Българи от диаспората настояха за избирателен район ”Чужбина”

Създаването на избирателен район "Чужбина", както и отпадане на ограниченията за българи с двойно гражданство да участват активно в политическия живот на страната, поискаха отново представители на българите, живеещи в чужбина, на двудневна среща в Европейския парламент в Брюксел.

Обратно в новината

Коментари - Българи от диаспората настояха за избирателен район ”Чужбина” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

избрал сам да малча, а пак сега и в чусбина някои се опитват да не ми дават *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да гласуват. Но един човек един глас. Откъде тази превилегия да се гласува и у нас и в чужбина, където са? Тогава ще се замислят къде да изберат да гласуват.

Стани стани юнак балкански.

Съгласен съм,че българите в чужбина имат правата на български граждани.Не ми е ясно,обаче,защо нямат същите задължения като българските граждани в България.Който иска да се разпорежда с съдбата на Родината,стои в нея.

Нямали задължения казваш? Я си помисли пак! И прочети официалната статистика колко пари пращат българите в чужбина на близките си, а и колко изхарчват като се върнат! Сумата е грамадна! Без тези пари много българи буквално ще се възнесат! Това, че някой стои в държавата и от години е безработен, че се занимава само с далавери, че крие данъци и лъже държавата, че си изкарва парите като продава дрога и т.н. и т.н. не го прави повече българин от някой който е заминал, работи и освен за собственото си семейство се грижи и за още няколко човека в БГ! Ясно?

Свалям Ви шапка !

Във всеки човек, от раждането докато стигне до работоспособна възраст са вложени много български пари - държавни или частни (на родителите). Когато той отиде да работи в чужбина, вложените пари се изнасят от България. Никога не може да върнете вложените във вас български средства, с мизерните 200-300 евро, които изпращате на родителите си. Колкото до това че българските управници изпълняват чужди поръчки и унищожават българската икономика - съгласен съм. Имате си добро оправдание да напуснете, само обаче не претендирайте, че помагате на България, защото е обратното.

КРЕТЕНИТЕ НАИСТИНА НЯМАТ СВЪРШВАНЕ!

Аз като българин, живеещ в България, съм твърдо против! Не може хора, които не живеят в България да определят как ние ще живее,!

Напълно съм съгласна! Може и да се учудите, но аз живея в чужбина и смятам, че българите в чужбина НЕ трябва да гласуват в българските избори. Всеки е направил своя избор и хора, които нямат намерение през идните 4 - 5 или повече години да живеят в България, не трябва да гласуват. А иначе аз си оставам тясно свързана с България, следя всичко, което става в моята страна и ще се върна след някоя година. И не разбирам някои хора тук (в чужбина), които изобщо не следят събитията в България, не четат онлайн нищо за България, а като дойдат избори, първи се редят да гласуват. И друг много важен аспект - крайно време е да се ограничи гласуването на българските турци в Турция! Защото ако ние, макар и далеч, обичаме и милеем за България, те никога не са и никога няма да помислят за България. Те са просто проводници на турската политика, а всички знаем какви са нейните цели. Поздрави на всички в България.

от 23 години живея в Германия, Българин съм, не искам и няма да сменя Българският си паспорт с друг (имам право). Българин съм и Българин ще си остана. Другарко Съласна (вкл. и от БГ) ти може да си съгласна аз НЕ съм. Трябва ли декларацията ми, за това какво ще правя следващите 4 5 години, да ми се даде правото да гласувам. Трябва ли да чета онлайн за да имам право да се наредя на опашката като гласоподавател. Смятам , че Трябва част от колегите форумци плюващи по нас Българите живеещи в чужбина да Помислят, какво ни е принудило да напуснем Родина, дом, семейство и ....труден ли е такъв размисъл? Смятам, че Трябва да знаят сънародниците ни, че много от нас активно се интересуват от политическия, културен, социален и ... живот у нас, че морално и материално подпомагаме семействата си, родители, братя и сестри. Кратка забележка към хората, които смятат,че ние навън мием чинии и чистим тоалетни, освен това Трябва да знаете, че навън работим също като инжинери, лакари, икономисти, програмисти, научни работници, музиканти, певци и ...... и ....... Ти другарко си съгласна, аз НЕ съм съгласен (не бих желал да уточненявам повече). А лек ви ден... от БГ и съгласна.

Направих едно мъъъничко изследване ( да речем ;-) с Помощ от Добри Приятели, Българ(к)и от отблизо-и-далеч. ....Оказва се, че тези в юго-източния комшулук съвсем не са с недобри помисли за едно Наистина-Добро Бъдеще у Нас. За Всички-Нас. ( Е, имали са там разни кьорсофри преди, ама-ааааа .... попоразбрали са туй-онуй После .) Колкото до Нашите Сънародници/чки в страните дето все гоним - .... (Мигар има необходимост да детайлизирам ?!)

