17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стана ясно, че зрелостниците не правят разлика между благодеяние и благоденствие. Ако е така, работата е сериозна и се нарича функционална неграмотност - можеш да четеш, но не разбираш смисъла на текста, в случая на конкретната дума. Знам, че силата на днешното поколение е в друго - телефони и компютри, но кой им каза на тези младежи, че може и да не разбираш смисъла на думите в родния си език? Тежка констатация! Значи средната ти интелигентност е под морското равнище!

Прекрасен откъс от Йовков се е паднал на зрелостния изпит. Формулировката на темата обаче е затрудняваща, защото думата благодеяние е неясна и с неосъзнато съдържание за младежи, пораснали в принизена до материализма и комерсиализма среда. Едва ли има 10 на сто от явилите се на изпита, които имат идея за възвишеното послание на точно този текст, който е сърцевината на разказа и преживяването на просветлението от персонажа за дарбата му, която прави хората щастливи и увековечава него самия

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

"...трима пресписвачи..." - да попитам Лилия Чалева, какво е туй нещо - пресписвачи? Нещо модерно ще да е, и сигурно се изучава в института по дЖурналистика който без съмнение гореспоменатата Чалева е завършила с отличие. А съм чувал за термина: преписвачи, ама това сигурно е някаква остаряла измишльотина за новите дЖурналисти.

Само свободни съчинения на тема политика, култура, икономика, пандемия... темите с българските писатели са демоде и абсолютно ненужни и даже вредни в днешно време, защото не дават простор на мисълта на децата, а ги ограничават в някакви общоприети рамки.

Тази традиция с темите е грешна и порочна и трябва да се прекрати, децата не трябва да си блъскат главите над мислите на някакви писатели, трябва сами да изразят свойте мисли по избрана от тях самите тема.

Децата нека си блъскат главите. Не разбирам оценяването на това блъскане. Литературата винаги е била субективна "наука". Тя се чете, интерпретира се според собствения мироглед, коментира се с други, но НЕ трябва да се оценява.

30% и нагоре са педали неорочели една книга.Кючеци и гюбеци,Слави и Азис.Тивс са им темите

Такава простотия е в Булгаристан сега, че и да искаш е просто изключително трудно да устоиш на цялата тази паплач. Даже и нормалните хора, които са все още тук, вече едвам дишат. Скоро, етественият подбор ще осакати още повече, тази жалка територия.

Мизерията от страниците на техните разкази и книги се завърна по българските села от 30 години насам с пълна сила...Тая мизерия беше непонятна само са учениците, изучавали Йовков пред 89та година...сега е достатъчно учениците да бъдат заведени на екскурзия до всяко българско село, за да си представят мизерията , отчаянието на хората и разрухата в българското село...

Творчеството на нашите литературни класици е изпълнено с човешка доброта, духовна щедрост и обич, но явно тези неща не докосват съзнанието ти.

Проблема не е в авторите и произведенията, а в тъпо формулираните теми.

И роднините им умрели скоро след инжектиране срещу страшния корона вирус , заради които йто бяха арестуване и те две учебни годи и по килиите на блоковете...или пък за съдбата на Толупа от Банкя и поуките от битието и житието му...или пък са пенсиите и живота на бабите си по селата...

Щом не е свързано с еване, чалгаджийки, корупция и простащина, за кво им го преподавате на тия келеши днешните интернет мозъчни образувания....очевадно те не го разбират написаното от Йовков и Вазов и т.н.

Докога ще тормозят децата ни с тези архаични автори? Крайно време е тези непонятни и неадекватни текстове отпреди сто години да бъдат изхвърлени от учебниците и да се заменят с произведения на големи съвременни български автори като гения Георги Господинов.

Архаичен си ти! Йовков и Дебелянов са на висотата на Ремарк и Хемингуей по отношение на войната като най-голямото човешко нещастие!

Към края на живота си, Хемингуей стана привърженик на войната (писмата му от Виетнам към въображаемата Алиша), с което много ме разочарова.

Все по-друго си кретенчетата да разсъждават върху душевните драми и житейската дилема на лирическия герой в песните на Дриско, Гери-Никол, Тита и разни други простакеси. Пфу!

Облъчен си, доста си облъчен даже... Щом и имената им си написал...

Георги, кой? Хаха, главно хора с подобно на твоето мислене четат този съвременен "писател".

добре

Притеснени майки не са спали от майчини вълнения какво ще се падне на маминото детенце. То от цъкане по цял ден в телефона, таблета, лаптопа , телевизора няма как да стане.. Хартия си трябва .. Ама то акъл ли да набиеш..

след като децата останаха неграмотни от тези онлайн простотии

Йовков е от по-лесните и приятни автори да се пишат интерпретации и разсъждения. Ненавиждах да пиша за Вазовите локуми. Даже и Под Игото никога нямах нерви да ги изчета докрая. Радини вълнения и дотам. Отврат.

Много добър автор, разпознаваем, творбите са му достъпни и разбираеми, въпреки че като чета надолу в коментарите младите не виждат смисъл в ученето на тези автори, няма да натрапвам мнение, само ще кажа - когато остареете времето само ще покаже, кой какво, защо и къде, успех на зрелостниците!

Те, "младите", в какво ли виждат смисъл?! Много по-лесно е да се носиш по течението без никакви цели и амбиции. А за опустушените им души, в които цари само груб материализъм и ужасяващ егоизъм, въобще не искам да говоря. Естествено изключения има, но те не са повече от 10% по мои наблюдения. Т. нар. Z-поколение в общи линии е загубено и непригодно за елементарни неща. Това важи и за малко по-възрастните от тях....Масата нямат никакви трудови навици, не искат и не могат да поемат отговорност. А какви деца те ще отгледат един ден не смея да си помисля!

Сигурен съм , че половинат от тези нямат и най-малка представа кой е Й. Йовков - За какво ли им е - нали знаят кой е Криско , Гери Никол и Джулиана Гани ?!

Един циркаджия - мяташе се по едни халки :О

Още ли ги мъчат децата с тия глупости? А сме 21 век.. май само по календара

Произведението е посветено на любовта между хората. Тя е вечна.

Taka де - Не им дадете по една бухалка и да вървят да си изкарват хляба , а ги занимавате с простотии ?!

Чудесна тема! Чудесен автор! Смисълът на благодеянието....колко актуално в тези нечовечни времена!

Времената били нечовешки. А по време на БКП ли бяха човешки?

Какво им е на времената - винаги живота е бил гаден за едни за други песен

Какво е благодеяние

благодея̀ние — съществително име, среден род (тип 72) редактиране Значение мн. благодея̀ния, ср. Добро дело.

Аз казах ли ви, че това ще се падне, ама вие всички казахте, че съм идиот, нали?

Съвсем не, г-н Мишкин

Е, сега поне с чисто сърце може да минеш за идиот, който е познал какво ще се падне.