Как западни фирми експлоатират източноевропейците

Benetton, Esprit, Armani, Dolce & Gabbanа, H&M - познавате ги, нали? Но знаете ли, че произвеждат стоките си в Източна Европа често при лоши условия на труд?

Обратно в новината

Коментари - Как западни фирми експлоатират източноевропейците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нещо между заглавието на този пасквил и съдържанието му няма нищо общо. Ама това е типично за прокраварската подлога DW.

В България шивачките получават максимум минималната заплата ! Водят ги на половин работен ден или на хонорар и др. такива трикове ! Нямат осигуровки , до тоалетна под час , никакви телефони! извънареден труд всяка вечер ,събота и неделя до обяд !

Така ви се пада, мръсни предатели и подлоги сръбски.

Мда, ние сме в ЕС, но тези наши юропейци разглеждат пак Сърбия преди нас... Щото май в гръцките шивачници в Южна България не е по-различно, а???!!!

Eй журналя ! Къде в българсият език има нещо подбно ''екзистенц-минимум''? Свършиха ни българските думички или какво ?

Силно манипулативна фалшива товина, за надъхване на безмозъчния мурзилаж. колко е лош тоз запад бре! Само че фабриките за дрехи не ги държат нито Габана нито Бенетон, а местни мутроолигарси русофили като Баневи, Гергов, Миролио, Ковачки, Ганчев, Диневи, Златев и прочее съветска гнъс и тези фабрики работят на ишлеме. Второ - сърбите сами си избраха да са на каишка на Москва - никой не им е виновен за 16те % безработеца.

Глупости говориш за олигарсите... дрехи ще ти правят :-) . Там са енергетика, пристанища, горива:-)

Това е пропаганда от типа: кой ми сра в гащите. Сръбските фирми и държава имат ниски заплати и позволяват лоши условия. Виновни били обаче западните фирми , че работели при условията , които позволява сръбската държава и закони . Това е пропаганда за меатни дебили. Ма и те не са чак такива дебили , щото безпогрешно се изнасят на запад при "виновните" , пък никой не тръгнал от запад на изток при "чистите и неопетнените" балканци. Дори от Африка бягат от тяхните кочини

Тук има нещо има объркване на понятията и прехвърляне на вините :контролът на уловията на труд и равнището на заплащането зависят от държавата и икономиката . Всяка фирма търси държава, която я устройва според целите си. Сърбия това предлага ниски заплати и допуска лоши условия . Вината си е нейна, не на запада и фирмите .Такива условия и стандарт за работа са създадени за бизнес от сръбските фирми и държава. В Италия и Франция ще ги разпапурят.

Нека следващият политик, тръгнал да ни продава евтино,получи шут в задника! Нека служи за назидание на останалите! Сетете се за Иван Костов и защо никой не иска да слуша за него повече! Трябва да сме активни! Да не мълчим повече!

Кефи ме сънародника. Някак си иска повече, но и зоната на комфорт е сигурност му е добре. Иска промяна...но и същевременно не иска нещата да се променят. Еле пък неговите навици и дисциплина. Зоната на комфорт и сигурност + 2000 лв гарантирана заплата и да си тръгва в 17:00. Ако не се получава => скапана е държавата. И естествено, комунизма, демокрацията, руснаците, американците, турското робство са виновни.

Да ви е честита Евродемокрацията!

на тия осита им се вика бели роби! Заплати колкото да не умрът, бачкане и храна второ качество даже псетата ядат гурме

В БЪЛГАРИЯ Е ПО-ЛОШО. ЕКСПЛОАТАЦИЯТА Е ЖЕСТОКА. ТА ТЕ ЗАТОВА СМАЗАХА НАШАТА ПРОМИШЛЕНОСТ - ЗА ДА ИМ СТАНЕМ ЕВТИНИ РОБИ. "ДЕМОКРАЦИЯТА" СЕ ОКАЗА ПО-ЖЕСТОКА ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО. ТОГАВА ЗА ЕНИЧАРИ СЕ ВЗЕМАЛИ 1 ДЕТЕ ОТ СЕМЕЙСТВО С 10-15 ДЕЦА. СЕГА ОТ СЕМЕЙСТВО С 1 ДЕТЕ ТО Е НАВЪН -РАБОТИ ЗА ЗАПАДНИТЕ НИ ГОСПОДАРИ.

