Новите учителски заплати са малко закъснели

Учителските заплати ще се увеличат с 15% от 1 септември, като минималната заплата ще стане 760 лева, бе съобщено тази седмица.

Обратно в новината

Коментари - Новите учителски заплати са малко закъснели | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работя в IT и жена ми е учител. Добре, че емигрирахме навреме... 100лв увеличение, след данъците 70. МЕРСИ!

подозирам, че това е с цел да накарат учителите да гласуват за герб, по-добре е от минималната, но демографската криза ще се засилва, а и дори с увеличението пак ще намерят много малко млади учители. демек, ефект нулев.

И 10 бона да ми стане заплатата, пак няма да гласувам за ГЕРБ. И скоро само неграмотни манги ще обучават идиотчетата ви. Всичко живо се спасява навън.

За да има здравеопазване и образование, стартовата заплатана учителите трябва да е поне 1.5 средния доход, а на лекарите поне 2.5.

Отидох на преглед с проблеми с ухото. Оказа се че съм лежал в болница. Разбрах без да искам.

Явно имаш проблем с акъла!

Че те половината със сълзи на очи бяха насила пенсионирани, а половината от другата половина се преселиха без да дочакат и това ту в отвъдното, ту отвъд границата. Не ги слушайте - никакви 15 % няма да видят гладните кокошчици, пак ще ги залъжат с 4-5 % и да си траят, чее... Директорките станаха самовластни сатрапи и кадруват както си искат с уродливия мехънизъм на т.нар. делегиран /от кого, от вас и мен ли/ бюджет. Скоро тази политика и това отношение към колегите ще им вземе главата - бумерангът вече е хвърлен.

За колко пари може да търпите прищевките и издевателствата на разглезени пубери? За колко пари ще се изправите срещу агресивни простаци чалгаджии - родителите им с претенции, които искат обяснение защо не сте писали 6 на малкото лекенце? И никой да не ви защити, и да ви разправят, че трябва да го разбирате и да преподавате, докато те си зяпат телефоните и влизат и излизат от час като от хан, когато им кефне? Няма да намерите достатъчно мазохисти и за 1500 лева.

Ми, си е баш така! А, за нЕкои форумци - уточнение - учителите отдавна са ничий електорат! Просто, не гласуваме, разочаровани и обидени вече десетки години, от тъпи мЕнистри и тъпите им рИформи, наглостта и мародерския грабеж!!!

Късно е либе - за китка! Най-добрите учители отдавна напуснаха професията, а някои и България. Останаха малцина добри, на доизживяване! И не само, заради ниските заплати и мизерията, а основно, заради УНИЖЕНИЕТО! Десетки години повечето правителства през т.н. преход направиха и невъзможното, за да смажат интелигенцията на нацията, включително лекари, учени, хора на изкуството! Беше важно да се съсипе образованието, за да растат децата в простотия и невежество, чалга и мутренски идеал! И вЕрвайте - успяха в пъкления си план. Осигуриха бели роби на Европа, "заслужиха" си тези 30 сребърника, заради които продадоха децата ни! Късно е! Ще трябват десетилетия, за да се отмие мърсотията!

Без резултати увеличение на заплати??? Нивото в днешното училище се срива със всяка изминала година. Може би са единици учителите, които заслужават висока заплата.

Училищен директор-призвание?О....не!

760 лв. е съвсем приемлива сума за тази професия. Ако някой иска повече пари, просто да се преквалифицира.

Ако си работник и произвеждаш брак -негодна продукция, просто ще те изгонят. Нашите училища "произвеждат" невежи хора без елементарни познания. Познавам ученици, които в 8ми клас не знаят колко е 7по8 и сричат като четат. В училището им, което някога беше пълно с деца , сега от 4 етажа, 2 са празни, класовете са по двайсетина деца максимум. Но учителките скоро ще бъдат повече от учениците. Мисля, че не е добре, когато заплатите в непроизводствената сфера, изпреварват тези в производството. А поне в нашия град е така- непрекъснато текучество по фирмите, уж глад за работна ръка, а пък предлагат смешни пари, че и със всякакви измислени санкции и глоби, гледат да отрежат и тях. Не върви производството, а хората на бюджетна издръжка, пенсионери и безработни цигани и "бежанци" са повече от работещите, тази диспропорция не води до нищо добро. Освен пак до кредити...