абе попова,от 15 год. сам в чужбина и мога да кажа, че никои няма да си остави работата за да ходи да гласува и да си губи времето заради дпс бсп и такива торуци като бг. депутати оставете го тоя доган и си гледаите даржавата. стига се ебавате с народа не разбрахте ли че много прекалявате и че ритнете бакърчето опомнете се наи после на народа му е писнало и може скоро да ви срита

Аз също живея чужбина. За какво оставяне на работата говориш, когато изборите винаги са в почивен ден. Наблюденията ти са изобщо неверни. Ние, българите, кога отидем да гласуваме, кога - не. Обаче привържениците на ДПС винаги се нареждат чинно и гласуват - всички, без изключение.

Dobromir Dimitrow

Поздравления драги/а , 996! Моля агитирайте така и Вашите познати и приятели! Участвайте в Българския живот, макар и надалеч!

аз незнам каде живееш ,но на другия континент се работи когато има работа без значение какъв е деня биловете идват ,а те трябва да се плащат,така че нищо не знаеш и си само драскач

Имам сестра женена в Германия от 19г.,в испания имам племенник както и в Канада но нито един не е казал ,че българите живеещи там се натискат толкова много да участват е политическия и икономически живот в България, нито масово ходят да гласуват по избори въпреки че има избирателни секции при тях, да не отнася това за българите в Турция.

пак заради дпс турците да гласуват в турция стига вече опомнете се

Нашите сънародници в чужбина са нашата диаспора по света. Ако участват в изборите, те ще участват в политическия живот в България, ако участват в културния живот на България, те ще бъдат част от България, ако изпращат пари в България, те ще бъдат част от икономиката на България!!! С други думи никак не е разумно да късаме връзката с тези БЪЛГАРИ, само защото не живеят може би временно в България!!! С други думи БЪЛГАРСКИТЕ общности в чужбина може да са нашите посланици там и да подпомагат България за връзки, контакти и икономика!!! Ако успеем да съхраним връзката им с България ние ще разширим границите на страната си!!!

Критерият за оценка нивото на родолюбието на емигрантите вече е твърде точен. Отлична база за сравнение дадоха с дейността си господата: - Симеон Борисов - Милен Велчев - Николай Василев - Любка Качова ... - Миглена Пръмова/Кунева Тези от емигрантите, които са низвергнати, също са с известни на българското общество със своите имена.

Dobromir Dimitrow

Списъкът Ви не е пълен, драги опортюнист! Но моля Ви да приложите и политиците от България за сравнение!

Aйде няма нужда някой който съди за това какво се случва в България само от БТВ да ми определя кой да е на власт. И в крайна сметка щом са избрали да живеят в страната Х да се съсредоточат само върху нейните избори

Щом искат да участват активно в политическия живот на страната, да се върнат в България, а не да вият от чужбина !!!!

Вие двамата (Радикал и ТТТТ) не давайте акъл кой какво да прави и къде да се върне! Всички български граждани имат право на глас (по конституция) без значение къде се намират в момента. Айде стига разни местни пишман тарикати да си мислят, че България е само тяхна и могат да правят каквото си искат само щото са там и не са намерили начин да заминат! В света има 1.5 милиона качествени българи с професия и образование, част от които биха се върнали, ако БГ стане нормална европейска държава. И техните гласове и кандидатури биха могли до допринесат много за избирането на почтенни и образовани хора начело на държавата! Щото на голямата част от българите (и в и извън страната) им писна едни и същи мутри да си прехвърлят топката от избори на избори и нищо да не се променя!

Много се извинявам,но като чета форума ми се струва,че дървосекачът пише толкова "високо стилно",че чак ми е смешно.

Ох, отидоха ми ушенцата .... Абе вместо да се морите - що просто не вземете да ме ревизирате ? ....Ей-тъй простичко - тургате там едно-друго след моите-там-такивости .... чета Ви .... И прилагам впоследствие !

Че това е Езоповски език? Колко пъти на тебе на екрана са ти слагали "banned IP" или са ти затривали постове? Хайде холан, свържи се с човека и тогава изказвай становище. Все пак ние си знаем, защо ни "БИЯТ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ".

Радвайте се и му благодарете! "Смехът е сила"!