За промитите мозъци цифрите нямат значение и все пак. При руското робство шивачките взимаха 120 лева - 40-60 долара. Такъв филм като оплакване от условия на труд по вестниците нямаше, щото се водеше престъпление , като подравяне и злепоставяне на държавата. При дъното всички взимаха един долар при Виденов. Сега пък минимум 600 долара са гарантирани.

Наскоро имаше филм за фабриките за облекло в България именно на тези известни марки. Тия фабрики са някъде във или около Благоевград, защото номерата на всички коли в този филм/репортаж започваха с Е... Не забелязах някой от работниците да се оплаква, дори напротив. Казаха, че е по-добре да работят в България, отколкото да си търсят работа в Европа. От друга страна се разбра, че един пуловер например струва около 15 лева и тези фабрики произвеждат и за вътрешния пазар. Същият пуловер, но с вече зашита марка на него, се продава в Париж, Брюксел или Амстердам за около 80-100 евро. В Румъния се произвеждат обувки за ски на почти всички водещи марки, а същите обувки се продават и в други вериги, но вече не под известната марка, и разбора се, на много по-ниска цена. Същото е и със ските Атомик,, които се произвеждат в България. В който и магазин в Европа да влезнете, на ските Атомик пише Made in Bulgaria. В крайна сметка не виждам какво лошо има в това. Друг е въпросът, че законодателството в много държави позволява недостойно отношение към работниците.

Винаги съм казвал 5% от една нация могат да правят нещо, останалите 95% са стадо, което трябва да се води. Не са ви криви ни капиталисти ни чорбаджии. Парите не растат по дърветата и обичат по-умните. Съжалявам. Проблемът е написан в едно изречение в статията. Некадърното правителство "канейки" инвеститори инвестира в колонизацията на собствената си страна. Капитализмът е строй на хищника, по-слабият е жертва. За този строй скачахте, за да не сте "червени" - ама сега какво стана??? Синя идея - грънци. Мапни муха за тъпаци.

Ще ме използват като робиня и няма да намеря начин да им запаля или гръмна фабриката ? Просто още не дошло докрай времето за такива неща. Те са добре познати от историята на света.

За чартисткото движение и кога е било?

Кой ви кара да работите за българските чорбаджий, или за европските капиталисти.Аз отидох във Лондон като чистач на прозорци,спах една година във гараш за 50 паунда на месец, направих си фирма и слет 7 години спя във собствена къща за кеш и имам 12 работещи и доволни българи.Който иска стиска зъби и намира начин, който не иска слугува,така е било преди така е и сега.

Извинявам се мияч на прозорци

турска поговорка: "Зорлем гюзелик олмаз-олсада якъшмаз" = "На сила хубост не става, а и да става не бива

триете вашта кожа мръсна,започнахте да ме забавлявате с простотията си:))

Кой каза че колониализма е свършил?Днес просто го наричат глобализация.

да пишете за другите държави, а нищо не пишете за положението в нашата държава?! Я идете да поработите в което и да е "предприятие" у нас и тогава ще видите истината, особено в текстилната, шивашката и обувната промишленост!!!

...А защо рипахте,като изоглавени шебеци по площадите бре,преди 28 г?!?!А??? 1975-та бях абитуриент,купих си обувки от тогавашният обувен завод в Толбухин/дн.Добрич/!...30 лева бяха,но екстра качество...носих ги дори и след казармата още 2-3 г.,като студент,с леко намаляне на вис.на тока,че модата се бе променила! Кумците ми работеха там...в производството и вземаха тогава 2-3 пъти повече от един висшист от адм.Жилище,нова кола/не ,,нов внос"/,да не казеам за почивки,столови и всякакво останало социално облагодетелстване...Къде е днес завода?А? Ами само той ли е? Всяко предприятие си имаше раб.стол,в който за ЕДИН/тогавашен/лев,,хапеаш първо,второ,трето ястие от ИСТИНСКИ,НАТУРАЛНИ продукти! Защо рипахте тогава бре? За да ядете..... Вие си знаете...

