17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И нямат 2 баъкъпа на базата данни .... айде леко с жълтите историйки.

:)))))).......

Когато леваци се докопат до властови места това е резултата.Между другото съм забелязал, че се очаква от хората да ги разбират и да не ги осъждат за простотийте им.Направо потресаваща деградация.

С едба седнуца закъснение, дираджиите най-после прочетоха новината в чуждите сайтове :)

Е знаем ги тези "грешки". И у нас най-неочаквано изчезнаха данни от Агенцията по приходите.

Как пък не изтриха данните на 400 хиляди, които дължат пари на данъчните:)))?!?

Баси тъпаците, нямат ли си суперкомпютър?

Някога ...

Дай на българи и румънци да ти чистят техниката и ей го резултата!

Работя в сектора вече 45 години. И може да се каже съвсем ясно: това не може да стане по погрешка на който и да е служител. Просто такова животно няма. Изисква се да се изтрият поне 3 носителя, които нямат физическа връзка един с друг, които се намират на различно место и се манипулират от различни хора. Това което е станало е подготовка за масово пускане на престъпници по улиците. А може и да ги направят полицаи. Не е ново. Ленин го е правил, Хитлер го е правил в завзетите територии.

Moже и хакери да са изтрили досиетата, нищо чудно, но не искат да си признаят?!

Не разбирам много от тия работи, но как тогава излизат с това твърдение, ако както казвате Вие, че не е възможно и че има хора, като Вас, които, ще ги опровергаят?

Не давайте идеи че тука само това чакат..

Естествено че е абсурд. Но ако ги подготвят за Гочоолу и Дочоолу или за полицаи или не дай си боже за лекари за да подменят тези с услужнения...

Някое паки или индиец е объркало клавишите.Ама нали директивата е да ги интегрират,нищо че чеп за зеле не става от тях.

Тук идеята е след Брекзит да се създадът нови досиета и биометрични данни на идващите :) добър ход

Англетата не са вече в евросъюза, да затворим границите с тях, да си държат престъпниците у тях.

Винаги има резервно копие.

Твърде много мюсли, пакита и индуси (инженери и доктори) в Сикрет сървис. Количествените изменения водят до качествени.

Ами то вече не е важно това, което казват политиците да е истина. Да не мислиш че ще има протест по улиците? След като всички са арестувани и с маски, тези криминални елементи може и да са даже необходими. В Англия където нямаше такова нещо като лични карти. Изобщо след като хората в Англия са докарани до мизерия и разчитат на складираните консерви. Но копията на тези данни се правят автоматично. Взимат се от един байчо който и понятие си няма какво са и се слагат в касата. Така в началото на всеки ден, седмица, месец, тримесечие. Касите се пазят най-малко 5 години. В различни стаи и от различни хора. И на 3 различни места. Процедурата няма нищо общо с компютри или с един човек или с едно место. Това са физически копия на перманентен носител, които само може да се записва. Като оптически диск за музика. Преди много години използваха даже перфокарти. Има и фото копие на микрофилм. Най-големия гаф може да е загуба на един ден записи. Ако се забелязва голяма разлика с копието и данните се алармира.

И Луканов го направи 1990-та година

Всъщност какво виждаме на снимката? Телефонът е доста стар модел....Парите са азиатски- малко трудно ми е да преценя държавата, но по принцип хилядарката стои за лилав цвят. ....И така- стар модел телефон и супертехника за която се говори.....дори и Агата Кристи щеше да го измисли по- добре. Но е интересно- всички идиотщини започват все от този остров- без да знаем точно кой е този осторов?

Ако не е умишлено. Ако са решили могат да го направят. Но разбира се само ако искат. По погрешка... Абе байно...

Да бе, освен да е без да искат :) То така става.... ако триеш нещо без да искаш - обикновено е цялото. Какво ли са правили при тази "поддръжка", та случайно са думнали 400.000 записа от база данни?

А патронът на снимката направо кърти мивки....

Съхранявал съм подобни записи - на ленти (магнитни касети на HP), касетите при нас се пазеха 2 години, и се съхраняват в банков трезор (или сейф ако щете), до който достъп имахме ДВАМА души! Тъй като нещата не са нито чак толкова секретни, нито чак толкова важни (информация за приети и изпълнени поръчки за дадени услуги) - касетите се носега в трезора в края на всеки месец. Всичко се описва по номер (бар код, с който Tape-a си разпознава касетите). Когато "изтече" врмето на даден набор касети (минат 2 години) - се взимат, преформатират се и могат да се ползват отново. НО! Въпреки, че се носеха в трезора веднъж месечно - дори да се подпали сървърното - ще изгори и толкоя. Tape устройството се намираше на различно физическо място. Т.е. инглизите нещо са замислили, и си подготвят почвата.

