тогава остатъка от Украйна ще се преименува на Киев...че само това ще осатне от нея.

Има много летописи, включително и Московски,които доказват,че ,,Рус,, и Московия ( рОссия) нямат нищо общо! рОсия от векове насам ,краде история,заличава народи или заличава тяхната идентичност. Българската история не е страдала от никой толкова,колкото от рОсия! Свобода за Украйна и дано имперските политики на рОсия, изчезнат веднъж за винаги!

Мнооооого ги разбираш Ве..като искаш свобода за Укропитеция защо не си на фронта...айде какво чакаш...ама всички джендърчета сте такива смели пред компютъра....като си толкова смелчага марш да се биеш и мреш за чужди интереси.

Московската история е срамна , както и сегашната им. Московското име е било обидно и презряно , тъй като са били столетия слуги и маши на татарите като техни пратеници са рекетирали , грабили и унищожили християнските руски княжества. Задминават по наглост македонците, не само са откраднали историята на Киев и Рус, но са откраднали и присвоили дори името им, за да заменят позорното московско. Всички бойни шлемове на московските князе изложени в Кремъл са изписани с цитати от Корана . Сега като гледате да отцепват райони от православна Грузия за създаване на ислямски държави и да пращат чеченци и буряти да убиват православни в Украйна да не мислите, че нещо ново. Това е Долно семе превело на руски Капитала през 1871г , преди Библията през 1876г.

Кратка справка от руската Уикипедия. Възникване на Киевска Рус - 882г. Възникване на Московското княжество 1263г. Киевска Рус е по Днепър, а от бъдещата Московия я отделят непроходимите Брянски гори . Между тях дори няма дори път, който да ги свързва, между река Москва и Ока живеят изолирани фински племена нямащи държавна организация , нито етническа връзка варягите и славяните в Рус.

Е, ако има някой да вярва че може да смени името на Русия, той си е за психиатрията. То и Аз може да наричам украйна от сега нататък ЛАЙНАРИЯ но какво от това. По скоро ще станат за смях тези предлагащи смяна на името на държава като Русия, това не е измислена държава като северна македония, но и тук всеки ще попита а къде е държавата южна македония.

Е, миии, ....Егейска Македония /т.е. България...., българско, дедите МИ..!

до колко на зад гледаш историята. Ние не сме първите населявали егейска македония.

Това ще е билет на един конец за Усрайна

Няма как Москва да претендира за историята на Рус. Рус съществува по Днепър от 9 век с центрове в днешна Украйна, , по това време на мястото на бъдещата Москва няма нищо освен полудиви фински племена, името Москва се споменава едва 300 години по-късно в средата на 12 век, а Московското княжеството се появява през 13 век, по-късно като пратеници на татарите и от тяхно име именно московците рекетират и унищожават руските княжества, а при Петър им присвояват историята. Единствената връзка е , че Москва като татарски васали унижожават руските княжества .Това е накратко.

Ти неграмотен исторически къде си тръгнал да пишеш

Украйна ще преименува Русия на куков ден. При всичката поддръжка на ЕС и САЩ ядат хурката вече цяла година. Идиоти..

Ето поредното доказателство, че измислени държави като Украйна, Македония и Косово не трябва да съществуват.

Само едно неразбрах.Откъде произлиза думата „Украйна“.

Шило

От къде? От Покрайна

От майна си Райна!

Шило

Е, руснаците ще преименуват Украйна в подмосковия и са квит

Московия си е съвсем офицялно , до началото на 18ти век, а след като на Петър I е призната имераторска титла, той променя името на Руска Империя - 1721 г. Никакво външно наименование не е. На парите им си е било изсечено - московска рубла Паисий Хилендарски в своята история също ги нарича московци А русите( украинци) и белорусите са си отделни народи. Естествено че има много москалски фалшификации и пропаганда. И старобългарския са го прекръстили на некакъв си " църковно славянски" И българската азбука на кирилица Между другото самото словосъчетание - азбука, сочи българския произход На всеки друг славянски език Аз е Я Аз Буки Веди Глагол Големи комплексари са угрофините от московия Крадат история на поразия Като северномакетата

Е то и самия автор го е писал по горе в статията: " ... историческата истина (още повече че тя не съществува)" Всичко е натъкмено според политическите интереси на големите, а най много е фалшифицирана историята на Балканите, от където се заражда и разпространява културата и технологиите по целия останал свят, за да могат силните на деня да припишатг заслугите на себе си.