Заводите бяха разглобени,разгромени и продадени, с Парите се създаде новата Капиталистическа класа, която експлоатира останалите и им дава пари, колкото да не умрат от глад

Много добре написано...

Дааа, знам го завода, имах една позната бригадирка, която с осми клас командваше висшистки. За такива соца беше супер. Мачкаха интелигенцията и си диплеха пачките. Специално в Добрич моите родители /градски хора/ работеха за по 200-250 лева /и толкова нямаше/, а селяните кашираха пачки през лятото от прасета, агнета, тютюни, пчели, "частно", "лично" и прочее и прочее. Да изреждам ли още? Ами щом толкова много хора се намериха да скачат, значи не ви е бил толкова супер социализЪма чиче колкото се опитваш да го изкараш.

- тези "каширани пачки" без труд ли са ги получавали или са ги израбатвали; - твоите родители какви са по образование и квалификация и къде са спали та са позволили да ги ръководи "бригадирка с 8-мо класно образование"; - а ти като си скачало като маймуна по улиците и площадите къде учеше и колко плащаше за това си учене; - пък на края вземи та кажи поне знаеше ли за какво скачаше и какво как можеше да стане та всичко да се промени към по-добро или сега пишеш та да се оневиниш пред себе си за това че си позволило срещу някой и друг лев да те използват като циркаджиийска маймуна ?!

Тъпата ти кака бригадирка, казваше че удръжките от заплатата и са колкото една инженерска заплата. Простият работник беше лансиран. Властта беше дадена на тъпия "пролетарият", ето това изяде главата на социализма. Тъпаци с необосновано високи заплати управлявани от необразовани като Тодор Живков, а сега неговото копие падишах Тиквоний Борисов ви управлява. Хак да ви е! Капиталът ходи където най-много печели. Пролетарии от всички страни извинявайте!!!! Четете Маркс, той ви го е написал, ама кой да чете?!?!

години приватизаторите казваха че има опашка на портала за работа и за това няма повишение на заплати. Сега търсят грамотни хора за работа ама няма никой. Добре че го извадих преди 6 години да не се ядосвам.

Ето защо запада е богат, а изтока беден.

да експлоатират ама да съм на работа, но не съм

Бедността в България е начин на живот и хората са свикнали с нея и не искат да я променят. Никой не се бунтува срещу мизерията и не знам защо ние инвеститорите да не се възползваме от това. Хората са чисти, работливи, грамотни, примиряват се с трохи и са готови да работят дори извънредно. Синдикати няма, на инспекцийте не им пука за хората ! Защо да не изгърбим максимално работническата класа ???

Тези фирми нямат нищо общо с производствения процес в България. Това, което те правят е единствено да възлагат поръчки на шивашки фабрики през агент, който си прибира тлъст комисион от шивашката фабрика, но който е мизерен в сравнение с печалбата на бабриката. Шивашките фабрики не комуникират с брандовете. Истинските експлоататори са собствениците на фабриките, а не брандовете, които в повечето случаи са обирани до шушка с измислени надценки от шивашките фабрики.

Може и да имаш право до някъде, но тези брандове много добре знаят за какво точно става въпрос. Те правят огромни печалби и ако не беше така, нямаше да инвестират тук а в техните си страни и икономики....

Те дори нямат представа какво е заплащането, а и честно казано възлагат поръчки само и само, за да не се занимават с производство, при условие, че има кой да го върши. Повечето брандове предоставят на шивашките фабрики скици, кройки, списъци с материали за определена колекция и от къде точно трябва да се поръчат. От там насетне действа шивашката фабрика. Това, което брандът иска е поръчките да пристигат на време и те да отговарят на стандартите за качество, което се контролира с мостри на различните етапи. Всичко това дава огромна власт на собствениците на шивашки предприятия. Себестойността на едно палтенце е примерно 30 лв., вкл. труда, а той го продава на бранда за 100. Познай къде отиват останалите 70 и пак ще си говорим за експлоатация

80 %

Бъркат, завалийките, раннокапиталистическите условия със зрелия колониализъм. Това си е чиста проба колониализъм и никога няма да прерасне в развит капитализъм, защото фирмите не са местни, а чужди. Те така работят. Дори високотехнологичните. Но в своите страни много се пазят да не обидят някой работник, че законодателството и профсъюзите ще ги разкатаят.