Американците казват "шит ин, шит аут". България се нуждае от образование на две скорости. Едно за децата на чалгажиите, където да се пишат само 6-ци и друг вид образование за хората чиито кенефи ще мият първите след алкохолния делир на абитюрентската вечер.

При 2000 заплата бих се замислил.

Мандатност на директорите. Мафия.

"да се привлекат качествени млади хора" Моля авторът да дефинира категорията "качествен човек". Както и какво се планира да правим с "некачествените".

Били вдигали заплатите всяка година с 10%. Глупости! Видите ли, само на учителите не са вдигнали заплатите... Вдигайте си ги като депутатите...

Във ВУЗ менималните заплати - на осистентите са 570 лв. Сравнете квалификацията на едните и другите.

Несъпоставими неща.

Ако искаме качествено образование, а необходими млади и качествени учители. Такива не идват, т.к. 760 лева заплата щеше да е привликателна през 2002, но не и сега, когато тестер в софтуерна фирма започва с 1500 лева, без да се бори с 20 ученици и т.н. Така че, ако искаме наистина да подобрим заплащането и средата на труд. След това да забраним на МОН да се меси на учителите в следващите 5 до 10 години. Но увеличението още сега трябва да е двойно.

Закакво са им толкова големи заплати на учителите. За да започнат да си купуват скъпи коли ли!? Не е ли по-важно първо да си върнем дълга от 16 милиарда евро, който побъркания Тиквоч взе!

За да има ПРОЦЕС образование, трябват Видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.

Петорно увеличение не искаш ли? А хиперинфлация и нова Виденова зима ? От къде тези пари освен ако не се напечатат нови пачки, при положение че няма работеща икономика. При положение че прокуратурата бездейства и отказва да преследва истинските виновници за това окаяно положение.

Новите учителски заплати са МНОГО закъснели! Трябваше да са такива преди 15 години!

Хрантутниците на държавна хранилка учителите пак ламтят за поредните подаръци от държавата. Първо да се увеличат заплатите на хората, които изкарват заплатите на учителите!

И първо Тиквоча да върне заема от 16 милиарда лева, който взе.

много си зле

ПРОСВЕТИТЕЛИТЕ ПАК ЩЕ СА В ГРАФАТА НА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ!!!ПОДИГРАВКАТА ПРОДЪЛЖАВА!!!

Увеличението е незаслужено и ще се превърне в искрата, която ще събори ГЕРБ от власт! Отново се противопоставят едни на други групи. Целта е осигуряване на електорална подкрепа! С ТАЗИ СТЪПКА ГЕРБ СИ ОСИГУРИ ПАДАНЕТО ОТ ВЛАСТ! Учителите не заслужават такива подаръци!

Когато нещо се прави за БЪЛГАРИЯ лайкучки винаги ще се намерят. Бавно и полечка от рибената чорба на социализЪМЪ, ГЕРБ ще направи аквариум.

Училищните директори трябва да имат мандат,още от 2018 година. Това ще отрезви заемащите тази длъжност.

Галфон, не всеки взел диплома по Педагогика е годен за Учител. Да си Учител е призвание, а пък за Директор на училище още повече. Смяната на авторитетните и добри директори, заради изтичане на мандата им, ще е във вреда на образованието. Директорското място е доста "ветровито" и много директори са напуснали по собствено желание.

в периода 2005 - 2012 работих като учител по математика и физика в софийско училище бях и класен ръководител а през 2011 дори изпълнявах длъжността зам-директор трябва да ви кажа че директорката си беше измислила някакви бонуси за нейните си хора, на приятелките си раздаваше по 200 - 300 кинта отгоре, на останалите нищо

Ами нищо чудно. Така е в държавното. Ако е частник ще измисли пък бонуси за тия дето чука.

Повечето учители са прости и доказателството си ти дето употребяваш думи като "кинти". Правилно е че не са ти давали бонуси. Аз ако бях директор щях да те уволня.

Всички знаем каква несправедливост се "шири" в момента. Но всеки "гълта жаби" само и само да остане на работа.И това не е от сега.Има пари но ги крадат само депутатите и приближените им. Защо има назначения които са политически. Те не знаят за какво иде реч, но..... "МАЙКАТА НА НАРОДА" Не можа да влезе и в (ш)парламента , но сега..............

Учителите по математика не трябва ли да владеят нормите на правописа в българския език? Вярно е, че в момента сме като на махленска раздумка, но за учител с претенции не е допустимо. Години наред редактирах "даскалски умотворения" и се нагледах на тотална липса на елементарна езикова култура и писмена грамотност.

