Край на шофирането с две книжки

Българските граждани, които живеят в страни от Европейския съюз, вече няма да могат да си вадят шофьорските книжки у нас.

Обратно в новината

Коментари - Край на шофирането с две книжки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Sm3hurk0

И по каккъв начин ще се уеднакви системета за търсене, като европейците нямат ЕГН, а името може да напише по различен начин на български и латински... Ангелов - AngeloFF - Angelov. Хората на запад нямат "Фабрични номера на хотата" с изключение на затворниците и те не се делят на категорий присъщи за хората от изток - руснаци. В Швеция, номерата на колите са наистина номера и нямат нищо общо с градовете или областоте в които са регистрирани автомобилите, за разлика от България, в която по номера може да се ориентираш, кой е от село и кой от София и кой от "CO 2122 PP"- След околовръстното...

Тук във Великобритания автомобилите също нямат регистрация по градове, а само по година на регистрацията. Когато продаваш или купуваш автомобил, той си върви с номера и няма нужда да се сменя и да се плаща и никъде не се виси по опашки... Всичко е по пощата. На скоро ми изтече английската книжка и трябваше да е сменя. ТЕ ми изпратиха писмо-формуляр. Оказа се, че в него почти няма какво да попълвам, освен ако не съм си сменил името или адреса. Изисква се само да добавя снимка, няколко "тиквания" да потвърдя и подпис и връщам писмото. В пощата се оказа, че правят целия този "сървиз" по интернета. Демек на гишето подаваш старата книжка с новия формуляр. На място те снимат, плащаш си и готово! След нема и седмица ми пристигна новата книжка по пощата. То просто неможе да бъде по-елементарно и лесно!!! Цената е ниска, за тукашните стандарти и е поносима дори за безработен.

Оставете далаверите и ваденето на книжки с лъжа. Ами какво става ако някой си е извадил друга книжка преди влизането на България в ЕС? Демек другата книжка е взета с курсове и изпит. Преди влизането на БЪлгария в ЕС книжките ни бяха валидни до една година в другата страна. Това правило е валидно за голяма част от света. Това налагаШЕ вземане на нова книжка в държавата в която пребивавате, а българската си ви остава валидна, но не за тази държава. Така се оказва, че наличието на две книжки си е напълно законно, защото и двете са взети след курс и положен изпит. Ако сега която и да е от двете държави се опита да ми вземе едната книжка, аз мога да оспорвам, защото не съм нарушил нито един закон. Даже ако НЕ си бях извадил втората книжка, щях да съм в нарушение за държавата в която пребивавам!!! Освен това ако нямам паспорт от другата държава, аз си оставам гражданин на РБ. Погледнато от друга страна, властите в България имат сметка да издават книжки на българи, защото така ги карат да се чувстват българи, а и самата книжка се заплаща. Просто е нужна по-стриктна система за контрол на наказателните точки и събиране на глобите. Понеже това им куца, нашите сега се престарават и почват да "режат" от издаването на книжки.

Мани ти това чувство за българин, тия ушеви ги боли фара за това. Яд ги е, че с две книжки ги пребваш яко, а това трудно го преглъщат и се опитват да ти ударят далаверата. Не може да минаваш метър, трябва да ти дерат кожата! Затова хората ги броят за хора!

Нека ви кажа как става далаверата. Ако живееш на запад, изкарващ си книжка там, като разбира се ти прибират българската. После у нас подаваш че си изгубил бэлг. книжка, плащаш си глобата и ти издават нова. И така имаш 2 книжки валидни. И може да си избереш коя да представиш според ситуацията. Имам роднина именно именно така го направи. Заебети ги тия ушеви какво плямпат, винаги има начин да ги преебеш ушевите!