Съхранявал съм подобни записи - на ленти (магнитни касети на HP), касетите при нас се пазеха 2 години, и се съхраняват в банков трезор (или сейф ако щете), до който достъп имахме ДВАМА души! Тъй като нещата не са нито чак толкова секретни, нито чак толкова важни (информация за приети и изпълнени поръчки за дадени услуги) - касетите се носега в трезора в края на всеки месец. Всичко се описва по номер (бар код, с който Tape-a си разпознава касетите). Когато "изтече" врмето на даден набор касети (минат 2 години) - се взимат, преформатират се и могат да се ползват отново. НО! Въпреки, че се носеха в трезора веднъж месечно - дори да се подпали сървърното - ще изгори и толкоя. Tape устройството се намираше на различно физическо място. Т.е. инглизите нещо са замислили, и си подготвят почвата. Едва ли са имали въпросните записи (база данни, текстови файлове или каквото ще да е) - само на едно място, че да могат да го изтрият. Намирисва нещо като на случая с изтрития RAID на Търговски регистър преди години... на който бекъпа бил правен в същия RAID контролер :) Много удобно.

Имахме сходен проблем в голяма БГ фирма. Бекъпите излизат отлични, в един момент някакъв диск в RAID 5 изпищява и при опит за ребилд всичко крашва. Възстановяват бекъп от преди 3 дни, следва безумно въвеждане на документи в ERP от служителите за пропуснатия период. И това беше най-големият проблем със загуба на данни за 25 години. Но проблемът е решен, и то за 1 ден, и то в БГ фирма. Тия истории тип някой-кликнал-и-изтрил са приказки...

Мухаааа, бандит да си тия дни. Ако може същата случка да се случи и в банковите досиета , доста хора ще празнуват .

Брей, брей. Какъв е този сървър, дето при рутинни действя ще му затриеш файловете и не можеш да ги възстановиш? И нямаш бекъп? Да бе.

Това е станало още Ноември, но преди 5 дни е открито. Просто е направена грешка при конфигурирането. Ще възстановят базата данни да понеделник.

Тези данни само на едно място ли ги пазят!?! Да се чуди човек?

А Прити Пател ще я рендосват ли? Щото това е в нейния ресор ...

Сега и да каже, че нямат архив от предноя ден и по предния и миналия месец...... Боже мили... тия са по№зле от родното МВР.........

Добре е, че тия несретници напуснаха ЕС. Подобни дебили не ни трябват..,...

Едно пояснение, понеже драскачът на Дир.БГ, както се очаква, не е разбрал за какво става дума. "Компютърът", за който говори всъщност е национална мрежа от сървъри и терминали, която просто се нарича PNC - Police National Computer. Системата е малко олд-скуул, но работи. Данните се съхраняват на централни сървъри и естествено се бекъпират. Това, което е станало обаче е, че при рутинна поддръжка явно са активирали скрипт за deletion, изчистване на записи... което не е ясно как и защо е станало. Тук има процедура и предвидени механизми, по които човек например може да заяви да му се изтрие досието, ако например е обвинен в нещо погрешка. При арести, които са незаконни, ДНК-то се изтрива автоматично и т.н. Записите за арести остават за 99 години, но отново - има провизии в закона, които позволяват в изключителни случаи да бъдат изтрити. Явно е ръннат скрипт за deletion. Не е като някой просто да е прецакал диск или нещо да е изгърмяло. Системата е много много по-комплексна от това, което Драскач е написал. В момента работят, за да възстановят изгубените данни... Но нищо друго не може да се очаква от Дир.БГ, те са просто неграмотни.

400 000 записи -> 400 000 записа

Принципно всичко има бейкъп и ако неуспет да възтановят данните, то значи това си е била операция по поръчка с добро заплащане. Казвам го като секюрити супервайзор работещ в голям изчислителен център. В тази измислена ковид психария някои ловят риба.

Let's Rock baby....to the Bank of England

Some people is lucky

Кога научи българския, пе да пишеш на английски?

Longines

Дали?

най-големите престъпници са наместниците на европата, западните агенти зомбита! кога ще бъдат наказани за това че: убиха 2 милиона отвлякоха 2 милиона осакатиха 2 милиона откраднаха 500 милиарда затвориха всите туземци накараха ни да ходиме маскирани като бандити от уестерните ...

"Изтрили без да искат стотици хиляди криминални досиета на Острова" - какво значение има всичко това, след като сега след великото събитие Брекзит, британците най-после свободно ще могат да похапват криви краставици и криви банани, без "диктат" от Брюксел ....

И за бекъп не са чували, разбира се...

Може малко и правописа да си супервайзнеш! Има вече почти навсякъде вградени спелчекъри.

Да, принципно си прав, ама някой писа тук, че тази работа е станала през ноември и сега просто разбират. Не могат просто да върнат бекъпите от ноември - това са 2 месеца делта, която трябва после някак си да се оправя.

Ако е крашнал харда е едно, но ако някой ДБА е нашил грешния рекуест към ПРОД базите е друга работа. Тогава хардуерно всичко е наред. Софтуерната заявка е минала и позачистила на братчеда фиша за превишена скорост (и случайно още 399 999 други неща) и никой не е разбрал до днес.

Наивна статия. Защо си мислите че информацията е записана само на едно място?

Нищо, те скоро пак ще си влязат в системата по стария начин.