откъде пари да храним 300 000хора които са на държавната хранилка като 1 550 000 са на минимална заплата 1 300 000 пенсионери са по 160 лв пенсия 1 500 000 млади хора напуснаха държавата хиляди военни полицаи държ служители викат даи пари някои трябва да работи за да има за тях ние им плащаме даже и здр осигоровки и осигур за пенсии пенсионират ги на 53 г даже и по 25 000 лв за всичко хубаво а нормалните работещи хора даже и не могот да вземат пенсия търсът 40 год стаж нека работът при набедените пишман капииталисти да видят за какво става дума

Мите, спрете да крадете и.......хоп воала - има пари!

Ние(Вие) българите сме най-завистливите хора на този свят. Не става въпрос само за учителите, а за всички нас! Учител под 2000 лева(минимум)да не започва! Как могат другите народи да имат финансови възможности и да ни "купуват" като 2-ра ръка хора!Затова в БГ останаха само ..............Вие знаете кои........Дайте на хората пари, за да живеят достойно в БГ! Срам и позор за управляващите!Всвички мислят вече за терминал1 или 2. А защо???????????????

Ако дадем на достойните достойното, как да остане много за нас недостойните!?

Ако най-после ги накарат да се грижат цялостно за децата, съм съгласна. В противен случай - много са им и тези пари. Повечето си изпяват урока и изобщо не им пука как се чувстват децата, добре ли са. Пълно невежество!

Ако на тебе не ти пука за детето ти, на мен ли да ми пука!?

Прати го в пансион детето ти ,там ще се грижат до 18 годишна възраст за него.

Сестра ми работи 8 г. като учителка. Всяка вечер се прибираше като труп за никакви пари. Замина за Англия, където работи като секретарка. Доволна е - изкарва 25 пъти повече пари отколкото в "елитното" училище.

Училището е работното място на учителите.В Западна Европа е така.

Задължително 8 часа работен ден в училището.Винаги близо до учениците.Да преподават и да помагат на децата при подготовка та на уроците.Да станат излишни частните уроци.Тогава може и големи заплати.

Ако са 8 часа в училището, кога да се подготвят за уроците си? Има професии дето не се работи само на работно място, чат ли си?

Интересно как даскалската заплата е по-голяма от тази на доцент и професор. Т.е. от на тези дето преподават на даскалите и им пишат учебниците! Това е гавра със системата и с елементарната логика!

Казват се "Вътрешни правила за работната заплата"

Не, казва се политически герберастки пи-ар. Сметките на Боце са винаги елементарни. Повече потенциални герберастки гласоподаватели са няколкото десетки хиляди даскали и семействата им, в сравнение с другите. Но това ще взриви системата.

Дъщерята завърши преди 2 год. Физика на София. Казвам й стани учителка по цял ден ще си клатиш краката пък все пак са добри парите. Тя сега работи на кол център с Английски за 700 лв.

Грешите, ако мислите, че учителите си клатят краката. Добрият учител влага сърцето си в работата със своите ученици. Илюзия и е половината работен ден, понякога работният ден на учителя е доста над осем часа.

Това някакъв нов вид физика ли е? Не съм го чувал!

Означава че е завършила факултета по Физика на София, а не на Пловдив или Варна примерно

Е сега други и клатят краката поне.

Кажи и че на кол се изкарват повече кинти но не в кол-центровете.

Наясно ли е някой как точно се определя основната заплата на учителите. Това което се пише, че учител ще взима заплата - "Х", старши учител - "Y", главен учител - "Z", имайте в предвид, че към така обявените основни заплати, за да се получи действителната основна работна заплата се прибавят коефициент за прослужено време и ПКС. Така за някой учители, които имат по-голям трудов стаж и по-голямо ПКС се получава основана заплата от 1500 лева. Към тези 1500 лева - това вече е действителната основна работна заплата на учител. Към тези 1500 лева се начислява клас / 1% за всяка прослужена година / прибавя се СБКО, класно ръководство, лекторски, СОП. Всички тези допълнителни плащания се прибавят към прибавят към 1500-те лева. След това се правят необходимите удръжки. Така, че не съм съгласен, че учителите са с ниски заплати. За тях на първо място са заплатите образованието на децата не ги интересува. На моето дете госпожата по история е казвала, че е била само заради заплатата. Нека госпожа Янка Такева се поинтересува и за грубото им отношение към родителите и да каже как при един делигиран бюджет ще се взимат такива заплати / по - горе уточних как се сформират / като бюджета се определя на база брой ученици?