Когато няма правила,никой не длъжен да ги спазва,но това важи само за милата България поправете си законите за да не хитреят ....защото в страната в която живея няма как да се мами сфера книжки

Еми естествено, че трябва да се признава само една книжка - защо въобще някои хленчат ? Абсурдно е да имаш две валидни книжки - избираш си една от тях, а другата се анулира ! Иначе ако ти вземат едната - караш с другата ! Така е в ЕС - защо реват неграмотниците, които си въоразиха, че ще им вземат по 20 лв. за нова книжка ?

И сега какво? Пак смяна на книжки, опашки и пари за хрантутене на униформени говеда и други бюрократи на държавна ясла. Изземване на последния лев и обогатяване на мутренски КГБ и ДС банки. Това им е целта на гнусниците. Което правителство въведе нова подмяна трябва да го свалим.

Какво хленчиш бе нещастник - кой ти говори за смяна на книжки ? Къде го прочете ? Просто тарикати като теб с две книжки - една от БГ и една фалшива Албанска няма да могат да карат и с двете, а само с едната ! Аман от ревльовци !

Синът и дъщерята карат тук с белгийските си книжки, защото там веднага взимат българските и издават белгийски!

ГЛЮПАСТИ ТАВАРИШЧИ - ГЛЮПАСТИ!!! ние имаме договор за признаване на книжки от други натовски държави - ЩЕ КАРАТ С ТУРСКИ КНИЖКИ! отново грездей за полициата

Изкарах книжка шофьорска в Норвегия и важи до 2061, а съм на 53 години.

моита до навършване на 100г ...

то защо всички избягаха от КЛОАКАТА българия, а?

Bezsro4na.izvinjavai.ot A.

До Nightbfrn Тъй като имам скорошен проблем със съставен акт, мога да ти дам следния съвет: Наказателното ти постановление ще излезе след 2 - 3 месеца (вероятно), тъй като началниците на КАТ са изключително заети хора. През това време ще караш с копието на акта, което всеки месец трябва да се продължава от КАТ, където ти е издадена книжката. Когото си платиш глобата си пази документа с години, защото в информационния масив на КАТ това плащане не винаги се появява и начина да докажеш, че си платил е този документ. Колкото до издаването на новата книжка, след като си извадиш медицинско, плати си за нея в пощата. Там таксата за превода е най-ниска.

доста странно е, че досега е било възможно!

СУПЕР. Хора отидете и си извадете шоф. книжки от ЕВРОПА. Там не ги сменят на всеки 5-6 години за да прибират пари във винаги ,,празния, бюджет

Давността на книжката в БГ е 10години. Какви 5,6г., какви 5 лева бълнуваш...

е, затова приемат нов закон и след 4-5 години ги сменят ПО ЗАКОН, бунако

Може, но на мен и сестра ми първите книжки от новите ни бяха за по 5 години... сегашната ми е за 10.

Ами сега ? Какво ще прави Бай Ганьо ! Сега ако спрат и възможноста за каране на коли с SHA , МА и подобни регистрации Ганьо Балкански ще трябва да плаща и данъци в размер на 300 лв на година за кола 100 000 лева ! Бай Ганьо ще се поболее !

SHA и МА немада ги спрат - те са на ДЕПУТАТЧЕТАТА И СИНЕТАТА им, не се коси за тех!

В Европа нямат контролни талони, докога нас ще ни рекетират с тия талони, няма ли директива да ги премахнат и да спре кат да си измисля нови правила за талоните!!!

А как се следят точките, защото знам, че точки има почти навсякъде.

А на синьото талонче как точно се следят тия точки? На него пише с колко точки си започнал. При отнемането им, не се отбелязва това(освен, че ти е перфориран от телбот талона :) ). За да видиш колко ти остават, трябва да отидеш до КАТ и да ти извадят справка.

А на запад как ги следят - обажда се по станцията или проверява на инсталираният в колата компютър. Поредната измишльотина тук.

Корнелий

Майккоооооо, то таблета ми е само за Angry Birds!