Понеже да се оплакваш на властите няма смисъл, тъй като бездействат и са изоставили народа, т. е. остава вариантът да постъпиш като селянин. И така та при такъв случай оплакваш се на мъжа си от поведението на началничката и той ако е мъж на място ще отиде, ще я притисне в някой ъгъл, ще събуе двата чорапа след цял ден бачкане, ще сложи единия чорап в другия, за да се образува нещо като боздуган - с уреда бой по наглата кратуна на тъпата началничка

Тези откриха топлата вода. Да не би '90-те години в България да беше по друг начин?! А да не би сега всичките т.н. аутсорсинг компании в ИТ сектора да не работят по друг начин? Експлоатация и директна печалба само от препродажба на труда на всеки един инженер. Само от разлика в заплатите, масово т.н. аутсорсинг фирмите слагат в джоба си 50-90% от заплатата на всеки един инженер. Ако в Германия на договор се взима по 400 - 600 евро на ден (8000 - 12 000 евро на месец, тук взима от 1 000 - 3 000 евро. Сами си сметнете разликата. И я умножете по брой хора.Те затова са се засилили да стават все по 500 човека. Но най-лошото е че така масово инженерите са принудени да емигрират, защото няма луди учили по 10 години и за да им паратизират други на гърба им.

АБЕ ТО ЩОТ КАПИТАЛИСТИТЕ СА КОМУНИСТИ,ЗАТОВА СА ТОЛКОВА ЛОШИ.ИСТИНАТА Е,ЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕК Е НЕНАСИТЕН И НЕ МУ СЕ ДАВА ОТ НЕГОВОТО.ЗАТОВА КОМУНИЗМА Е УТОПИЯ,ЩОТО ВСИЧКИ СА ЛАКОМИ И НЕНАСИТНИ.

Абе бастун ти не четеш ли че става въпрос за ЗАПАДНИ ИНВЕСТИТОРИ, радетели за демокрация и човешки права

Цирвуле,что да не гръмнеш?

ма кво искате ве християнски говеда да ви хубаво, хладничко, и заплати да взимате, ама при капитала няма такива екстри машини се искат не хора, така че няма се оплаквате щото глада е по силен от тока....

А ти какъв си говедо? Не си християнин, какъв си тогава?

Бил съм на посещение в турски завод. Ще ти се прииска да си шивач в Сусурлево, Bulgaria за 500 лв!

Западът е покрит с мухъла на нанаедниците и гьормедиците и останалата 6 пъти по-голяма част от хората в света няма да ги търпят. Злобата която се събира към белите глупаци ще унищожи тази раса, цялата!

Тези фирми си търсят евтино и качествено производство. Обикновено те дават поръчката на друга фирма изпълнител и не се интересуват там какво става. При това положение проблемите около условията на труд и заплащането на работниците трябва да се търси във фирмите изпълнители или фирмите които са наели работниците. Спазването на законодателството на една държава си е проблем за самата държава. Така големите и известни фирми остават "чисти". Те са си платили и за тях няма значение как е произведено нещото, няма значение какво е замърсяването на природата и т.н. Те просто си правят печалбата.

Само че натискат за смешно ниски цени. Как да се постигне тази цена? От материали не може, режийните на нашите заводи са високи, защото технологиите са остарели и енергоемки, а инвестицията в нова техника е скъпо удоволствие, допълнително оскъпявано от безбожните банкови лихви. Какво остава - режат от труда. Ако ти трябват двама работника, махаш единия и другия бачка 12-16 часа. Ръчен труд, хамалогия, отвратителни условия на труд и накрая - минималната заплата. Това е положението в малките градчета където се насочват въпросните "големи фирми". Справка - ИКЕА. Вижте къде им е позиционирано производството в България и за какви пари се работи.