ЛЪЖЕШ

Напротив това е самата истина. Май никой не е наясно какво в същност става в образованието и че училищата сами си определят правила за работната заплата, сумите за облеклото. Прочетете им Колективния трудов договор. В него пише, че за представително облекло се дават не по-малко от 360 лева, а в някой училища взимат и по повече и то много повече.

Да недоволен е прав. Знаете ли каква се случва, когато им се каже, че не могат да си получат парите за дрехи, защото бюджета не може да си го позволи се започват заплахи със синдикатите, грубо отношение и ругаене, дори са ни отправяни изрази от вида - "Вие сте длъжни да работи за нас и трябва да ни ги платите иначе ще подадем жалба до министерството"

"За тях на първо място са заплатите образованието на децата не ги интересува." Не забравяй че и работиш за заплата, а не за забавление.

Ами стани учител , като си толкова недоволен и покажи как трябва да стават нещата в образованието.

Няма по-страшно от агресивния простак! Тоя, не може да стане учител, със сигурност няма образованието, ама такъв щеше пръв да тормози наред и деца, и родители, и колеги! Пфу, ще злобар, отврат!

Какво толкова са направили тия учители, че постоянно им вдигат заплатите. И на какво толкова учат децата. Лозето неще математика, а мотика.

А да сетих се, все пак учителите са част от основния електорат на Бойко Борисов. За да гласуват пак за него, той трябва да им вдигне заплатите. А дали ще научат някого на нещо полезно, това е маловажен въпрос.

А вие пенсионерите, които сте електората на патриотите сте доволни, все пак Ви вдигнаха пенсиите.

Закъснели са разбира се. По времето на Черноризец Храбър ако ги бяха дали и учителите ги внасяха в инвестиционен фонд сега щяхме да изкупим света.

Имаше в лафчето на дир бг една пловдивска ..... с ник SHTASTE. Таз се хвалеше, че завършила педагогика и работи като даскалица. В същото време ни доказваше в чата, че правилното изписване на фазата "не знам" се пишела "незнам".

Работата не е само в заплащането, а по скоро в оценяването на учениците.Тук заради ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ оценките почват от СЛАБ/4/. Друга причина е ЛИПСАТА НА МОТИВАЦИЯ за знания, защото сега се плаща за дебел врат, а не за главата над него. И трето,може би най-важно- обучението изостава МНОГО от технологиите и зрелостниците са почти неграмотни технически...

Учители искат, ченгетата искат, лекарите искат, магистратите искат, циганите искат - а икономика и производство НЯМА , виновни за КТБ за "Цанков камък" за АЕЦ "Белене" НЯМА - е от къде тогава да дойдат тези пари освен пак да започваме да печатим.

А пари за тапециране на панелките има, хмм.

Увеличението на учителските заплати е важно, но в никакъв случай не гарантира подобряване на резултатите в образованието. Дори там да навлязат млади, амбицирани учители, продължи ли проблемът с лошата дисциплина и липсата на мотивация у учениците да учат, незаинтересоваността на повечето родители, същите учебни програми и претоварени със съдържание учебници, промяна едва ли ще има.

Вместо кражбата, наречена "саниране", могат с тези пари тройно да се увеличат учителските заплати, и най-умните деца да искат да стават учители, а не да бягат в чужбина, и от училище да излизат по-грамотни граждани, които да подобрят живота в България. Само доброто образование може да спре изчезването на българското племе.

дреме ми на шмайзера, нашия блок вече го санираха

Тези учители нямат нищо общо с учителите преди 20 години. Ако се направи изпит по учебниците които преподават, ще имат и по ниски оценки от учениците си. Добре че има и частни уроци че децата да научат нещо. Да не говорим че частните уроци са им необлагаеми.

Нищо не си разбрал, явно и ти си от функционално неграмотното мнозинство. Не пиша за "тези" учители, а как да се привлекат други учители!

И родителите не са като преди 20 години, нищо не е както преди и ти не си като преди 20 години.

Учители стават само тези дето не са ги приели да учат нещо друго - затова образованието ни е на такова ниво. И с 1000 лева заплата учителите ща са си същите ПРОСТАЦИ. Уважението не е даденост, то се печели и учителите трябва да знаят това.

Ами как да дойдат качествени хора при това заплащане.. Учители идиоти...естествено и деца идиоти. Работата отдавна е изтървана.