Украйна ще преименува Русия тогава, когато Австралия преименува Белгия.

„Московия“ е името, с което Хитлер е възнамерявал да нарече Русия след завладяването ѝ от Третия Райх.

Абе тук пише един ,че Москва се е превърнала сега в един какво си модерни селище е вярно е тя като град в държав както винаги а през съветско време ,когато нямаше салам никъде другаде ,ходеха бабушките,н пазарлък ,в Москва с колобсаските мотриси да чакат на километрични опашки в Москва за кучешка наденица,ами преди и виж ако ти дадат виза уж братушките как е по селата с разбити дървени къщи почти без асфалт,с външни тоалетни дори край московието е така ,пък и каквото и да е там Българите се възползват и отиват в Западна Европа или из Канада и САЩ да работят никой не отива в Россията ви защото няма какво да търси там,е едно време ходеха нашите осмокласници да работят по коми и докара тук рускини по пияни и тях

Сега цялата Русия няма нищо общо с сьветското време всичко е построено ново пьтища и пьлни магазини по добре от Европа в много отношения

ко речи,ве макак

Значи няма да ме сменят с усро разпоретина заради фамилията ми.

http://www.bgnow.eu/news.php?newsid=94793&fbcommentid=1590182094347270_1590497904315689 Чете и бъдете Горди Българи! Митът "братушки" е НЕВЪЗМОЖЕН исторически и генетично и още и още!

Предлагам САЩ да бъдат прекръстени на Ирокезия или Шошония.

Що да ги преименуваме, като сегашното име 1000000% отговаря на същността им?

И като как сегашното им име отговаря на същността им - най-смрадливата клоака на света?

Владимир Дал( речник на великорусского наречие) пише в 1851г., че руският език е украински и белоруски.

Откъде ли тези с + за комента знаят кой е Дал? Усроробската пропаганда......

През 17 - ти век московците са знаели 40 славянски думи,.а през я6-ти, 10 думи. Те не са славяни.

това което никога няма да простя на нашите историци, политици, държавници и джурналя, че крият истинскта история на българия, че ми пълнеха, пълнят ми и ще продължават да пълняат глкавата с лъжи , небивалици и глупости на тема история,!!! то бива да се лъже и краде, ама не чак толкова! уврежда се тежко и непоправило психоката и на децата и на възстатните! и стават глусуващи дебили, агресиивни кретени и т.н.!... нищо добро!

Историята, която сме учили е писана в московията

Никак не се учудвам, че в дирника, този рай за некомпетентни и нискообразовани дописници, срещам поредния зле скалъпен пасквил. Няма дъно, което да не изкопаете! Самата идея да се разсъждава по шутовщините на треторазредния клоун Кокаинович е обидна за интелекта на нормалния и невзимащ наркотици мозък.

Напомня им, че началото на християнството писмеността и литературата е българско.

Познайте защо московците не искат да се говори за старобългарски?

Църковнославянски е московски термин за старобългарския език

Стоп? Няма църковнославянски език! Има старобългарски език, на който са богослужебните книги

Глупости! И поляците и хърватите, и словенците ли говорят на старобългарски? Славяните са от една общо езикова група!

А весь Болгария ,Македония и Влахия ?

Само че повечето тук специалисти които пишат не знаят че оригиналната Рус,е е Киев и районът,Киевското княжество е основано от Варяги ,викинги , Рюричите,шведки викинги в съюз с латвийците уруси от там идва името руси,Москва е едно дървено селище сред блатата тогава,но след Монголско татарското нашествие,Москова по рано се освобождава от златната орда ,и краде истоията на киевска рус уж те са и наследник ,имали късмет че били също като Новогород по настрани от главнита път на татарите към централна европа

Москва от дървено селище се е певърнала в супер моден мегаполис с население колкото 3 българии ве. па ти за 1300 и кусур голини от горбетдобитък по далеч не си стигнал.. ббаахахаха

А, Великий Путкин какво ще каже за Московията?

Пошли на хуй скажет. Крым наш половина уКраина наша. Отсасите рпдаль.. ББААХАХАХА

Един вид Путкин ще се мести в Крим. Ще изостави Московията?