Талони естествено, че няма. Кой малоумник си играе с хартиени талончета? Точки разбира се има. Следят се електронно. А кат получиш точки ти пращат ено мило писмо. И точките не са 30. В Дойчово са 8.

А колко поплювковци са ми наблъскали минуси, а аз чистосърдечно попитах, защото не знам и нямам свидетелство, издавано извън България. Нищо, другари, плюйте, то това ви е останало :)

В ЗДвП има "дупка" относно талоните. Спират те и ти пишат акт, връчват ти го и ти прибират талона, започва се едно губене на време за презаверка на акта. В един момент ти връчват НП, което ти решаваш да обжалваш, но поради некадърност на КАТ делото се влачи 3-4-5 месеца. НП замества талона 1 месец след като влезе в сила, в случая след решението на съда. Но в периода 3-4-5 месеца ти нямаш нито талон, нито влязло в сила НП. От КАТ ти казват че НП не се презаверява, отказват и да пишат на него "обжалвано пред РС дата, номер" Оказва се че в един момент си лишен от правоуправление поради некадърност на КАТ и на драскачите на закони, без да си извършил нарушение даващо им право да те лишат от това ти право.

аз затова казвам - забравил съм си талона, те си пишат актове, а аз съм им оплодил мамата и мръсна макар :)

Пълна тъпотия е да не можеш да изкараш курсовете в която си искаш страна от ЕС и да получиш "свидетелство за правоуправление", което да е универсално за ЕС. След като хората имат право на свободно придвижване, трябва да нямат ограничения! Друг е въпроса, че координацията между страните куца и примерно, ако човек има книжка в една страна , да не може да си вади друга! Но ако няма никаква, трябва да има правото, да си "изкара" такав където си иска! Другото е дискриминация! Нали критериите са уеднаквени!

Изпрати заявление за възстановяване на разходите на armenskipop.bg.

Пази си ги и двете, че ако ти вземат испанската, после ще те заболи главата докато си изкараш нова в Испания, а ако ти вземат българската, голяма работа, лесно ще вземеш нова.

Не става ясно как се доказва обичайно пребиваване в страна от ЕС. Също така при трайно завръщане от страна членка на ЕС как се доказва това? с какви документи? това е съществената страна на въпроса. Или който веднъж има книжка от ЕС при всяко подновяване ще се връща в страната , откъдето са му я издали? Иначе тази директива я има отдавна и на мен лично не ми преиздадоха БГ книжка, защото не съм лъжец и не подписах документ , с който да излъжа държавата.

Статията описва мерките, а не процедурите за прилагането им, друже. Вероятно ако имаш френско свидетелство и изтича, ще можеш просто да си извадиш българско, влизащо в сила след изтичането на френското. Казвам "вероятно", защото не съм запознат.

друже, при неработеща процедура, никакви мерки нямат смисъл :)))

Прибери си българската и не я показвай. След време в Съветския съюз (обновен) ще можеш да караш с нея, а с испанската - не!

Малко извън темата, но понеже имам прецедент от снощи, та да попитам, тия които по ги разбират нещата от мен. Снощи при проверка от КАТ, се оказа ,че срокът на книжката ми е изекъл. Оказа се ОГРОМНО престъпление, според контролният орган. Според него се оказа, че съм неправоспособен ,за което се полага глоба от 300лв. Автомобилът, който управлявах, също бил "нарушител", пак според изказа на същият орган, за кето "се спира от движение за 1 месец" . Питам го, дали, за да си подновя книжката, пак ще трябва да карам курсове и да положа изпит, за да бъда "управомощен" да управлявам МПС. Тй казва "НЕ" . Е тогава, как така съм неправоспособен и само с подновяване на документа, отново ще придобия правоспосбност ? И защо моето нарушение е толкова голямо ,че заслужава такова наказание и спиране от движение на автомобила ?

В крайна сметка какво стана ?