Има повече от 60% статистическа вероятност че Дървосекача е "Милиционер" .... Пише без да казва нещо смислено, наблюдава реакции и събира АйПи адресчета ... Казано грубо "Слухти" :)

това не е павел - милионера. А че той е своеобразен обект за изследване от ДанС, това вече е повече от сигурно. Обаче, ако се въведе отново старият закон от 1924 година ЗЗД-закон за защита на държавата, такъв ред ще настане, ум ще ти зайде?! Почти всички милиционери ще станат затворници и България ще направи такъв икономически и социален скок, че чак Симеон Радев ще се обърне в гроба си от завист.

Грешите. Дано не е Нарочно де! ........ Но-оооо ... ако под 'Милиция ' Вие/вие разбирате нещо като онази след Бастилията.... Или под знамената с много звезди... Или като онази в МорПорк 'града' на Samuel Vimes ( Здравейте, Колега !) , ---- то просто би било въпрос на Чест за мен-сиромаха.

Нашите сънародници от чужбина, които са с Българско гражданство имат пълно право да участват в изборите!

Българите зад граница и сега имат право да участвуват в изборите, като гласуват. Това е неморално и несправедливо, защото те няма да бъдат потърпевши от избора си, а ще го отнасят тези, които са останали в България и ще бъдат управлявани от избраните с техните гласове. А ако искат да бъдат избирани и да решават делата народни, нека се завърнат и заживеят в България, за да имат представа какво се случва тук, какво трябва и не трябва да се прави и в крайна сметка да понасят последиците от собствените си решения - добри или лоши.

Dobromir Dimitrow

Повечето не са ли там, ззщото са потърпевши от лоши политически решения? И именно затова те трябва да имат право да гласуват, при определени условия.

Кой им дава право на тия Българи от Диаспората да говорят от мое име ? ..... Нито искам да гласувам, нито ходя да гласувам ! .... Единственото което го считам за задължение е когато имам възможност да ида и запаля свещ в храма Господен ...... Ако някой мияч на чинии или червен перач има политически амбиции в България да се върне в България и да си ги развива ! Ама не ме занимавайте с глупости !

Диаспората Е Доказано-Глобална, Колега ! И като Най-Обикновен Българин - просто свалям шапка на Всички Българ(к)и, Проправили Път за Всички-Нас къде-ли-не по Тази Планета ! --------------------- Всеки мие чинии, аз-лично също. Мигар Вие не ?! Да ! , адски-много адски-'подготвени' командировани от шайката махленски шмекери има ( Вече Видяхме някои 'някои' ! ) Но Именно Точно да ги гепсаме по бели гащи Ще Помогнат тези-Другите !!! (които Вярвам Са немалко)

Ако влизаш в храма по задължение, то и вярата ти е толкова. В храма се влиза по духовна необходимост и безусловна вяра.

Звучи обнадеждаващо. ....А като добавим далеч-от-скромните Резултати на Клубът ... Дано, Дано, Дано !

Не може хем к... в дупе (ти в чужбина) , хем душата в рая (в Парламента) ... Като имаш мераци за политик ходи си в България

Грешно четете. ....Надявам се сте наясно - и мойта-скромна-милост Ви/ви Знае защо !

в "Чужбина" не знаят много добре какво е на английски "плюшено мече", като вход към "Клубът". Например: Като "Сезам отвори се" и пощата ти в дир-а.

Да !, ренде съм си и то пълно . ( Ясно ! ....Задължен съм Ви !!)

Странна работа! Не искат да живеят в България, ама много искат да участват в управлението и.

Няма как да не искат да управляват България?! От чужбина вече съвсем ясно се вижда "дългата ръка" на Световното правителство и икономическите убийци. /Zeitgeist - цайтгайст, от немски език: zeit, ,,време'', и geist, ,,дух'' / Властта в България сега се упражнява от МНОЗИНСТВО НИСКО ЧЕЛИ АЛЧНИ МУТРИ И ОЛИГАРСИ.

Предполагам сте Наистина-знаещ(а) : -и профилът на Българ(к)ите, поели Път и отвъд Земите-Ни, -и чисто финансовата част, - и Реалните Причини, поради които поне ( Поне !) два милиона Българ(к)и живеят къде-ли-не, -и очевидно Вече-Изграденото тяхно Ново Познание, -и очевидно Вече-Съществуващите техни контакти, -и разбира се - че на практика у Нас Всяко Семейство има поне един близък роднина извън Земите-Ни. И де-факто Разговорът между/за Всички-Нас Българ(к)ите Е отдавна Глобален.

Да, ама диаспората не знае как да се свърже с тебе. А ти си имаш електронна поща в дира. Подскажи им, как да се свържат с "Дървосекача"- плюшеното мече.