А родителите - "светии":Д

А учителите деца нямат ли?Да не са скопени? Техните и те не са по-стока.

но защо университетските преподаватели не искат увеличение?

БАН като искаха някой даде ли им? Изкараха ги алчни хайлази и изкукакали старци. Не казвам, че няма и такива сред тях, ама ги има и сред учителите.

Трябват си годишни изпити, както при Рада Госпожина да види народа добре ли се грижат даскалите за знанията на децата им. Заслужават ли си парите или да търсим други. А, впрочем някой да е чул за уволнен поради некадърност учител?

Какво уволнение те гони при положение, че има недостиг на кадри и никой не иска да бачка за тея кинти бе, алоу... Когато ще уволняваш трябва да има кой друг да туриш бе тъпир.

Има, има нещастнико! Войната е да запазите местата си, защото деца няма, а университетите бълват всяка година учители, които вече отдавна са се отказали да си търсят работа. В града в които живея за всяко свободно място има по 4-5 кандидати, ама места няма! Стига лиза ...... на Янка Такева. Затова и подкрепа нямате! Но къде толкова акъл! А иначе като несменяеми до пенсия некадърници унищожавате децата ни!

Има няколко няколко съсловия или гилдии , наречете ги както искате , които знаят сама думичката ДАЙ. Това са полицаи , учители ,съдебна система , медицина . Като при медиците това важи само за лекарите , не за мед. сестри , санитари и пр.От гореизброените едва ли и 50% си вършат съвестно работата .

Много ми е интересно такива като теб как виждат съществуването и функционирането на тези институции? Вие по прецумпция ги третирате като паразити. Какво ви е виждането за осигуряването на съответните нужди на обществото?

6 ++++++++++

За съжаление образователната ни система има нужда от цялосъна реформа. Има много учители които дори не заслужават заплата.

Нали се опитаха да разместят дните за ваканция на децата! Сега вече заради циганите и заплатите очаквам и децата на 4 месечна възраст да бъдат обхванати от задължително обучение по правилно поглъщане на пюренца! Каква още реформа искате ? Те това си знаят това си и правят! Дори на министъра им му е неудобно да коментира!

И деца които не трябва да се допущат до училище и родители които трябва да се лишат от родителски права.

Не е честно, само на даскалите и милиционерите увеличавате. А и от двата сектора файда никаква, нито произвеждат материални блага, нито сигурността е сигурност, нито населението образовано и изучено. И с това насърчаване на циганската раждаемост да очаквате нацията да се образова е губене на средства и време, все едно да излееш кофа вода в пясъка. Увеличете и нашите заплати, и ние сме хора , и ние деца и семейства имаме, стига с тази дискриминация. Ние поне създаваме материални блага, без нас нито ще има данъци и съответно помощи за циганите, средства за увеличаване заплатите на даскалите и милиционерите, даже и за нови униформи няма да има.

То и преподаването им с години е закъсняло,по скоро закъсало!А инак на жрици на любовта са в крак!

За да има нормална държава и нормални институции - полиция, пожарна, здравеопазване, образование изхода е един - увеличаване на данъците, а държавата трябва да обезпечи бизнеса да си плаща заплатите и данъците.

Плащаме прекалено големи данъци за това кото държавата ни предоставя като сигурност, образование и здравеопазване. Проблема определено не е финансов

Ииии нека плюенето започне сегааааа!

А ще работят ли с 15% по-добре с новите заплати?

Въпроса ти е като на чорбаджията еснаф, който ся за мизерните му петнайсе процента на основните му никакви пари смята, че сега ще му целуват и задника до вратата като го изпращат. Та сега да ти отговоря на тъпия въпрос. Не, няма да решат проблема тия петнайсе процента, защото цялата сума отдавна е престанала да е привлекателна за младите кадри да се потготвят за тая мизерна в България професия та за тая професия сега отиват предимно мързеливи търтеи на които не им пука за твоите деца. Нещата вече отдавна са изпуснати за да може тея петнайсе процента да променят каквото и да било! Оправията ще дойде евентуално при следните условия. Първо - чувствително ввигане на заплатата на учителите минимум на 1500лв. нето. Второ - с цел отсяване на некадърните кадри да се разработи и приложи система за оценяване на полаганото старание на кадрите за да я има въпросната ефективност за която питаш.

А парите от къде ще дойдат, пак ли ще печатаме?