Продължават да ни заливат с хохолски пасквили.

Nai-pravilno e da se nareche Kochina.

булгаристанска кочина! точно и правило, да булгаристанска кочина е точното име.. ббаахахаха

кака Маша Русия не е страна и може да я прекръстим на каквото си искаме ха ха аха ха Московия ха ха ха хаа

Митрофанова е дипломат предстваител на Московия ха ха аха ха

Каквото и да си говорим подобни неща са една македонизация на Украйна. Изхода на тая война вече отдавна е в ръцете на САЩ и ЕС от една страна и скоро май от другата ще са Китай, Индия, Иран. Та за каквото и да са се биели руснаци и украинци вече се бият в прокси война за разклащане на световния ред, за жалост войната стана световна който каквото ще да говори САЩ и ЕС са вече активна страна скоро ще се включи и Китай.

Няма никаква прилика между Македония и Украйна. Никога в Украйна не е имало геноцид срещу рускоезичното население освен в главите на кремълските фашизоидни орки. Докато срещу българите в Македонияот повече от 100 години съществуваше истински геноцид и заличаване на всичко българско. Над 40000 убити, 250 000 пратени в концлагери българи, първо от сръбската армия и управа, след това от Сталинските, а после и от Титовските комунисти. Фалшифициране на история, смяна на имена, измисляне на нова азбука и език поръчана от руските комунисти в Москва. Терор в пълния смисъл на думата! Докато в Украйна преди вероломното нападение от Русия 80% от украинското население симпатизираше на руснаците. Сега е точно обратното! 98% ги ненавиждат и се чувстват украинци. Това е истината и всякакви интерпретации и прилики с Македония и Украйна са опорки на българските слуги на Кремъл и червени безродници, които клаха народа така след 09.09.1944г. както и турчин не го е клал, а и се отрекоха от българите в Македония и пребиваха и затваряха и тези от Пириския край в самата България, които не искаха да се признаят за македонци и държаха на българското си самосъзнание и род.

то затова Крим и Донбас " отплаваха " от реформираният Укробимбинистан :-)

Московия ЦАРСТВО РУСКО ПРИ ИВАН ГРОЗНИ !!!! РУСКА ИМПЕРИЯ ПРИ ПЕТЪР СССР /от ПРАГА ДО ВЛАДИВОСТОК/ РФ/от ЛИСАБОН ДО ВЛАДИВОСТОК/ !!!!

в Московия на тва ли ви учат ха ха ха ха

От Ба Хмут до Владивосток.

А руснаците пък са избили техните индианци чукчите коренното население на източна Русия и са поробили още 180 народа!

Който не знае да научи, че по времето на туското робство Турция е заселвала чеченци мюсулмани(това са така наречените черкези в България) , които са колели и бесели най-много и зверски в централна и северозападна България. Те са унищожили и четата на Христо Ботев и са вършили кланета в Карлово, Калофер. Сопот. По жестокост може да се сравни само руската армия след 09.09.1944 година, която преминава Дунава и изнасилва , коли и унищожава елита на нацията. Над 30 000 убити и повече от 250 000 изселени българи. Повече от колкото през Априлското въстание. Клаха народа така както и турчин не ги е клал. Вечна признателност на американците освободили ни от половинвековно руско робство.

Малоумник

Русия е толкова славянска, колкото аз съм китаец. В Москва до началото на 18 век се е говорило само на угро-фински език, и е имало само трийсет славянски думи в него. Чак след декрет на Петър първи чрез заплахи, той заповядва и принуждава всички в Москва и подмосковието да говорят на славянски език. Славянския става задължителен език. По този начин оправдава агресията и завладяването на славянски държави на запад и тяхното анексиране към разрастващата се тогава Руска империя!

славняският е СТАРОБЪЛГАЛРСКИЯТ език - проумейте го....Напрегнете се!

Глупости! И поляците и хърватите, и словенците ли говорят на старобългарски? Славяните са от една общо езикова група!

Трябва да се прави ралика между писменост и език. Реално е бил диалект произлизащ от старобългарски, защото руският произлиза от него, чрез богослужебни книги на старобългрски, а не произлиза от някакъв неопределен за науката славянски език.