Експертите от "Кампания за чисто облекло "откриха" топлата вода.

Българинът ,генномодифициран от соца ,неистово се дърпа и не иска да поеме отговорност за собственото си бъдеще , мутант със закърнели рецептори ,без хъс ,без желание за борба и себедоказване ,без собствено мнение ,страхуващ се да изкаже такова ,камо ли да го отстоява ,просто соц дебил лочещ от червена копанка и чакащ реда си за заколение !

Дойче веле нещо да се на се объркали? Как може западна фирма да действа по тоя начин? И те ли са под прекия контрол на Русия?

Капитализма произвежда богатство за капиталиста , мизерия за работниците и комунизъм като алтернатива !

държавните служители назначени да не допускат подобни издевателства ТОЗИ МЕСЕЦ БЕЗ ЗАПЛАТИ ,А АКО СЕ ПОВТОРИ И ЗАТВОР.

... не мога да повярвам, ДИР-а с "човешки" заглавия, вчера нарекоха ромите - ЦИГАНИ, днес еврогейците са - ЕКСПЛОАТАТОРИ, е ще има уволниен май!

:) Нашенските капиталисти ни плашат със Северна Корея :) Да слушкате ей ! После комунизма бил безсмъртен :)

Ограбването на чуждия труд е основата на натрупване на капитала. Глупости от вида на "ЕС е справедлив" и "европейски ценности" само пораждат смях и съжаление.

... а "благотворната" за бюджета инфлация, е просто озаконена форма на СПЕКУЛА.

Замисляли ли сте се , защо робството бе премахнато ? Как така е по ефективна и печеливша експлоатацията на от работници , от колкото от роби ?

роба си длъжен да го храниш и да се грижиш за него за да ти работи. работника го използваш и после го хвърляш, взимаш друг без да си длъжен да купуваш роб. на работника уж плащаш, ама това не е колкото е необходимо той да си покрива необходимите разходи. но това си е негов проблем.

Ами има перничани които не обичат да работят.И особено за жълти стотинки.Малко взривно вещество и банкоматчето повръща каквото е останало или има.И перничани няма нужда да стават шивачи.Проблема е никакъв.

и при нас е капитализъм ... има малко богати и много бедни ...при все че имаме много природни ресурси ... та не знам вие с цървулите на какво се надявате ...

Свободата Санчо е трудна работа ,не е за всеки ...!

Свободата Санчо е на върхъ на КОПИЕТО ! ..... всичко друго е - както казват младите "бла бла"

В България промени от вътре , никога не са ставали !

Западният капитализъм се храни и богатее от неравновесията, липсите, изкуственот осъздаване на кризи като модернизационни практики. На академичен език казано, с поддържането на тази хетеротопия между Запад и Изток, Север и Юг, силно развити и недоразвити, се легитимира съвременното робство, поддържано чрез източване на ресурсите от условната периферия към центъра на системата.

Е СУПЕР ГОТИНО. ПРЕПОРЪЧВАМ ИМ ВЕДНАГА ДА ЗАМИНАТ. ТАМ ВСИЧКО ПРАВИ ЯДРЕНИ БОМБИ И ЯДАТ ОТПАДЪЧНИЯ ПРОДУКТ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО.

демек, "източняците"-управленци за нищо не ги бива- ни за социализъм, ни за комунизъм, ни за капитализъм?!

Крадат като за световен шампионат!

Ами,като няма източни фирми ще ни експлоатират западни фирми!!! Повечето наши шивашки фирми нямат собствена марка ,от която да изкарват повече пари или,ако имат то те са надули цените на облеклата си,като на западните марки и никой не ги купува!!! Алчнотия българска!!! Всичките пари отиват за собствениците на фирмите,дори и от ишлеме се изкарват добри пари,но само за робовладелеца!

И що "Как западни фирми експлоатират източноевропейците"? Ами както се полага на фирми от несуверенни държави, с лидери и политици-предатели на собствените си народи и продали се в полза на САЩ и т.нар. "демократи" с европейски "ценности"!