50 лева... сигурно :)

Ами резултата е 2:0 в полза на КАТ, за сега. Аз съм със съставен акт (според полицая за 300лв. ) ,а "автомобилът-нарушител) е спрян от движение за 1 месец. Автомобилът е служебен и дори не е мой) Сега аз ще чакам да илезе постановлението, а собственикът на автомобилът ще чака да излезе моето постановление, да платя глобата, че чак след това да направи постъпки за вкарване на автомобилът в експлоатация. Сигурно и той ще има да дава някакви пари под формата на разни такси, за пускане в движение на МПС-то, да не говорим за нервите и времето!

Не. Няма нужда да се явяваш отново на изпит. Валидността на моята книжка беше изтекла. Поднових я един месец по-късно без проблем Трябваше да представя документът за медицински преглед.

Тия смешници си мислят че са хванали господ за шлифера и се насраха от искане на 20-толевки. За книжката съм съгласен да ти напишат глоба и да си я платиш, т.к. вината е твоя, но инересно да кажеш на какво основание са спрели автомобила от движение, ако е изправен. Ще е интересно - би трябвало да го пише в акта. И това може да се оспори елементарно в съда, а след като автомобила е фирмен нека задължително собственика освен за плащане на разноските по делото да съди и държавата за пропуснати ползи. Съветвам и всички, които забележат нарушения на "органите" да сигнализират на 112. Било то неправилни маневри, не включени фарове или каквото и да е, на което нямат право когато са без включени лампи. Защото ми писна дебелаци с отрицателно IQ да ми пречат на живота без причина.

Вие по-добре се погрижете за тези, които карат курсове в България да ги научат да шофират като хората- вместо да взимате на хората книжките! Тъпа държава със скапани закони!

Това за книжките е добре, но дързавата не етъпа, а изискването е от ЕС!!! аман от бай Ганьовщина!

Който трябва ме е разбрал какво искам да кажа!А кой е бай Ганьо си личи от твоя коментар! Лек и приятен ден ти желая, жалък смешко!

И за да ти поясня какво исках да кажа с това, че е тъпа държавата: виж състоянието на пътищата, виж колко деца умират в катастрофи и на пешеходни пътеки, виж как срещу 20 лв можеш да караш с 200?!!!!Пука ми с колко книжки карат емигрантите, които си идват за пет дни в годината!

Чудя се колко елементарно и колко трудно излиза. В Кипър ако живееш и си с българска книжка до 6 м може да шофираш , след което ако оставаш за дълго си подаваш документи и вземаш кипърска книжка която не се сменя както в БЪлгария на 5 г но забележете - ВЗЕМАТ ТИ БЪЛГАРСКАТА . Защо не е така в България . Или да се направи обща за ЕС така че проблема вече няма да е . Както и друг момент кола с българска регистрация когато излиза следва да се правят документи на митница за излизане и влизане и когато колата е в ЕС следва там да се регистрира , там да има застраховка а не в България , както и следва да плаща пътен данък там където е .

Що требе да е лесно,кога може да е трудно? ;-)

Каква митница в ЕС бе смешко? Вземи малко се ограмоти.

Караш с книжка от '82? Ти добре ли си?

Човекът има предвид, че е карал курса 1982 г., а не, че самата книжка е от тогава. Друг е въпросът, че едната е излишна след като вече може да шофира само с едната навсякъде и втората книжка създава предпоставка за злоупотреба. Правилно е едната да бъде унищожена когато срокът на валидност изтече.

и да му върнат парите!!!!!!!!!!!!! които са го ПРИНУДИЛИ да им плати!!!!!!!!!!!!!!!!

Много си тъп/а, човекът е изкарал курса през 82г и оттогава има правоспособност! Аман от глупаци, то затуй тази държава е на този хал

Директива от 2006г. сега сме 2014г. хахахаха няма да се учудя да влезе в сила 2050г.

Българската ако все още е от 1982 г. е изтекла три пъти до сега!

изтекла е валидност на документа бе путьо, не правоспособност!